Forum: Obporodno obdobje

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Zaprtje dojenčka

Odgovori Nova tema
Default avatar Leas 14 Feb 2005 18:22

Lepo pozdravljeni,

Zanima me, ali morda veste, če čokolada ali npr. Nutela dejansko
povzroča (preko dojenja seveda) težave pri odvajanju tudi dojenčku?

Hvala za vsakršno informacijo.

Lep pozdrav,

Lea

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LidijaL 15 Feb 2005 14:15

Ne, kolikor je meni znano!
Pač pa dojenčki, ki so izključno dojeni, včasih po nekaj dni ne kakajo. In to ni nič posebnega, če so pleničke sicer večkrat dnevno pošteno polulane, otrok pa je videti zadovoljen in živahen, normalno pridobiva na teži ...

Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LLLKarmen 17 Feb 2005 09:46

Draga Lea,
prehrana matere NE povzroča zaprtja pri dojenčkih.

Žal imam premalo informacij, da bi vam lahko pomagala. Koliko je star vaš dojenček, kako kaka, kako poghosto lula, kakšne barve in konsistence je njegovo blato?

Lahko pa obilica čokolade povzroča nekaterim dojenčkom drugačne težave: nespečnost in razdražljivost. Čokolada namreč vsebuje theobromin, ki je poživilo in ima podoben učinek kot kofein v kavi in tein v čaju.

Če vaš dojenček ne kaka že zelo dolgo in če ima ob tem težave, se vsekakor morate posvetovati z otrokovim pediatrom.

Zdravniki pravijo, da je popolnoma normalno, da dojeni otroci (starejši od 6. tednov) izločajo blato vsak dan ali celo enkrat na 14 dni. Znanstvene raziskave so pokazale tudi, da zaprtost ni povzročitelj kolik. Prava zaprtost pomeni trdo, zelo redko kakanje (podobno zajčjim ali kozjim »bobkom«), ki je pri dojenih otrocih zelo redka, bolj pogosta pa je pri zalivančkih. To pa zato, ker materino mleko vsebuje posebne, laksativne snovi, ki sprožajo hitrejše in naravnejše praznjenje črevesja. Nekateri dojenčki imajo težave z reguliranjem zadnjične mišice, saj poskušajo istočasno pritiskati in iztiskati blato – skozi zaprt anus. Dojenčki imajo težave z izločanjem blata tudi zaradi lege. Si lahko predstavljate, kako težko je kakati leže? Mnogi dojenčki glasno godejo, se napenjajo, krčijo in vidno pritiskajo, se celo jočejo prav zaradi teh dveh neprijetnosti, ne pa zato, ker jih izločanje blata boli.

V času okrog 6. tedna mnogo mamic opazi, da se pogostost in količina izločanja dojenčkovega blata spremeni. Ta pojav pripisujemo temu, da je ponudba in povpraševanje v tej starosti že dobro utečena, mati dobi t.i. »zrelo mleko«. To se posledično kaže na dojenčkovem blatu. Izločanje takrat postane redkejše (lahko variira od 2-3x dnevno do 1x na pet dni), zelo pomembno pa je, da takrat ko dojenček izloča poredkeje – izloča obilno.

Več o prehrani matere in dojenju (glejte moj odgovor malo nižje):

Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Leas 20 Feb 2005 17:55

Spoštovana,

Najlepša hvala za vaš odgovor. Prebrala sem tudi vaš članek, zato odgovor na moje pisanje (mislim) ne bo potreben.
Moja dojenčica ima 4 tedne, veliko lula in normalno tudi rumeno kaka. Imela sem občutek, da jo je zaradi ukradenih 2 žlic Nutele zaprlo (1 dan), pa očitno to ne drži.
Res pa je, da se kljub normalnem kakanju in lulanju napenja kot "ta veliki".

Morda je to le pretirana skrb mamic. Kakorkoli, prisrčna hvala za vaš odgovor, dobrodošla nazaj med zdrave.

S prisrčnimi pozdravi,

Lea S.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mergita 14 Okt 2008 13:31

pozdravljeni


moja otrok je star deset mesecev in ima ful trdo kakico,da se včasih prav zabije blato in zelo teško gre vn.pri tem zelo joka.bojim se omenit pediatru,ker bi me takoj poslala na gastro ali kolonoskopijo,in mislim da se da tudi drugače rešit zaprtje,zato bi vas prosiila za kakšen nasvet.probala sem s slivovim sirupom pa ni nič pomagalo.že vnaprej se vam zahvaljujem

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 14 Okt 2008 21:31

mergita, pozdravljeni!

