Nosečnost in obporodno obdobje

dojenje, gosta hrana in sponaje ponoci

Default avatar

lanolina

pozdravljeni!

obracam se na vse vas, ki bi morda imeli kak nasvet zame in mojo deklico.

stara je 9 in pol mesecev, zelo pridna i zdrava in "idealne" teze in velikosti. do 5 in pol meseca sem jo izkljucno dojila, potem sem zacela z uvajanjem goste hrane.
nekje po 6 mesecu se mi je resno zazdelo, da z dojenjem ne dobi dovolj, saj se je zacela pogosteje zbujati ponoci, medtem ko je vcasi spala tudi po 9 ur, se zdaj zbudi ze po 3-4 urah in potem se najmanj enkrat pred jutrom.
pa tudi podnevi se je zopet dojila kar na 2 uri.

zdaj se je kar navadila na gosto hrano in vcasih brez dojenja cez dan zdrzi 4-5 ur. vseeno se mi zdi, da vsakodnevno poje vec goste hrane, dojenje
se pa skoraj nic ne zmanjsuje.

vcasih, ko se veliko naje, spi kakih 6 ur skupaj.

imam prijateljico, katere hci se naprestano zbuja ponoci stara je leto in 3 mesece, ter se hoce dojiti. vcasih sem bila prepricana, da zato, ker cez dan ta deklica ne poje prakticno nicesar gostega. in je zato ponoci, kmalu lacna.

potem mi je druga kolegica povedala, da se njen sin tudi zdaj zbuja 6 krat na noc se hoce dojiti, star bo eno leto, pa fant cez dan poje vse, kar mu pride pod roke (in tudi cez dan se se podoji).

- torej, kako vedeti ali se otrok ponoci zbuja zato, ker je lacen, ali iz navade in zelje po crkljanju?

namrec moj moz trdi, da nima z njo kaj poceti ponoci, ker je itak lacna in jo po parih minutah neuspelega uspavanja prinese k meni v posteljo.

vcasih tudi sama ne vem kaj ponoci narediti z njo in jo kar avtomatsko pristavim, samo da lahko zaspimo nazaj.

ne bi rada, da to postane vsakodnevna praksa.

- od katerega meseca starosti, otrok ne potrebuje nocnega dojenja?
- kako otroka drugace uspavati ponoci?
- kako ves, da je razmerje med dojenjem in gosto hrano pravo za doloceno starost? zdaj nasa poje 3 glavne obroke goste hrane na dan, pa se kako sadje vmes, a se vendar pred tem ali po obroku hoce dojiti. po moje se goste hrane ne naje do sitega.
se bojim, da otroka morda cez dan preveckrat pristavim in bi mu morda morala ponuditi gosto hrano.

le se to, menim da je dojenje bozji blagoslov, in sem neizmerno hvalezna da lahko dojim,
a me nocne seanse posteno izcrpavajo.

Hvala lepa vsem!

lep pozdrav
Default avatar

polonka

LP,
mi imamo podobne probleme. Moj sin je sicer malo mlajsi in se ne je goste hrane, vendar se ponoci veliko doji. Je pa ze pred casom spal tudi 7 ur. Ni vedno enako, odvisno je od dneva. Jaz ti iz svojih izkusenj ne morem kaj veliko pomagati, svetujem pa ti, da preberes knjigo Brez joka v spanje od Pantley-jeve (upam da sem si prav zapomnila), se bolj pa ti svetujem, da se udeležiš kakšnega srečanja LLLi za pomoc pri dojenju. Vem za srecanja v MB (vsak drugi torek v mesecu v centru Štorklja), so pa tudi v LJ in Škofji loki. Mogoce še kje, pozanimaj se. Lahko pa tudi poklices katero od svetovalk, ki ti bodo pomagale ali pa ti povedale za srečanje. Najdeš jih na tem naslovu.
http://typo3.tipka.com/usr/01/index.php?id=874
Veliko sreče
Default avatar

LLLKarmen

Draga Lanolina,
vaša deklica ima 9,5 mesecev, je zdrava in lepo napreduje. Pri 6. mesecih se je ponoči začela pogosteje prebujati. Imate občutek, da kljub temu, da deklica poje preko dneva veliko goste hrane, da se število in količina podojev še ni zmanjšala. Zanima vas, kako mame vemo, da se otrok ponoči zbuja zaradi lakote? Hm, draga lanolina, ali je to pravzaprav pomembno? Praite, da se vaša dkelica veliko odji in poje veliko goste hrane. Torej se zagotovo ne zbuja zaradi lakote. Ali vam ob nočnih veselicah kaj pomeni dejstvo, da se je otrok zbudil: a) zaradi lakote, b) zaradi žeje c) zaradi cartanja d) zaradi strahu e) zaradi bolečine (zobki, prebava)? Če otroka podojite, enostavno zadostite kateri od teh potreb in niti ni tako zelo potrebno vedeti, kaj zakaj in kako. Majhen otrok se ne zbuja zaradi navade. Otroci imajo drugačen bioritem in način spanca od odraslih. Njihove faze globokega spanca so krajše, nekatere otroke (pa tudi odrasle) lahko prebudi že najmanjša sapica. Dojenje ni samo akt hranjenja ampak je predvsem tudi zelo pomembna tolažba in telesni stik med materjo in otrokom.

