Nosečnost in obporodno obdobje

sprememba

Default avatar

klemena

Prosim za vaš nasvet.
Svojega sina dojim štiri mesece, fant hitro poje, čez dan se doji zelo zelo pogosto (na dve uri -tri ure, tudi pogosteje), zvečer gre pridno spat in ponoči je rabil do sedaj le 1 do dva obroka (npr ob 1 in ob 6, zaspi ob osmih). Lepo napreduje, v štirih mesecih je podvojil težo.Ob rojstvu je bilo vse ok, normalen porodn, brez težav, brez zlatenice ipd. Skratka, vse super. Število pokakanih in polulanih pčleničk mi kaže, da ni lačen, oz. da nima premalo. Pred kratkim so sicer ugotovili, da je morebiti alergičen(mleko), a izivde še čakamo.
Zadnje dni pa, kljub temu, da ni v družini nobenih sprememb, pa se hoeč dojiti tudi ponoči na tri ure. Kar me je zelo presenetilo, saj b 24 urah že tkao poje 10 obrokov. Skušala sem podoj podaljšati, vendar nikakor ne gre- po petih minutah , kolikor jih porabi, je konec. Spodbujamga, da bi še malo pojedel,a kar je odveč potem gre vse s kupkom ven. Torej, to ne funkcionira. Skušala sem tudi zvečer mu dati tri obroke, ob 17, ob 18, in ob 19.30, ko gre spat. A čez tri ure je spet lačen. Ne vem, kaj naj si mislim ob vsem tem. Dodajala ne bi še rada, ker bi rada dojila ppolnih šest mesecev, pa tudi zaradi alergij bi rada še počakala.
Fantek nima tudi res nobenega reda, je, kadarkoli mu ponudim; saj mene nered ne moti, a drugi me spominjajo (celo zdravniki), da bi moral že imeti nek red, ne pa da je kadar mu paše- čeprav jaz nimam nič proti.

Pa še to- pred časom sem bila malce bolna (dva dni vročina), pa me zanima, čeje to mogoče povezano. In še to- ali v času materine bolezni mleko "trpi" oz. ga je manj?

Hvala za vašo pomoč.
Default avatar

LLLKarmen

Draga Klemena,
z vašim štirimesečnim dojenčkom se dojita podnevi na njegvoo željo. Do sedaj se je ponoči dojil le enkrat, zdaj pa se doji pogosteje. Lepo pridobiva pri teži, ima dovolj pulalnih in pokakanih pleničk, čakate na izvide za dokazano alergijo na kravje mleko.

Veliko mamic opaža spremebe v ritmu dojenčka tam od 3. meseca naprej. Hudo je, če smo se navadili na neko rutino, nek red, potem pa nenadoma "priden" dojenček ponoči ne spi več. Razumljivo je, da se takrat mame sprašujemo, ali smo me tiste, ki delamo kaj narobe, podvomimo v svojo sposobnost dojenja in nas razumljivo skrbi, ali dojenček dobiva dovolj mleka pri nas. Glede na opisano sklepam, da se vaš dojenček ne prebuja in doji le zaradi lakote in je očitno, da se nahrani dovolj.

Ker dojenje ni samo akt hranjenja, dojenček pri mamici išče tudi toplino, varnost in toplo naročje. Razumem, da vam je težko in da je lahko z nočnim zbujanjem dokaj naporno. Kako pa sicer dojite ponoči? Naj vas potolažim, da ima podobne noči še veliko staršev, seveda pa je to bolj slaba tolažba tukaj in zdaj, za vas. Vi ne delate prav nič narobe, le dojenčki se spreminjajo, lahko da ga ponoči muči izraščanje zobkov, dojenček ima lahko obdobje hitrejše rasti, lahko si želi vaše bližine (še posebej če je ponoči fizično ločen od vas ker spi v drugi postelji ali drugi sobi), lahko da je raziskovalec in dnevne dogodke ponoči živo predeluje in podoživlja v snu,… Vzrokov za nočno zbujanje je lahko še veliko več.

Klemena, vaš dojenček se doji popolnoma normalno, celo ste malce privilegirani, saj se doji dokaj redno na dve do tri ure. Mnoge mamice, ki so tole prebrale so namreč samo zavzdihnile, da bi bilo tudi pri jih tako, saj se večina dojenčkov doji še bolj pogosto. No ja, tole vam nič kaj ne pomaga, kajne? Raje začniva drugače: verjetno ste že ugotovili, da dojenje dojenčku ne pomeni samo hranjenje. Res je, če vaš dojenček lepo napreduje, raste in se razvija, dobro polni pleničke, potem zagotovo dobi tudi dovolj mleka.

