Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Težave z dojenjem

Default avatar

Kama

Pozdravljeni,
tudi jaz sem se odločila prositi za pomoč, ker sama ne vem več, kako naj s svojim Nejcem vzpostavim uspešno dojenje.
Nejc je star danes 10 dni, njegova najnižja teža 2850g (porodna 2960g). Po izpustu iz bolnišnice je imel 2950g in do sedaj se še nisva tehtala, zdi se mi pa, da je nekaj pridobil, ker je postal bolj "poln, zalit".
Težave zgledajo pa takole:
Takoj po porodu se nisva 1 dan dojila, ker sem imela carski rez. Drugi dan sva poskušala, bilo je tako, tako, saj so v porodnišnici ugotovili, da imam bolj vdrte bradavice... Uporabila sva nastavke. 6 dni kar sva bila v porodnišnici, sva se trudila vedno takoj, ko se je zbudil, z dojenjem, kar je bilo težavno prvič zato, ker dojke niso "brizgale" navala mleka, ker so bradavice bile slabo ali skoraj nič izbočene, ovira z nastavki, Nejceva neučakanost, moja neizkušenost, premajhna pomoč sester...
Vse to je pripeljalo do tega, da mleka ni bilo dovolj in so mi ponudili dodatek, ker pač otroka ne smem pustiti lačnega...Najprej 20ml, potem pa zadnje dni cca 40 ml dodatka, poleg mojega podoja. Moram še povedat, da sem najprej dojila, šele potem je sledil dodatek. Dojila sem približno na 3 ure, saj je Nejc sicer spal. Dojenje je običajno trajalo približno 1 uro ali pa tudi več, saj se je Nejc rad tudi dudlal. Naredila sem tudi test z Aventovo črpalko, da vidim, koliko mleka sem sposobna dati: po 30 minutah intenzivnega črpanja 40 ml-5/6 dan po porodu, 60 ml-8 dan po porodu v 45 minutah (vendar je bilo prehudo, saj so mi dojke otekle in bile zatečene in vozlaste kot 3 dan po porodu).

Ali to pokaže dejansko stanje količine mojega mleka???

Včeraj (9 dan) je prišla patronažna sestra, ki je "pokontrolirala" najino dojenje in takoj rekla, da je mleka premalo in da naj dodajam. Zjutraj manj (30 ml), proti večeru več (60ml).

Zmedena sem, ker bi rada dojila, trudim se s pravilno prehrano, počivam, poskušam na vse gledat čimbolj sproščeno... Vem, da gre za zakon povpraševanja in ponudbe, skrbi pa me, da bo Nejc lačen, ker konec koncev 15-20 ml mleka (tako ocenjuje patronažna količino mojega mleka) ni dovolj za obrok. Moram še povdariti, da je patronažna prijazno in sva se veliko pogovarjali, deluje zelo izkušeno, svetuje obvezno še naprej najprej dojiti potem dodajati (morda bo šlo na boljše)...

Vendar kljub vsemu ne vem, ali naj delam po njenem nasvetu ali se vam zdi, da sem kaj spregledala in mi svetujete drugo pot?

Najlpša hvala.
obupana mamica
Default avatar

Tjaša

Zdravo, Kama,

imela sem isti problem, kot ti. V porodnišnici so mi sestre rekle, da imam premalo mleka in da bo potrebno dodajati.... Ali je bilo res (kar se mi je zdelo čudno, saj so bile moje dojke polne, mleko se je cedilo ven...) ali pa se jim pač ni dalo ukvarjati še z eno neizkušeno novopečeno mamico, ki je v veliki želji po dojenju svojega otroka prosila za pomoč. Ne vem... kar se teh sester tiče v zvezi s pomočjo pri dojenju sem brez komentarja (negativno).