Še konkretni dogovori na vaša vprašanja:

1. od katerega meseca starosti, otrok ne potrebuje nocnega dojenja?
Ni pravil, to je zelo različno, saj dojenje ni samo akt hranjenja. Podobno, kot nekateri otroci shodijo pri 9 mesecih, drugi pri 16.

2. kako otroka drugace uspavati ponoci?
Če ponoči ne želite uspavati na prsih, poskusite naslednje možnosti, ki so jih prakticirali drugi starši. Še nekaj splošnih nasvetov, iz izkušenj drugih staršev - morda bo kaj ustrezalo tudi vaši družini:

- Bodite prožni pri ureditvi vašega spanja. Nekateri starši so ugotovili, da je najbolje spijo tako, da imajo dojenčka ob sebi in ga podojijo takoj, še preden se dobro predrami. Številne mamice, ki spijo tako poročajo, da ne vedo, kolikokrat se je dojenček ponoči dojil, ker so zraven spale tudi one.
- Preverite, ali je dojenčku ponoči morda prevroče ali premrzlo. Se med spanjem odkrije, razbrca odejico, mu morda ne ustreza spanje v utesnjeni spalni vreči?
- Preko dneva dojite večkrat.
- Preden za zbujanje okrivimo lakoto, poskusite poiskati še druge možne vzroke: izraščanje zobkov, kakšen srbeč kožni izpuščaj, vneta ritka, veliko zraka v črevesju, morda slišite, kako se v njegovem želodčku glasno pretaka? Je morda prehlajen ali ima zamašen nosek? Kako pa ste kaj alergični v vaši družini (največkrat moti nočno spanje draženje zaradi pršic)? Ima morda vročino, vneto grdo, boleče uho? Je dojenček pogosto zaprt?
- Nekateri otroci se prebudijo takoj po tem, ko urinirajo.
- Koliko kavice, pravega čaja, sladkih, gaziranih pijač in kol popijete vi preko dneva?
- So vaši dnevi pestri, potekajo v hitrem, divjem tempu? Si lahko vzamete čas za svoj počitek tudi prek dneva? Izkoristite čas, ko spi dojenček in se ulezite skupaj z njim. Zavedam se, da mnoge mamice komaj čakajo, da dojenček zaspi, da lahko vsaj kaj postorijo ali gredo na dolg sprehod, a prav zaradi tega počivajo premalo. Moja prijateljica je našla super rešitev: s hčerkama je odšla na travnik, na bližnje polje, pogrnila odejo in s hčerkama nemoteno podremala sredi trave. Včasih je samo ležala in dojila mlajšo, starejša pa se je igrala v njeni bližini. Pomembno je bilo to, da so bile na zraku, na soncu, v naravi in da je tudi mamica dobila svoj kos prepotrebnega počitka.
- Čas dojenja prek dneva skušajte izkoristiti tudi za SVOJ počitek. Ulezite se poleg otroka in uživajte toplino in bližino.
- Poskusite poenostaviti dnevna opravila in gospodinjstvo.
- Kako pa kaj vaše zdravje? Se hranite pestro, raznoliko in zdravo?
- Kako pa se vaš dojenček doji podnevi? Nekateri dojenčki se prek dneva nimajo časa dojiti, ker tako vneto spoznavajo in raziskujejo svet, da to potem nadoknadijo ponoči.
- Če spite v skupni postelji, postavite med sebe in dojenčka razdaljo: dojenčka položite spat v posteljico, v bližini vaše. Ko se ponoči prebudi, naj vam ga prinese mož, tako da vam ni potrebno vstati in se popolnoma prebuditi, da ga boste podojili napol v snu. Ne prižigajte luči, ne rpevijajte če otrok ni pokakan.
- Toplo vam priporočam v branje knjigo Elizabeth Pantley: »Otroško spanje, brez joka v sanje«.

3. kako ves, da je razmerje med dojenjem in gosto hrano pravo za doloceno starost?
Zopet ni pravil, saj dojenje ni samo hranjenje. Sčasoma, ko otrok poje več goste hrane, se prehrambena pomebnost dojenja zmanjšuje a se obenem močno povečuje imunološka pomebnost (začita pred boleznimi) in čustvena komponenta.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>