Prosim, če mi olajšate delo in napišete, kakšen jedilnih ima vaš 10m otrok, torej koliko obrokov GH, kako obilne, kaj ima na krožniku in ali se še doji. Marsikaj se da narediti seveda tudi doma, posebej glede zaprtja. Zdravila bi morala biti izhod v sili.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mergita 15 Okt 2008 10:30

zdravo,sem zelo vesela vašega odgovora.
naj vam še prej povem,da je že pri dveh mesecih imela težave z odvajanjem in ko sem povedala pediatrinji mi je dala sirup lactecon,ko sem ji dala je šla kakat ko sem prenehala je bilo spet isto dojila sem jo do petega meseca.ko smo prešle na gosto hrano sva si pomagale s sadjem in s suhimi slivami,seveda zmiksanim,takrat je bilo uredu šla je enkrat do trikrat na dan po mal ampk je bilo blato mehko.zdaj pa je skoraj vse ampak sliv pa nikakor noče več.goste hrane ima trikrat na dan približno 130 vsak obrok,včasih tudi manj,še vedno ne poje za cel obrok kasneje ji dam še mleko,mleka pa ima približno pet do šest obokov po 100ml,vode pa spije 150ml na dan.


najlepšahvala za odgovor.mergita

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 16 Okt 2008 20:47

Pozdravljeni, mergita!

Vaš 10m dojenček zelo trdo kaka in pri tem joka. Slivov sirup ne pomaga


Nič ni narobe, če 2m polno dojen otrok ne kaka vsak dan, ampak lahko kaka tudi enkrat na teden ali celo na dva tedna, blato pa bi tedaj moralo biti prav tako gosto-tekoče in obilno. Nekateri dojenčki se bolj matrajao drugi manj, ampak o zaprtju pri mlajšem dojenčku, ki uživa le mleko, govorimo tedaj, ko je blato trše, ne več tekoče.

Druga zgodba je seveda po uvajanju GH. Nekateri pojedo veliko GH in z njo napredujejo hitro. Pri tem včasih prebava še ni dovolj razvita in dobro prilagojena na tako količino ali sestavo hrane, tako da se telo odzove na različne načine, tudi z zaprtjem.

Obroki so relativna stvar, mergita. Nekateri otrokom ustreza, kot piše v priročnikih, drugim pa popolnoma nič in imajo težave, če pojedo take količine naenkrat.

Nanizala vam bom nekaj predlogov (na vprašanja ni treba odgovoriti, so v razmislek, za idejo):
- Ali ste že poskusili z manjšimi obroki? Morda razdeljenimi na več delov?
- Ali ste poskusili spremeniti stukturo jedilnika? Niste napisali, kaj deklica je, to je zelo pomembno. Ali je veliko kuhane hrane? Ali uživa veliko žitaric, morda več žit v kombinaciji s kravjim mlekom? Ali uživa prekuhano sadje? Taka hrana, ki je resnici na ljubo, pogosto priporočena kot uvajalna hrana za dojenčke, je zelo lepljiva, ima malo vlaknin, prebava se lahko poleni, otrok pa ima težave?
- Če ste dajali že kravje mleko, morda poskusite brez njega. Mlečne formule za dojenčke ali industrijsko pripravljene mlečne kašice so znane po tem, da mnoge majhne otroke zapirajo.
- Ste poskusili z večkrat na dan po malo vode? Ne zalivajte preveč samih obrokov, le malo za poplaknit, da voda preveč ne razredči encimov in še oteži prebave. Najbolje je uro pred jedjo.

Ne razberem točno, ali ima 600ml materinega ali prilagojenega mleka. Razlika je namreč zelo velika. Med tem ko prvo deluje odvajalno in bi vam priporočila morda, da ne zmanjšujete količine, bi ob hranjenju s prilagojenim mlekom priporočili mamici, da to kompenzira s kakšnimi kakovostnimi domačimi svežimi sokovi (če sliv ne mara več, je tukaj še morda grozdni sok, svež jabolčnik izpod preše,...) ali če tega nimamo, pač s povečano količino uživanja surove hrane. Manj kuhanja, več sadja v samostojnih obrokih. Pri kosilu morda več zelenjave in manj škrobnatih jedi. Namesto večernih mlečnih kašic raje zelenjavne juhe, zelenjavne jedi ali preprosto kak sadež, npr. sveža banana, ki nasiti in uspava.

Poglejte prosim še tukaj, je veliko idej že napisanih. Zaprtje ob prehodu na gosto hrano: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979983

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mojca k 6 Nov 2008 22:38

lepo pozdravljeni
imam en hud problem!moja mala lucija,ki je stara dva meseca zelo težko kaka oziroma sploh ne more sama kakat!blato ima tako trdo ka kljub napenjanju in potiskanju ne mora kakat brez moje pomoči.tako ji moram vsaki dan pomagati jo masirati in ji nadražiti ritko da lahko kaka.ali je to posledica lenega črevesa,ali pa je zato krivo mleko,ki ga pije,saj jo ne dojim že celi mesec!ko sma se dojile je lahko čisto normalno kakala,zdaj pa odkar sma začele uporabljati novalac ne gre več!po sladkanih kamilicah jo zvija na polno in ji blato še bolj zabije oziroma še bolj otrdi,ravnotako jo ne poženejo,kot nama je svetoval pediater.po prekuhani vodi mi bruha,nevem več kaj naredit,da bo vsaj enkrat dnevno lahko kakala brez moje pomoči.je možno da je alergična na glukozo?naj mi prosim kdo svetuje,ker v bolnici ji ne bojo pomoje naredili nič drugega kot pa da jo bojo pustili par dni potem pa ji bojo daji kristir!kaj pa navadno kravje mleko?na temu smo zrasli vsi mi!?l.p,mojca

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 7 Nov 2008 00:27

Pozdravljeni, mojca k!

Vaša 2m deklica Lucija se zelo muči z odvajanjem trdega blata. Kot ste že sami razmišljali, gre verjetno za težko prebavljanje prilagojenega mleka. Veliko dojenčkov po njem kaka trdo, se napenja, so zaprti. Žal moje znanje o prilagojenih mlečnih formulah ni primerno za razpravo na to temo, gotovo pa vam bo Lucijin pediater ali kolegica moderatorka foruma Pediatrija lahko pojasnil/a, če bi lahko sedanje prilagojeno mleko zamenjali s takim, ki bi odvajanje Luciji olajšal!

Sladkane pijače dojenčkom po nekaterih strokovnih virih lahko zelo škodujejo, sladkani čaji lahko povzročajo nervoznost, nemir, torej vplivajo na živčni sistem in tudi druge organe. Res pa je, da se v sili tudi svetujejo kdaj.

Voda ji verjetno preobremeni želodček. Morda popije preveč.

Ali ji pomagate zato, ker joka in se zvija, napenja, spušča vetrove, a ne gre nič ven? Ali pa menite, da bi morala vsak dan kakati, pa je sicer vredu in opisanih pojavov ni vedno? Po 6t nekateri dojenčki začno kakati bistveno redkeje, lahko tudi na več dni, nekateri samo enkrat na teden ali celo redkeje. Ne vem točno, kako je s tem pri prilagojenem mleku, vsekakor se pozanimajte, ali lahko tudi v tem primeru deklica normalno odvaja tako, da odvaja na več dni samo enkrat.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar evička 9 Nov 2008 05:13

mergita!

jaz sem svoji sončici če je bila zaprta oz. je bolj trdo kakala dala 1-2 žlički soka od mandarine ali pa zmiksan kivi-tista črna semenčka baje mehčajo blato in je delovalo!!! poskusi!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar snofka 26 Jun 2009 19:52

Spoštovani,

naš 5m dojenček (polno dojen) je imel do pred kratkim zelo v redu prebavo, kakal je praktično po vsakem podoju. Pred enim tednom prvič ni kakal 4 dni. Četrti dan (poizkusili smo vse-sladkane kamilice, kuhan slivov kompot, kapljice Bio Gaia,malo termometra v ritko, sama sem pila Donat) je bil rezultat pozitiven. Mali se je zeloooo pokakal, ampak res zelooo. Kakec pa je bil bolj podoben pašteti (Paté v tubi). Potem pa naslednji dan spet nič, pa vse do danes spet nič. Danes je zopet že četrti dan, pa še ni bilo nič, je pa res, da malček že cel teden tako prdi, da vsi mislimo, da je kakec in smo potem kar razočarani, ko je plenička čista. Se pa kljub "zaprtju" počuti dobro, je živahen, razposajen, veliko lula, redno spi...
Prosim Vas, če mi lahko svetujete, kaj naj še naredimo. Naj obiščemo pediatra? Naj še povem, da redno telovadimo (z nogicama proti trebuščku in nazaj), trebušček pa se mi ne zdi napet.