Vseeno sem vztrajala pri dojenju, nakar mi je še patronažna dejala, da imam premalo mleka, čeprav je punčka pridno pridobivala na teži (450 g 1.mesec). Imela pa je zelo močan sesalni refleks in je ves čas kaj sesala, največkrat rokice in tako so pač vsi mislili, da je lačna in tako sem ji pri njenem dopolnjenem 2. mesecu začela dodajati 60 ml. po dojenju, zvečer pa 90 ml (po "nasvetu" patronažne).

Ker pa mi vest le ni dala miru, sem si mleko še izbrizgala in iz ene dojke v pribl. 15 minutah uspelo izbrizgati 80 ml, iz druge pa pribl. 50 ml. In ob tem naj bi bila moja punčka lačna?!? Tako sva sedaj po dveh mesecih prišli zopet na samo dojenje, ima en obrok na dan več, vseeno pa ponoči spi 6-7 ur, pridno kaka in se lepo razvija.

Upam, da bo tudi vama uspelo!
Držim pesti :)

Tjaša
Default avatar

LLLKarmen

Draga obupana mamica,
imate 10 dni starega sinka Nejca in težave pri dojenju. Hudo vam je, ker se trudite in si želite dojiti, obenem pa vam ne gre in ne gre.

Trenutno dojite in dodajate. To je že zelo dobro. To pomeni, da še vedno dojite. Iz lastne izkušnje vem in vas razumem, da je izbira te kombinacije za mlado mamico najbolj naporna in težka pot, ki jo izbere. Dilema: dati otroku stekleničko kot odrešitev za naše težave ali se še naprej truditi je velika. Verjamem, da je v takem primeru steklenička videti kot sveta odrešenica.

Sama pravim, da NI USPEŠENGA dojenja. Če dojite le enkrat dnevno - dojite! In pika. Seveda pa je lažje samo in polno dojiti, saj tako odpade vse delo okoli stekleničk, sterilizacije, poroblemov pri izbiri primernega mlečenga nadomestka, itd... Tudi skrbi za mamico je manj in predvsem to pomeni tudi velik prihranek pri našem času, ki ga lahko tako namenimo počitku, ki ga mlade in utrujene mamice po porodu močno potrebujemo.

Res je, CR lahko predstavlja precej težji začetek dojenja. CR je za mamico hud napor, tako psihični kot telesni, vi morate razčistiti tudi še s svojimi čustvi. Šele potem se boste lahko tudi brezskrbno in zadovoljno posvečali tudi dojenčku. Ločitev matere od otroka po CR tudi prispeva k začetnim težavam pri dojenju, toda tudi tu še ni vse izgubljeno.

Predvidevam, da so vam v porodnišnici ponudili nastavke zaradi vdrtosti bradavic. Sama vedno pravim, da je vsekakor bolje dojiti z nastavki, kakor pa da sploh ne dojite. Toda nastavki večini mamic pri dojenju prinesejo le še dodatne težave. Prilagam povezavo na nastavke za dojenje:

Pravite, da dojke niso brizgale mleka in niso bile polne. Pri nekaterih mamicah je tako. Sama sem rodila in dojila tri otroke, moje prsi nikoli niso bile napete, trde ali polne mleka, tudi izcejalo se mi ni nikoli. Polnost dojk in brizganje mleka ni znak, koliko mleka imamo. Škoda kajne, da dojke nimajo meric, da bi se lahko starši prepričali, koliko mleka dobi dojenček? Kako vemo,da dojenček dobi dovolj mleka?
- pet do sedem polulanih pleničk dnevno
- dve do pet pokakanih pleničk dnevno, po šestem tednu lahko bolj poredko a v veliki količini naenkrat
- dojenček napreduje pri teži NAJMANJ 110-115g tedensko. Težo računamo od najnižje teže po porodu.
- dojenček se doji zelo pogosto, aktivno in pravilno sesa (8-12x dnevno ali celo večkrat)
- dojenček je zdrav, lepo napreduje, raste in se motorično razvija, koža je gladka, nežna

