Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

Sesalna zmeda

Default avatar

Klaras

Pozdravljeni !
Odkar se nama je z možem 1.1. 2005 pridružil najin prvi otročiček, ure in življeneje ubirajo čisto drugačna pota. Kar naenkrat nisi več ti in jaz, ampak sva midva za nekoga drugega brezpogojno. Deliva skrbi in mnogo drugih reči. Ampak kar hočem danes zapisati v temu pismu, se nanaša na sesalno zmedo, ki pa ima seveda tudi veliko skupnega z zgorja zapisanim.
Kje naj začnem? Najbrž na začetku, kje pa!!
Našega malčka sem po nekaj urni matrariji rodila s carskim rezom, ker se ni pravilno spuščal. O tem, da sem malo razočarana zaradi tega ne bi zgubljala besed, dejala bi le, da sem se počutila kot da mi je padel z neba in da jaz nimam nič s tem (drugače kot pa če ti ga položijo s popkovino vred na trebušček in se starša zjokata od sreče - sentimentalno? - ja, ampak mislim, da imamo vse tako predstavo). Naš sinko je tako nekaj časa bil preko mene doziran z zdravili, potem pa še narkoza. Menim, da je vse to prispevalo, da je moj mali bil na začetku pravi lenivec!! V porodnišnici sva bila 9 dni. Ker imam vdrte bradavice sem dojila z nastavki in si z pumpico izčrpavala mleko. Kamlu smo ugotovili, da mali nepravilno sesa - da samo cuclja in da pri meni definitvno ne popije dovolj, tako da so mu otroške sestre stalno dodajale moje iztisnjeno mleko. Enostavno ni imel interesa. Spal je pa tudi po 10 ur. Skratka, kot da je sposoben živeti od zraka!! Bolj ko se je bližal čas odhoda bolj je postajalo jasno, da otoček ni len samo zaradi zdravil ki sem jih prejela ali zaradi blage zlatenice, ampak, da enostavno je tak. Ko smo že mislisi, da bomo končno odšli domov, se je pa zakompliciralo. Zadnjo noč so me otroške sestre pri dojenju začele spraševat kako mu mislim dodajat!? Ker sem se že kakšen dan prej posvetovala z eno izmed LLL svetovalk po telefonu je bil moj odgovor po žlički! Tu se je pa vse ustavilo. Da naj si prinesem eno žlico in da ga moram že tam tako nahranit en obrok. V redu ni problema, sem si mislila. Ampak s tem še ni bilo vsega konec. Kmalu so mi dale vedeti, da bova najbrž oba pri taki vrsti hranjenju zgubila živce. S čimer se delno strinjam (nahraniti otroka s 60 ml mleka z žličko res ni mačji kašelj). No in sva ostala še en dan. Na koncu sem se odločila za "salamonsko" rešitev in ga dohranjevala z aventovo flaško z dudo številka ena (menda so za dojene otroke). In smo šli domov. Rada bi povedala še to, da sva z malim vmes odkrila način kako se lahko hraniva brez nastavkov. Bradavice sem si izvlekal s pumpico in je mali po nekaj poskusih (z glavo tako miga, da ne moreš verjet - nervoza?) končno zagrabil in tudi vlekel!! BIla sem presrečna.
Zgodba se nadaljuje doma, ko imamo tak red, da se najprej podojiva na obeh dojkah, potem pa dobi po flaški še tisto, kar ni uspel izvlečt (si izbirzgam). Tu pa se je začel hec. Če to sploh je hec. Moje bradavice namreč niso na isti način vgreznjene!! Ena se postavi ob mrazu pokonci, druga pa nikoli. Zato si lahko predstavljate, da mali eno ziza drugače kot drugo!!!!!!! Tisto, ki stoji pokonci kot kak general, zagrabi samo bradavico in ga sploh ne morem prepičat/navadit, da bi zajel večji kos (kolobarje imam hudo majhne - čisto mali del okrog bradavice). Tisto, ki je pa vedno vgreznjena, se morava pa oba hudo potrudit, da jo dobiva ven, vendar pa ko jo zagradi, se mora tudi bolj potrudit, in jo tudi pravilno sesa (posledica: bolj se nahrani, tudi več mleka imam na tej dojki). Skratka, ker vsako ziza drugače, je problem že tukaj! Bradavice si izvlečem ven, potem pa se mali ponavadi v 3-5 poskusu prisesa nanjo. O njegovem miganju z glavo - meni se zdi precej nervozen - raje ne govorim. Jaz sicer živcev ne zgubim, zato pa gre mož raje kar stran in pravi, da bi že zdavnaj znorel!
Seveda pa to ni dovolj! Mi uporabljamo še aventovo flaško!!!!!!!!! Iz katere sicer hudo počasi teče, ampak teče/kaplja pa!!! Tako obvladamo tri načine sesanja!!!! To bi bilo sicer po eni strani hud dosežek, če seveda naš mali ne bi bil mali in seveda še ne ve, kje in kdaj mora kako sesati!!! Tako, da imamo tudi pri flaški probleme, saj jo hoče sesati ot zizo in obratno!! SESALNA ZMEDA TOREJ!!!!! Mislim, da tu ni več kaj dodat. Meni je grozno pri srcu, saj se oba trudiva, puške nimam neman vrečt v koruzo, mali ne sesa zadosti (zbudimo ga hudo težko ali sploh ne), tako da vidim edino rešitev v tem, da mu preostanek mojega mleka dajeva po flaški. V tem trenutku imam pred očmi samo to, da mali mora pridobivati na teži, zato mislim, da ni pravi trenutek za uporabo alternativ. Ne me nest skozi vrata!!
Kot vsaka druga mama si želim, da bi otrok lepo napredoval, zato ga še vedno tehtamo pred in po obrokih in mali sedaj po treh tednih naziza od 40 - 70 ml (včasih več, včasih manj), pristavljam ga kadar hoče, čeprav ga moramo še za tiste obroke na tri ure v glavnem budit. Sicer pa je zdrav.
Tako! kot lahko preberete, sem v glavnem samo želela dati na papir svoja opažanja glede sesalne zmede, mislim pa, da je očitno, da gre za to. Upam, da si bo malček kmalu pogruntal kje mora kako sesat. Upam!!!
Lep pozdrav in dkusije bom vesela!!
Default avatar

anci

Pozdravljena,
najprej cestitke za narascaj, naj vama prinese veliko veselja.

Tudi moja prva izkusnja poroda je bila zelo podobna tvoji....razen sesanja...puncka je vlekla brez tezav in mleka je bilo dovolj. Tudi jaz sem dobila narkozo in veliko protibolecinskih tablet, injekcij, pa ni to nanjo nic uspavalno vplivalo...bila je pravi razbojnik - in je se... nic ni spala cez dan, ponoci pa se je skoraj do enega leta redno prebujala na tri ure in zahtevala svoje... ker je slabo spala, sem pomislila, da ima mojega mleka premalo in sem ji zvecer dodajala po flaski (da bi bolje spala....- sedaj se temu nasmejim), tudi caja je ogromno popila zraven - po steklenicki in ni imela nobene sesalne zmede - dojila sem jo leto in pol...sedaj bo stara ze stiri leta...

Drugi, fantek, ravno tako carski rez, le da sem bila tokrat budna in sem porod lahko spremljala, ravno tako nima tezav s sesanjem, le da na noben nacin noce sprejeti flaske, tudi moje izbrizgano mleko ne...ko je bil bolan - rotavirus- sem mu morala tekocino na silo, po pumpici, brizgati v usta, da ni dehidriral...sedaj - star 6 mesecev, spije malo caja po flaski, ce je sladek.
Karmen je rekla, zakaj siliti s flasko in prav je imela...
vendar je res lazje ponuditi otroku pijaco po flaski, kot po zlicki, saj gre pol mimo, jaz mu jo nudim brez slabe vesti... sedaj poskusava ze drugo hrano in ne kaze ravno veselja, ocitno je najbolj zadovoljen z mojo dojko....

Skratka, kar ti zelim povedati, je...delaj po obcutku, vsak otrok je drugacen in nikar ne imej slabe vesti, ce si zelis malce olajsati delo, sicer se bo vse vrtelo samo okoli hranjenja...najvazneje je, da vztrajas z dojenjem in ce je mali se lacen, mu pac dodajas, pomembno je, da dobro napreduje...
otroci so prilagodljivi, mi smo tisti, ki kompliciramo...

Danes sem imela ravno sistematski pregled za mojega 6-mesecnika in pediatrinja me je skoraj "nahrulila", ker sem ji rekla, da se uspava na zizi...rekla je, da sem kriva, ker se mali ne nauci redno spati, saj mu tega ne omogocim, ker ga vsakic pristavim?!, ko se joce in sem tudi jaz nenaspana...
pravi, da bi ga morala nahraniti, potem pa zdramiti in budnega poloziti v posteljo...prav rada bi jo videla, kako dolgo bi vztrajala, ce bi se mali drl na ves glas...teorija je eno, praksa pa drugo... Saj, po svoje ima prav, ampak ne mores otroka dresirati kot zival...?!

Veliko lepih trenutkov z detecem, Anci.
Default avatar

Klaras

Pozdravljeni!

Nam gre cedalje bolje, ceprav pravijo ne hvali dneva pred nocjo, pa dobro. Sem zelo vesela. Po flaski dobi samo se takrat, ko premalo naziza. Kar se pa tice tega kar ti je rekla pediatrinja, da ga moras zdramit in polozit v posteljo. A zenska sploh ima otroke??? Tepka!! Kaj ni splošno znano, da je zadnje mleko kaloricno in da dojensku obcutek sitosti in ga uspava???? Zakaj budit??? Joj prejoj.........

Lep pozdrav
Default avatar

LLLKarmen

Draga Klara,
hvala za vaše sporočilo in opis vaše izkušnje. Opravičujem se vam za moj pozen odgovor.

Ob branju vašega sporočila sem zelo ivo podoživljala dogajanje ob rojstvu mojega prvorojenca, najina zgodba o dojenju je namreč izredno podobna.

Razumem, da je bil porod s carskim rezom za vas huda preizkušnja. Zelo dobro ste opisali vaše občutke po porodu, prav je, da se o tem veliko pogovarjate. Težko je, ko se naše predstave ne ujemajo z dogajanjem, na katerega me same nimamo vpliva. Večina mamic, ki je rodila s carskim rezom najbolj pogreša tisti prvi stik. Res je tudi, da imajo mamice po carskem rezu precej več težav z dojenjem, zaradi narkoze, zdravil in zaradi ločenosti od otročka.

Izjemno je bilo prebrati, kako ste ugotavljali vzroke težav in jih reševali. Zaradi dojenja po nastavku in dodajanju je vaš dojenček res nepravilno sesal (temu pojavu res rečemo “sesalna zmeda”). Dojenček, ki sesa nastavek ali cucelj na steklenički namreč sesa tehnično popolnoma drugače kot pri prsih. Sama rada rečem, da dojenček cucelj, dudo ali nastavek sesa, dojko pa MOLZE. Pri tem dogajanju dojenček uporablja različne mišice jezika in v ustih. Dojenček pri prsih ne sesa samo bradavice ampak mora z usteci zaobjeti čimvečji del bradavičnega kolobarja, bradavica pa je globoko v otrokovih ustecih.

Vaš dojenček je bil verjetno zaspanček zaradi porodne narokoze in zlatenice po porodu. Za takšne dojenčke je značilno, da bi spali in spali, posledično pa premalo pridobivajo na teži. Več o dojenčkih zaspančkih, tukaj:


Žal mi je, da vas v porodnišnici niso podrpli pri laternativnih načinih dodajanja mleka (po žlički, s kapalko, drugi načini,...). Res je, takšno hranjenje poteka dosti počasneje, kot po steklenički. Ampak tudi otrok se pri prsih lahko doji pol ure ali celo eno uro, zakaj bi morali potemtakem hrano po steklenički vanj dobesedno naliti? Zanimivo je, da npr. V Celjski porodnišnici, kjer imajo zdravnico neonatloginjo, ki je mednarodna certificirana laktacijska konzultantka matere spodbujajo k alternativnejšim načinom hranjenja (prav zato, da ne bi prihajalo do sesalne zmede, a žal prav matere od osebja zahtevajo stekleničko).

Dobro je, da ste našli kompromisno rešitev: hranjenje po cuclju z najmanjšo luknjico in širokim spodnjim delom. Super je tudi, da ste našli način hranjenja brez nastavkov s pomočjo črpalke.

To, kar opažate, da se bradavici razlikujeta, je zelo pogosto. Ena je torej res vgreznjena, druga pa ne. Da, dojenček ima lahko zato težave, pa tudi rado se zgodi, da zato eno dojko odklanja, na drugi pa se rajši doji. V taki situaciji je zelo pomembno, da je dojneček pristavljen res pravilno in da ima bradavico res globoko v ustecih in z ustnicami zaobjema kar največji del bradavičnega kolobarja in da je pri prsih v kar najbolj pravilnem položaju. Takrat oblika bradavice ni več tako zelo pomembna.

Priporočam vam, da poskušate dojenčka pri dohranjevanju po steklenički tudi hraniti tako, kot pri prsih: imejte ga na goli koži, menjavajte položaje, cuclej naj ima v ustecih globoko, tako da bo z usteci zaobjemal kar največji kos širokega spodnjega dela cuclja (kot pri dojki), ko bo res močno sesal, lahko z usteci pride čisto do plastičnega nastavka.

Sedaj dojenčka najprej podojite, nato mu dodate mleko po steklenički. Iz moje lastne izkušnje dobro vem, kako naporno je lahko tako in koliko več je dodatnega dela. Potem pa se za povrh še dojenček krega pri prsih! Klara, veliko ste že dali čez, veliko manjših bitk ste že izbojevali. Lepo je prebrati, da nimate namena vreči puške v koruzo in srčno vam želim, da ba vama z dojenčkom uspelo kmalu priti nazaj na polno dojenje. Da res je, trenutno je najbolj pomembno to, da dojenček pridobi na teži, se ojača.

Priložila bom nekaj povezav, morda vam bo kaj v pomoč:
relaktacija in stimulacija materinega mleka:
odstavljanje od stekleničke:
kako se tvori materino mleko:
kako povečati in ohraniti zalogo mleka:
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

Evizabelina

Lep pozdrav!

Ne vem, če bo moje vprašanje v pravem delu samo ne želim odpirati nove teme... torej, hčerko sem rodila čisto naravno brez kakršnih koli zdravil 25.11.2012, jo takoj dobila na trebuh in tudi pristavili smo jo v roku pol ure po rojstvu, vendar popolnoma nepravilno... tako so moje bradavice v dveh dneh postale hraste, iz njih je namesto mleka tekla kri, dojenčica je sicer močno sesala vendar je potem večino mleka izbruhala zaradi krvi (v porodnišnici je zgledalo, kot da imam malo vampirčico ker je bila vedno vsa krvava okoli usti in po oblekicah)... no pa vseeno nisva obupali, dobila sem nastavke, malo manj je bolelo vendar ne prav dosti... bradavice sem mazala in mazala in "sušila" na zraku... po dveh tednih norih bolečin (vsak podoj so mi avtomatično začele teči solze od bolečin) se je stanje nekako znormaliziralo... bradavice niso več v hrastah in tudi krvavijo ne več, vendar dojenje ni noben užitek (kot marsikje preberem)...
Najbolj me jezi to, da se tako trudim pa vendar imam premalo mleka in je treba punčko hraniti tudi po steklenički (ko se podojiva na obeh straneh 30min je še lačna in po steklenički, aventov cucelj št.1 spije še 120ml)...
Imela sem tudi mastitis, omedlela v banji in odšla na urgenco, kjer sem dobila amoksiklav... še naprej sem dojila, na prizadeti dojki še pogosteje in ga v dveh dneh po prejetju antibiotika "premagala"...

Torej moje vprašanje: ali lahko kaj naredim, da bi se samo dojili... ne želim dojiti brez nastavkov, ker nočem še enkrat skozi tiste peklenske bolečine in krvaveče mleko...vendar me ta kombinacija stekleničke in dojenja izčrpava (ali bi samo dojila, če to ne bo mogoče bom pač prešla samo na stekleničko).

hvala za vaš odgovor,

lp, a
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, a!

Vaša deklica je stara dober mesec, imeli sta velike težave zaradi poškodb bradavic in krvavitev, še vedno vam dojenje ni prijetno oz. neboleče. Imeli ste tudi mastits in zdravstvene težave, resnično se izjemno trudite, da bi skrbeli zase in za svojo deklic v teh včasih zelo napornih prvih tednih po porodu. Razmišljate o polnem dojenju, kako spodbuditi tvorbo mleka, tako je prav, optimizem je vedno na mestu, a vendar priporočam, da si vzamete čas in premislite, katera taktika bi vam najbolj ustrezala. Seveda ni cilj, da se bolečine povečajo ali da se katerekoli težave povrnejo.

Najprej vprašanje, ki ne zahteva odgovora, bolj v razmislek. Kako narazen so bili podoji pri deklici doslej, kako napreduje? Če je napredovanje primerno ali nadpovprečno (povprečje je 680g mesečno v tej starosti) in bi bile bolečine morda manjše, če bi deklica sesala večkrat, pa morda tudi krajši čas, premislite o tem. Večja frekvenca podojev spodbuja tvorbo mleka. Če bolečine odpravite s tem, ko deklico večkrat menjate z ene dojke na drugo, lahko naredite tudi tako. Če imate raje, da ne menjate, pa bi morda lahko večkrat zapored pristavili na eno dojko, kadar je deklica bolj budna, aktivna, da je ena dojka večkrat zapored stimulirana? Izogniti bi se bilo treba prepolnim dojkam, deklici dojenje morda ponujati bistveno prej, preden začutite pritisk mleka v dojki, seveda odvisno od vašega počutja tudi glede bradavic in bolečin. Ste imeli kakšno pomoč pri pristavljanju? Ali deklica izpušča dojko, morda cmoka pri dojenju, se teže prisesa, imate zelo velike dojke?

V pomoč tole, morda ste že našli. Relaktacija in stimulacija materinega mleka: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248
Odstavljanje od stekleničke:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (kratek članek)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979673 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986820 (dopisovanje, podrobni napotki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,7022513 (2m, kombiniramo, bistveno preveč dodatka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5323717 (2,5m, težave, polno dojenje, spet steklenička)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5419065 (3m, dojenja ne mara preveč)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1515&t=1515 (zgodba)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981488 (gnezdenje za spodbujanje dojenja)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Evizabelina

Spoštovana hvala za odgovor!

Trenutno je situacija taka, da se dojiva na njeno željo, niti ne vem na koliko časa podnevi večkrat ponoči pa približno trikrat (ko se zbudi)... se zgodi, da spi tudi 5ur v kosu. Kot sem dejala dojim z nastavki in med dojenjem punčka močno cmoka (eno od vaših vprašanj) ali to kaj pomeni? Dojk nimam velikih, zadnje dva dni pa deklica joče, ko jo želim pristavit in ji moram najprej dat dudo, da se pomiri in potem na hitro zamenjat dojko za dudo, da začne pit...
Z dodatki je pa različno dostikrat se zgodi, da ji naredim stekleničko pa ne popije nič (oz. minimalno med 10 in 30 ml) včasih pa spije vse (120ml)...
Trenutno je tako, da me samo dojenje ne boli (je sicer neprijetno ni pa boleče) zato bi pravzaprav rada nadaljevala in prešla na polno dojenje... (to bi bil zame res velik osebni uspeh, ker prve hčerke nisem dojila ker ni hotela pit pri prsih).
Sem pa včeraj imela spet močne bolečine v levi dojki in rdečino tudi glava me je bolela (kot pri prvem mastitisu) vendar potem nisem dobila vročine in se je stanje izboljšalo, sem jo pa cel dan najprej pristavljala na levo dojko, da je res redno pila in potem na desno...
Še eno vprašanje imam: ko dojim na eni strani mi na drugi strani mleko začne kar samo teči in teče cel čas... imam občutek, da ga steče kar dosti, ker se pokrijem s plenico in je ta vedno čist mokra.
Punčka drugače dobro napreduje (imamo sposojeno tehtnico) v enem mesecu je pridobila že več kot 1kg, tudi pleničke ima redno polulane, pokakane pa kakor kdaj (včasih kaka vsakič med dojenjem, sedaj pa je kakala šele po dveh dneh).

Počivam toliko kot se da ob 2 letni malčici, ki ne hodi v vrtec in dojenčici (z obema smo večji del dneva same doma), probleme imam s pitjem (pozabim in ne spijem več kot liter na dan)...
Zagotovo se bom še trudila naprej, če ne bo prihajalo do ponovitev mastitisa ali pa spet do krvavečih bradavic (to mislim, da ne bo več problem)...

najlepša hvala, da si boste vzeli čas in me spet prebrali ter hvala za vsako spodbudno besedo in vsak nasvet!
Lepo leto 2013!

lp, ana
Default avatar

LLLMojca

"Trenutno je situacija taka, da se dojiva na njeno željo, niti ne vem na koliko časa podnevi večkrat ponoči pa približno trikrat (ko se zbudi)... se zgodi, da spi tudi 5ur v kosu."
***Ja, saj tako zgleda tipično - dojenje v grozdih.

"Kot sem dejala dojim z nastavki in med dojenjem punčka močno cmoka (eno od vaših vprašanj) ali to kaj pomeni?"
Da, to je lahko glavni vzrok za vaše poškodbe bradavic. Deklica očitno ne ustvari vakuuma, ampak dojko izgublja in jo mora zato vsakič, ko cmokne (spusti), vnovič povleči v usta. Problem je lahko pri njej - smiselno bi bilo pogledati, ali ima morda pripraščeno podjezično vez proti konici jezika. Ste opazili kaj takega? poglejte, ko denimo zazeha. Če je kožica pod jezičkom čisto blizu konice ali celo priraščena na konico, bi lahk bil jeziček videti celo nekako srčaste oblike. Drugi vzrok je lahko ta, da je nastavek prevelik ali predebel. Tretji je, da se doji preveč na bradavici in je premalo "zarita" v dojko. Lahko celo vse troje, povezanih več problemov. Na srečo otrokova usteca rastejo in se lahko problem s cmokanjem sčasoma tudi sam razreši.
Težave v prisesavanju dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4254492 (1t, cmokanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978317 (7t, cmokanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1982011 (2m, cmokanje)

"Dojk nimam velikih, zadnje dva dni pa deklica joče, ko jo želim pristavit in ji moram najprej dat dudo, da se pomiri in potem na hitro zamenjat dojko za dudo, da začne pit..."
***Tako je, duda vam je lahko v pomoč v krizi in kar uporabite ta trik. Včasih bolje deluje z dudo, drugič s sesanjem materinega prsta.

Koliko popije, ni nujno povezano z lakoto. S tem ne mislim, da morate dodateg odpraviti, ampak le to, da otrok lahko sesa tudi zaradi ugodja, bolečine, pomirjanja, tolažbe,... seveda so dojenčki različni in tega, kdaj kdo pije po steklenički in kdaj ne, ni mogoče posploševati.

Zelo dobro, da ste uspeli s pogostim pristavljanjem na bolečo dojko preprečiti vnetje, ki se je morda začelo dogajati.

"ko dojim na eni strani mi na drugi strani mleko začne kar samo teči in teče cel čas... imam občutek, da ga steče kar dosti, ker se pokrijem s plenico in je ta vedno čist mokra."
***To je čisto normalno, kajti izcejalni relfeks se vedno zgodi na obeh dojkah hkrati, torej otrok sesa na eni in hormon mleko potisne po vodih na obeh straneh. S podlaktjo pritisnite na drugo dojko za 10 sekund, ko boste začutili ščemenje ali videli, da mleko začenja iztekati. S tem boste morda ustavili iztekanje. Ker ima ženska med podojem lahko več izcejalnih refleksov, ni nemogoče, da se ne bi začelo tekom istega podoja mleko na drugi strani še nekajkrat izcejati. Naredite enako. Nekatere matere kupijo prsne školjke in to mleko nalovijo, da jim ga ni treba iztiskati toliko.

Ob takem napredovanju boste lahko verjetno začeli postopoma opuščati dodatek, ko boste čutili, da se dojenje izboljšuje.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Evizabelina

Spet pozdravljeni!

Ker sem že pisala v to temo ne bom odpirala nove... torej situacija pri nas? Še dva mastitisa (oba zdravljena z antibiotiki) in po zadnjem malčica noče več sesati pri meni... tako, da je podnevi na flaški (aptamil) ponoči pa mi jo uspe nahecati in se 3 do 4 krat dojiva... vendar imam občutek, da je mleka tudi samo za nočno dojenje premalo... ker bi rada vsaj malo še dojila (pa čeprav samo ponoči) me zanima kaj naj naredim...

Priporočate, da si čez dan mleko spet začnem črpat (vsake toliko ji tudi podnevi ponudim dojko vedar je tak jok, kot, da ji zvijam roko)?
Morda kak čaj za dojenje?

Edina skrb, ki se mi pri tem pojavlja je, da bi zaradi povečane količine mleka spet pristala na antibiotikih zaradi mastitisa (zaradi njih sem dobila tudi vnetje nožnice - popolnoma porušeno ravnovesje, ker moje telo ni ravno navajeno na antibiotike, nazadnje sem jih menda jemala nekje proti koncu OŠ)...
Hvala za vaš trud in odgovor že v naprej...

lp, Iza