Nosečnost in obporodno obdobje

ukinjanje nočnega dojenja

Default avatar

romanaJ

Sin je sta 13 mesecev. Že od vsega začetka je dojen. Nikoli nisva imela posebnih težav z dojenjem, vedno je bil zelo zainteresiran za dojko. Morda me je motila edino pogostost dojenja, vendar sem pač sprejela da se doji veliko bolj pogosto kot to povedo druge mamice. Sedaj po dobrem letu materinstva mi je tako že popolnoma jasno da nima smisla preveliko pozornost polagati na mnenje in dobronamerne nasvete okolice.
Moj problem zaradi katerega se oglašam pa je nočno dojenje. Otrok se je začel ponoči zelo pogosto prebujati in drugače kot z dojenjem ga nisem uspela ponovno pripraviti do spanja. Proti jutru se je vse samo stopnjevalo in se je želel dojiti že na pol ure. Najbolj zadovoljen pa bi bil če bi lahko spal z mojo bradavico v ustih. Stekleničk nikoli ni pretirano maral in tudi ponoči, ki bi občasno prišle kar prav jih ni sprejemal. Če smo mu ponudili dudo, jo je besno vrgel stran.
Tega tempa, poleg službe, enostavno nisem zmogla več in sem se odločila da ukinem nočno dojenje. Preselila sem se v dnevno sobo in prepustila uspavanje možu. Dve noči smo preživeli brez dojenja, prvo noč se je zbudil trikrat, drugo pa dvakrat. Mož ga uspava po najboljših močeh (božanje, mrmranje, nošenje…) sama poskušam situacijo sprejeti, vendar mi je zelo težko poslušati jok in se sprijazniti s tem.
Če je imela kakšna mamica podobno izkušnjo je bom zelo vesela, hkrati pa prosim Karmen za komentar.
Default avatar

Margerita

Hoj, pri nas zelo podobno. Cez noc kdaj tudi na eno uro, podnevi pa ga ne briga. Mislim, da gA je "zmesal" tudi odhod v varstvo, mene v sluzbo. Zdaj po 2 mesecih mojega dela, je malo bolje in se dojiva samo 2x na noc. Jaz nimam nobebega pravega nasveta, saj ga ponoci NIC ne potolazi, samo dojke. In ko je moz enkrat samkrat poskusal ga uspavati, sem v sosednji sobi skoraj znorela in po 10 minutah prisla ponudit prsi "mojemu revcku". Pa tudi moz ni kazal ravno navdusenja , da bi ga ponoci uspaval.
Drzim pesti, da bo slo tudi pri vas na bolje. M.
Default avatar

MOYCA

Pri nas ni delovalo popolnoma nič Dvakrat je poskušal očka, pa sem se kaj kmalu morala "vdati". Z olajšanjem. Potem sem se nenehno spraševala, pa kaj za vraga to počnemo? Zakaj mu ne bi dala dojke, če hoče? Kdo pravi, da mora razumet pri recimo 10, 11 mesecih.... In takrat se je kompliciranje končalo. Otrok se je dojil, ko je hotel. Jaz sem vstala, po drugem neuspešnem poskusu, da bi ga vrnila v posteljivo, pa sem ga vzela k sebi in tako do jutra. Včasih tudi po desetkrat.

Pri drugem otroku niti pomislila nisem, da bi spet poskusila, kaj bo, če ga skušam odvajati, da bi zaspal. Prepričana sem, da imamo spet takega otroka, ki tega pri tej starosti (11m) še ne zmore.

Prvi se je ponoči skoraj prenehal dojiti okoli leta in pol. Vstala sem samo še enkrat, dvakrat. Odstavil se je pa pri 25m. Drugi se doji nekajkrat dnevno in vsaj dva do trikrat ponoči, včasih večkrat, posebej intenzvino proti jutru, a jaz sem se tega navadila in me več ne moti tako zelo (motnja spanja je vsaj deloma še vedno, seveda), ker ga imam zraven sebe in ga enostavno potegnem k sebi. Tudi očku tako bolj ustreza. Spimo pač skupaj. In čakamo, da dete to dobo preraste. Tako kot je je prvi, jo bo zagotovo tudi drugi.

M
Mojca Berdnik Vozel
Default avatar

LLLKarmen

Draga Romana,
življenje vam lepša dojen trinajstmesečnik, ki je neumoren še posebej ponoči. Zadnje čase se ponoči prebuja pogosteje. Je morda kakšna sprememba v vašem načinu življenja? Poskušate že z metodo "očka na pomoč", vendar vam je težko ko vaš dojenček joka. Romana, pomembno je, da ne joka sam, ob njem je vaš mož in ga potolaži.

Toplo vam priporočam v branje odlično knjigo Elizabeth Pantley: Otroško spanje brez joka v sanje. Morda boste v njej našli kakšno dobro rešitev za vašo družino.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

romanaJ

Ponovno se oglašam. Stanje pri nas se je izrteklo veliko bolje kot sem lahko pričakovala. Sinko je v slabem tednu sprejel moža za nočno uspavanje in se prebudi le enkrat do dvakrat na noč. Zadovoljen je s tem da ga mož vzame iz posteljice, boža bo hrbtičku in potem prespita ostanek noči skupaj. Ob šestih zjutraj pa navdušeno prikoraka v dnevno sobo, kjer spim jaz in se navdušeno podoji.