Nosečnost in obporodno obdobje

Čeprav spi pri nama, je pogosto nemiren

Default avatar

Tika

Draga Karmen, pozdravljeni!

Pred nekaj meseci ste mi že pomagali, takrat po telefonu, zdaj pa se obračam na vas po tej poti.
Imava 10,5-mesečnega sina (najin prvi otrok), ki ga pred vsakim dnevnim in nočnim spanjem še vedno dojim. Zvečer zaspi na dojki, nato ga dam v njegovo posteljico. Po nekajkratnem nočnem joku se dete umiri samo, če ga dam k nama, v najino posteljo. Na to smo se že navadili in pač spimo vsi trije skupaj. Problem pa nastopi tukaj: sredi noči se sinček večkrat nenadoma zbudi in zajoka, pa čeprav je pri nama. Nimam pojma, zakaj. Tudi če mu ponudim dojko, se ne umiri. Včasih pomaga, če zamenjava stran in se dojiva na drugi strani, včasih moram vstati in se z njim "poguncati" na gimnastični žogi, včasih se z njim sprehajam po sobi... V glavnem, ne morem ugotoviti, kaj se pravzaprav dogaja. Mislila sem, da mora mogoče podreti kupčka, vendar se mi zdi, da vzrok njegovega joka ni v tem, ker dostikrat ni slišati nič takega.

Morda veste, kaj bi povzročalo ta nočni jok? Prav lepa hvala za vaš čas in pomoč.

Vse dobro,
Tika
Default avatar

Tika

Karmen, pozdravljeni še enkrat,

upam, da niste preveč zaposleni in si boste lahko vzeli čas za mojo težavo. Preteklo noč se je sinček namreč spet kar naprej zbujal in jokal; no, proti jutru se ponavadi umiri. Razmišljam in razmišljam, pa nikakor ne morem ugotoviti, zakaj se zbuja in kaj lahko naredim, da bomo vsi trije malo bolje spali. Na splošno je sicer zelo radoveden in živahen, ima osem zobkov in zdi se mi, da ga tile novi in novi zobje kar zelo mučijo. Sicer pa smo zdravi in nimamo nikakršnih težav.

Vnaprej hvala in lep dan želim,
T.
Default avatar

LLLKarmen

Draga Tika,
vaš 10,5-mesečni sin se doji pred dnevnim in nočnim spanjem. Zvečer zaspi pri prsih, nato ga odložite v njegovo posteljico. Trenutno prakticirate družinsko posteljo, vendar se vaš dojenček tudi ponoči še pogosto prebuja,joka, je nemiren, tudi dojenje ga ne potolaži.

Tika, ker vaš dojenček joka, in ker ponoči ne spite, to ne pomeni, da VI delate kaj narobe. Razumem pa, da vam je težko, saj si vsi starši želimo otroka potolažiti in če se otrok upira našemu objemu, tolažbi, je vse skupaj še težje.

Za zbujanje dojenčka je možnih več vzrokov, včasih pa jih tudi ne moremo odkriti (drugačen ritem in vzorec spanja). Največkrat se otroci prebujajo zato, ker jim je prevroče/premrzlo, ker so žejni, ker so lačni, ker jim rastejo zobki, ker jih črviči v trebuščku, ker podoživljajo dogajanje preko dneva in burno sanjajo, ker si želijo bližino mamice in cartanje (separacijska tesnoba v tem obdobju), ... pa še kakšen vzrok bi se našel.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

Tika

Karmen,
prav lepa hvala za odgovor. Pomirili ste me.

Vse lepo vam in vaši družini,
Tika