V dojenju naših otrok matere opažamo veliko individualnih razlik, zato ni možno zagotovo in natančno predpisati, kako dolgo, na koliko časa, s katerih strani in kako naj se dojenčki dojijo. Ali kdaj morajo prespati celo noč, kdaj sedeti ali hoditi,... ali konec-koncev imeti red (?!). Vzorci dojenja se med otroci močno razlikujejo in vzorec, ki popolnoma ustreza eni materi, drugi nikakor ne ustreza. Poleg tega se vzorec dojenja spreminja tudi pri enem samem dojenčku. Zdrav dojenček, ki lepo napreduje in se razvija ter dobro sesa pri prsih, si sam ustvari vzorec dojenja, ki najbolj ustreza njemu. Ko dojenčki rastejo, rastejo tudi njihovi želodčki in tisti, ki so se dojili neredno in zelo pogosto počasi vzpostavljajo daljše intervale med dojenji. In obratno, tisti, ki so se že dojili redno in previdljivo – nenadoma popolnoma zamešajo urnike.

Kako si lahko olajšate nočno dojenje, da bi tudi vi ob tem lahko počivali ali spali? Nekaj splošnih nasvetov, iz izkušenj staršev - morda bo kaj ustrezalo tudi vaši družini:

- Bodite prožni pri ureditvi vašega spanja. Nekateri starši so ugotovili, da je najbolje spijo tako, da imajo dojenčka ob sebi in ga podojijo takoj, še preden se dobro predrami. Številne mamice, ki spijo tako poročajo, da ne vedo, kolikokrat se je dojenček ponoči dojil, ker so zraven spale tudi one.
- Preverite, ali je dojenčku ponoči morda prevroče ali premrzlo. Se med spanjem odkrije, razbrca odejico, mu morda ne ustreza spanje v utesnjeni spalni vreči?
- Preko dneva dojite večkrat.
- Preden za zbujanje okrivimo lakoto, poskusite poiskati še druge možne vzroke: izraščanje zobkov, kakšen srbeč kožni izpuščaj, vneta ritka, veliko zraka v črevesju, morda slišite, kako se v njenem želodčku glasno pretaka? Je morda prehlajena ali ima zamašen nosek? Kako pa ste kaj alergični v vaši družini (največkrat moti nočno spanje draženje zaradi pršic)? Ima morda vročino, vneto grdo, boleče uho? Je pogosto zaprta?
- Nekateri otroci se prebudijo takoj po tem, ko urinirajo.
- Koliko kavice, pravega čaja, sladkih, gaziranih pijač in kol popijete vi preko dneva?
- So vaši dnevi pestri, potekajo v hitrem, divjem tempu? Si lahko vzamete čas za svoj počitek tudi prek dneva. Izkoristite čas, ko spi dojenček in se ulezite skupaj z njim. zavedam se, da mnoge mamice komaj čakajo, da dojenček zaspi, da lahko vsaj kaj postorijo ali gredo na dolg sprehod, a prav zaradi tega počivajo premalo. Moja prijateljica je našla super rešitev: s hčerkama je odšla na travnik, na bližnje polje, pogrnila odejo in s hčerkama nemoteno podremala sredi trave. Včasih je samo ležala in dojila mlajšo, starejša pa se je igrala v njeni bližini. Pomembno je bilo to, da so bile na zraku, na soncu, v naravi in da je tudi mamica dobila svoj kos prepotrebnega počitka.
- Čas dojenja tudi prek dneva skušajte izkoristiti tudi za SVOJ počitek. Ulezite se poleg otroka in uživajte toplino in bližino.
- Poskusite poenostaviti dnevna opravila in gospodinjstvo.
- Kako pa kaj vaše zdravje? Se hranite pestro, raznoliko in zdravo?
- Kako pa se vaš dojenček doji podnevi? Nekateri dojenčki se prek dneva nimajo časa dojiti, ker tako vneto spoznavajo in raziskujejo svet, da to potem nadoknadijo ponoči.
- Če spite v skupni postelji, postavite med sebe in dojenčka razdaljo: dojenčka položite spat v posteljico, v bližini vaše. Ko se ponoči prebudi, naj vam ga prinese mož, tako da vam ni potrebno vstati in se popolnoma prebuditi, da ga boste podojili napol v snu. Ne prižigajte luči, ne previjajte če otrok ni pokakan.
- Toplo vam priporočam v branje knjigo Elizabeth Pantley: »Otroško spanje, brez joka v sanje«.