Že v naprej najlepša hvala za vaš odgovor in morebitne nasvete.

Hvala in lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 26 Jun 2009 22:39

Pozdravljeni, snofka!

Za polno dojenega otroka je v različnih obdobjih (razen do 6t) povsem normalno, da spremeni ritem kakanja in da kaka le na nekaj dni, to ne pojmujemo kot zaprtje. Polno dojen otrok po 6t lahko kaka od večkrat na dan do enkrat na teden ali celo na dva tedna...

Otrok je zaprt, če kaka trdo, če se pri kakanju zelo muči, ima vidne bolečine in težave, ob katerih verjetno tudi joka. Vetrovi so v situaciji, ki otrok nekaj dni ni odvajal, precej pogost in običajen pojav. Če je otrok zadovoljen in mu to ne povzroča večjega stresa, potem običajno ni razloga, da bi v njegov ritem posegali, posebej, če vidimo, da so pleničke dobro polulane, se lepo normalno doji in dobro napreduje.

Prej ali slej se otrok obilno pokaka, še najbolj bi vam priporočila to masažo trebuščka, gibanje nogic med previjanjem,... Poglejte, če je še tule kaj uporabnega. Zaprtje, neredno odvajanje pri dojenčku:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978841 (5t, dodajanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979736 (7m)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar suki 24 Jul 2009 14:59

Pozdravljena!

Imamo težavo, za katero ne vem odgovora. Moja deklica (4 tedne) zelo težko kaka. To se največkrat dogaja ponoči, ko "spi". Vsako noč se v posteljici premetava in se slišno napenja. To traja vso noč, brez prestanaka. Naj omenim, da jo čez dan vidno dajajo krči, vendar ta situacija nikakor ni podobna nočni. Če jo ponoči podojim in nato podirava kupčka čez ramo, se zgodi da se lažje in tudi večkrat pokaka. Nato se greva previt, na previjalni mizi pa ji največkrat uspe odvajati blato. To opravi, ko je brez pleničke in večkrat (obilno), največkrat ko jo umivam ali mažem okoli anusa. Zaradi napenjanja sem opazila, da ji je pomalem izstopilo črevo, ima pa tudi razpokano in razdraženo kožo v predelu anusa.Je težava v tem, da ne zna odvajati in hkrati stiska mišice in zapira anus? Kaj v takem primeru pomaga? Ali moram enostavno čakati, da se zadeva sama uredi? Naj še povem, da sem pediatru omenila izstop črevesja, pa ni bil posebej zaskrbljen.

Že v naprej najlepša hvala za vaš odgovor in morebitne nasvete.

Hvala in lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 24 Jul 2009 15:50

Suki, pozdravljeni!

Lahko prosim napišete še, kakšne barve je njeno blato, kako pogosto se pokaka v 24h, ali odvaja mehko ali trše, ali jo polno dojite ali dobiva tudi kakšen dodatek, saj to lahko precej vpliva na odvajanje.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar suki 24 Jul 2009 17:47

POzdravljena,

Blato naše male je zlato rumene barve in je večinoma kašasto. Občasno je malo gostejše, enkrat je bilo kot driska (samo rjavkasto obarvana tekočina). Jo pa polno dojim - na tri ure oz. kot želi sama. Ponoči se za hranjenje zbudi le enkrat do dvakrat. V 24 - ih urah naredimo sedem obrokov in tolikokrat je plenica tudi pokakana. Je pa včasih količina blata vsaj za moje pojme zelo velika (kot sem že zapisla se mi med previjanjem pokaka do trikrat - v kratkem času). Enkrat sva tehtala plenico in jo natehtala 200g.

Upam, da sem dovolj podrobno opisala situacijo.

Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 24 Jul 2009 21:44

Suki, vaša deklica ima, kot ste opisali, povsem običajno blato polno dojenega otroka in tudi frekvenca je pogosta, kot bi pri novorojenčku pričakovali. Tekoče odvajanje je normalno, včasih malo bolj gosto tekoče, drugič manj, ne gre za drisko, tako je blato praviloma vse do uvajanja goste hrane. Količina blata, ki je obilno, kaže verjetno, da otrok zelo dobro dobiva mleko in ima kaj pokakati.

Čeprav je blato dokaj tekoče in materino mleko deluje kar najbolj odvajalno, posebej prvih 6 tednov (kar vidimo po pogostosti kakanja polno dojenega novorojenčka), nemalo dojenčkov težko kaka, se pri kakanju vidno napenja, spušča glasove, kot da jih celo boli... Tu ne gre za zaprtje, ampak za nek drug pogost pojav, ki ga je takole opisala kolegica LLLKarmen, kar kopiram...
-----
"Prava zaprtost pomeni trdo, zelo redko kakanje (podobno zajčjim ali kozjim "bobkom"), ki je pri dojenih otrocih zelo redka, bolj pogosta pa je pri zalivančkih. To pa zato, ker materino mleko vsebuje posebne, laksativne snovi, ki sprožajo hitrejše in naravnejše praznjenje črevesja. Nekateri dojenčki pa imajo kljub temu težave z reguliranjem zadnjične mišice, saj poskušajo istočasno pritiskati in iztiskati blato - skozi zaprt anus. Dojenčki imajo težave z izločanjem blata tudi zaradi lege. Si lahko predstavljate, kako težko je kakati leže? Mnogi dojenčki glasno godejo, se napenjajo, krčijo in vidno pritiskajo, se celo jočejo prav zaradi teh dveh neprijetnosti, ne pa zato, ker jih izločanje blata boli.
-----

Dobro je, da jo med kakanjem oz. ko zaslutite, da bo morda kakala, lahko res kar dvignete, saj ste že sami ugotovili, da gravitacija pomaga. Včasih je prava rešitev že samo to, da otroka med odvajanjem "odrešimo" ležečega položaja.

Drug dober način je lahko tudi, da otroka razvijemo. Trebušne mišice se bodo sprostile, otrok se bo sprostil in bo laže kakal. Ali je bolje, da je pokonci in ali je bolje, da je razvit, pa najbolje pokaže kar praksa, saj vsakemu otroku ustreza najbrž kaj drugega ali tudi enkrat eno, drugič pa drugo. Nekatere mamice poročajo, da so se njihovi dojenčki pokakali skoraj vedno šele tedaj, ko so bili brez pleničke. To je povsem normalno in morda celo dobro, saj če s tem nadaljujemo vse prvo leto, torej spodbujamo otroka, da se pokaka, ko je brez pleničke, bomo morda imeli prvo leto nekaj več dela, že drugo leto pa se nam lahko zelo obrestuje pri odvajanju od pleničke in navajanju na kahlico. Otrok bo torej morda ponotranjil to potrebo, da se pokaka šele, ko nima na sebi plenic.

Tudi nežna masaža trebuška, premikanje nogic, ki vozijo kolo, tudi nežna masaža anusa lahko pomaga pri tem. Masiramo v nasprotni smeri urinega kazalda, da pomagamo delovanju črevesja. Žal nisem zdravnica in vam ne morem dati mnenja glede črevesa in anusa, to morda pogledati zdravnik, drugo mnenje lahko po dopustu poiščete še na forumu Pediatrija, morda se najde že tudi kaj v iskalniku. Sicer pa na naslednjem pregledu kar vztrajajte, da zdravnik tudi to pogleda, če doslej še ni.

"Vsako noč se v posteljici premetava in se slišno napenja."
***Otrok se lahko napenja, kremži, stoka tudi še iz kakih drugih razlogov. To delajo skoraj vsi dojenčki, ne glede na to, ali se bodo pokakali ali morda tudi ne. Dojenček ima namreč nekaj obdobij trdnega spanca, večinoma pa drema, vmes se lahko pogosto zbuja in težko uspava sam, v teh zbujanjih oz. pogostih obdobjih plitega spanja ali sanjanja spušča najrazličnejše glasove, stoka, se vrti, maha, se napenja... nekateri otroci se vidno napenjajo tudi, če so hudo oz. hočejo sporočiti, naj jih recimo dvignemo, torej še preden se začno jokati. Če otrok dobro napreduje, torej ima dovolj podojev, pa ponoči takole pogosto stoka, potem pa morda kar zaspi nazaj, ga lahko tudi pustimo nekaj časa.

Način odvajanja se lahko večkrat spremeni, lahko da se bo pri vas že okoli 6t, ko pri mnogih polno dojenih otrocih postane kakanje manj pogosto, kadar se pokakajo, pa je količina praviloma obilnejša.

Če upoštevamo, da je nekaj tednov star otrok morda tudi še vajen ritma iz maternice, kjer so dojenčki ponoči praviloma aktivni, podnevi, ko se mati giba, pa več spijo, lahko pričakujemo, da se bo sčasoma tudi to obrnilo in bo otrok bolj dejaven podnevi, ponoči pa bo morda dlje spal ali bo kljub pogostemu zbujanju in dojenju, ki tudi ni neobičajno, morda vsaj malo manj odvajal.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jasna k. 4 Jan 2010 19:09

pozdravljeni.

Moja hči je stara 2 meseca in mi že 3 dni ni nič kakala. Zelo se napenja in zraven tudi joka, vročine nima, dojima se enako kot prej. Dajem ji kamilični čaj in ni opaziti razlike. je zaprta? Skrbi me zato ker se zelo napenja, drugače pa je mirna in lepo spi.
Ji naj dajem sladkan ali grenek čaj? Kdaj naj obiščem zdravnika?

Najlepše hvala za odgovor.


lp

jasna

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 5 Jan 2010 14:59

Jasna, pozdravljeni!

Vaša 2m deklica 3d ni kakala. Je polno dojena ali dajete morda tudi prilagojeno mleko (to včasih povzroča zaprtje)? Ste jo poskusili razviti, ko joka, masirati trebušček, pasti kravice? Načeloma je 3d razmeroma kratek čas ne-kakanja dojenega otroka, tako da tega ne štejemo za zaprtje. Če otrok dobiva zgolj materino mleko, je v njem toliko laksativnih (odvajalnih) snovi, da ne bi moglo priti do nabiranja presežnega blata v črevesju, ki bi zastajalo. Torej ne gre za zaprtje.

Je pa po drugi strani mogoče, da določene snovi v materinem mleku dojenčka tudi motijo ali dražijo prebavo, pogosto dojenčke napenja, nekateri težko kakajo, ker se še niso naučili dobro sproščati zadnjičnih mišic. Včasih napenjanje celo ne pomeni prebavnih težav, ampak otrok s tem, ko se napne in postane rdeč v obraz ter joka, kaže kakšno drugo težavo, komunicira, da mu nekaj ni všeč, npr. da smo ga odložili, da mora biti v določenem položaju ipd... Torej, kar odrasli interpretiramo kot napenjanje in povežemo s prebavo, nujno sploh ne bi bilo to, kar se zdi.

Kdaj se te situacije pogosteje pojavljajo, ne glede na hranjenje ali večinoma kmalu po dojenju? Če povezujete težave s časom dojenja, potem je bolj verjetno, da ima deklica prebavne težave. Kakšno pa je sicer njeno blato, običajne barve in konsistence?

Polno dojen otrok, ki je večino časa miren in se ga da umiriti, lahko kaka tudi enkrat na teden ali celo na dva tedna. Večinoma se po tem času pomaga s kakšno svečko.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Maja1985 21 Maj 2010 20:05

Pozdravljeni,

moj otrok bo star 14 dni in ker nimam svojega mleka, jo hranim z Aptamilom 1 (Immunofortis), ki smo ga dobili na recept. Vsak dan proti večeru in celo noč, ne spi, saj se napenja in joče. Očitno jo šraufa, ker se vedno čuje kako se ji po trebuhu pretaka hrana.
Vsak obrok vedno poje in podre kupček.
Zdaj že dober dan ni kakala, čeprav je planica redno mokra. Prešnje dni pa po pol dneva ni kakala. Tudi pogosto prdi, po tistem ko jo šraufa.

Ko se pokaka je blato rumenkasto in grahasto.

Nimam več idej kaj naj. Sprobali smo vse od masaž, odvili smo jo,...

Skrbi me, če je to normalno, da zdaj že več kot en dan ni kakala. Pa to da jo tako napenja in zapira že pri 13 dneh.

Ker še nimamo svojega pediatra, oz še bomo čakali en čas za posvetovalnico se nimam na koga obrnit.

Prosim za nasvete.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
cron
Na vrh