Toplo vam priporočam v branje tudi: kako se tvori materino mleko


Kako boste pripravili dojki, da bosta proizvedli več mleka?
1. Omislite si pomoč v gospodinjstvu (mame, tete, tašče,itd...) in se posvetite le dojenčku in dojenju za nekaj dni ali tednov.
2. Če dojenček preslabo napreduje pri teži se posvetujte z otrokovim zdravnikom.
3. Več kot se otrok doji – več bo mleka. Poleg povečanega števila podojev je zelo pomembno tudi, da je dojenje PRAVILNO. Mleko se v dojkah tvori sproti in neprenehoma in bolj pogostejše dojenje ter efektivnejše sesanje sproži »naročilo«, da naj materino mleko proizvaja še več mleka za potrebe njenega otroka. Poskusite lahko tudi tako, da dojenčku namesto stekleničke ponovno ponudite prvo in nato še drugo dojko. Temu pravimo izmenično dojenje. Šele nato ponudite stekleničko.
4. Dojite pogosto in pravilno, ne glejte na uro.
5. Pustite dojenčku, da naj se doji tako dolgo, kolikor on želi. Na prvi strani naj se doji tako dolgo, dokler aktivno sesa in požira. Ko se upočasni, zamenjajte strani. In nato ponovno na prvo in ponovno...
6. Pri dojenju ponudite OBE dojki. Prvo stran naj aktivno sesa dovolj dolgo (najmanj 15 minut). Pri naslednjem hranjenju začnite na tisti strani kjer ste prej končali.
7. Prepričajte se, da dojenček res molze dojko in požira mleko. Če se le »dudlja«, morate to prekiniti in ponovno ponuditi dojko. Vse otrokovo sesanje naj bo le pri prsih.
8. Pazite, da bo dojenček v usteca zajel kar največji del kolobarja in da bo bradavica globoko v njegovih ustecih. Pazite tudi na pravilnost položaja. Dojenček naj bo gleda z obrazom direktno v prsi (trebuh na trebuh) in ne sme imeti obrnjene glavice proti ramenom. Če dojenčke prežvekuje ali sesa le bradavico (lahko zaradi sesalne zmede zaradi dude ali cucljev) - je potrebno položaj ustec popraviti ali začasno prekiniti s podojem.
9. Dojite pogosto, tudi če ni še »čas« za dojenje. Namesto dude ponudite svoje prsi in se za nekaj dni dobesedno ugnezdita v kakšen prijeten kotiček in se samo dojita.
10. Če dojenček slabo napreduje pri teži in ima daljše intervale spanca, ga je potrebno nekaj časa prebujati, vsaj na tri ure.
11. Po dojenju si mleko še dodatno iztiskajte s črpalko ali ročno (dodatna stimulacija). če dojenček prespi daljši interval tudi iztisnite mleko. Nič hudega,če se takoj za tem zbudi. Ponudite mu prsi (mleko se tvori sproti) in bo stimulacija še dodatna. Če bo še lačen, mu ponudite še pravkar iztisnjeno mleko (ga niti ne bo potrebno segrevati).
12. Dojenček naj dobiva le materino mleko.
13. Postopoma zamenjujte obroke po stekleničke z obroki po žlički ali iz lončka (zaradi sesalne zmede). če uporabljate stekleničko, naj bo ta Aventova, z najmanjšo luknjico.
14. In zadnje – a zelo pomembno: POČITEK MAMICE, pravilna in raznovrstna prehrana, dovolj tekočine (po žeji, a ne pretiravajte) in pozitivna samospodbuda med dojenjem (ko dojite, si predstavljajte kako mleko teče po potokih, rekah, se valijo valovi...).

Toplo priporočam v branje tudi mojo osebno izkušnjo. Rrelaktacija in stimulacija materinega mleka:
odstavljanje od stekleničke: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775

Dojenje na tri ure? Ahkhmkm, to za dojene otroke pravzaprav niti ni "normalno". Res redki so tisti, ki se v prvih tednih res dojijo tako. Dojeni otroci in še posebej v prvih dnevi se dojijo pogosto in nedefiniran čas. Zato je moj prvi nasvet mamicam, da naj ne gledajo na uro in podojijo dojenčka vedno, ko on to želi. In ker dojenje ni samo akt hranjenja otročka, ugotavljanje želja dojenčka ni pretežka: prislonimo ga k prsim, pa čeprav je od zadnjega dojenja minilo le pol ure.

Test s črpalko?
Količina mleka, ki ga iztisnemo s črpalko absolutno ne more biti merilo, koliko mleka ima mati. Količina iztisnjenega mleka je namreč precej manjša, kakor količina mleka. ki ga dobi dojenček pri prsih kadar on sam sesa. Dojenčkovo sesanje prsi mnogo bolj stimulira, kakor iztiskanje. Količina mleka, ki ga iztisnemo s prsno ali ročno črpalko je tudi zelo odvisna od večih razlogov (tehnika črpanja, pravilnost tehnike, kvaliteta črpalke, psihični stres matere) in se zdaleč ne more primerjati s količino mleka, ki ga dojenček zna izmolzti iz dojk.

Peti šesti dan po porodu je količina mleka 40ml na en obrok na dan popolnoma normalna! Poleg tega se mleko tvori tudi sproti. Dojke so vam otekle zaradi črpanja? Potem je verjetno bilo črpanje predolgotrajno in pregrobo. Boljši sistem je, da črpate redno, na tri ure, največ 15-20 minut. Dojke nikoli ne izpraznite do konca ampak zamnejajte strani pri črpanju takoj ko mleko ne teče več. Nič hudega, če se dojenček takoj po črpanju zbudi, saj se mleko tvori sproti, tako bo stimulacija le še večja. Če dojenje ne bo zadoščalo, pa mu lahko kar takoj ponudite pravkar iztisnjeno mleko (sobna temperatura je kar pravšnja).

Vesela sem, da imate razumevajočo patronažno. Toda kako je vedela, da je mleka premalo? Ali je povprašal po polulanih pokakanih pleničkah, po obnašanju in počutju dojenčka, izgledu dojenčka, zakaj dojenčka ni stehtala? Kako veste, da je na podoj 10-20ml mleka? Na osnovi česa?

Če prav razumem iz vašega sporočila, sedaj dodajate zjutraj 30ml, zvečer pa 60ml? Prosim popravite me, če je drugače.

Delate prav: zdrava prehrana, veliko počitka, sproščen pogled,... odlično! Toda... pri dojenju ni samo in edini zakon ponudbe in povpraševanja. Če mamica doji dojenčka eno uro vsako uro je tudi možno, da dojenček ne bo dobil dovolj mleka. To pa zato, ker morda ne bo pravilno pristavljen ali ne bo pravilno sesal in mleka res tudi dobival.

Kakšno pot želite naj vam svetujem? Ali res menite, da vam bom rekla: PUSTITE DOJENJE in alo na stekleničko? Ali mislite, da vam bom rekla: DOJIT ZA VSAKO CENO? Da vas bom silila k dojenju? Ali mislite, da sem zato svetovalka za dojenje? Tukaj sem zato, da vas spodbujam, da vam dam pravilne informacije. Vse ostalo pa je izrecno le VAŠA ODLOČITEV in IZBIRA. Kakorkoli se boste odločili, vas bom jaz tudi podprla. Ker nisem tukaj zato, da kritiziram ali nekoga nekaj silim. Tukaj sem zato, da pomagam z informacijami in spodbudo. Kakorkoli se boste vi odločili, to odločitev bom vedno tudi spoštovala. Ker vedno pravim tudi, da je najboljša izbira tista izbira, ki je dobra za celo družino.

Če menite, da je dodatek potreben, potem ga otroku vsekakor tudi dajajte.

Če menite, da dodatek ni potreben - ponovimo - kako mamica ve, da dojenček dobi dovolj mleka:
- štejemo polulane plenice (najmanj 5-7)
- štejemo pokakane plenice (v prvih tednih najmanj 2, po 6. tednu lahko tudi na nekaj dni, toda takrat mora biti blato obilno).
- otrok pridobiva na teži v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec. Torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
- dojenček se POGOSTO in PRAVILNO doji
- ima zdrav videz, ima napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice
- dojenček je živahen in dejaven

Kakšni so ti zgornji znaki? Vse v redu ali kaj ne drži? Prosim, napišite.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

Kama

Najlepša hvala za vaše mnenje. Preden bom opisala nekaj najinih podojev oziroma vam odgovorila na vaša vprašanja in opazke, bi rada samo še povdarila, da nočem pustiti vtisa, kot da se obremenjujemo in sekiramo v negativnem smislu, gre preprosto zato, da razmišljam in skušam v največji meri Nejcu nuditi svoje mleko, s tem seveda mislim tudi vse, kar to pomeni poleg hranjenja.

Včeraj nisva uporabila nastavkov. Občutek je bil neprimerno boljši, saj sem prav čutila, kako sesa, skoraj bi lahko ocenila, koliko je popil (malo pretiravam, ampak občutka se ne da opisat). Edni problemček je, da Nejca sama težko pripravim brez nastavkov na "priklop" na dojko, ker je nemiren, pa tudi bradavice niso najbolj "velike-izbočene", kljub temu, da sem jih predtem stimulirala...No, s pomočjo moža je šlo, čez nekaj trenutkov pa so bile tudi bradavice Nejcu dovolj velike... Predvidevam, da z začetno pomočjo, bo tudi ta težava sčasoma minila. Moram še povedati, da smo to poskušali tudi v porodnišnici in je bilo seveda zelo uspešno, vendar je bilo zeloooo redko, saj se sestre niso imele časa ukvarjat z mojo dojko oziroma vse tudi niso bile to pripravljene...

Kar se tiče okoliščin, mislim da so primerne, saj se lahko nemoteno ukvarjam samo z Nejcem. Pomaga mi zelo obziren, zelo priročen in priden ati, ki je doma na porodniškem (pomaga čisto pri vseh opravilih oziroma dela vsa gospodinjska opravila poleg tega, da se veliko ukvarja tudi z Nejcem). Tako, da tu ne bi smelo biti težav.

Tehtali Nejca še nismo, upam pa, da bo patronažna prinesla kmalu vago. Sem pa imela v porodnišnici vago, s katero sem dva dni Nejca stehtala vedno pred in po podoju, tako, da bi videla, koliko popije na dojkah. Bilo je različno, od 10 ml pa tudi do 40 ml (običajno iz obeh dojk).
In tukaj je kar velik problem: pravilno dojenje
Vem, kakšen je pravilen položaj, kako mora zagrabiti, mislim tudi da prav zagrabi (sicer ga odstavim in skušam znova). Pa je patronažna rekla, da samo dudla (ko je kontrolirala najin podoj-meni se je zdelo prav...). Da se mu morajo narediti jamice v ličkih. Skratka, še ta trenutek ne vem, ali pije ali dudla ali.....Mislila sem, da je znak nekaj podobno požiranju in seveda premikanje določenih mišic na obrazku...Prav tako "ne gledam na uro", vendar si pišem najin "dnevnik", ker sicer bi pozabila in ne vem če bi kar na pamet lahko ocenila št. polulanih in pokakanih pleničk. Pa tudi po 1 tednu opažam, da je ritem, da se stvari ponavljajo...

Omenila ste, da če je potrebno, ga naj dam na prsi nazaj žez pol ure. V porodnišnici so rekle, da 20 min največ na vsaki dojki aktivno in konec za 1-1,5 ure. Čeprav midva po kakšni uri in pol dojenja in crkljanja nehava, saj Nejc počasi zaspi (1,30 ure-govorim na pamet, gre za neko povprečje. Budna sva običajno 2-3, včasih tudi več... Skratka, ko vidim, da je "siten" na dojkah in še vedno bi sesal, predvidevam, da ne more do konca nasitit svojga trebuščka, takrat mu dam dodatek. Nekako 30 ml, pa do 60ml, sam "pokaže", ko noče več.)

Kako je patronažna vedela, koliko imam mleka? Ne vem. Nisva se pogovarjali o polulanih...pleničkah...

Pa še znaki:
-polulane pleničke: 6
-pokakne pleničke 3-4
-teža: ne vem
-pogosto in pravilno dojenje: pogosto: 5-7, pravilno:ne vem, res nisem prepričana
-sicer zdravega videza, napete kože, tudi zrastel je in se "okrepil"...
-tudi živahen in dejaven...

Verjetno se zdi, kot da je načeloma vse v redu. Tudi ne pričakujem, da mi boste pokazali ali kakorkoli odločali namesto mene, rada bi samo nekaj smernic, kako gledat stvari, jih popraviti....
Default avatar

LLLKarmen

Draga mamica,
se opavičujem, če se nisva dobro razumeli. Poglejte: podpisali ste se z "obupana mamica". Jaz sem to razumela, da ste obupani in zato sem vam tudi namenila besede vzpodbude in razumevanja. Morda tudi zato, ker se sama še predobro spomnim, kako je bilo pri meni, ko sva z mojim prvim sinom imela težave pri dojenju. Seveda pa to ne pomeni, da je moja izkušnja relevantna ali rpimerljiva z vašo.

Opazke? Prosim, če lahko pojasnite: ali sem vas s čim kar sem napisala prizadela? Da se ne bova zopet narobe razumeli: moj namen je pomagati vam in ne dajanje opazk, kritik ali česarkoli drugega! Prav tako ne želim delovati vzvišeno ali pokroviteljsko, zato bom vesela, če mi poveste kje se nisva razumeli.

Vesela sem, da poskušate dojiti brez nastavkov in imate boljši občutek. Res je: dojenček, ki je že navajen sesanja po steklenički ima lahko težave s sesanjem pri prsih. Pri sesanje cucljev uporablja druge mišice v ustih kot pri molzenju dojke. Zato lahko pride do težav. nekatere mamice so poskušale prehod iz nastavkov na dojko tudi tako, da so rped podojem iztisnile malce mleka, tako d aje bradavica izštrlela in ponudile dojenčku dojko s t.i. "sendvič" prijemom. Mamice, ki so imel ezelo vdrte bradavice tudi poročjo, da je težava v nekaj tednih minila in da so imele tudi pri dojenju npr. drugega otroka že bistveno manj težav.

Zelo dobro, da imate podporo in pomoč partnerja. To je zelo pomembno in vesela sem, da je pri vas tako.

Glede tehtanja vam priporočam, da ne tehtate dojenčka pred in po obroku. Če pogledava iz tega zornega kota - dojenček se lahko doji:
- 5x na dan po 100ml in popije v enem dnevu 500ml,
- ali 10x na dan po 50ml in prav tako popije 500ml!
Zato je bolj priporočljivo tehtati dojenčka le enkrat dnevno, npr. zvečer - tako lažje vidite dnevni prirastek ali izgubo in se odločite za potrebnost dodatka. Ko se pogovarjam z mamicami tudi opažam, da ima tehntnanje pred in po podoju lahko tudi negativni psihični učinek. Mamico lahko močno skrbi, ali bo dovolj mleka in zato mleko tudi ne navre tako kakor bi moralo. Dojenček mora v prvih tednih pridobiti NAJMANJ 110-115g na teden.

V prvih dnevih po porodu je količina zaužitega mleka od 10 do 40 ml normalna. Majhni dojenčki imajo majhne želodčke, njihovo črevesje se šele privaja na hrano in tudi mamice imamo na začetku mlezivo ali kolostrum, ki je prisoten v zelo majhnih količinah. Pri večini porodnic mleko navre drugi ali tretji dan po porodu, pri nekaterih (med njimi sem tudi sama) pa šele peti ali sedmi dan.

