Forum: Obporodno obdobje

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

na koliko casa dojiti?

Odgovori Nova tema
Default avatar spelca1 26 Okt 2004 10:41

mene nekaj zanima... na zacetku so mi v porodnisnici in v materinski soli govorili, naj otroka - novorojencka pristavljam k prsim takrat, ko bo hotel. moj sincek je star 19 dni in se dojiva na 2-3 ure. vcasih ga moram podojiti tudi 2x v eni uri, ker mi hitro zaspi na prsih. zdaj pa dobivam informacije, da je dojiti potrebno izkljucno na 3 ure. ali je to res? ali moram res cakati na te 3 ure in mu ne dati dojke prej?
pa se nekaj. zakaj zdaj na 3 ure, prej pa so mi govorili o ponudbi in povprasevanju--> naj se otroka doji na njegovo zeljo.

malo sem zmedena, vem. hvalezna bom vsakega odgovora.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar abea* 26 Okt 2004 11:59

Ne, ni res. Otroka pristavi, ko pokaže interes, oziroma naj se doji ko hoče. Tudi če to pomeni na pol ure.

Lp Andreja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar BARBINKA 26 Okt 2004 20:42

kO OTROK HOČE, PA ČEPRAV NA PPOL URE.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar A 28 Okt 2004 11:52

Pred tremi meseci sem bila na istem kot ti: novorojenček je kar naprej jokal, da je lačen, na dojki je pa bolj spal kot jedel, od tega sem bila zelo utrujena in zbegana. Pametne tetice in babice so mi svetovale dojenje na tri ure, v vmesnem času smo mu tlačili v usta prste, dudo in flaške s čajem, otrok je pa jokal in jokal. Po obisku posvetovalnice sva morala začeti z dodajanjem, ker se je prepočasi redil. Moje modre svetovalke so bile navdušene, ker so ga lahko z Aptamilom tako nabasale, da je res spal po tri ure in več; meni pa so se začeli mašiti mlečni vodi. Zato sem začela ukrepati po svoje in dojiti, kadarkoli si je otrok to želel, tudi na manj kot pol ure (saj včasih niti ne rabi hrane, ampak se samo malo pocrklja). Saj je zoprno, da mu moraš biti nonstop na razpolago, ampak sem se nehala sekirati zaradi tega in pač ob vsakem jokcu privlekla ven dojko. Težje je bilo samo na sprehodih, ker ne maram dojiti zunaj, zato sem ga vedno podojila tik pred odhodom, s seboj pa sva včasih imela tudi flaško z majhno količino mojega mleka ali Aptamila za najhujšo lakoto. Sčasoma pa ni bil več tak zaspanec, želodček je večji, presledki med obroki so vedno daljši, večinoma zdaj je na dve uri. Upam, da bosta tudi vidva čimprej rešila ta problem. Lp, A.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LLLKarmen 31 Okt 2004 17:03

Draga Špelca,
v porodnišnici so imeli prav. Ne drži, da se otroka doji točno na tri ure. Te »tri ure« izhajajo iz časov, ko so otroke hranili po steklenički, kjer je ta dejavnost resnično predstavljala le in samo hranjenje. Normalno je, da se dojenček doji pogosto in brez rednih urnikov, saj dojenje ni samo akt hranjenja. Dojenček se pri mamici nahrani, odžeja pa tudi uživa v materinem naročju, bližini, vonja vonj materine kože, sliši znane zvoke bitja srca in črevesja.

Pa tudi, če bi gledali na dojenje izrecno iz prehranjevalnega stališča – dejstvo je, da imajo majhni dojenčki majhne želodčke, materino mleko pa je hitro prebavljivo (povprečno v 90 minutah) in tako je tudi prav: tako je poskrbela Narava, da hrana ne zastaja v dojenčkovem črevesju in povzroči nevarnih vnetij. Sicer pa tudi odrasli ljudje ne jemo vedno ob točno določenih obrokih in do minute natančno, kajne? Tudi odrasli jemo najpogosteje takrat ko smo lačni ali ko imamo čas za hranjenje (ja vem, slednje ni najbolj zdravo, če nam časa za to primanjkuje), včasih pojemo pri obroku en kos kruha, drugič dva, …. Le zakaj bi moralo biti hranjenje dojenčka filigransko natančno določeno tako časovno kot količinsko? Saj to dojenček ni stroj, v katerega doziramo natančno odmerjene obroke od natančnih urah, vsak dojenček je poseben, ima svoj temperament, različne potrebe, je žejen, se želi pocartat…

