Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

dojenje in težave

Default avatar

mima76

Pozdravljeni,

ker v porodnišnici ni bilo koga, ki bi mi pomagal pri dojenju in naslednja dva dni je bil sin še pod lučko ter je bilo rečeno, da me bodo sestre poklicale za dojenje, vendar so to storile samo enkrat na dan, nisem imela dovolj meleka za dojenje in sem ga v porodnišnici dojila samo delno in še to z nastavki, ki so jih svetovale sestre.

Sin je sedaj star tri tedne in jaz se trudim z vsem mogočim, da bi imela dovolj mleka, a ga ni. Ga vagam in iz obeh dojk spije na obrok max. cca. 50 ml kar je seveda premalo in tako mu dam še 60 ml prilagojenega mleka. še vedno pa dojim na nastavke, ker brez njih je vik in krik in se kar obrača stran.Dojiva se 6 krat na dan, več mi ne uspe, ker spi in ga ni moč zbuditi.

Zanima me vaš nasvet kako ga odvaditi od nastavkov in ali je še zame možnost, da bi polno dojila? Ali lahko po 3 tednih pričakujem, da bi imela še več mleka kot ga imam?

Hvala za vaš odovor in lp, Mima.
Default avatar

Zoe3

Draga Mima,

škoda, ker v vaši porodnišnici niste naleteli na več podpore, a včasih je pač tako in mamice se doma ob podpori družine same borimo s težavami.

Vaš sinek je zaspanček, ki ga je težko pogosto dojiti, ob dodajanju adaptiranega mleka in nastavkih, pa se spopadata s premajhno ponudbo vašega mleka zanj.

Najprej najpombembnejše: optimistično vsekakor pričakujte, da boste sčasoma lahko imeli več mleka, ko bo otrok več in bolje sesal, dodatno ponudbo pa si lahko spodbudite morda tudi s črpanjem, če želite, ni pa nujno, če menite, da bi se tako morda preutrudili. Kako se sicer trudite, da bi imeli več mleka?

Koliko je v treh tednih sin pridobil na teži: sporočite prosim porodno, odpustno in zadnjo izmerjeno težo. Pravite, da ga tehtate in da spije 50ml pri enem obroku. To ni zelo malo, saj je želodček tako majhnega otroka majhen in tog in veliko vanj niti ne gre, res pa je, da je verjetno 6 podojev premalo.

Za mamice, ki imajo novorojenčka zaspančka, je zelo pomembno, da NE dojijo po urniku, ampak lovijo trenutke otrokove budnosti in ga tedaj poskušajo čim večkrat in čim dlje dojiti (dokler praviloma ne zaspi). Vmes pa ga zbujajo na razne načine - pripenjam povezavo, preberite, ali bi kateri od navedenih načinov deloval tudi pri vas:

dojenček zaspanček:


Mima, zbujajte ga še naprej. Bodite vztrajni. Sčasoma bo zagotovo postal budnejši. In izkoristite budne trenutke, da se še več dojita. Menjajte stran večkrat med podojem. Zbujajte ga, ko rahlo spi in miga z očmi ali z rokico, pokusite ga podojiti v polsnu. Nekateri otroci se lepše dojijo ponoči - ko zastoka, ga podojimo, čeprav bi morda spal naprej.

Pomembneje kot tehtanje po vsakem obroku je tehtanje po enem tednu. Pridobil naj bi vsaj 115g na teden. Pomembno je, da dojita vsaj 8-12-krat na dan, in tedaj učinkovito. Če kak podoj ne bo zelo uspešen in boste imeli občutek, da se je otrok le cartal ali uspaval, sesal bolj malo, nadomestite ta podoj, takoj ko bo priložnost. Morda bi šlo, če si zadate, da ga ne bi pustili spati več kot dve uri v kosu?

Pri nastavkih mora biti mamica pozorna, da otrok dobi njeno mleko čim večkrat, saj je mogoče, da iz dojke ne uspe izsesati toliko kot bi brez nastavka.

Najpomembnejše seveda je, da dobro pridobiva in da ste vi mirni, da veste, da delate največ za prebujanje sinčka in da teža/napredovanje ni kritično. Kako pa boste vedeli, da dobi dovolj mleka?
- štejemo polulane plenice (najmanj 5)
- štejemo pokakane plenice (v prvih tednih najmanj 2, po 6. tednu lahko tudi na nekaj dni, toda takrat mora biti blato obilno)
- otrok pridobiva na teži v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec. Torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
- dojenček se POGOSTO in PRAVILNO doji
- ima zdrav videz, ima napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice
- dojenček je živahen in dejaven

Pripenjam še nekaj koristnih povezav.
kako se tvori materino mleko:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1273&t=1273
relaktacija in stimulacija materinega mleka:
odstavljanje od stekleničke:

kako povečati in ohraniti zalogo mleka:
učenje pravilnega sesanja in pristavljanja:


Sesalni refleks vašega sinka bo iz tedna v teden močnejši, verjetno pa bo tudi čedalje manj zaspan. Nastavek in stekleničko boste lahko opuščali, ko bo otrok pripravljen in ko boste prepričani, da je tako prav. Zdaj je najbolj pomembno, da čim več sesa - vedno najprej na dojki, ob pogostem menjavanju strani, vmes ga previjte ali nosite, uporabite kak "trik" za zbujanje, pa še enkrat. Ko ne bo šlo več in boste v dvomih, ali je jedel, pa seveda ne imejte slabe vesti, če bo treba dodati (bi mu lahko dodajali po žlički, kapalki, brizgi, da se ne navadi na stekleničko?) Kasneje, ko bo otrok bolj aktiven, bosta lahko poskusila brez dodatka.

Podobno je z nastavki. Te odstranjujemo, ko je otrok pripravljen in ko odvzem nastavka ne povzroči krize.

nastavki:


V eni od raziskav se je pokazalo, da so mamice, ki so imele v začetku težave, potrebovale toliko časa za vzpostavitev polnega dojenja, kolikor časa so trajale začetne težave - idealno pri vas bi torej bilo, da si vzameta za ta prehod naslednje tri tedne do mesec dni časa. Morda bo šlo hitreje, morda počasneje, a prepričana sem, da se zelo trudite in vam želim, da bi vama šlo vsak dan malo bolje.

M
Default avatar

mima76

Najprej se vam moram najlepše zahvaliti za vaš spodbudni odgovor. Res ste mi vlili novega upanja in sedaj izkoristim vsako trenutek, da podojim svojega otroka, a še vse eno tako rad zaspi in potem je sesanje seveda bolj leno. Pomaga pa tudi vaš predlog, da večkrat med enim podojem zamenjam dojke. Dojiva se kakšnih 45 minut in to dvakrat na levi in dvakrat na desni strani. Vmes, ko zamenjava položaj se večkrat predrami kar je OK. Poskusila sem tudi vmes že brez nastavkov in če ni pretirano lačen ali razdražen celo zagrabi in sesa brez nastavkov.

Za več mleka se trudim, da spijem ogormno tekočine (tudi čaj za dojenje iz lekarne) in jem sezam ter več obrokov hrane čez dan in da sina dojim čim večkrat čim dlje (a več kot 8 krat na dan mi ne uspe). Na začetku sva se dojila največ 6 krat na dan, ker je ogormno spal.Vzrok je bil tudi povečan bilirubin. Zadnje dne je podnevi več buden in tako nama sedaj uspeva, da se dojiva tudi večkrat, če pa prespi predolgo pa si črpam mleko s pumpico.

Porodna teža je bila 3120 g, odpustna 3040g (v bolnišnici sem ga delno dojila, delno pa so mu dodajali aptamil). Dodatek pa mi je kasneje doma predlagala tudi babica, ker je imel povečan bilirubin in da ne bi začel zgubljati na teži. Tako sem mu pri vsakem podoju dodaja 30ml aptamila, čeprav je babica predlagala naj mu dam toliko kot bi spil, a jaz sem se bala, da bi potem manj pil pri meni. Pri starosti 14 dni smo bili na pregledu pri pediatru, takrat je bila teža 3200g (pregled po mojem podoju in dodatku 30 ml). Pediater je razložil, da naj bi dojenček v prvem mesecu dobil 110 ml na en obrok (če jih je npr. 6 na dan) in da mu moram dodajati 60 ml aptamila. Čez en teden, ko smo imeli pregled je bila teža 3600 g, kar pomeni, da je v enem tednu pridobil 400g. Pediater je bil čist navdušen. Vi pravite, da naj bi v enem tednu pridobil vsaj 115 g. Kaj ni potem 400 g zelo, zelo veliko za en teden? Če dobiva dodatek hrane, potem sigurno spije pri meni manj, se ne rabi vmes prebuditi zaradi lakote itd. Morda tudi zaradi tega nimam jaz vedno več mleka?! Kaj mi svetujete glede tega? Te dni sem že malo zmanjšala dodatek na 40 ml na podoj, včasih pa to celo izpustim, če ni prehude jeze in lakote. Mogoče je zaradi tega kakšna pokakana plenička manj kot pa prej in malo manj polulan (prej je pri vsakem previjanju tudi še zraven lulal sedaj pa samo včasih), a sta še vse eno dve ali tri pokakane.

Lep pozdrav, Mima.
Default avatar

Zoe3

Mima, pozdravljena!

Krasno, da sta uspela preiti s šestih na osem dojenj! In super, da je pediater navdušen nad pridobivanjem teže!

Do drugega tedna ste (upoštevaje prve dni, ko je teža upadala) pridobili 160g. Naslednji teden ste dodalli 400g, torej skupaj 560g v treh tednih. Po izkušnjah, ki jih imamo pri La Lache League, je to že prek spodnje meje za prvi mesec (najmanj 450g). Ker mnogi dojenčki pridobivajo od tedna do tedna različno (kaj šele od dneva do dneva), rutinska merjenja teže po vsakem podoju vedno ne dajo prave slike (mnogi novorojenčki ne uspejo popiti več kot 50 ali 60ml na en podoj, zato jih imajo pač toliko več).

Povsem mogoče je, da ima vaš pediater drugačna pričakovanja od teh, ki sem jih navedla. Mnoge mamice pa opažajo, da se priporočila o pridobivanju teže celo med pediatri razlikujejo. Tudi pred desetletji so bila priporočila drugačna kot danes. Prosim, pogovorite se s pediatrom, naj bo vaš zaveznik. Povejte pa mu, da želite polno dojiti.

