Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Kateri analgetik ob dojenju

Default avatar

Saša1

Gospa Karmen, ali lahko vzamem kakšen analgetik ob dojenju? Malček je star 1leto in pol, doji se še 4-5x/dan. Imam neznosne bolečine v prsnem delu hrbtenice. Zdravniki mi svetujejo naj z dojenjem preneham, vendar to ob našem "dudeku" ni možno. Poleg tega si ne znam predstavljati, da ga ne bi dojila. Poskusila sem z manualno medicino , vendar je stanje samo še slabše. Sedaj se ne morem niti oblečti več prej kot v pol ure. Vsekakor pa je otrok na prvem mestu, nikakor mu ne želim škodovati.
Hvala za Vaš cenjeni odgovor
Saša
Default avatar

LLLKarmen

Draga Saša,
žal mi je, da trpite tako hude bolečine. Zaradi jemanja večine sredstev proti bolečinam vam z dojenjem ni potrebno prekiniti, seveda pa se je prej potrebno posvetovati. Večina zdravil ima oznake, da jih doječe matere ne smejo uživati, saj doječe matere niso populacija, na kateri se zdravila testirajo (takos e farmacevti zavarujejo pred tožbami).

Večina NSAR, ki jih predpišejo v ta namen, je glede na starost dojenčka, količino dojenja in odvisno od dolžine jemanja, z dojenjem združljiva.

Predlagam, da najprej poizveste, kaj vam bodo predpisali, napišite ime učinkovine ter količino, potem pa bom takoj kontaktirala naše Proffesional Liasion Leaders, kako je s konkretno terapijo v vašem primeru.

Zelo dober in zanesljiv vir za iskanje primernosti zdravil z dojenjem so tudi spletne strani dr. Thomasa Hale-a, ki se specializirano ukvarja s tem, kako zdravila prehajajo v materino mleko. Spletna stran:


Oglasite se še na forumu ali me pokličite!
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

Saša1

Karmen, hvala za tako ažuren odgovor. Predpisali mi zaradi dojenja niso ničesar, tu in tam vzamem lekadol (do sedaj 2x). Predlagali so antirevmatike, v začetku nalgezin. Še na kremah, ki sem si jih kupilav lekarni (maratonik in mazilo gabeza) piše, da naj doječe mamice tega ne uporabljajo. Pa sem, ker več nisem vzdžala. Gabez sem uporabila 1x, maratonik uporabim pred spanjem (omogoča mi, da zadremljem za kakšno urco - to je pa tudi vse, kar spim v zadnjih 10-ih dnevih). Ne vem več kaj naj neredim od bolečin se mi meša, tudi tole pišem z veliko težavo. Prenehanje dojenja pa nikakor ne pride v poštev. Že bi se že mamica sprijaznila, se moje dete nikakor ne bi. Že sedaj mu je čudno, ko ga med dojenjem ne gledam in ne božam (ga ne morem, ker ne morem skloniti glave). Vsak dan si govorim, da bo boljše,... jutri,.... mogoče pa bo :-))
Default avatar

Saša1

karmen, oprostite, da Vas "gnjavim". Šele sedaj sem videla oz. prebrala, da ste bolni. Oprostite in čimprej ozdravite.
Default avatar

LLLKarmen

Draga saša,
nikakor me ne gnjavite!

Na NUJNA vprašanja odgovorim TAKOJ, pa tudi če sem jaz v bolnici :)))
(saj sprejemam el. pošto tudi na mobilni telefon).

Odlog in moj premor velja le za vprašanja, na katera sem že pogosto odgovarjala v zadnjih dveh letih tukaj gor in malce računam na to, da si mame poiščejo odgovore tudi v iskalniku, kadar res ne morem takoj odgovoriti.

Kot vidite, sem se danes že spet veselo lotila dela, tako da ni problemov.

Več o vašem vprašanju vam napišem jutri, prav?
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

LLLKarmen.

Draga Saša,
najprej naj ponovim, da skoraj na vseh zdravilih ali mazilih piše, da je potrebna previdnost med dojenjem, ker doječe matere niso pouplacija, na kateri se zdravila testirajo.

Pregledala sem vire glede Nalgesina, sestavina naproksen (naproxenum). Kolikšna je doza, odmerek? Po dr. Haleu ni problemov z dojenjem za to učinkovino. Edino pri enem dva tedna starem otroku so opazili stranski učinek pri dojenčku v obliki driske, s tem da je bil odmerek pri materi izredno visok.

Vaše dete ima več kot eno leto. Večina nesteroidnih, protivnetnih in protirevmatskih zdravil je ob navedenih pogojih (star je več kot eno leto, otrok je zdrav, kratkotrajna terapija) brez problema združljiva z dojenjem, vendar vam zaradi pomanjkanja informacij prav natančnih informacij ne morem podati, zato se posvetujte z zdravnikom.

Npr. o Ketoprofenu sem našla naslednje infomacije na LACTANETu:

Ketoprofen je nizkorizično nesteroidno protivnetno in protirevmatsko zdravilo in se ob dojenju lahko uporablja, ker ima zelo kratko razpolovno dobo. Frank J. Nice, DPA, CPHP

Vsa zdravila te vrste so popolnoma kompatibilni z dojenjem. Vsebujejo ekstremno velike beljakovine, zaradi česar zelo malo zdravila preide v materino mleko. Po dr. Haleu je vezava na beljakovine izredno nizka in imajo izredno kratko razpolovno dobo (2-4 ure). Izločanje zdravila v materino mleko je zato neznatno. Jack Newman, MD, FRCPC

Maratonic je mazilo na osnovi kafre (camphor). Po dr. Haleu uporaba kafre kot mazila nima nobenega vpliva na dojenčka prek doječe matere. Dr. Hale tudi dvomi, da to mazilo res deluje protibolečinsko.

Posvetovala sem se tudi z našimi Professional Liasion Leaders, ki pravijo da po zaužitju zdravila proti bolečinam lahko naredite tudi tako, da vsaj 2-4 ure po zaužitju zdravila ne dojite in tako preprečite tudi minimalno izločanje zdravil v materino mleko.

Zelo zelo redka so zdravila, ki jih doječa mati ne bi smela uživati, najposteje so to zdravila ob kemoterapijah in radiaoktivnih postopkih.

Saša, prosim javite se, ko boste imeli točno predpisano zdravilo in količino, da bom lahko res natančno povprašala naše Proffesional Liasion Leaders, prav?
Default avatar

Saša1

Karmen, iskrena hvala. Na receptu, ki sem ga dobila danes piše, da naj bi jemala nalgesin 550 na 8 ur. Za ketonal se vseeno niso odločili. Upam, da je pred mano sedaj noč, ki jo bom prespala. In, če bom spala, bom gotovo sanjala o dobri vili - o Vas Karmen. Z ažurnostjo odgovora ste me tako presenetili, da sploh ne dojamem.
Res, še enkrat iskrena hvala. Vsekakor bom lahko jemanje analgetika kombinirala z dojenjem (da le to ne bo 4 ure po zaužitju).
Default avatar

Saša1

Dobro jutro, res je dobro. Prespala sem skoraj celo noč in sedaj sem kot nova (skoraj). Hvala, hvala.
Default avatar

LLLKarmen.

Draga Saša,
vesela sem, da ste mirno in brez bolečin prespali noč. Pridobila sem še več informacij o Naproxenu, kar kopiram... če potrebujete prevod, prosim sporočite (zdajle sem v službi in malce na tesnem s časom)....

vir Dr. Thomas Hale: "Medications and Mother's Milk" (2002):

"Naproxen is a popular NSAID analgesic. In a study done at steady state
in one mother consuming 375mg twice daily, milk levels ranged from
1.76-2.37 mg/L at 4 hours. Total naproxen excretion in the infant's
urine was only 0.26% of the maternal dose. Although the amount of
naproxen transferred via milk is minimal, one should use with caution in
nursing mothers because of its long half - life and its effect on infant
cardiovascular system, kidneys, and GI tract. However, its short term
use postpartum, or infrequent or occasional use would not necessarily be
incompatible with breastfeeding. One reported case of prolonged
bleeding, hemorrhage, and acute anemia in a seven-day-old infant. The
relative infant dose on a weight-adjusted maternal daily dose woud be
aproximately 2.8%.

Lactation Risk Category: L3; L4 for chronic use
Theoretic Infant Dose: 0.4mg/kg/day"
(Naproxen may be used in children above one year in juvenile rheumatoid
arthritis.)

Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Default avatar

Saša1

Hvala Karmen, sestavek sem razumela. Hvala še1x, počasi postajam gibljiva, izgleda, da sem zaradi bolečin bila še dodatno zakrčena. kakorkoli, kvaliteta življenja se je dvignila celi familiji, ne samo meni. Saj še boli, samo kot robot pa vseeno nisem več.
Kako se Vam naj zahvalim ne vem. Upam, da Vas nekoč srečam in vam stisnem vsaj roko. Čeprav bi vas najraje objela.
Vse dobro Vam in vašim malčkom, pa soprogu seveda tudi. Lep dan Saša
Default avatar

LLLKarmen

Saša hvala tudi vam in želim vam čimmanj bolečin!

Karmen
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

Saša1

Karmen vem, da imate zelo malo časa. Samo na kratko bi se Vam želela še 1x zahvaliti. Pomagali ste mi tako, da vam nikoli ne bom mogla povrniti. Hvala.
Default avatar

KornFlakes

Pozdravljeni,
Upam, da tukaj dobim kaksen odgovor na mojo tezavo. Pred enim tednom sem namrec ocitno pretiravala s tekom in sem si unicila oba kolena. Zgleda je bilo vsega prevec, prekmalu, jaz pa sem si ze tako zelela vsaj nekaj migat po porodu. Od poroda je 8 mesecev. Obe koleni sta sedaj oteceni in zelo boleci...hodim zelo tezko, sploh stopnice so problem, pa tudi po ravnem gre pocasi, tek itak odpade. Zelo zelo me skrbi ker si ne upam vzeti nibenih zdravil zaradi dojenja, sedaj trpim te bolecine in ne morem niti z vozickom na sprehod ali se na tleh ograti z otrokom, vse skupaj me spravlja ze v obup. Ali je kakseno zdravilo ali krema
, ki bi jo lahko uporabila. Brala sem ze zgoraj, da za kratkotrajno zdravljenje ni prevelikih tezav, vendar se vseeno ne upam, kar vzeti nekaj.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar