Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

količina mleka

Default avatar

nežula

Lep pozdrav!
Hčerko sem do osmega meseca dojila petkrat na dan. Nato sva postopoma vsak teden ukinjali po en obrok, tako da jo sedaj, pri devetih mesecih dojim le še zjutraj in zvečer. Ker rada je in pije, z odstavljanjem nisva imeli težav.
Zanima pa me, če se bo sedaj količina mleka dosti zmanjšala oz. če je možno, da mi mleka zmanjka. Zaenkrat sicer še nisem opazila da bi imela kaj manj mleka, me pa vseeno zanima kako je s tem. Vem, da mleko nastaja po principu, kolikor porabiš, toliko dobiš, skrbi me le, ker je tako dolgo obdobje od jutra do večera... Kaj pa če bi dojila samo enkrat na dan- zvečer? Ali bi bilo stanje enako?
Mogoče so ta vprašanja malce čudno zastavljena, a ne vem, kako naj vas drugače vprašam.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Špela
Default avatar

LLLKarmen

Draga Špela,
vaša vprašanja nikakor niso čudna in prav je, da ste vedoželjni.

Hčerko postopoma odstavljate in se sedaj, pri devetih mesecih, doji še zjutraj in zvečer. Zanima vas, ali se je količina mleka, ki ga proizvedete zdaj zmanjšala in ali je možno, da mleka zmanjka? Zanima vas, kaj bi bilo če bi dojila samo enkrat na dan- zvečer?

Da, razmišljate pravilno. Količina mleka se psotopoma zmanjšuje a tako kot s eprilagajo količina mleka otrokovim potrebam, tako se laktacija prilagaja tudi dnevno gledano: mnoge matere dojijo še mesece in mesece samo 1x ali 2x dnevno. Seveda, če gledano pvoprečno, prek dneva se je količina mleka zmanjšala, a v času obroka je mleka še vedno dovolj.

Za boljše razumevanje, kako se tvori materino mleko, prilagam:


Ali je možno, da mleka zmanjka?

Proces laktacije je zelo vztrajen. Mnoge matere imajo še tedne ali mesece po popolnem prenehanju dojenja v prsih mleko. Zelo redke so situacije, ko se lahko zgodi, da mamica nenadoma, hipno izgubi mleko, to so ponavadi hud stres, smrt v družini, nesreča, nenadna huda bolezen itd… takrat se zaradi psihične blokad emleko ne mroe izcejati. V dnevu ali dveh je možno preiti tudi izgubo mleka, ki se bo pričelo ponovno tvoriti, je pa to za mamico zelo težko – poleg stresa še izguba mleka.

Ponavadi pa ne mora ženska izgubiti mleka če je vse v redu in če se otrok še doji. Zelo pogosto slišimo svetovalke za dojenje, da je mamica izgubila mleko. Žal to izhaja iz napačne predpsotavke, saj mnogo mamic tam med 6. tednom in 3. mesecem meni, da je izgubila mleko, ker so prsi postale mehke, mleko se ni več izcejalo. V zgornjem sestavku, katerega link sem navedla, je to razloženo bolj natančno.

Obstaja še ena možnost, da ženska »izgubi mleko« in sicer ta, da kadar otrok namesto pri prsih sesa dudo in dobiva stekleničke čaja (ali dodatke prilagojene mlečne formule) in se rado zgodi, da začnejo dojenčki dojenje pri prsih odklanjati. Temu pojavu pravimo »sesalna zmeda«, ko dojenček zaradi tehnično drugačnega sesanja cuclja ne zna več pravilno molzti iz materinih prsi. Dojenček ne more ekeftivno dobiti mleka pri mamici in začne se začarani krog z vedno večjim dodajanjem prilagojene mlečne formule, mamica pa ima zaradi manj pvopraševanja razumljivo tudi manj mleka.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

AdrianA

Pozdravljene,
Sem mama 7 tednov stareg fantka. Poročna teža 2770, najnižja 2770. Na prvem pregledu po petih tednih je bila teža 4050. Fant se je lepo dojil, najprej na 3 ure potem na 2 vedno na eni dojki. Pedijstrinja mi je svetovala, da mu ponudim tudi drugo kar sem naredila. Otrok se je seveda dojil tudi na drugi dojki.
Potem so se začele težave, ne vem pa zakaj. Otrok vse manj sesa. Povedati moram, da je prej sesanje bilo bolj aktivno, je trajalo dlje časa. Zdaj sesa zelo počasi, bolj intenzivno ko mleko priteče v dojko. Ob podojih ga vedno zvija kar še bolj vpliva na to da preneha sesat. Razen ponoči, ko sesa "normalno" (kot v prvih tednih)
Ker manj sesa se mi zdi da se je količina mleka zmanjšala. Čez noč ga je dovolj (doji se 2-3krat), dojki sta polni. Že ob 8-9 zjutraj sta dojki prazni, otrok manj sesa. Do konca dneva se počutim kot da mu nimam kaj za ponudit .Ko se pristavi na dojko ob prvem požirku ga začne zvijat tako da z dojenjem morava prenehat dokler se ne pomiri ampak potem od dojenja nič ker se zvijanje ponavlja.
"Mehko" dojko mu ponudim preden zaspi in jo v spanju sesa kolikor lahko in je potem se bolj suha.
Polulanih plenic se mi zdi dovolj. Pokaknih je prej bilo po vsakem podoju, zdaj jih ja manj 1-2 na dan ampak ne veliko.
Večkrat sem poklicala LLL svetovalke, se z njimi pogovarjala o dvomih in zežavah, upoštevala vse nasvete ampak se mi kljub temu zdi da ni dovolj mleka zaradi česa otrok ima manj kot 8 podojev v dnevu. Otrok ponavadi zaspi na eni dojki in nimam nobene šanse da bi mu ponudila se drugo. Ne vem kaj narediti.
Poskusila tudi s flaško, otrok sploh ne ve kaj bi z cucljem.
Vse to seveda vpliva na moje počutje.
Vnaprej se vsm zahvaljujem za odgovor.