Hm, napisali ste dve zanimivi opažanji, ki sta morda povezani. Ugotavljate, da otrok dolgo spi morda tudi zaradi dodatka. In da se ne doji dobro (da rabi nastavek in dodatek), ko dolgo spi in je že zelooo lačen. Še en razlog več, naj ne spi dolgo in da ne čakajte na hudo lakoto - tako bo bolj voljan sesati in mirnejši. Mnoge mamice opažajo, da otroci po dodatku več spijo (ne vsi). Včasih nam je to všeč, a pri novorojenčku zlateničnem zaspančku to ni dobra novica. Videli boste, ali bi zmanjšanje dodatka lahko razmere pri vas izboljšalo. Paziti morate, da se namesto dodatka več doji (morda vama bo uspelo dojenje 10-12-krat) in da aktivno sesa, kolikor se da. Pri zlateničnih novorojenčkih namreč zelo pazimo, da ne bi dehidrirali ali izgubljali teže, saj bi lahko spet pristali po lučko ali celo na infuziji. Vi imate najboljši pregled, koliko je vaš otroček aktiven, vi ga budite, spodbujate,... Če bi postal zaradi manj dodatka še bolj zaspan, neaktiven, to gotovo ne bi bilo vredu.

Vaš občutek, da več formule pomeni manj materinega mleka, je logičen. A ni treba hiteti. Če bo teža še lepo naraščala in bo otrok še bolj aktiven, bo sesal pravilno in pogosto, bosta lahko dodatek, ki ga ni veliko, verjetno kar hitro odmislila. Še spremljajte tedensko težo in vsak dan štejte pleničke ter opazujte otroka. Menjajte strani, kombinirajte še s kako metodo zbujanja, dojite v kadi, vse, kar vam pride na misel...

Zelo sem vesela, da vam gre na bolje! Zelo veliko mamic ima prav take težave in včasih jih je izjemno težko prebroditi - mislim, da vam gre odlično.

M
Default avatar

Mima

Pozdravljeni,

od nastavkov sva se odvadila čez noč, hvala za vaše nasvete in sedaj moj sinček zelo lepo sesa in sem zelo ponosna nanj, a kljub temu sem morala povečati dodatek iz 60ml na 90 ml, ker drugače je bil jok in je bil še lačen.En teden, ko sem malo zmanjšala dodatek pa ni kaj pridobil na teži in še blato je postalo zelene barve. Vedno se najprej podojiva, a očitno imam jaz zelo malo mleka. Pozno zvečer, ko spi bolj dolgo si vmes načrpam maksimalno 40 ml iz obeh dojk. Dojiva se 8 krat na dan, več nama ne uspe, pristavljen je pravilno, ker vedno zajame cel kolobar, pijem veliko tekočine in počivam! Enostavno ne vem kaj delam narobe, da ni več mleka?! Je možno, da moj organizem ni sposoben proizvajati več mleka? Moj sin bo star 7 tednov, je še možnost, da bom kdaj imela toliko mleka, da bi se polno dojila? Očitno problem ni v njem, ampak v meni......prosim za pomoč, ker vi ste edini od katerih dobim še kak pozitivni nasvet.

Hvala in LP, Mima.
Default avatar

LLLMojca

Mima, to je krasna novica, da nastavki niso več potrebni! Tako ste lahko prepričani, da med otrokom in živčnimi končiči na kolobarju ni nobene ovire več in lahko popije kar največ mleka.

Prosim, preden nadaljujem, sporočite mi, kako napredujete na teži (zadnji podatek). To je zelo pomembno. Koliko ste pa natehtali tisti teden, ko ste zmanjšali dodatek? Kako dolgo je vaš sinček pripravljen aktivno sesati tedaj, ko se (pravite osemkkrat v 24h - tudi to je pomemben napredek!) doji? Kako zdaj lula in kaka?


Črpalka pa zagotovo ne pokaže, koliko mleka imate. Ne obremenjujte se z njenim izkupičkom. Kopiram razloge...

Opažam, da si čedalje več mamic "meri" količino mleka prek "preizkusa s črpalko". Ne vem, ali to mamicam kdo sistematično svetuje ali pa gre le za to, da NAPAČNA in zavajajoča praksa "merjenja" količine mleka pač poutje od ust do ust, od mamice do mamice. To ni pokazatelj, koliko mleka imate, ker:
- je odvisno, kdaj in koliko se je otrok nazadnje dojil
- je odvisno, ali oziroma koliko se posaezna mamica "spoprijatelji" s črpalko (nekatere mamice ne načrpajo nič, izcejalni refleks "ne deluje", med tem ko pri otroku ni težav
- se dobro prisesan in aktiven otrok doji bistveno bolj učinkovito, namolze več mleka in hitreje, kajti na poseben način stimulira živčne končiče na areoli, med tem ko je črpalka mehanski pripomoček, ki ne zna zelo dobro posnemati tehnike sesanja otroka
- si količine mleka na ta način ne morete izmeriti, saj se mleko tvori neprenehpma in sproti
- je črpanje priučena veščina, ki rabi kar nekaj vaje
- je črpanje tudi stvar vztrajnosti, časa, volje, energije in moči, ki jo ima mamica na razpolago
- ker doječi mamici sploh ni treba vedeti količine mleka v dojkah, temveč ve, kako se otrok doji, po znakih, ki jih opazuje

Seveda lahko z dodatnim črpanjem "tvorite" več mleka, vendar dajva najprej reči kaj o teži in pleničkah, da vidiva, ali je črpanje potrebno.

M

P.S. Vmes sem spremenila nick, nisem več Zoe3 - da mamice vedo, kam sodim.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Mima

Trenutna teža je 4200g. V 14 dneh se je zredil iz 3820 na 4200g. Tisti teden,ko sem mu zmanjšala dodatek iz 60ml na 30ml ali pa mu ga včasih sploh nisem dala pa se je zredil samo za 20g, kakal samo enkrat in blato je iz zenf barve postajalo vedno bolj zelenkasto. Sedaj kaka dva do trikrat na dan, plenička je vedno polulala, lula tudi med previjanjem, previjamo pa se od šest do osemkrat na dan.

Dodatek sem zadnji teden povišala iz 60ml na 90ml, ker je vedno jokal, ko je bila flaška prazna. Cca prve tri teden je bil dodatek 30ml, potem 2 tedna 60ml, sedaj en teden 90 ml.

Vedno se najprej podojiva 20minut na vsaki strani, potem ga previjem in zatem dam dodatek, po cca. treh urah ponovim postopek. Na začetku zelo aktivno sesa, potem se poleni, vmes včasih zadrema in štirikrat posesa ter počiva. Ravno zaradi tega se dojiva na vsaki strani 20 minut. Delam že pri tem kaj narobe?

LP,Mima.
Default avatar

LLLMojca

Draga Mima,

Vaš otroček je od najnižje teže v sedmih tednih pridobil povprečno 166g na teden, kar pomeni, da napreduje ob dojenju in dodajanju čisto vredu (minimum je do tretjega meseca, kot sva že rekli, 110-115g na teden, nato se zniža na 80g, po šestem mesecu pa na 50g na teden).

Prirast teže 20g, ki ste ga, kot pravite, izmerili v tednu brez dodatka, je zagotovo znak, da nekaj ni bilo vredu. S tem pa zagotovo niste dokazali tega, da je z vašo laktacijo kaj narobe - prej bi ob informacijah, ki ste mi jih doslej napisali, razlog iskala v tem, da vaš sinko še vedno ne sesa dovolj pogosto in verjetno tudi premalo časa, da bi se količina mleka v dojkah ob povečani stimulaciji prilagodila, torej znatno povečala. Za 30ml ne, toliko otrok prisesa hitro, če se je voljan tudi vmes dojiti, ne le na tri ure, za 90ml pa je treba malo več časa.

Ko ste brali o odstavljanju od stekleničke, ste zagotovo opazili, da je ves "keč" v tem, da otrok vsak dan več časa preživi pri aktivnem dojenju, zaradi česar rabi manj dodatka. Lahko reči, kajne? V praksi še zdaleč ni tako lahko, saj ni nujno, da otrok hoče več sesati. Tu vas popolnoma razumem.

Dve zelo dobri novici pravita, da še ni čas za obupavanje. Prvič, pišete, da ste ponosni na svojega fantka, ker zelo lepo sesa. To je super! Ali si lahko razlagam, da vaš fantek nima sesalne zmede in se kljub hranjenju po steklenički ZNA PRAVILNO IN AKTIVNO dojiti? Se vam zdi, da to drži? Drugič, nastavki so preteklost. Tudi to je odlično. Zdaj pa bi z vašim sinčkom potrebovala še eno spremembico: da dokončno premaga pretirano zaspanost zaradi zlatenice in da ima več budnih obdobij v dnevu, morda krajše spance... Nekateri zlatenični dojenčki zaspančki prav nekje v tem času, po šestih tednih postanejo bolj budni in vidno aktivnejši. Upam, da bo tudi pri vas tako. Ste opazili, da bi utegnil biti že malo več časa buden? To bi bil pravi trenutek, da bi morda bistveno povečala število podojev in se ne bi hranila le na vsake tri ure. Za večino polno dojenih otrok je razmak tri ure namreč dosti predolg, dojke pa premalo stimulirane.

Napisala vam bom nekaj konkretnih možnosti, kako bi vašega dojenčka v taki situaciji lahko še pripravili do več dojenja. Izberite tisto, kar menite, da bi delovalo.

1. VEDNO NAJPREJ DOJENJE, potem dodatek. To že počnete. To je zelo pomembno.

2. BREZ URNIKA IN BREZ URE. Če bi otrok imel več budnih obdobij, bi ga lahKO pristavili na dojko VEDNO, ko joka, ko sitnari, kaže voljo do dojenja ali ko vi ocenite, da bi rad sesal, tudi v igri in komunikaciji z vami, za umirjanje, izkazovanje topline, ljubezni... Nobenih drugih metod umirjanja vam ne bi priporočila, samo dojenje. In ker dojenje tedaj zagotovo ne bo samo hranjenje, ni pomembno, ali doji za lakoto, žejo ali za druge potrebe. Torej tudi ni pomembno, ali gledate na uro in ali štejete obroke. Bolj kot bodo podoji pogosti in blizu skupaj, bolj bodo dojke stimulirane.

3. NE OMEJUJEMO ČASA NA DOJKI. Otrok zaspanček ima s podaljšanimi podoji seveda težavo, ker zaspi. Opazujte ga, ali bi morda lahko podaljšali čas na dojki, vsak dan morda za 5 do 10min. Menjava strani pri tem, opažate, deluje. Lahko ga večkrat pristavite na isto dojko. Vsaka dojka je lahko v uporabi ne le dvakrat, ampak tudi večkrat. Več izcejalnih refleksov, več je stimulacije, več je signalov telesu, naj tvori več mleka.

4. PODOJ - STEKLENIČKA - PODOJ. Kako bi se otroček odzval, če bi mu recimo po polovici dodatka ali malo pred koncem dodatka spet ponudili dojko? Mislite, da bi ga lahko malo zamotili s kazanjem kake zanimive igračke (odvrnete pozornost od stekleničke) ali komuniciranjem z vami, nošenjem ipd., kajti huda lahkota bi ga tedaj verjetno že minila. Ko dojenčki niso več hudo lačni, pa se bolj voljno spet dojijo. Vmes bi se spet nateklo nekaj mleka in steklenički bi sledil podoj na eni, nato na drugi strani, na kateri pa bi ga tudi uspavali. Če bi vam uspelo, da bi nekaj časa še v polsnu ali buden aktivno sesal na dojki ter se na dojki uspaval, bi bilo tudi to več stimulacije za mleko.

5. DOJENJE ŠE ZASPANEGA OTROKA. Ko se zaspanček zbudi iz spanja, odložimo vse, kar počnemo, in ga dojimo, kolikor dolgo gre. Ko je otrok še topel, umirjen in lačen, najbolj aktivno sesa. Tedaj ne omejujte trajanja podoja, spodbujajte ga, menjajte strani, ne mislite, kdaj mu boste dali stekleničko. Zagotovo se bo nekoliko nasitil.

6. ZAPOREDNA DOJENJA, ODMIKANJE STEKLENIČKE. Mislite, da bi bil vaš fantek za to, dda bi se podojil, kot sem zapisala v 5. točki, nato pa bi ga previli ali nosili 10-20 min? Bi hotel takoj jesti, ali bi se zadovoljil s pavzico? Eni otroci odločno zahtevajo hrano in jih ni mogoče pomiriti, nekatere mamice pa najdejo način, da jih umirijo, nato pa čez 15-20min spet pristavijo. V tem času se spet tvori nekaj mleka in to je odlična stimulacija za dojke! Če bi vam nekaj dni zapored uspelo tako malce odmikati hranjenje s stekleničko, bi morda otrok ob dojenju dobil več in rabil manj dodatka. Če to kombinirate še s 4. predlogom in dodatku sledi spet dojenje in uspavanje na dojki, toliko bolje!

Mima, zelo lepo znate opazovati svojega otroka, ste realni in pozorni, veste, da je njegovo dobro počutje zelo pomembno in da 90ml dodatka ne morete čez noč ukiniti. Morda pa bi lahko s temi načini poskušali fantka malce "prelisičiti", da bi vsak dan malo več časa posvetil dojenju oz. odmikati čas, ko dobi stekleničko. Če se bo situacija s spanjem spremenila in če so pleničke vredu, potem bi morda lahko te predloge izvajali tudi za začetek le v nekaterih delih dneva (npr. dopoldan), da se prepričate, da otrok dobi dovolj hrane. Včasih se otrok na isto metodo odzove drugače, ko je teden do dva starejši, zato nekatere mamice večkrat berejo članek o odstavljanju od stekleničke in vedno znova poskušajo. Če vama je uspelo z nastavki, zakaj vama ne bi tudi pri steklenički?

Ko veste, da bo otrok dlje časa spal in imate občutek, da bi lahko še kaj načrpali ali z roko iztisnili, poskusite še to za dodatno spodbudo. Če bo 10 ali 20ml, pa toliko. Ne gre samo za količino, temveč tudi za frekvenco stimulacij.

Mima, menim, da ste morali dodatek povečevati, ker pogostost in intenzivnost vajinega dojenja ostaja približno enaka, otrok pa seveda raste. Poskusite to najprej obrniti, da bo dodatek stal na mestu in bo dojenja več.

Nekatere mamice se v času, ko zaspančki postanejo budnejši, odličijo tudi za gnezdenje, torej da se za dva do tri dni preselijo z otrokom v posteljo in ves čas dojijo, tudi 20-krat na dan in več. Presodite sami, ali bi to pri vas že lahko prišlo v poštev (seveda vam ne predlagam, da ob tem dodatek kar ukinete, toda to je metoda, ki pri mnogih mamicah v le nekaj dneh bistveno poveča ponudbo mleka).

M
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

mima76

Pozdravljeni,

držim se vaših nasvetov in dojim ob vsaki priložnosti. Res da sedaj podoji niso dolgi po 20 minut, a včeraj sva bila zares pridna. Zmanjšala sem dodatek iz 90 ml na 60 ml, da bi se pri meni čimveč dojil.

A so se že pojavili problemi (to se mi je že zgodilo kakih trikrat prej), da sesa dve minutki potem pa spusti bradavico in plane v krčevit jok in odklanja bradavico. Bolj kot ne se to dogaja popoldne (je možno, da ni dovolj mleka in ga to tako jezi, ker so sedaj podoji tako pogosti?). Je to sesalna zmeda? Sama bi rekla, da nima sesalne zmede, mogoče ga matra pri steklenički predenj začne piti, pri meni pa ne (malo problemov sva imela samo prve dni, ko sem ga odvadila od nastavkov potem pa ne več). Včasih pomaga sprememba položaja, včasih pa nič kaj drugega kot steklenička, ker je očitno preveč lačen, da bi čakal na kaplice mojega mleka.

Sedaj ko se dojiva tako pogosto pa sem ugotovila tudi, da aktivno sesa kakšne tri minute-največ pet minut potem pa se bolj kot ne carta in taj pa taj na kratko "pozoba". Je smiselno, da ga vse eno imam na dojki in čakam kdaj bo spet malo posesal ali je bolje da ga odstavim in poskusim ponovno čez nekaj minut?