Na dojenje je možno gledati iz več zornih kotov. Ženska, ki morda ni dojila ali ki je imela pri dojenju težave, lahko morda gleda na pogostost dojenja kot na "težavo". Popolnoma normalno je, da se dojeni otroci dojijo pogosto, saj dojenje ni namenjeno samo hranjenju. Človek, ki tega ne ve in vidi dojenje izrecno le kot način nahranjenja otroka tega ne razume in mu je to težko dopovedati (najpogosteje se v tej situaciji mlade mamice srečujemo s dobronamernimi nasveti sorodnic, mater, tašč, …) ,

Prve tedne, pa tudi kasneje - je zelo pomembno, da dojimo otroka na njegovo željo, saj mleko nastaja po pravilih zakona: kolikor je povpraševanja, toliko je ponudbe. Dojenček se lahko tudi kakšen dan ali dva doji brez reda in nenasitno, kar naprej. Takrat je verjetno v obdobju hitre rasti,ko ima povečane kalorijske potrebe in če ga mati vedno pristavi – se bo v naslednjih dneh tvorilo več mleka in dojenček bo zadovoljen.

Svetovalke za dojenje pogosto slišimo, da je materi zmanjkalo mleka. Po pogovoru z materjo se najpogosteje (ne vedno, a zelo pogosto) izkaže, da je mati v dobri veri da ravna pravilno (ponavadi, ker je dobila takšen nasvet ali ker v to verjame) dojenčka dojila po predpisanih razmakih treh ali štirih ur, vmes pa je dojenčka ki je jokal tolažila z dudo, nošenjem, čajem… Kaj se takrat dogaja? Dojenček bi potreboval več hrane, a ker je ni dobil, vmes je jokal in trošil energijo za jok, mamico pa so okoliščine hitro prepričale, da očitno nima dovolj mleka, ker se želi dojenček dojiti pogosteje. Temu ponavadi sledi takoj ponudba nadomestka mleka v steklenički ali že kar večeren obrok riževe kašice v steklenički (mnogo prezgodaj, kot je otrok dejansko že pripravljen na gosto hrano). Ker je s tem, ko dojenček pije drugje (čaj ali prilagojeno mleko po steklenički), čas med podoji se podaljšuje, ponavadi nastopi še sesalna zmeda (dojenček ne zna več sesati pri prsih in začne doklanjati dojenje) – se razumljivo zmanjšuje tudi mlečna zaloga matere in začaran krog je sklenjen.

Špelca, verjamem, da vam je zdajle, ta hip zelo težko. Dojenček je velika sprememba v vašem življenju. Še posebej zna biti težko, če imamo starši dojenčka, ki ni iz »kataloga« (ideal katerega ponavadi opisujejo naše sosede, tete, matere), potem je razumljivo, da smo matere v skrbeh, ali delamo prav in tako, kot je v dobrobit našega otroka.

Špelca, ne vem, kako kaj napreduje vaš dojenček, zato vam bom napisala osnovna merila, kako mati ve, da dojenček dobiva dovolj mleka:
- štejemo polulane plenice (najmanj 5-7 bombažnih ali 6-8pleničk za enkratno uporabo dnevno)
- štejemo pokakane plenice (najmanj dve do šestega tedna starosti, kasneje lahko manj, tudi enkrat na nekaj dni a takrat zelo obilno)
- otrok pridobiva na teži v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec. Torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od najnižje teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g in od pestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
- dojenček se pogosto in pravilno doji
- ima zdrav videz, ima napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven

Dojeni otroci ne potrebujejo reda in urnikov. In tudi če že imajo red, ga kaj hitro spreminjajo. Če otrok potrebuje dojenje – si ga pač vzame. In zakaj točno na tri ure? Ljudje smo si različni: nekateri jemo pogosteje, nekateri manj, nekateri več - zakaj bi bili dojenčki drugačni. Ali vi tudi jeste točno na tri ure in pijete točno ob uri ali takrat, ko ste lačni ali žejni. Se cartate pri možu točno na tri ure? Predvidevam, da ne. Triurno hranjenje prihaja iz sistema hranjenja po steklenički, kjer je sesanje stekleničke res in samo - hranjenje in se na tak način omeji, da dojenčki niso predebeli. Pomembno je, da na dojenje ne gledamo le kot izrecno na akt hranjenja otroka. V dnevih, ko kurimo v stanovanjih se dojenčki tudi pogosteje dojijo, a krajši čas - na račun žeje. In tudi potreba po materini bližini (manjkajoči četrti trimester) tudi ni zanemarljiva. Osebno menim, da nima smisla dojenčku postavljati reda in urnikov, zakaj pa? Če je lačen, žejen ali če potrebuje vašo bližino - si to pač vzame in nam to pove - s svojim jokom.

Toplo vam priporočam v branje naslednje:
dojenček zaspanček:
kako se tvori materino mleko:
ko dojenček joka:
miti:

Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar celjanka 22 Maj 2008 17:05

Pozdravljeni!

Se bom kar tule priklopila na temo, ker sem na hitro našla samo probleme glede tega, da se otroci hočejo dojiti na manj kot tri ure. Moj fantek je star 11 dni in se hraniva nekako na štiri ure, ponoči spi celo 5 ur skupaj. čez dan se dojiva ob petih, desetih dopoldne, potem pa okrog dveh, petih popoldne in osmih zvečer. Včasih spi do enajstih ali polnoči, včasih pa se dojiva od sedmih zvečer do desetih na eno uro. Pomeni, da imava šest podojev, včasih pa več. Tega urnika ne narekujem jaz, ampak mali, saj med posameznimi podoji spi. Zaspi mi tudi med dojenjem in ga težko prebujam. Poskusim s podiranjem kupčka, da je na eni strani vsaj 10 minut, potem se previjeva in nadaljujeva na drugi strani, kjer ga spet težko prepričam v nadaljnjih 10 minut. Pri tehtanju kaže dobro, saj je v treh dneh odkar sva prišla iz porodnišnice pridobil 150g. Ali ga premalo dojim in bi ga mogla vmes buditi??? Ne bi ga rada, saj spi kot angelček in potem, ko se dojiva nekaj minut precej hlastno pije. Mleka imam dovolj. Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 23 Maj 2008 21:17

Celjanka, živjo!

Dojenčka, starega 11 dni dojite na 4h, ponoči pa je razmak še večji. Zvečer se uspavate z več zaporednimi podoji in traja več ur. Imate 6 podojev ali kdaj več. Ponujate mu obe dojki, pri čemer na drugi morda tudi ne rabi toliko dojenja kot na prvi.

Tak tempo postavlja vaš fantek in ob njem za zdaj lepo napreduje, kar 150g v treh dneh. Če bo še naprej dobro napredoval, vsaj 110-115g na teden oz. vsaj 450g v prvem mesecu, potem ga ni treba buditi in lahko normalno dalje slediti njegovi potrebi.

Dobro se mi zdi, da mu vedno ponudite obe dojki in da ste zelo prožni, ker ni nujno, da so vsi dnevi enaki. Dojenček ima lahko vmes kak zelo intenziven dan dojenja, nato pa morda spremeni ritem. Če vredu napreduje in polni pleničke vsaj 2-krat na dan ter polula vsaj 5 pleničk na dan, je to dober znak, da mu lahko sledite in računate na to, da zna dobro in učinkovito sesati, ko dojenje res potrebuje.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tinka81 31 Jan 2010 10:16

pozdravljeni
se jaz bi imela eno vprasanje.
sem brala da je prav da otroka pristavljamo ko zeli, tako delam tudi jaz in pri moji hceri 19 dni je pristavljanje na 45 minut do ure, tudi ponoči. resnicno sem ze izčrpana. ampak dva dni nazaj mi je pa zacela v loku bruhat. potem je pa zelodec prazen pa neumorno joka. dokler jo zopet ne dohranim. danes ponoči sem poizkusila tako da sem si izčrpala mleko nato je pojedla 50ml in spala dve uri. njen najdaljsi razmak.
a mislite da je prevec utrujena in se zato ne nasiti.
mislim da imam mleka dovolj, saj ce med dojenjem pod sosednjo dojko podstavim stekleničko, se nakapa v njo tudi 60ml.
sina sem polno dojila sedem mesecev, po uvajanju goste hrane pa se je sam odstavil. samo da sem se slekla in ga pristavila je planil v jok.

hvala za vas odgovor
tinka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 1 Feb 2010 22:16

Pozdravljeni, tinka!

Vaša deklica je stara 3t in se pristavlja zelo pogosto, tudi večkrat na uro. Razumem, da je to lahko zelo naporno in upam, da imate kakšno pomoč.

Kako pa napreduje, kako polni pleničke? Lahko napišete porodno, najnižjo in zadnjo izmerjeno težo? Se samo doji ali tudi kdaj kaj dodate prilagojeno mleko, čaj, vodo?

Pogostost dojenja je v tej starosti značilna, čeprav običajno v grozdih/skupkih - del dneva bo morda zelo pogosto, s krajšimi prekinitvami, dremežem, takojšnjim zbujanjem, ko otroka odložimo, nato pa bo morda (enkrat, dvakrat dnevno denimo) vsaj neka daljša pavza. Včasih se otrok doji, kot ste napisali, enkrat na dan - cel dan. Morda boste želeli prebrati kaj od tega.
Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)

"ko zeli, tako delam tudi jaz in pri moji hceri 19 dni je pristavljanje na 45 minut do ure, tudi ponoči. resnicno sem ze izčrpana. ampak dva dni nazaj mi je pa zacela v loku bruhat. potem je pa zelodec prazen pa neumorno joka."
***Najprej sem pomislila, da se deklica veliko tolaži na dojki, ker jo kaj boli, ima morda kakšne prebavne težave, morda se celo prenajeda, da tako polije? Je (bila) kaj bolna, ima zamašen nosek? Je zdrava in donošena ali je imela po porodu kakšne težave? Težko odgovorim brez podatkov, za katere vas prosim na začetku, res bom laže konkretno odgovorila, če dopišete še to. Če so pleničke dovolj polne, bi priporočala, da ponudite eno dojko večkrat zapored, kadar ima take serije dojenja, npr. dojenje na eni dojki uro do dve.

Imate v prehrani veliko kravjega mleka, izločate ali jeste kaj takega v prid deklici, kar sicer ne bi in morda v večjih količinah? Kakšne barve in konsistence je dekličino blato?

Ni verjetno, da po polivanju joka, ker ima prazen želodec. Otrokov želodček je majhen, tog, neraztegljiv - presežki preprosto morajo ven, če se otrok prenaje. Joka lahko, ker je pričakoval, da se bo z dojenjem umiril, da bo sesanje odpravilo bolečine, pa jih npr. ne. Joka lahko, ker si še želi dojko za umiritev in tolažbo, telesni stik in premagovanje svojih težav (ne nujno zaradi lakote), pri čemer pač popije vse, kar priteka. Ko dobi dojko, je to dojenje iz katerekoli potrebe, hrana je samo ena od mnogih potreb. Potrebe, ki jih novorojenček zadovoljuje z dojenjem:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4870120

"dokler jo zopet ne dohranim. danes ponoči sem poizkusila tako da sem si izčrpala mleko nato je pojedla 50ml in spala dve uri. njen najdaljsi razmak."
***Morda je deklica prav v tistem trenutku končno trdno zaspala, se je bila sposobna umiriti. Če menite, da bo polivala, da jo preveč mleka tišči, jo poskusite umiriti še na kak drug način.

Mislim, da je lahko razdražena, nima pa to nujno nobene veze z nasitenjem. Kot rečeno zato, ker dojenje še zdaleč ni samo hranjenje. Zato potrebujem podatke o pleničkah in napredovanju.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tinka81 2 Feb 2010 12:10

sicer ne vem koliko tehta danes. rodila se je 3010g nato ji je teza padla na 2900, vendar je sla iz porodnisnice 2920. patronazka jo je tehtala četrti dan ko smo bili doma torej en teden in je imela 3150g. je donosena, porod brez posebnosti.
tudi tole dopoldne je priklopljena na eno uro. v loku pa je nazadnj bruhnila v soboto, se zelo trudim da podirava kupcke.
planičke so cisto polne lulanja, kaka pa ne več po vsakem obroku, danes je zaenkrat kakala samo enkrat. blato je rumeo, kasasto. pazim na prehrano na dan pa zauzijem tri deci kravjega mleka imam ga zelo rada.
imava starejsega sina in mislim da ima od njga ze zamasen nosek, ki pa je prehoden ker ga cistim s fiziološko raztopino pa se kaksen smrkelj ji posesam vn.

tudi vceraj sem ji ponudila vceral stekleničko mojega mleka in je spala cisto spokojno dobri dve uri.
noč je bila malo boljsa kot dosedanje. ne dodajam adaptiranega mleka, saj lahko ob dojenju na eni dojki ujamem v stekleničko mleko.

hvala
tinka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar liza81 3 Feb 2010 13:27

sicer ne vem koliko tehta danes. rodila se je 3010g nato ji je teza padla na 2900, vendar je sla iz porodnisnice 2920. patronazka jo je tehtala četrti dan ko smo bili doma torej en teden in je imela 3150g. je donosena, porod brez posebnosti.
tudi tole dopoldne je priklopljena na eno uro. v loku pa je nazadnj bruhnila v soboto, se zelo trudim da podirava kupcke.
planičke so cisto polne lulanja, kaka pa ne več po vsakem obroku, danes je zaenkrat kakala samo enkrat. blato je rumeo, kasasto. pazim na prehrano na dan pa zauzijem tri deci kravjega mleka imam ga zelo rada.
imava starejsega sina in mislim da ima od njga ze zamasen nosek, ki pa je prehoden ker ga cistim s fiziološko raztopino pa se kaksen smrkelj ji posesam vn.

tudi vceraj sem ji ponudila vceral stekleničko mojega mleka in je spala cisto spokojno dobri dve uri.
noč je bila malo boljsa kot dosedanje. ne dodajam adaptiranega mleka, saj lahko ob dojenju na eni dojki ujamem v stekleničko mleko.

hvala
tinka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 5 Feb 2010 20:49

Vaša deklica je od najnižje teže do starosti 1t pridobila že super, 250g, tedaj je zagotovo dobivala dovolj mleka. To potrjuje tudi barva blata. Ob polnih pleničkah (vsaj 2-krat na dan konkretno pokakane in vsaj 5-krat polulane) in pogostem dojenju je verjetno, da izloči/polije presežke, saj so želodčki v tem obdobju togi in neraztegljivi.

Hrana ne vpliva zelo, razen če bi videli, da je otrok zelo nemiren, da se čedalje več na dojki tolaži, morda tudi krega, ima kolike prek celega dneva... potem bi priporočili mamici najprej 2-3t diete brez kravjega mleka in izdelkov iz njega. Morda bi imel preobčutljiv otrok tudi znake na blatu (zeleno, sluzasto ipd.), ki bi kazali na tovrstne prebavne težave.

Če otroka na dojki lahko pomirimo, potem ni nujno, da gre za ta problem. Nekateri zgolj zelo rabijo telesni stik, bližino, občutek varnosti te prve tedne, dojenje jim pomeni nadomestno popkovino, nočejo in ne zmorejo biti sami, takoj se zdramijo, ko jih odložimo (ne slijo bitja srca in šumenja žil, ni topline naročja...).

Če je otrok prehlajen, tudi če dobro čistimo nosek, je to zanj vseeno lahko določen stres, takih občutkov prej ni poznal (lahko ga iizcedek, občutek moti, morda boli glavica ipd.), zato se bo mogoče odzval s povečano občutljivostjo, mnogi s povečanim dojenjem, saj s tem nagonsko laže dvigajo odpornost in premagujejo težave, sesanje pa tudi umirja in tolaži.

"tudi vceraj sem ji ponudila vceral stekleničko mojega mleka in je spala cisto spokojno dobri dve uri."
***Morda ste ponudili po tem, ko so bile že nekaj časa težave oz. je bila že dolgo nemirna? Včasih otrok rabi serijo podojev, da se končno umiri in uspava. Če otrok popije po steklenički, to ne pomeni, da je otrok to mleko dejansko potreboval ali da ga ne bi zmogel vzeti na dojki (če je sicer krepek, zdrav, donošen in se druge dele dneva vredu doji). Ravnamo se po znakih spodaj - če je treba in nas skrbi, seveda tudi tehtamo (pokličemo patronažno, nesemo otroka tehtat). Nekateri sprejmejo stekleničko tudi, če je ne rabijo, ker pač bolj ali manj samo teče, sesanje jim godi, je nagonsko in jih umirja, lahko popijejo celo zelo veliko ali tudi precej preveč. Drugi bi rabili kakšno dohranjevanje, pa stekleničko odklonijo, ne glede na to, kaj je v njen, zato po tem nikoli ne moremo sklepati, kako dobro se otrok doji.

Kako mati ve, da njen dojenček dobiva dovolj mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718681 (znaki – kratko)
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_3._KAKO_VESTE,_1 (daljše – vzpostaviti dovolj mleka)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar anchy_1986 30 Avg 2010 13:12

imam eno vprašanje saj sem mlada mamica in in to je najin prvi sinek.
večkrat sem v dilemi kaj storiti pa me zanima strokovno mnenje. čeprav vem da je lahko praksa popolnoma drugačna. moj sin je star en mesec. ob rojstvu je imel 4290g. imel je tudi zelo močan sesalni refleks. sedaj po enem mesecu ima 4780g. patronažna je rekla da je to čist v redu in da naj tako nadaljujeva z hranjenjem. v porodnišnici so rekli dojiti na 3 ure. ponoči se dojiva na 3, 4 ure. podnevi pa lahko tudi ene 2 krat na vsako uro, saj kaže znake da je lačen že po eni uri. vendar sem parkrat vztrajala pri dudi in mu nisem dala jesti pa je potem vseeno lepo zaspal (po 20 minitah) in ko se je zbudil po 3 urah sva lepo ponovno se dojila.
ali naredim napako ko mu nočem dati če po eni uri? namreč slišala sem tudi že da je odvisno na koliko časa bo jedel tudi od tega kako ga navadiš.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 7 Sep 2010 23:40

Pozdravljeni, anchy!

Vaš 1m fantek je pridobil glede na porodno težo 480g. Domnevam, da je bila najnižja teža še nekoliko niže? Pravilno merimo namreč od te. Minimalno napredovanje v prvem mesecu je 110-115g tedensko oz. vsaj 450g mesečno, povprečje okoli 170g tedensko oz. 680g mesečno.

Nikakor ne podpiramo dojenja po urniku, ki bi bil na pobudo odraslih na 3h. Morda so mislili NAJMANJ na 3h, saj vemo, da večina novorojenčkov ne napreduje dobro, če ima manj kot 8 učinkovitih podojev.

". podnevi pa lahko tudi ene 2 krat na vsako uro, saj kaže znake da je lačen že po eni uri. "
***Točno tako, pričakovano vedenje novorjenčka. Priporočam v branje tudi ta dva članka.
Kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978042
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643

Ne znam oceniti brez najnižje teže, ali ste pod povprečjem, ampak glede na to, da teža ni tako zelo porasla, priporočam POGOSTO dojenje in nikakor ne zamikanja podojev z dudo, čaji, zaradi urnika... vse to se lahko hitro vplete v dojenje in vpliva na slabše spodbujanje tvorbe mleka. Pogosto dojenje na otrokovo pobudo je v večini primerov najboljši način za to, da se mleko tvori po potrebi otroka.

Navajanje novorojenčka na urnik je v nasprotju s spodbujanjem dojenja, take nasvete mirno preslišite, vaš materinski občutek je veliko boljši in v prid vašemu dojenčku! Veliko smo razložili tudi tukaj, priporočam v branje. Primeren čas podoja:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4478198,4478671 (novorojenček, mlajši dojenček)
O redu in urniku (razmaki med dojenjem):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1675&t=16758 (zdravnik priporoča na 3h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981859 (19d, čakati na razmak 3h?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6009186 (2m, stagnacija na teži zaradi urnika)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Marti 1 Maj 2012 09:48

Pozdravljeni,

vidim, da so vprašanja in odgovori stari že 2 leti vendar bolj kot gledam in se hočem poinformirati o naši "tažavi" (če lahko temu tako rečem), ne dobim primera in odgovora na to,kar tudi nas oz.mene muči. Mogoče ne spada vprašanje pod to temo a kljub temu...

Imam punčko staro 6 tednov. Polno dojim. Do zdaj smo se vedno oz. skoraj vedno dojile na 3-4 ure, včasih tudi prej. V prvem mesecu je pridobila pribl.400g na teden, v celemu mesecu 1400g. Že preden je bila stara mesec dni je začela polivat, včasi več, včasih manj.
Odkar je pasala mesec je veliko več časa zbujena čez dan (en dan je bila zbujena od 7h-21h). Sedaj približno teden dni pa je začela jesti na 5-6 ur, vmes mogoče spi ali pa tudi ne,torej se v celem dnevu dojimo le 5x. Meni se to zdi premalo. Včasih se celo samo na eno dojko in nato zaspi. Ponoči (in pa podnevi,kot sem prej zapisala) spi največkrat do 5 ur, danes ponoči je recimo naredila "rekord" in je spala oz. ni jedla od 21h do 04h ponoči. Skrbi me, da ne pridobiva dovolj. Vem, da lahko pokličem patronažno za stehtat, vendar preden naredim kako paniko njej po telefonu, se raje še tukaj prej poinformiram kaj je za narediti.
A jo moram budit z hranjenje, da bomo imele podoje po knjižno 7-12x? Naj še povem, da jo previjem vsakič preden se podojimo, torej 5x na dan in plenica je vedno mokra, pokakana pa je ziher 2x na dan oz.več (velikokrat gre tudi skozi pleničko). Včasih je blato rumeno, včasih zeleno - zeleno opazim po tistem ko jo mučijo krčki. Poliva pa še zmeraj, en dan več in večkrat, drugi dan manj in manjkrat. Hrani se večinoma v redu, edino včasih maha z rokicami in nogicami, kot bi jo napenjalo.
Sem zelo zaskrbljena, saj se res bojim, da ne napreduje dovolj in ko bomo šle na drugi obisk v posvetovalnico, ki bo šele 18.maja, bo kaj narobe.

Prosim za nasvet,pomoč!
Hvala!!
Pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 20 Maj 2012 21:25

marti, do zdaj ste težavo že rešili in imeli posvetovalnico. Običajno v takih primerih nekaj dni ni nič narobe, če otrok več spi in primerno lula in kaka, vseeno pa bi priporočali dojenje na mamino pobudo, ko ima otrok budna obdobja. Vesela bom, če boste sporočili, kaj se je pokazano na tehtanju. Upam, da ste vredu.

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tanajalexis 2 Jun 2012 19:09

zdravo.mene pa samo zanima, kaj menite o tem. najin malček je danes star 9 dni, iz porodnišnice sva< prišla težka 3440, porodna teža je bila 3700. po treh dneh doma je prišel na 3740g. vendar pa mi ni jasno, kako vse opisujete, da vam mleko teče ven pa nevem kaj,... meni nikoli nič ne priteče ven, če stisnem vidim kapljico, ampak nekaj ful pa ne... me zato skrbi da mogoče kaj ni vredu z mojim mlekom? pa a je panika, če tamali včasih tud čez dan spi po 4 ure brez hranjenja vmes???

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 10 Jun 2012 21:57

Pozdravljeni, tanajalexis!

Vaš novorojenček je zelo zgodaj pridobil porodno težo, kar kaže, da se odlično doji. Morda se prav zaradi tega, ker se pogosto in učinkovito doji, vašim dojkam ni treba ubadati s presežki mleka, ki bi ustvarjali nezaželeni pritisk, napetost v dojkah in nepotrebno iztekanje mleka.

Drugo - matere smo različne, nekaterim mleko nikoli ne izteka in ne rabijo nobenih blazinic, pa vseeno popolnoma vredu dojijo. Izcejalni refleks sam in morebitno iztekanje mleka, ko do tega pride, tako ali tako nima kaj dosti opraviti s tvorbo mleka v smislu količine.

Če fantek dobro lula, kaka, se doji pogosto in učinkovito, kot je kazal ta super podatek, potem je z vašim dojenjem in z vašim mlekom vse vredu.

Nekateri počasnejši dojenčki pridobijo porodno težo šele v 2-3 tednih po porodu.

Dojenčki se tipično dojijo v skupkih/grozdih in nimajo urnika oz. rednih enakomernih razmakov. Nekaj ur boste imeli verjetno veliko dela s svojim otrokom, pristaviti se bo želel velikokrat ali nekaj ur kar naprej z vmesnimi pavzami, nato pa bo sledilo mirnejše obdobje, ko bo dlje spal. Takih obdobij ne bo nujno veliko, pogosto 2-3 v 24h, ostalo dojenčki dremajo, sesajo in se vmes hitro tudi zbudijo, če jih odložimo, tedaj so radi v naročju, v varnem telesnem stiku. Če jih dobro dojimo, ko imajo aktivnejše in budnejše urice, lahko mirno odspijo naslednje ure po svoji želji. Pomembno je, da skozi ves dan dobivajo dovolj mleka, obroki in dojenje ter urniki pa nimajo nič skupnega.

Morda vas bo zanimalo tudi tole.
Dojenje v skupkih/grozdih:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-7040888 (16d)
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lili1984 20 Nov 2012 18:44

Pozdravljeni,

imam precej težav z dojenjem in bi prosila za vaš nasvet. Torej, imam 5 tednov staro punčko. Ko sva prišli iz bolnice je imela 2820 g, velika je bila 51 cm. Porod je bil dokaj dolg in na koncu sem bila šivana in nato seveda zdravljenja z antibiotiki. V bolnici še je zato nisem dojila prva dva dni, je pa zato dobivala dodatek. Po odpustu sem jo dojila 5 dni, na vsake pol ure ali eno uro, vsak podoj pa je tudi trajal precej dolgo, tudi do 1 ure. Ker je tako pogosto pila sem bila mnenja, da verjetno lepo napreduje v teži. Ko pa je prišla patronažna in jo stehtala smo ugotovili, da v vseh 5 dneh ni pridobila niti grama teže. Je pa ve teh dneh obilno odvajala blato in tudi lulala. Zaradi nenapredovanja teže je patronažna svetovala naj jo dojim in dodajam še dodatek. Tako sem potem dohranjevala z Aptamilom in od takrat naprej je začela zelo lepo pridobivati težo. Ob koncu 1. meseca je imela tako 3600 g. Moja želja je, da bi jo dojila ves čas in ne bi več dodajala Aptamila, vendar se še kar bojim, da nimam dovolj mleka. Če si ga izčrpam z črpalko ga je zjutraj do 100 ml, zvečer pa tudi samo 30 ml, z obeh dojk. Črpam pa približno 20 min. Doslej je moja punčka sesala kakih 20 min in nato sem ji dala še Aptamil, zdaj pa že 2 dni noče prijeti za dojko, se umika in joče, ko ji jo nudim. Verjetno sem ji z vsemi temi dudami povzročila sesalno zmedo.
Prosim za vaš nasvet, kako si naj povečam zalogo mleka in ali bo sploh možno le dojiti brez dodatka.

Hvala!
Lili

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar LLLMojca 20 Nov 2012 20:19

Lili, pozdravljeni!

Vaša deklica je po težjem začetku dojenja pridobila dobro na teži, vendar ko ste jo začeli dohranjevati. Zdaj je stara 5t in radi bi dodatek začeli opuščati.

Pomembno bi bilo ugotoviti, koliko ima zdaj dodatka v 24h skupaj in kakšen je njen ritem dojenja (št. podojev ter čas, ko na dojkah aktivno sesa).

Sesalna zmeda bi bila mogoča, najprej bi poskusili, ali jo je mogoče npr. delno uspavati in nato podojiti v polsnu, dojiti takoj ob prvih znakih zbujanja, ko še spi, pa morda ponoči in kar sredi plitvega spanca, da s tem nadoknadite za čas, ko dojko odklanja. Morda jo lahko zamotite s sesanjem prsta ali dudice in ko se pomiri, ponudite dojko? Ste poskusili različne položaje dojenja, kadar odklanja?

Izognite se hudi lakoti, torej ne čakajte, da bo lačna, ampak če gre, poskusite ponuditi dojenje prej, dojite jo večkrat zapored (dojenje v grozdih/skupkih) predvsem v delih dneva, ko je boljše volje in ne prehudo lačna in sitna.

Nič posebnega ni, da mati v drugem mesecu ali tudi kasneje preide na po polno dojenje, kar pogumno se lotite, upoštevajte seveda tudi občutke in odzive pri svoji deklici, da ne bo preveč huda, seveda pa se dodatek opušča tako, da se vi počutite dobro, npr. tako, da ga najprej malo zmanjšate, pa preverjate napredovanje v enem tednu, ali je pridobila vsaj 110-115g oz. okoli povprečnih 170g tedensko.

Poglejte prosim tudi kaj od teh povezav.
Relaktacija in stimulacija materinega mleka: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248
Sesalna zmeda:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=579&t=579
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6348843 (3t, noče nazaj na dojko)
Odstavljanje od stekleničke:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (kratek članek)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979673 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986820 (dopisovanje, podrobni napotki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,7022513 (2m, kombiniramo, bistveno preveč dodatka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5323717 (2,5m, težave, polno dojenje, spet steklenička)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5419065 (3m, dojenja ne mara preveč)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1515&t=1515 (zgodba)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981488 (gnezdenje za spodbujanje dojenja)

Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh