Forum: Obporodno obdobje

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Količina mleka

Odgovori Nova tema
Default avatar Š[email protected] 17 Feb 2005 11:51

Pozdravljena!
Sprašujem v imenu svakinje, ki je novopečena mamica pet dni stare deklice. Punčka lepo pije, podre kupček in ponavadi zaspi. Čez približno pol ure, pa ponovno želi dojko, malo potegne in ponovno zaspi. Svakinja predvideva, da je mleka več kot dovolj. Zanima pa jo, kakšno količino naj bi spila novorojenka na obrok, seveda približno. Ob predpostavki, da popije dovolj, kaj narediti, ko spet želi dojko. Deklica je bila normalno donošena, težka 3790 gr. Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LLLKarmen 18 Feb 2005 08:49

Draga Š[email protected],
hvala, ker tako lepo skrbite za svojo vsakinjo.

Vaša svakinja ima pet dni staro deklico, ki se lepo doji, podre kupček in zaspi. Po pol ure se zbudi, nekajkrat potegne in zopet zaspi. Svakinja meni, da ima dovolj mleka. Zanima vas, koliko bi morala novorojenka spiti na obrok in kaj storiti, ker se želi dojiti pogosto, pa verjetno dobi dovolj.

Š[email protected], vaša svakinja dela popolnoma prav in dobro je, da doji deklico na njeno željo.

Dojenje ni samo akt hranjenja otroka. Majhen dojenček ima majhen želodček in se mora dojiti pogosto, saj je materino mleko lahko prebavljivo (povprečno v 90 minutah) in tako je tudi prav: tako je poskrbela Narava, da hrana ne zastaja v dojenčkovem črevesju in povzroči nevarnih vnetij.

Novorojenček se mora dojiti najmanj 8 do 12x v 24 urah. Majhen dojenček, ki se je šele dobro rodil ima tudi močno potrebo po telesni bližini matere. V njenem naročju, pri prsih sliši bitje njenega srca, zvoke črevesja in šum krvi po materinih žilah. To ga pomirja in mu daje občutek varnosti.

Zato nikakor ni smiselno določati, koliko natančno bi moral dojenček popiti na en "obrok". Za dojene otroke ni strašno pomembno, koliko mleka popijejo ob določeni starosti, teži ali na določen obrok, ker dojenje ni samo akt hranjenja otroka. Če je dojenček donošen, zdrav in lepo napreduje, sploh ni smiselno predpisovati točne količine mleka, katere naj bi dojenček dobil pri enem obroku.

Koliko mleka čez dan popije dojenček je bolj odvisno od pogostosti dojenja, starosti in značaja dojenčka kakor pa od njegove teže. Po tej logiki bi morali namreč debelejši in težji dojenčki pojesti mnogo več hrane kot lažji, drobnejši, kar pa ne drži.

Poleg tega lahko nekateri dojenčki pojedo manj, pa lepo napredujejo, drugi pa pojedo več - pa ne. Zato tudi ni smiselno tehtanje ob vsakem obroku ali gledanje na uro ali postavljanje točnega števila obrokov. Za dojene otroke to ne velja.

Če npr. pogledamo dva dojenčka, stara 1 mesec:
- prvi se doji 12x na dan, vsakič popije 50 ml na obrok = 600 ml v celem dnevu
- drugi se doji 6x na dan, vsakič popije obrok 100 ml na obrok = 600 ml v celem dnevu

Da o tem, da tretji dojenček popije pa morda še enkrat več kot oba prva dva skupaj in je tudi vse v redu, sploh ne govorimo.

Kako vemo, da zdrav, donošen dojenček dobiva dovolj mleka?
1. Dojenček ima najmanj pet do sedem mokrih bombažnih pleničk (ali 6-8 pleničk za enkratno uporabo) dnevno.
2. Dojenček, mlajši od 6 tednov, kaka 2-5x dnevno.
3. Dojenček v prvih treh mesecih pridobiva najmanj 115g na teden, med tretjim in šestim mesecem 80g na teden in po šestem mesecu 50g na teden.
4. Dojenček se doji pravilno in pogosto.
5. Dojenček je zdrav, živahen, se lepo razvija, ima gladko in napeto kožo, vidno raste v dolžino in se mu širi obseg glavice, je aktiven in čuječ.

Prve tedne, pa tudi kasneje - je zelo pomembno, da dojimo otroka na njegovo željo, saj mleko nastaja po pravilih zakona: kolikor je povpraševanja, toliko je ponudbe. Dojenček se lahko tudi kakšen dan ali dva doji brez reda in nenasitno, kar naprej. Takrat je verjetno v obdobju hitre rasti,ko ima povečane kalorijske potrebe in če ga mati vedno pristavi – se bo v naslednjih dneh tvorilo več mleka in dojenček bo zadovoljen.

Toplo vam priporočam v branje:
kako se tvori materino mleko:

Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh