Nosečnost in obporodno obdobje

Do kdaj nočno dojenje?

Default avatar
Spoštovani!

Imam skoraj šest mesečno punčko, ki se še veselo doji ponoči. je polno dojena drugače. Največkrat na 2 uri, včasih celo na eno (mislim da zaradi zobenja). Danes pa sem brala v knjigi Dojenček, da naj bi se dojenček ne dojil več po tretjem mesecu, da ne potrebuje ponoči hrane, da gre samo za razvado in dobro voljo mame, da še ponoči doji. Bila sem mnenja, da delam dobro in da bo manj nočnih podojev, ko bova prešli na gosto hrano. Prosim, povejte mi,ali jo moram res pustiti ponoči brez dojenja???

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Laže reči kot storiti, to je prvo. Otrok potrebuje tudi bližino, varnost, ne le dojenje kot hranjenje, kajne? To mamice dobro vemo. Druga težava je, da so otroci tako različni, da nihče ne more reči, od tega in tega meseca pa ne rabijo več hrane ponoči. Nekdo spi kmalu celo noč, drugi hlastajo po mleku ponoči še pri letu ali še dlje. Poznam punčko, ki se je ponoči dojila še pri 30 mesecih, družini je ustrezalo, da je niso na silo odstavljali in torej je bilo to zanje čisto vredu. Naredite tako, kot vam ustreza. Pri nas se dojimo pri 10,5m ponoči še vsaj 2-3 krat, danes recimo še večkrat, je bila naporna noč, pred dvema mesecema smo se pa vsaj 10-krat. Vsak mesec je malo drugačen. Pri prvem otročku je nočno dojenje sam opustil okoli leta in pol. Drugega še čakamo. In bomo tudi počakali, kolikor bo pač treba, da se dete tudi ponoči osamosvoji. Lakota gor ali dol.
M
Mojca Berdnik Vozel
Default avatar
Draga Risja,
vaša deklica je stara 6 mesecev in se ponoči doji pogosto. Veliko vam je napisala že Mojca v svojem odgovoru. Včasih se sprašujem, zakaj v nekaterih knjigah tako natančno določajo mejnike, katere bi naj otroci "morali" osvojiti, če pa so ti mejniki lahko zamaknjeni v plus ali minus tudi za nekaj mesecev. Tako kot nekateri dojenčki sedijo pri 4 mesecih, nekateri pa šele pri osmih, tako je lahko tudi z nočnim spanjem. Zakaj bi moral dojenček spati res ob točno določeni starosti točno dolčen čas? Hmja, morda so otroci avtorice spali tako? Moji zagotovo niso :)

Poleg tega večina virov gleda na dojenje kot izrecno le akt hranjenja otroka. Tukaj pa dobro vemo, da dojenje ni samo hranjenje.

Torej: dobrodošli v klubu neprespanih staršev - zombijev. Najprej naj vas potolažim, da ni nujno da je prav nočno dojenje tisto, ki je krivo za vaše nočne budnice. Ker se ponoči prebujajo tudi otroci, ki niso dojeni. Ni nujno, da se dojenček ponoči doji le zaradi lakote: lahko je tudi lačen, žejen, potrebuje cartanje ali le vašo pomirjujočo bližino. Pa tudi če je dojenček res lačen... zakaj je dojenček lahko podnevi lačen, ponoči pa naj ne bi smel biti? Njihovi želodčki so majhni, materino mleko je lahko prebavljivo (in tako je prav, saj je Narava poskrbela, da hrana ne zastaja v črevesju in povzroči kakšnih vnetij).

Ne vem, od kod izrek »spi kot dojenček«, ker temu definitivno ni tako. Dojenčki imajo drugačen ritem spanja, drugačne vzorce spanja in nikakor ne moremo pričakovati, da bodo kaj kmalu osvoji to, kar si mi želimo od njih. Res je, da nekateri otroci spijo ponoči, večina pa jih ZAGOTOVO NE. Škoda, da naši dojenčki nikoli niso programirani na starševski čas in bi nas zmogli razumeti, da tudi starši potrebujemo nekaj spanja. Pomembno je to, da se zavedate, da tako malega otroka zagotovo ne razvajate, če se odzivate na njegove potrebe, zato naredite tako, da bo vsem v vaši družini najbolj prav.

Kadar naš dojenček ne spi po »pravilih« imamo lahko starši kaj hitro občutek, da počnemo nekaj narobe. Brez skrbi: nočno spanje našega dojenčka ni merilo vašega dobrega ali slabega starševstva. In ker se starševstvo z nočjo ne neha, je odgovor nato dokaj enostaven, kajne?

Čudežnega recepta za nočno spanje vašega otroka vam žal ne morem dati. Kakšne so še možne rešitve ali vsaj nekaj predlogov? Recepti drugih staršev so naslednji:
1. Družinska postelja, da odpade nočno vstajanje ali da otrok spi v posteljici poleg vaše postelje (spustite stranico).
3. Doejča mamica naj se izogiba kofeinu, pravemu čaju in čokoladi čez dan.
4. Poskrbite, da otrok tudi čez dan počival. Počivajte skupaj z njim!
5. Ponoči, ko se prebudite ne poglejte na uro, ne štejte dolžino podojev in čas med podoji in ne žalujte za spancem, ki vam po vsej pravici pripada: to vam zagotovo ne bo pomagalo!
6. Nekateri otroci so podnevi preveč stimulirani in se še ponoči ne morejo umiriti. Skrbno načrtujte aktivnosti in poskrbite za postopen večerni ritual prehoda v spanje.
7. Ali nasprotno - nekatere matere opažajo, da otroci bolje spijo, bolj kot jih "izmučijo".
8. Poskrbite, da bo podnevi otrok dovolj jedel in predvsem veliko pil.
9. Bodite prilagodljivi.
10. Metoda - Očka na pomoč.
11. Preverite, ali otroka zebe ali mu je vroče
12. Poskrbite, da bo prostor, kjer spi otrok dobro prezračen in da zrak ne bo presuh (sploh pozimi, ko kurimo s centralnim ogrevanjem), prostor naj tudi ne bo pretopel
13. Otroka ne puščajte, da bo ponoči zaspal sam in v joku, saj se bo v življenju že prezgodaj naučil le tega, da prezpogojna ljubezen ne obstaja in da se ne more zanesti celo na lastnega očka in mamico. Če vam srce govori, da pohitite k otroku, ki vas potrebuje ponoči, ubogajte svoje srce.
15. Otroka podojite in/ali dvignite takoj, še preden se popolnoma razbudi

Spalne navade otrok so zlata tema vseh knjig o vzgoji in negi otroka toda dejstvo je, da je otrok ko končno pride nekaj, na kar od začetka nismo navajeni in nam poruši naš vsakdanji ritem in s tem posredno tudi varnost in gotovost, ki smo jo živeli prej. Otroci so si različni in način, ki je pri nekomu uspešen, je pri drugem lahko popolnoma zgrešen. Samo vi in vaš mož sta lahko strokovnjaka za svojega otroka in poskusita sama presoditi, kaj vama in vaši družini najbolj ustreza in se pač prilagoditi svojemu otroku, tako da boste VSI zadovoljni.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar
Super odgovor!
Sploh mi ni jasno, zakaj nekateri "strokovnjaki" v različni literaturi hočejo "dresirati" otroka že od prvih mesecev naprej.
Tudi na forumu o vzgoji otrok in družine, kjer svetuje g. Paula, sem se že nekajkrat oglasila, ker se nikakor nisem mogla strinjati z njenimi pogledi na "vzgajanje" dojenčkov.
Mislim, da imamo starši dovolj časa, da bomo vzgojili otroke v zdrave osebnosti, če bomo z vzgojo počakali na, za otroka, primeren čas.
Zato sem prav vesela, da obstaja ta forum, saj lahko mamice dobijo veliko pozitivnih sporočil, ki so naravnana na otroka in na njegov razvoj.

Karmen, le tako naprej!

lp, pikaštrunf
Default avatar
pri nas imamo tudi tak problem. dojenčica je stara 5,5 mes. pred kakšnima 2 mesecema se je še lepo dojila čez dan (na 1,5 do 2 ure) in ponoči na 3 ure ali več. pa sem si srčno želela, da bi spali vsaj 4 ure. danes imava z dnevnim hranjenjem veliko težav. nikakor je ne morem "prepričati" (pa vidim, da je lačna in se kar razburja in odklanja), da bi jedla. in to se raztegne na 2,5 do 3 ure. vse lepo in prav, če ne bi potem mala ponoči jedla na 2 uri ali na 1 uro in pol.
moram pošteno povedat, da ima gastroezofagealni refluks in očitno manj težav ponoči kot čez dan, ampak jaz nič več ne spim (in to dobesedno), ravno prebolevam gripo in s tem tempom jo bom prebolela ravno do vrnitve v službo.
že drugo noč sem ji (in sebi) zagotovo obljubila, da jo bom ponoči podojila samo 2x (češ da več ne rabi, saj je pravi buhtelj - ima 64 cm in 7,1 kg) in da bo že začela jesti podnevi.
ker je potem zaradi zbujanja čez dan skos zaspana in hoče spat na 2 uri. pa še od pogostega dojenja se ji "naberejo kupčki" in proti jutru (po 6. uri ali že prej) se zbudi in stoka. kupčkov pa ni in ni. vsekakor pa je to povezano z refluksom, saj je prejšnji teden tudi sama zbolela in je ponoči jedla samo 2x in jutranje težave so čudežno izginile. zato si še bolj srčno želim, da se ne bi ponoči dojila non-stop.

kakšen nasvet? predlog? (zaenkrat mi še ni uspelo izvesti "grožnje", da je ne bom dojila). vsaj tolažilna beseda????
počasi smo začeli z gosto hrano (zdaj 3. teden), pa je prejšnji teden bolj navdušeno odpirala usta kot ta teden, ko komaj zaužije 2 ali 3 žličke GH. sicer je nočem siliti, ampak s tem tempom še dolgo ne bomo rešili težev s polivanjem.
Default avatar
Polivanje se bo v drugem delu leta uredilo samo od sebe (mišica na koncu požiralnika se "natrenira"). Če je refluks zelo močan vam lahko pediater napiše recept za prah, ki se ga pripravi v lekarni in se ga meša v vodo ali mleko. Kupček se lahko podre pol ure ali več po obroku, ni nujno da takoj ko se naje. Čez dan jih podirajte redno, ponoči pa jo poskusite malo dvigniti, ko podojita, mogoče pa bo uspelo. Jaz sem našemu podirala kupčke po obilnih podojih (zvečer pred spanjem) še pri enem letu, pa ni imel nobenih težav s polivanjem.

Nočno dojenje in zbujanje je zgodba zase. Mi smo šli od zbujanja 1-2x na noč prvih 5 mesecev, do 20x na noč v drugem delu leta (vsake pol ure). Dojil se je nekaj časa dobesedno celo noč (spal z dojko v ustih, ker je bil to edini način, da sem se malo spočila in naspala). Pri 13 mesecih se zbuja 2-3x in doji, sedaj mu izraščata obe zgornji trojki in pričakujem par noči malo bolj pestrih. :)
Mogoče je ta teden še vedno utrujena (če je bila bolna) in bi zato malo več spala čez dan, lahko da ima poskok v rasti in potrebuje počitek ter več hrane. Če ste vi še bolani in ker jo dojite, dobi hčerka protitelesa (kar je zelo vredu), ampak se tudi sama "bori" proti gripi. Razlogov za pogostejše dnevno spanje je več. Tudi odrasli smo včasih bolj utrujeni, otročki pa imajo še cel kup stvari za predelati, pa rastejo, ogromno se naučijo vsak dan in to je (po mojem mnenju) zelo utrujajoče.

Ne vem ali bo gosta hrana rešila problem refluksa. Verjetno prej to, da bo počasi začela sedeti, se obračati s hrbta na trebuh in plaziti. Tako si bo sama iztisnila zrak iz želodčka. Ali ima ponoči rahlo dvignjen jogi, tako da ima zgornji del trupa in glavo malo višje kot nogice? Tako je vračanje kisline in želočne vsebine malo manjše. GH pa bo sprejela, ko bo pripravljena. Lahko takoj, lahko pa šele po prvem rojstnem dnevu. Naš mali lumpek ima še sedaj vsake toliko dneve, ko noče jesti nič drugega razen moj mlekec. Dokler je vesel, lepo lula in kaka in ima 13 kil, se nič ne sekiram. Bo že. :)
Če je bila bolana, ima verjetno tudi nosek malo zamašen. Mogoče zato ne more sesati in se čez dan razburja. Redno čiščenje noska s fiziološko raztopino je zelo pomembno. Ali pa kr naredite paro v kopalnici večkrat na dan, pa se malo igrajta not.

Upam, da se stanje čimprej uredilo.
Default avatar
hvala za spodbudo. ja, kmalu bo 6 mesecev. Glede refluksa smo bili v bolnici in ima zdravilo, ki ga tudi jemlje že dalj časa, skupaj z ostalimi protirefluksnimi ukrepi (dvignjeno vzglavje, pokončna lega po obroku...)
mogoče se res še bori z boleznijo. nosek ji čistimo redno, fiziološka raztopina...nismo pa še poskusili inhalacije v kopalnici in bomo to čimprej storili. hvala za nasvet!!
ja, jaz sem prebolela gripo, pa je mala vseeno zbolela, ampak v blažji obliki. Imamo 1 zobek in zgleda, da jo tudi to matra, ker skos nekaj grize in ji zelo paše, če ji masiramo dlani (zlasti ponoči!!!). zgleda, da tudi zaradi tega ne more jest.
Za gosto hrano so zdravniki na gastro rekli, naj bi začeli že takoj pri 4 mesecih!! pa se je meni zdelo prekmalu. danes je ful lepo jedla. zgleda, da je res odvisno od dneva. pa tudi od novih okusov. silila je ne bom, če pa bo jedla, ji bom dala.
ja, gotovo bo pomagalo, ko bo sama pokonci in bo lažje podirala kupčke, komaj čakam.

še kakšen nasvet pri zobkih? če jo že pri prvem tako moti, kaj bo šele pri ostalih??? pri prvem otroku sploh nismo vedeli, kdaj je dobila zobke. zato pa morajo biti drugi malo drugačni, ne?? ni pa mi dano, da bi ugotovila, kako je to pri fantkih:)
Default avatar
Ja, zobki.

Pri nas je tako:
če izrašča samo eden naenkrat, je stanje dokaj normalno. Sin se zelo slini, vse gre v usta (od njegovih prstov, mojih rok, rob postelje, igrače), zbujanje ponoči je pogostejše, blato ima bolj intenziven vonj.
Ko pa izrašča več zobkov naenkrat (2 ali 3 v roku parih dni), pa imamo celo veselico. Najprej dobi blato izredno neprijeten vonj, sin dobi za kak dan vročino (nazadnje je imel en dan 38,3) in pa hudo drisko. Blato je temno zelene barve, smrdi, je zelo tekoče, se peni in iz ritke mu "leti" cel dan. Med obroki hrane mu je potrebno pleničko menjati tudi 2,3x (drugače se že od 8 meseca naprej ne pokaka več v plenico, ampak počaka, da ga odpneva in potem kaka na previjalni mizi- zdej pa se na kahlco navajamo, bravo mi;)!), med zobenjem pa ga preoblačimo 10-15x podnevi in 5x ponoči (takoj ko kaka, pa kljub temu ne moremo čisto preprečiti rdečo ritko). Seveda je takrat slabše razpoložen. Ko pa zobki pogledajo iz dlesni, pa je vseh težav čudežno konec. Potem pa se komaj naspi in spočije bogi mišek.

Seveda pa traja priprava na izraščanje zobkov po mesec ali še več in takrat bi cel čas nekaj glodal in si drgnil dlesni.Našemu zelo ustreza, če ima v ustih nekaj hladnega (del tetra krpice namočen v vodo, pod hladno vodo ohlajeno grizalo, ki ga potem vrti po ustih, pa masaže dlesni z mojim prstom). Okrog 7. meseca, ko je lahko jedel gluten, je kr skoz vrtel po ustih in grizljal suho skorjico kruha, presto (sol obvezno dol postrgati), včasih so dali otrokom kokošjo kost, lahko tudi kos jabolka sesa (pazit, da se ne zaleti). Prav tako ima rad svojo zobno ščetko v ustih (tako imamo eno za umivanje zob, drugo pa za igranje). Pa seveda veliko nošenja, cartanja, mogoče ji bo ustrezalo pogostejše dojenje čez dan.

Vsak otrok je nekaj posebnega. Upam, da vaše ne bo tako matralo kot našega, pa tudi to bo(mo) prerasli.
Lep večer, :)
Default avatar
Ojoj, jtinca

tole pa je kar naporno. še dobro, da se malčki tega ne spomnejo. prav neprijetno tole s kakanjem, pa nočnim (in dnevnim) previjanjem. Saj revež res ne more nič spati. upam, da bo hitro minilo.
pa da res naše ne bo matralo toliko. ima že drugih težav dovolj. mogoče bo pa samo pri prvih dveh malo bolj "težko", pa pri naslednjih ne. upam.
pri vas pa upam, da ne bo pri 4icah tako naporno. menda so tiste najbolj "grozne" za otroka. pri naši prvorojenki sploh nismo vedeli, kdaj so ji ven pokukale. vsake toliko smo ji šarili po zobeh, pa med čiščenjem smo malo preverjali... kakšno srečo smo imeli. no, 2x bi bilo pa že preveč, a ne?? boste pa vi imeli pri drugem več sreče z zobki. gotovo!!

Mirne noči vam želim in lepe dni. kmalu bo toplo in sončno! jupi
Default avatar
Pozdravljeni, Uranka!

Vaša deklica bo stara pol leta, podnevi se že nekaj časa doji na hitroco, se krega, ponoči pa se doji vsako uro in pol do dve. To je za vas res zelo zelo naporno, posebej, ker ste bolni. Upam, da imate kaj pomoči doma!

Verjetno je povezano z refluksom, lahko pa gre za več medsebojno prepletenih vzrokov.

Postavila bi vam še nekaj vprašanj:
- Je deklica morda napeta, ima povišan mišični tonus, ekstenzijski vzorec, ste o tem kaj govorili s pediatrom, so vam svetovali kakšne vaje, masažo ipd. da se deklica umiri?
- Je v družini kaj alergij? Je imela tudi pogoste kolike? Ima lepo kožo ali kakšne pikice, suho kožo?
- Kakšne barve in konsistence je njeno blato, se je v zadnjih 2 mesecih, ko so težave, kaj spremenilo?
- Je bila deklica tudi kaj bolna, prehlajena točno tedaj, ko se je začelo kreganje?

Ponoči se lahko doji zato, ker se ne zna sama uspavati. Ali intenzivno pije ali večinoma malo posesa in zaspi? Lahko jo kaj draži, moti, boli, črviči, ne nujno, da je zelo lačna. Ste jo poskusili za kratek čas obrniti na trebuh, da podre kupček, morda ga bo tako laže. Zelo dobro, da napreduje tako lepo, to je pomembno, otroci z refluksom imajo včasih resne težave z napredovanjem.

Ste podnevi poskusili dojenje v poslnu? Da bi jo prej delno uspavali, nato podojili med dremežem. Drugi način bi bil takoj ob prvih znakih zbujanja, preden otrok odpre oči oz. ko je še mehak, sproščen in dremav. Nekateri otroci, ki se iztegujejo in kregajo, se laže dojijo leže, da je manjši pritisk na telo. Je kaj razlike v dojenju, če je razmak majhen, npr. po eni uri, ali če je zelo lačna, po daljšem spancu - kdaj je bol nemirna?

Poglejte ta čas še te povezave. Najprej je seznam, s katerim odkrivate težave, če se vam bo kaj zdelo pomembno, dopišite.
ABC – odkrijmo razlog kreganja na dojki:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4188456
Kreganje na dojki, zavračanje dojenja, nemirno dojenje – izkušnje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6640206 (3,5m, mati bolna, otrok siten, dodatek?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6214837 (4m, nemiren, se odriva, kratki podoji, kolike)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6566350 (3m, dojenje v spanju, čl. »dream feeding«)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4324944 (4m, dojenje samo v spanju)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4521887 (4m, povečati razmak?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5219772 (4m, se dviguje in joka, kaj bi to bilo)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986835 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982295 (5m, nemirno dojenje)

Vse skupaj deluje kot delna doječa stavka, katere vzroke še iščeva. Morda bo v pomoč kaj tukaj. http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977150 (starejši dojenček)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4274199 (kako postopoma nazaj na dojko)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986835 (izkušnje, predlogi, občutki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5003568 (5m, stavka po cepljenju)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6157931 (6m, izkušnja)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
pozdravljeni!

najprej odgovori na vprašanja:
ne, nič ni napeta, razen kadar jo želim pristaviti za dojenje in se razburja. (zdaj včasih naredi tako, da se zelo krega, pa potem vseeno zgrabi dojko in se doji. med dojenjem pa je precej nemirna). tudi pediatrinja ni ničesar omenila. sicer jo malo pomasiram pred spanjem po kopanju, pa ne kaže kakšega hudega navdušenja.
kožo ima precej suho. starejša sestrica je imela alergijo na mleko in jajca. od začetka novembra sem tudi jaz na dieti za KML in jajca. takrat se je stanje (napenjane pri prebavi, sicer blato ni bilo smrdeče ali s sluzjo) zboljšalo. ima pa tu in tam nekaj pikic, za katere pediatrinja pravi, da niso od alergije. pri kontroli za refluks (in preiskavah) so ji naredili krvne teste, ki pa so pokazali negativno na oboje. zaradi tega je zdravnik predlagal, da v svojo prehrano najprej uvedem jajce in kasneje mleko, nato (če bo vse OK) pa še pri otroku. posvetovala sem se z alergologinjo, h kateri je hodila sestrica in se je strinjala s tem. tako sem v ponedeljek začela z jajcem. čakam še kakšno bo blato. zaenkrat je stanje solidno.

njeno blato je bilo vedno normalno, sedaj po uvajanju goste hrane bolj gosto, ampak lepo, brez koščkov hrane, sluzi, izrazito smrdeče...le da odvaja bolj redko (na 1 teden ali kakšen dan več), potem pa se pokaka večkrat na dan, potem pa je četrtič že bolj redko blato.

ne, prehlajena je bila prej, preden se je to začelo. sicer je v zadnjih nekaj dneh stanje bolj solidno (se ne upam pohvalit, ker je potem vedno spet slabše) in sicer ne preseže 3 ur, včasih pa samo dobri 2 uri (kar je še vedno bolje).
je možno, da je zobek že zunaj in naknadno pride do "reakcije" in se zaradi tega bolj doji ponoči kot podnevi?
sicer ima zdaj čedalje več dobrih dni (glede refluksa) - zgleda, da se pozna GH, saj je od uvajanja že dober mesec in imamo dopoldansko malico in kosilo. včasih poje res veliko. danes pa sem poskusila še z večerjo (se mi je zdelo malo kmalu), pa je presenetljivo veliko pojedla. upam, da je to ključ do uspeha. se mi pa zdi, da je mogoče to zaradi poskoka v rasti in da bo potem spet vse po starem.

ja, ponoči res pije. intenzivno (prbl. 5 min), potem se še malo pocrklja (in jo pustim). pa sliši se, kako ji kruli v trebuščku. sicer tudi podnevi. včasih jo skušam podojiti v dnevni sobi, pa noče. potem jo nesem v njeno sobo (pol minute), pa je že tako neučakana, da komaj dočaka in takrat pije. ali pa jo odložim na tla za 5 minut in potem (včasih) uspe in se pristavi. pa je že zeloooo hudo. samo ni mi jasno, zakaj ne takoj, pred 5 minutami. kaj jo (z)moti??

v polsnu nama nekako ne uspe, ker spi na sprehodu in 1x noter, včasih še eno rundo. včasih je tako zelo zaspana že pri kosilu ali malici (GH) in se potem bolj umirjeno doji. so pa težave bolj izrazite popoldan (pa zgodaj zjutraj). čudno mi je, ker po hranjenu nikoli ne deluje zadovoljno. jaz jo ogovarjam, božam, se smejem, ona pa sitnari ali grdo gleda. še ko je tešča je boljše volje...

sem prebrala tudi en vaš odgovor, ki mislim da je včasih tudi pri nas aktualen. čez dan se zbudi, ko še ni čisto naspana. ko jo dvignem, pa en čas nosim, podre kupčka (zato se očitno zbudi), ampak zaspi nazaj pa ne. takrat jo je seveda nemogoče podojiti.

toliko za danes. upam, da bom drugič krajša.
ja, se mi zdi, da se bolj obnese, če se doji recimo po 1 uri kot na 3 (takrat je že preveč lačna in bolj nemirna, pa še zelo veliko se naje in potem več poliva). a kaj, ko se po 1 uri noče pristavit.

aja, ne vem, če sem napisala. nimamo dude, niti stekleničke (in druge tekočine še ne dobiva).
sem na ABC kreganja zasledila: ja, dojenčica sesa hitro, hlastno in glasno podira kupčke.

ja, ravno sem napisala, da z ekstenzijo ni težav, ko sem jo podojila in podirala kupčke (obvezna oprema tudi ponoči, vsaj 10 min-zaradi refluksa), ko se je mala po 5ih min začela tako nazaj zvirati, da sem jo komaj zadržala. no, s težavo je podrla kupčka in je bilo bolje. in to ponoči, ko nima težav s hranjenjem in tudi ne z refluksom (vsaj ne toliko). zgodnji jutranji obroki so prava muka. noče se pristavit (včasih je kupček, včasih ga ni (pa bi morda moral bit??), pa včasih se in potem težko zaspi...potem pa zjutraj, ko se zbudimo ob 7ih (sestrica v polnem pogonu in takrat moramo bit vsi) sploh noče slišati o podoju. vse tja do 8ih ali 9ih. (lahko mine tudi 4 ure ali več od prejšnjega podoja).

drugače pa sem z vaših povezav prebrala težave mamic, ki so tudi zelo podobne našim in bi samo še napisala mojo izkušnjo s prvo hčerko. punca se je od začetka pa do konca dojila le po 3 minute. in to samo na 1 strani (tudi je imela refluks, pa alergijo) ampak na uro in pol, ko so bili poskoki rasti pa tudi na 1 uro. čez dan. ponoči pa nas je razvajala. sem se čudila, kako bom iz toliko obrokov prišla do "samo" 5 pri GH in kako bom kar ukinila tiste 2-3 dojenja, ki so bila vmes. pa sploh ni bilo tako težko, kar šlo je. ampak ni imela nikakršne doječe stavke in kreganja. razen 1 teden je odklanjala 1 dojko, potem je tudi to minilo.
Default avatar
ponovno se javljam. po 10 dneh uvajanja jajca v moji prehrani je začela spet obilno polivati, tako da bom prekinila z jajcem. 3 dni poliva kot že dolgo ne. to se pozna tudi pri GH, ki jo odklanja, ker vmes poliva.
danes je od polnoči do 14. ure imela samo 3 podoje!! mene je kar groza. (dopoldansko malico je še nekako jedla, ampak glavna hrana je še vedno mleko...).
popoldne me je prešinilo: otrok je lačen, sitnari in se razburja (lakota). ko jo hočem dojit, polije in/ali podre kupčka in se očitno zaradi tega ne more dojit. potem to traja po nekaj ur. končno bi se pa lahko priklopila, je pa tako lačna, da se zaradi tega začne jeziti. (zvečer pa tudi jokati). obstaja kakšen nasvet kaj se da storiti? kako jo umiriti? jaz za1x tega še nisem ugotovila.

ta agonija traja zdaj že 3. dan in bom prenehala jesti jajce in vse kar ga vsebuje. pred tem smo prišli za nekaj dni ponoči celo do tega, da se je dojila na 3 ali 4 ure.
ne morem pa še ugotoviti,ali je bilo pogosto nočno dojenje zaradi težav z refluksom in še zobka ali kaj drugega.
Default avatar
Pozdrav!

Zgoraj zastavljena vprašanja Uranki so me spodbudila k pisanju, ker se naša zdaj skoraj 10 mesečna pupika tudi še ponoči zelo pogosto zbuja in doji. Nikoli pa nisem njene nočne živahnosti povezovaala z njeno hipertonostjo (toga usločenost nazaj, ki zdaj polagoma izzveneva, po posvetu na razvojni posebnih vaj ni bilo treba izvajat), ima blag atopični dermatitis (koža je temu primerno občutljiva - suha in včasih pikasta, imamo posebno nego in pazimo pri prehrani - ampak bolj pri njeni kot pri moji ;) ) in imela je pogoste kolike, smo še zdaj na kapljicah Biogaya. Je vse to kaj v povezavi z njenim nespanjem ponoči?
Hvala za odgovor!
Default avatar
Uranka, se strinjam z dieto, biti mora popolna, tudi v sledeh ne smete zaužiti, zato je pomembno, da preučite etikete na industrijski hrani, kar verjetno veste. Sploh jajca, ta so lahko marsikje, tudi v E-jih, kar ne boste nujno videli na etiketi.

Če v mesecu diete ni bistvenega napredka, je verjetno vzrok nekje drugje. Poskusite morda to uvesti nazaj mleko, če ne bo poslabšanja, pa nato preverite še z dieto brez pšenice oz. glutenskih žit, morda tudi izločite vse oreščke, predvsem arašide. Krvni testi so lahko lažno negativni, to že verjetno veste.

Zobenje je vsekakor ena od možnosti, dlesni lahko skelijo, srbijo, bolijo, če je morda na poti nov zobek, a ga še ne vidite. Ali pa pri izraščajočem zobku.

Da, lahko je bil tudi poskok v rasti, sploh ker ponoči aktivno pije.

Verjetno jo zaradi refluksa najbolj moti, peče v požiralniku, to je lahko daleč glavni vzrok, da je po hranjenju in še dolgo po tem nemirna, sitna. Ko se zbudi in podre kupček, jo morda peče, zato jo je nemogoče podojit.

"ja, se mi zdi, da se bolj obnese, če se doji recimo po 1 uri kot na 3 (takrat je že preveč lačna in bolj nemirna, pa še zelo veliko se naje in potem več poliva). a kaj, ko se po 1 uri noče pristavit."
***POnudite, kolikor bo šlo, bo šlo, silite ne, nekako je cilj, da je umirjena. Morda jo boste morali nekaj časa še veliko nositi, cartati, ji pomagati, da bo bolj umirjena, sčasoma pa bo to mimo in bosta obe veseli, da sta uspeli premagati tako težke mesece!

"ja, dojenčica sesa hitro, hlastno in glasno podira kupčke"
***To je značilno za dojenčke s težavami s polivanjem, kakšno bolečino, kajit otrok nekako podzavestno pričakuje, da mu bo sesanje pomagalo, da bo omililo bolečino in neprijetne občutke. To se vsak deloma tudi res zgodi.

Na ekstenzijo zelo pazite, ker to lahko situacijo poslabša. Pri obrokih pa ni pomembno, GH jih je, 5-6, ko boste do konca uvedli, dojenje pa po potrebi lahko kadarkoli, saj ni le hranjenje, kajne, ni torej treba preiti na dol. št. podojev, otrokova pobuda je povsem vredu.

"popoldne me je prešinilo: otrok je lačen, sitnari in se razburja (lakota). ko jo hočem dojit, polije in/ali podre kupčka in se očitno zaradi tega ne more dojit. potem to traja po nekaj ur. končno bi se pa lahko priklopila, je pa tako lačna, da se zaradi tega začne jeziti. (zvečer pa tudi jokati). obstaja kakšen nasvet kaj se da storiti? kako jo umiriti? jaz za1x tega še nisem ugotovila."
***Večinoma bi otroka dojili, ko bi ga uspavali. Ali v topli kadi, da se sprosti. Ali v temni mirni sobi. Ali v položaju kengurujčkanja koža na kožo.Žal mi je, da nisem bila takoj v ponoč. Morda ste dobili katero svetovalko na telefon, v takih situacijah priporočam, da pokličete.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Kapica2, mogoče je, da ima deklica ponoči težave zaradi raznih vzrokov, ne nujno zaradi hipoertonosti, ni pa nemogoče, da je povezava podobna kot v prej opisanem primeru.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdrav s5 z moje strani.

tole nočno zbujanje me bo uničilo.
Še imamo strogo dieto na KML in jajca, ugotovila sem, da ima težave tudi s sojo.polivanje se je umirilo, kupčki je več ne matrajo...
GH je v redu, sodeluje, včasih pač poje manj, včasih več.

ampak mi2 se še vedno fuuul dojiva!!! (samo kadar hoče ona, to je pa velikrat). (podaljšano porodniško imava do srede novembra, imamo 1 leto in 8 kg (pri 6 mes pa 7,1kg)).
zjutraj ali dop., včasih pred dnevnim spanjem, pa pop. ali po večerji, potem pa še preden gre spat in se potem zbudi skoraj vedno ob istih urah:
zvečer okoli 22ih, pa med 00.30-1ih, pa ok. 3eh, 6ih-6.30. in zbudi se fuuul zaspana.
ne razumem več tega - čez dan gre velikrat spat brez dojenja, zaspi sama (brez prstka, dude...) in hitro (zadnji teden rabi mogoče 10 min "telovadbe in nakladanja", da se umiri, tudi zvečer, potem omaga). če zna zaspat sama, zakaj potem tega ne more naredit ponoči???

torej, naše nočno zbujanje ni bilo povezano z zobki (imamo jih 6, ampak ne opažam, da bi se v tem času, ko rastejo zbujala kaj večkrat ali manjkrat takrat, ko ne rastejo. niti z boleznijo.
razmišljam, da bi ji kupila dudo in bi poskusila s tem. ima kdo take izkušnje? (čeprav mi je grozno, da jo pri 1 letu navajam na dudo, čez 1 leto pa spet na to, da bo brez...če bi jo sploh sprejela). razumem, da se z dojenjem tolaži, crklja...in da to rabi. ampak, zakaj potem ne zadošča oči, da jo malo pocrklja?
smo poskusili, pa je mir za 5 ali 10 min, potem pa spet...dokler ne pride cisterna mleka... in to potem samo za 2 do 2,5 ure.
jaz komaj gledam, spet sem vsa nerodna in živčna...bojim se, da bom z avtom zapeljala s ceste (s puncama vred)...nekako mi pojenjajo moči. pojma nimam, kako bo v službi. bom tam spala, haha...

potem pa še uvajanje v vrtec novembra, me je kar groza, kako bo ponoči...
aja, spanje v skupni postelji pri nas zaradi refluksa (dvignjeno vzglavje) in dojenje leže ni bilo izvedljivo, smo pa to poskusili na dopustu pred kratkim, pa smo jo ponoči lovili po postelji, ko je letala in skakala po njej...in se plazila čez mene. in ni spala nič bolje.
niti ne opažam razlike ali gremo spat v "običajnem dnevu", rutina in mir kolikor se le da (pri 4 letni sestri) ali pa jo bolj utrudimo in potem rutina pred spanjem...ni razlike.

imam občutek, da se bo dojila do 13. leta!!

prosim za komentar, izkušnje, nasvete,.,...tolažbo....
hvala.
Default avatar
Uranka, prvo leto je včasih zaradi pomanjkanja spanja zelo naporno, a bi se vam zlagala, če bi trdila, da je drugo leto vedno glede spanja urejeno, je pa pogosto precej lažje. Vse drugo gre lahko tip top, otrok je lahko zdrav, vesel, pa če ne spi tako, da se ujame s potrebami staršev (kar je seveda v vsaki družini malo drugače), je to silno težko obdobje za vso družino.

Če se je polivanje umirilo, je to dobra novica, kajti lahko kaže, da se tudi alergija umirja oz. jo lahko deklica celo prerašča!

Glede na njeno težo: gosto hrano ji ponujajte velikorat, sploh ni nujno, da bo imela pet obrokov, lahko jih ima sedem, osem, če ji bo to zaradi refluksa morda bolj ustrezalo (da je preveč hrane količnsko ne bi obremenilo v prebavi). Priporočam, da so obroki goste hrane res energijsko in vitaminsko-mineralno zelo gosti, torej ne pozabite na dovolj maščob, tiste ki ob dieti lahko dobi. Maščobe umirjajo prebavo. Ste morda poskusili avokado? Pretlačite ga lahko v vse jedi, od juh do omak, v pire krompir namesto masla, je zelo bogata in kakovostna zadeva. Katere maščobe lahko zdaj uporabljate? Priporočam tudi biološko pridelano hladno stisnjeno kokosovo olje/maslo, ki se ga daje otroku po žlički ali tudi dodaja jedem. Podojev vsekakor ne bi redčili oz. bi jih imeli toliko, kot vi zmorete. Če dojenje do zdaj ni bistveno pripomoglo k napredovanju, bi se vendarle morali čim bolj osredotočiti na gosto hrano. Izločili bi vse prazne kalorije, vse napitke razen vode, ki ji ne dajejo skoraj ničesar, ji pa odvzemajo apetit. Ali lahko gosto hrano ponujate pred dojenjem in ko še ni hudo lačna, dojenje pa vedno še na koncu, da se dodajo tekočina in maščobe (za boljše vsrkanje mineralov iz goste hrane!).

"če zna zaspat sama, zakaj potem tega ne more naredit ponoči???"
***Na to vam ne znam odgovoriti, dojenčki imajo svoje muhe, morda je tedaj nerazpoložena, morda jo kaj zbudi iz sanj in je nejevoljna, morda jo tišči lulat ali je mokra in je zato sitna...

"razmišljam, da bi ji kupila dudo in bi poskusila s tem."
***Če vam bo to dalo nekaj oddiha v naporni situaciji, recimo vsaj v tistem delu dneva ali noči, ki je za vas najtežji, poskusite nekaj dni s tem. Saj stran lahko dudo še vedno date. Morda jo boste uporabljali kakšen teden ali mesec, pa potem dali stran. Če veste, kako shajati brez dude pri enem letu, boste vedeli tudi, kako jo umakniti čez teden, dva ali tri. Ni nujno, da se bo navadila, morda če si naberete malo moči, pa potem po starem naprej, če se ne bo že vmes kaj spremenilo na bolje. Če bo dudo seveda deklica sprejela, kajti nekateri dojenčki je ne sprejmejo.

"razumem, da se z dojenjem tolaži, crklja...in da to rabi. ampak, zakaj potem ne zadošča oči, da jo malo pocrklja?"
***V tem obdobju je otrok navezan predvsem na mater, svojo navezanost izraža še vedno v veliki meri prek dojenja oz. fizičnega stika z materjo. Oče in drugi, ki jih ima otrok rad, so seveda tudi zelo pomembni v njegovem življenju, vendar je vez z materjo pomembnejša in otrok je tedaj, ko je mati v vidnem/čutnem polju, najraje pri materi. Navezanost na očeta pride kasneje, nekje po letu in pol, pa predvsem v tretjem letu... Otrok razvojno še ni zrel za to, da bi se pomiril le tako, da se k nekomu stisne. Možno je, da bo dojenje nadomestil s kakšno drugo umirjajočo metodo, npr. zibanjem, nošenjem, kar pa so vse aktivne metode in ponavadi z vidika cele družine v večini situacij tudi nekoliko napornejše.

Poglejte še te povezave.
Izkušnje - malo podpore pri spanju starejšega dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6668437 (zbujanje, stres, utrujenost, izboljšanja spanja)
Odhod v službo:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980252 (utrujenost, stres)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-6678602 (11m, utrujenost)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Lep pozdrav.

Tudi sama imam enake težave, oziroma sploh niso težave. Dojenčica bo v začetku oktobra stara 3 mesece. Dojiva se večinoma na dve uri. Pridobiva odlično na teži, tudi raste hitro. Najprej sem pogoste podoje pripisovala hitri rasti. Sedaj pa poslušam ljudi, ki mi govorijo, da dojenček pri taki starosti že mora prespati noč brez dojenja. Midve se namreč tudi ponoči dojiva ponavadi na dve uri. Zaspi ob sedmih in včasih brez problema spi do enih zjutraj, potem se pa začne. Zadnje dni se dojiva obvezno na dve uri. Upam, da bo z uvajanjem hrane kaj bolje. >Da ji bo uspelo spati tudi čez noč dalj časa. Ali je možno, da se zbuja zaradi tega, ker premalo poje v enem podoju? V petih minutah ima dovolj. Ampak tako ali tako nima smisla, da bi jo silila, ker se sama umakne.
Vidim, da nisem edina. Edino problem bo, če se bo to nadaljevalo, ko začnem s službo.

Lp
Default avatar
Zdravo S.H.

Naš lumpek je imel noči od nekdaj zelo pestre. Imeli smo vse mogoče, do spanja 7, 8 ur v kosu, do zbujanja na pol ure, sredi noči je bil po 2, 3 ure buden, zjutraj je vstajal ob pol 5 in sva poleti včasih še v temi naredila prvi sprehod. Ni da, ni blo. Jaz se nisem s spanjem nikoli obremenjavala, ker sem bila na tak način veliko manj utrujena, kot pa če sem samo pomislila kolikokrat se bo ponoči zbudil. Ko se je zbujal na pol ure, sem šla zvečer kar z njim spat. So se ta ti nočni šovi umirili po 14 mesecu.

Meni so vsi govorili, ko boste začeli z gosto hrano, bo spal; pa potem ko bo star eno leto, bo spal; ko bo shodil bo spal; ko bo šel v vrtec bo spal;... Vedno so se drugi okrog mene bolj obremenjevali s tem, da ne spi v kosu, kot pa jaz, ki sem dejansko ponoči vstajala oz. se zbujala. No, sedaj je star 20 mesecev in se ponoči zbuja redno do 5x (toliko jaz zjutraj vem), podojiva in spi naprej.

Glede utrujenosti nič skrbeti, ta se ponavadi veča do starosti otroka 6,7 mesecev, potem pa ali se navadimo, ali pa dejansko res izgine. Mene sploh več ne gane, koliko sem ponoči budna, čez dan popolnoma normalno funkcioniram. Malo spanja pa tudi čez vikend dobim not, ko čez dan skupaj s sinom dremam. Mi pa nočno zbujanje omogoča, da tudi ponoči kaj postorim po stanovanju (dam prat oblačila, jih obesim), tako da si kako delo naprej spravim. ;)

Samo da otroček lepo napreduje, je zdrav, neprespane noči brez velikih skrbi pa tudi niso tako velik problem.
Default avatar
Pozdrav z moje strani.

najprej odgovor Mojci, potem še S.H.

hvala Mojci za hiter odgovor in zanimive povezave. Tudi mi2 z očetom sva uvedla očetovo dežurstvo - po obveznem večernem ritualu (že od rojstva), ko se po pravljici podojiva in gre spat (ne zaspi na dojki, ampak sama v postelji - brez joka. malo pogodrnja in zaspi. včasih prej, včasih kasnej, vedno v roku 10 min. super, ne??). glede na prebrano od ostalih nesrečnih in neprespanih mam imamo tu res čisto zmago. torej, ponoči, ko se zbudi ok. 22ih ali 23ih, jo še podojim, ko pa se zbudi kasneje ponoči, pa gre tja oče in ji da pit, če želi. na začetku je ful pila in sem ugotovila, da se je zato malo dojila in malo crkljala. včasih pa ne pije, ampak se samo pocrklja pri očiju in potem rabi kar nekaj časa, da zaspi. včasih spet positnari, ponovita vajo in zaspi. če bi bila kriza in bi jokala, bi vskočila.
zdaj se zbuja vsako noč ob drugem času, popolnoma nepredvidljivo. čez dan se hoče pogosteje dojiti, tudi dnevni počitek ne gre več brez problema. telovadi po postelji in naklada, preden omaga in zaspi. ne vem, ali je to povezano z nočnim spanjem. mislim, da se je začelo že preden smo uvedli dežurnega očija...
ja, knjigo Elizabeth Pantley: brez joka v otroško spanje sem prebrala že večkrat...

hrano mali ponujamo skos, ker velikrat kakšen "obrok" odkloni in potem ne vem, kdaj točno je lačna. včasih se tako zamoti s kakšno rečjo, da niti sitnari ne. pa ji ponudim hrano in je. malo sicer, ampak je. sploh imamo težave z malicami. ni ljubitelj sadja. nekako poje nektarino in banano. jabolko ali hruško samo grize in plune ven...ne slive, ne grozdja (brez olupka in pešk), ne avokada, marelice...včasih maline in robide, če jih dobimo. borovnice sicer da v usta in jih potem pljune ven (v bistvu kožo)... v Sparu sem zasledila No Dairy, ki je nek desert kot jogurt na bazi grahove beljakovine, ne vsebuje mlečnih in sojinih sestavin. včasih ji paše, velikrat ne. kruha tudi skoraj ne je. da v usta, prežveči in izpljune. večinoma pa kruh pečemo sami (zaradi sestavin), kdaj pa ga tudi kupimo, če dobimo ustreznega. maščobe: olja (sončnično, repično, koruzni kalčki, laneno, olivno, kokosovo dodam v maso za palačinke - brez KLM in jajc, pa kokosova mast). danes pa sva poskusili krompir z avokadom. super ideja! hvala.

še za S.H.
"gosti podoji" na 2 uri so nekaj popolnoma običajnega za doječega otroka. sploh na začetku, ko je dojenček še majhen. materino mleko je lahko prebavljivo, dojenček pa ima majhen želodček. eni otroci to uro kasneje raztegnejo, moji 2 punci je nista. prvorojenka se je ves čas dojenja dojila na uro in 20 min - uro in pol. je pa spala ponoči neverjetno lepo.
Draga S.H. če spi otrok od 7ih do 1ih, je to 6 ur!! po definiciji šteje, da prespi noč 5 ur. torej??? pri še ne 3 mesecih. upaj, da se stanje izboljša, enim se tudi poslabša. veliko bi nas bilo presrečnih, če bi nam otroci pri 1 letu tako spali.
zadnje čase so res neverjetni komentarji raznoraznih ljudi, ki so "strokovnjaki" na vseh področjih in od otrok in (novorojenčkov)dojenčkov pričakujejo res neverjetne stvari. kako lahko rečejo, da bi pri 2 mesecih moral prespati vso noč. to, da se tako majhen otrok pogosto zbuja ponoči, je menda povečalo možnost njegovega preživetja. taka je narava in tako je prav zanj. sploh pa so si otroci med seboj (tako kot odrasli) zelo različni.
ravno sem govorila s kolegico, ki ima dvojčka. z očetom ju dajeta spat ob polnoči (2 mes stara), ker se prej tako dereta in kot pravi "nočeta spat". pa sem jo vprašala, če je možno, da sta preutrujena. in pravi, da ja. "ampak jaz obeh ne morem nosit". in tako ju oba odložita v posteljico in jih pustita, da se dereta, "ker se ju ne da zamotiti ali utišati. tako hočeta". groza!!

S.H. nikar ne poslušaj drugih!! poslušaj svoje srce. mala kepica te še zelo rabi. pa tudi tvoje mleko.
srečno. prve 3 mesece je najhuje...

Lep pozdrav