Hvala za odgovor in LP, Mima.
Default avatar

LLLMojca

Mima, imate dober občutek, da sta pridna. Potem si kar zaupajte! Včasih ne gre tako hitro, kot bi si mamice želele, a pomembno je, da se dojita.

Krčevito upiranje, krivljenje nazaj in nemir v popoldanskih in večernih urah mnoge mamice povezujejo z lakoto (še toliko bolj, če steklenička tedaj otroka umiri), pa običajno ni to razlog. Polno dojeni otroci se pogosto vedejo v tem času prve tedne in mesece prav enako: vznemirjeni od dneva se težko umirijo, včasih jih mučijo kolike ali jih napenja bolj kot sicer, nemir pri mamici narašča, utrujene smo, hormon oksitocin mogoče teže navre, zato moramo otroka večkrat zapored podojiti, ga vmes umirjati na druge načine, menjati stran, dokler eno od dojenj vendarle ni tisto, ki otroka umiri in uspava. Vsi naši trije otroci so imeli popoldan in zvečer prave seanse v dojenju in zelo mi je odleglo, ko so po nekaj urah matranja in pogostih prekinitev končno zaspali. Vsi so napredovali lepo.

Če se zna dojiti in, kot opažate, nima sesalne zmede, potem ni razloga, da bi se obremenjevali s tem. Ko vidite, da vaše vztrajanje na dojki ne deluje in ocenite, da je čas za stekleničko, mu jo mirno ponudite.

Mima, če je otrok priklopljen in še ni trdno zaspal, vam predlagam, da ga pustite sesati za umirjanje, uspavanje in dudanje (naj bo dobro prisesan, da vam ne duda bradavice). Med tem ga opazujte, da boste ugotovili vzorec sesanja, ki je dosti drugačen kot na steklenički: ko se otrok prisesa in sproži izcejalni refleks, aktivno in verjetno razmeroma hitro pije nekaj minut, nato pa upočasni, dva potega na požirek, tri ali štiri potege na požirek, dokler ne začne sesati še manj aktivno in več počivati, le tu in tam pogoltne ali tudi nič več. Vse to je normalno, dobro in potrebno in mamice bega, ko primerjajo hranjenje po dojki in po steklenički. Ko ga boste pustili tako sesati, se umirite, globoko dihajte, in bo čez čas najbrž spet začel aktivno požirati, kajti "prisesal" bo drugo izcejanje mleka, morda tretje. Dojka se odpira postopno in mleko se ves čas tvori. Ženske imamo 2,5 izcejalnega refleksa na podoj v povprečju. Že z drugim smo lahko prepričane, da je otrok dobil tudi zadnje, bolj hranljivo, bolj mastno in kalorično mleko. Mima, ko je otrok voljan, se dojita dlje, da boste lahko mirnejši v delu dneva, ko tega morda ne bo hotel.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

mima76

Pozdravljena Mojca,

od celodnevnega dojenja sem že čisto sesuta, ker teh par dni ne počnem nič kaj drugega kot pa svojega fantka prestavljam iz ene na drugo dojko, ga skušam pomiriti, ko začne protestirati in če mi ne uspe sledi flaška. Ponoči , okrog dveh zjutraj pa si enkrat še izčrpam vmes, a količina se nič ne veča, včeraj iz obeh samo 20ml.Vem, da to ni podatek koliko mleka imam, a vseeno ni kaj vzpodbudno. Zanima me po kolikem včasu povečanega dojenja se ti tudi poveča količina mleka? Tudi moj pikec se mi smili, da se mora celi dan tako truditi.

Hvala za odgovor in LP, Mima.
Default avatar

LLLMojca

Mima,
občudujem vaš trud, ker vaši dnevi so zares zelo zelo naporni - dojiti zaspančka, pri katerem morate nenehno loviti čas, ko se bo voljan dojiti, hkrati pripravljati stekleničko, črpati, nenehno gledati na uro, kdaj se je nazadnje hranil, kdaj ste nazadnje črpali, da ne govorim o psihičnem pritisku ob tem, ko otrok protestira.

Mima, je zdaj že kaj več buden? Kolikokrat vam ga je npr. včeraj uspelo podojiti in koliko časa je aktivno sesal, kolikokrat pa protestiral? Vam ga uspe uspavati na dojki, ne da bi protestiral? Kako pa polni pleničke?

Zagotovo ste že kar dobro spoznali svojega fantka, saj ga odlično in ves čas opazujete in se odzivate na njegove potrebe. Ali menite, da je vedno lačen, kadar protestira? Na to vprašanje si lahko odgovorite le vi sami, kajti otroka najbolje poznate! Nihče drug vam ne more reči: zdajle je/ni lačen, rabi/ne rabi dodatka, tudi jaz ne na daljavo. Ob otroku, ki se je npr. razmeroma dolgo aktivno dojil, pa se nato na dojki krega, skrbne mamice najprej pomislimo, da je otrok lačen, čeprav se morda ne želi dojiti iz drugih razlogov: ker potrebuje naše mirno naročje, zibanje, umirjanje ob črvičenju v črevesju, nekateri samo mir v posteljici (no, slednje boste seveda lahko zelo hitro izločili kot nemogoče). Pomaga nam štetje pleničk. Če je to vredu, lahko takšen jok pomirjamo tudi na drug način, ne vedno s stekleničko. A kot pravim, kdaj in kako, bo vedela le mati.