Zaradi vaše bolezni mleka zagotovo ni manj, je pa razumljivo, da utrujena, bolna mamic, ki se ne počuti dobro ne more dojiti tako kot zdrava, energije prekipevajoča mamica. Zato je za vas nadvse pomemben počitek, počitek in počitek.

Možno je tudi, da ste v času bolezni manj dojili, zato se je lahko v naslednjih dneh mlečna zaloga malo zmanjšala, zdaj pa to dojenček sam uravnava s povečanim dojenjem. Več kot se bo dojil, več mleka se bo tvorilo. Možno pa je tudi, da ima vaš dojenček obdobje hitrejše rasti, kjer se zaradi povčeanih ptoreb se dojenčki nekaj dni dojijo pogosteje.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

klemena

Najlepše se vam zahvaljujem za tako izčrpen odgovor. Moram povedati, da sem v zadnjemčasu resnično spremenila prehrano, saj ne uživam nobenih melčnih izdelkov, jajc in vsega,kar vsebuje primesi mleka, jajc. Hkrati pa sem na sosednjem forumu prebrala, čemu se je dobro še izogniti, tako ne jem ne paradnižnikov, paprike, meda ipd. Prej sem bila velik sladkosned , sedaj pa si kuham le zdrave pudinge, po vašem receptu. Jem sicer veliko, najmanj dva topla obroka, večkrat so trije topli, ostalo vmes pa banane, kakšen kompot iz domačih jabolk, domač kruh in marmelada, kakšen zdrav puding. Topli obroki so sestavljeni iz mesa (puran, govedina, ribe), domačega krompiraja, polente, žgancev, riža, domače špinače, domačega korenčka, prosene kaše, domačega ohrovta, kakšno hrenovko kdaj kupim in včasih si privoščim poli salamo. Potem se pa neha, ker se zelo bojim, da bi moj otročiček imel alergijo. Izvide še čakamo a kar sem brala izkušnje drugih, je bolje eno leto "trpeti" , da se ne razvije v kaj hujšega. Pijem samo kupljeno vodo in nič drugeg (joj, včasih bi umrla za en kapučino).Vesela bom kakšnega vašega nasveta, ker vas zelo cenim. In se vam iskrno zahvaljujem za vašo knjigo receptov. Ne vem, ali je to napisano za doječe matere, ki ne vedo, ali ima njihov otroček alergijo. Zdravniki mi namreč niso dali nobenih kokretnih napotkov, razen naj se izogibam mlečnim izdelkom in jajcem. Jaz se tega res strogo držim, vodim dnevnik ipd. Ampak , rekli so mi, da alergija pač izbruhne, ko se nevarna snov nabere , da se ne pojavi takoj. I n to me skrbi. Ker če nekaj pojem in se ne pojavi takoj izpuščaj, potem ne morem biti prepričana, da ni alergije na to hrano?!
No, upam, da se bo naše spanje uredilo. Sedaj se še vedno prebuja na tri ure ponoči, a ga vzamem k sebi v posteljo in potem skupaj zaspiva, tako tudi jaz počivam. Je pa mali radovednež čez dan skoz zbujen, ker je le preveč zanimiv ta svet, da bi ga prespali. Čez dan se dojiva leže, ker drugače sploh ne znam- no ja obema tako ustreza. Lačen torej ne more biti , tako da zgleda da bo res kakšen psihološki faktor vmes. Vsekakor ne bom delala panike iz tega, upam le , da ne bo kakšnih večjih problemov zaradi alergije. Konec koncev pa komaj čakam, da bo minilo tisto leto, ko se bom tudi jaz lahko končno posladkala s sladkarijami in si privoščila kakšen prepovedan sad. Ampak saj ni težko se odreči. Še dobro, da sem med nosečnostjo naredila zalogo, ki se je v teh dneh kar stopila. (+20kg jih sedaj ni vveč- dojenje plus skrb za otroka)Kljub porcijam hrane, ki so primerne za fizične delavce.

Hvala vam še enkrat za odgovor.
Default avatar

LLLKarmen

Draga Klemena,
nisem pozabila na vas in vam dolgujem še moj odgovor. Žal pa sem že cel teden doma, na bolniški, ker je najprej zbolel naš najmaljši, zdaj pa še jaz sama. Preko vikenda bom pripravila tudi odgovor za vas in se ponovno opravičujem.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>