Pravite, da si okrog dveh zjutraj načrpate 20ml. Ker ne vem, kdaj se je otrok pred tem podojil in kako dolgo in aktivno se je dojil, težko rečem, kaj to pomeni. Imate tedaj bolj napete ali mehkejše dojke? Koliko ur je minilo od zadnjega dojenja in kako se hranita ponoči? Če se otrok več ur ni dojil, ali je mogoče, da s črpalko črpate le prednje mleko, ki ga je razmeroma malo, do sprostitve zadnjega pa ne pride, ker ne uspete sprožiti izcejalnega refleksa? To se mamicam pogosto dogaja, sploh če smo utrujene. Uh, to zelo dobro poznam. Po 10min masaži bradavic, se mi mleko za našega dojenčka ni in ni sprostilo, pa sem imela že napete dojke in pri prvem otroku sem črpanje odlično obvladala?! (rezultat kakih 10ml). Čez dve minuti, ko se je otrok zbudil, pa je oksitocin navrel kar sam od sebe.

Mima, količina mleka se bo prilagajala povečanemu dojenju sproti. Ni vam treba vedeti, koliko mililitrov je to. Če uspevata povečati čas podojev in število oz. aktivno sesanje v celem dnevu, potem ste lahko prepričani, da vaš dojenček dobiva več mleka.

Zakaj se vam smili, Mima? Je jokav, nemiren ves čas? Je nemiren tudi med samim podojem, ko sesa? Ali menite, da ga dojenje zelo utrudi? Je še zelo zaspan in zaspi vedno med podojem? Večinoma se majhni dojenčki na dojki kar naprezajo - ne le tisti, ki so zaspančki ali šibjekši, ampak tudi tisti z močnim sesalnim refleksom. Nekateri se tudi vedno potijo, ko sesajo, pa je z njimi vse vredu. Skoraj vsi pa so zaripli v obraz, kajti premikanje čeljusti in sesanje je naporno delo. Če menite, dojenje vašega fantka res čisto preveč zdela, ni treba gnati ne otroka in ne sebe do meja vzdržljivosti. Napisala sem vam metode, po katerih lahko okrepite dojenje, a pomembno je, da sta oba na vsak nov korak pripravljena in vaju še huje ne izčrpava. Čisto dobro bo tudi, če lahko nekaj časa vzdržujete trenutno stanje in se posvetite temu, da bo dojenje pravilno in bo fantek sesal aktivno.

Mima, pravimo, naj bo dojenje za mamico tudi počitek. Za gospodinjstvo prosite pomoč, če je le mogoče. Poskusite se sprostiti, globoko dihati, preizkusite več položajev, da se boste tudi vi počutili udobno. Med dojenjem se sproži hormon prolaktin, zaradi katerega se mamice umirimo in postanemo celo zaspane. To ni od utrujenosti, temveč je narava poskrbela, da se tedaj umirimo in predamo dojenju, celo zaspimo. Poskrbite za zdravo prehrano z dosti vitaminov, ki vam bodo povrnili energijo! Naredite si večkrat kak zdrav osvežilen napitek. Lahko se z otrokom morda za večji del dneva preselite v posteljo, če vam to godi. Svet bo počakal.

Mnoge mamice smo prve tedne po porodu zelo napete in občutljive in utrujene od vseh skrbi. Kako je s podporo pri vas? Ali ljudje okoli vas dvomijo, da ste sposobni nahraniti otroka s svojim mlekom, ali vas spodbujajo? Mnoge mamice kritika dodatno psihično izčrpava, počutijo se še bolj utrujene in nemočne. Ali poznate kako mamico, s katero bi šli skupaj na sprehod, tako ki doji/je dojila, vas ne bi kritizirala in bi vam bila lahko dodatno v oporo?

Mima, dojenje se nemalokrat res lahko zaplete. Če vas najedajo dvomi, napišite, lahko pa me tudi pokličete:
Brezplačna pomoč in podpora – telefonske številke svetovalk La Leche League: http://www.dojenje.net/pomoc.htm

P.S. Mimogrede, ste že prebrali odličen članek Karmen Mlinar Ko dojenček joka? http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1979195
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

mima76

Pozdravljeni,

Pozabila sem napisati, da moj fantek ni več takšen zaspanček in je vedno bolj buden. Tudi protest se je zmajšal, če je pa že pa mi ga po večini uspe zatreti s spremembo položaja, petjem ali kakšno drugo zvijačo :-). Na dojki mi ga uspe uspavati oz. po večini kar zaspi na dojki. Aktivno pa sesa tri minute ali pa največ pet, potem bolj počasi in se ne sliši več požiranje, na koncu pa počiva in malo sesa. Podoj na posamezni strani sva zato malo skrajšala, ker je na koncu itak samo še spal, zvečala pa število podojev iz začetnih 6x na 10 x do 12 x dnevno. Vedno ga podojim pred stekleničko in tudi po njej ni problem. Dodatek sem sedaj zmanjšala in mu ne dam več kot 60ml 6-7 x dnevno, a zato vedno ko spije stekleničko do konca tako milo joka.

Pleničke sedaj polno v povprečju en krat dnevno in to konkretno, polulan pa je večkrat.

Ja lahko bi rekla, da je vedno lačen kadar protestira ali na silo joka, kajti ko dobi stekleničko jo spije na dah.

Kljub trudu pa sama nimam občutka, da bi imela več mleka. Kot sem že omenila sem si zadnjič pomoči po tri urnem premoru načrpala iz obeh dojk samo 20 ml, dojke tudi niso več tako zelo napete (razen če prespi 6urc ponoči in si ne izčrpam), iz njih ne teče več samodejno mleko kot na začetku, tudi ko se tuširam s toplo vodo ni več izcejanja.


Glede tega, da sem rekla, da se mi smili pa sem mislila to, da mora cele dneve sesati in si dobesedno prigarati teh nekaj kapljic pri meni. Od tega ima čist ožuljene ustnice .

Kaj naj naredim, da bi sesal bolj aktivno ne le tri minute, ampak več. Žgečkanje, božanje tu ne zaleže.

Pozabila sem tudi omeniti, da se večinoma dojiva leže. Je morda tu kakšen keč? Res pa je, da imam podporo pri dojenju itak samo od partnerja, babice in ostala okolica pa imajo drugo mnenje, s pediatrinjo načelu.

LP,Mima.
Default avatar

LLLMojca

Draga Mima,

Prav računam, da je vaš fantek zdaj star 2 meseca? Pravite, da ni več zaspanček in da manj protestira na dojki oziroma ste ugotovili, kako ga dodatno motivirati s spremembo položaja. Uspava se na dojki. Skrbi vas, ker aktivno še vedno sesa le 3-5 minut, nato pa bolj počiva.

Prav je, da ste podoj skrajšali, če vidite, da aktivnega sesanja z daljšim podojem (še) ne morete izvabiti iz njega. Menjajte strani in čim večkrat ga pristavite, ko bo želel. Bolje 12-krat po 5minut kot prejšnjih 6, kajne? Poglejte, kakšen lep napredek vama je uspel v dobrem mesecu glede števila podojev! Lahko si čestitate, kajti ni lahko pripraviti zaspančka, da sesa zelo pogosto, četudi sesa kratek čas.

Super tudi, da se je voljan dojiti po izpraznjeni steklenički. Razumem, da vas stiska pri srcu, ko zmanjka dodatka, kajti mamice težko sprejmemo otrokov mili jok, sploh če menimo, da je lačen. Morda vam bo laže ob branju tega članka:
Ko dojenček joka: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1979195

Mima, koliko boste dali otroku dodatka, najbolje veste sami, ker skrbno spremljate pleničke. Po 6t dojenčki kakajo tudi na nekaj dni, a tedaj mora biti blato obilno. Če obilno napolni pleničko vsak dan in dosti lula, je to dober znak, da je vse vredu. Če vas skrbi zaradi zmanjševanja dodatka, ga še vmes poskusite stehtati.

Tudi to, da lahko dodatek malo zmanjšujete, otrok pa raste, lepo kaka in lula, je napredek! Raste tudi od vašega mleka, kajne.

Pravite, da nimate občutka. da bi imeli več mleka. Črpalka prav res ni merodajna, pa tudi napete dojke niso znak, da je mleka dovolj. Mamice, ki imajo otroke "stiskalčke", take, ki se dojijo npr. vsako uro in zelo pogosto, nimajo morda nikoli napetih dojk, pa je vse vredu. Dojke niso posodice, kamor se mleko nateka. Mleko se tvori sproti. Vedno bo na volo še malo mleka tudi le 10 ali 15min po podoju. Če dojite pogosto, se v bolj mehkih oziroma bolje izpraznjenih dojkah mleko tvori hitreje. Napete dojke so pogost pojav le v prvih tednih, po 4-6t, ko se laktacija dobro vzpostavi, pa ne več. Tudi z iztekanjem je podobno, nekaterim mamicam pa mleko sploh nikoli ne izteka.

Kako deluje zakon ponudbe in povpraševanja:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977902

Vašega občutka vseeno nočem kar ignorirati. Glede tehnike sva že ogromno rekli, tu ni več velikih skrivnosti, je le veliko eksperimentiranja. Ja, morda pa bo sede bolje kot leže, poskusite še to! Mima, kako pa kaj VAŠE počutje? Pogosto se mamicam "odpre", ko se sprijaznijo s situacijo in umirijo. Kako se vi počutite zaradi vsega tega dojenja, dodajanja, skrbi za otročka? Ste zelo utrujeni in zaskrbljeni? Si še želite dojiti ali bi vam odleglo, če bi prenehali? Oh, ne skrbite, prav nič vas nočem spodbujati k temu, vendar je prav, da razčistite sami pri sebi s svojimi čustvi. Glejte, v 2m ste za svojega fantka naredili res ogromno dobrega, zelo skrbna mamica ste, in normalno je, če vas čustva in dvomi najedajo. Predlagala bi vam, da si ne ženete k srcu, se posvetite v čim večji meri izkazovanju ljubezni do svojega otročička in se poskusite čim bolj sprostiti.

Mima, dojenčki, sploh majhni, se vsi močno trudijo pri sesanju. Skoraj vedno so po intenzivnem dojenju zaripli od truda. Bi lahko nazorneje opisali "ožuljene ustnice"? Opazite kakšne razjede?

Slaba tolažba, a mnogo mamic, ki jih poznam, nima podpore v svojem okolju (pri pediatrih pa je podpora zadnja leta bistveno boljša kot je bila, seveda pa so taki in drugačni), le partnerju se imajo zahvaliti, da ne odnehajo.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825