Pravilni položaj pri dojenju? Bodite pozrni, da imate dojenčka z njegovim trebuhom obrnenega k vašemu trebuhu, naj bo kar najbližje in čimbolj zarit v dojko. Bradavica naj bo v ustecih globoko, dojenček naj z usteci zaobjema kar največ dojke. Preverite, ali sesa pravilno. V pomoč:
http://www.lalecheleague.org/FAQ/positi ... e%20Basics
(povezave ne morem narediti aktivne zaradi znaka grabljice, zato vam priporočam, da jo skopirate v naslovno vrstico)

Zelo nerada postavljam drugačna mnenja proti mnenju strokovnega zdravstvenega osebja. Pri LLLI svetujemo napotke, kateri so preverjeni in odobreni od zdravstvenega osebja, strokovnih sodelavce ki se ukvajajo z laktacijskimi razisavami in svetovanjem ter številnimi osebnimi izkušnjami mater po celem svetu. Zato: absolutno ne drži, da mora imeti dojenček med sesnajem v ličkih luknjico! Če ima dojenček v ličkih luknjico, je to znak da je dojenje napačno in pristavljanje nepravilno! Dojenček el sesa bradavico, rpid ojki pa ni pravilno. Lička dojenčka morajo biti izbočena in lepo zaokrožena. Če je med dojenjem v ličkih luknjica, to pomeni da dojenček ne sesa pravilno. Preverite dojenčkov jeziček, je zelo kratek? Ima morda zelo visoko nebnico? Luknjica v ličkih pomeni, da dojenček ne zaobjame dovolj dojke, ni dobro prisesan in ima med nebnico ali med jezičkom prostor, ki onemogoča dobro in efektivno sesanje (vakuum). Če dojenček sesa samo bradavico in nima zaobjetega dovolj bradavičnega kolobarja, tudi lahko pride do tega. Preverite tudi ali ne viha spodnje ustnice navznoter?

Kako mamica ve, da dojenček res pravilno sesa? Prvo kar vidite je to, da dojenček vidno požira, da mleko pogoltne. Na začetku podoja, ko se dojenček prisesa ponavadi nekajkrat potegne in šele nato pogoltne. To pa zato, ker dojenček pogoltne šele, ko se bodo usteca napolnila. Ko rpdie do izcejalnega refleksa, dojenček požira bolj pogosto in hlastno.

Prav je da si pišete dnevnik, tudi sama sem ga pisala pri prvem otroku. Ker sem sama po naravi strašen analitik in perfekcionist sem le tako lahko sama sebe prepričala, da je vse v redu in prav je tako.

Kako oceniti število polulanih pleničk? Morda bi lahko v dnevnik pisali tudi to? Če uporabljate pleničke za enkratno uporabo, boste najlažje vedeli ali je res polulana tako, da vanjo položite košček toaletnega papirja ali papirnatega robčka. Lahko pa nekaj dni uporabjate tudi pleničke iz blaga.

Res je, da v nekaterih porodnišnicah nekatere sestre še vedno priporočajo omejevanje dojenja. Predvsem zaradi skrbi, da se bradavice ne bi vnele. No, bradavice se ne vnamejo le zaradi dolžine sesanja, zato ta nasvet nima kakšne bistvene argumentirane podlage. Vesela pa sem, da sedaj priporočajo dojenje že dvajset minut in na uro in uroinpol., To je že bistven napredek od tega, kar so priporočali pred dvema letoma: dojenje po 10 minut na tri ure namreč :) No, malo heca tudi mora biti.

Pa še znaki:
- polulane pleničke: 6 SUPER!
- pokakne pleničke 3-4 SUPER!
- teža: ne vem RAZUMLJIVO, AMPAK RPAVITE DA SE JE DOJENČEK ZAOBLIL
- pogosto in pravilno dojenje: pogosto: 5-7 (DOJITE 5/7KRAT V 24 URAH?)
- pravilno: ne vem, res nisem prepričana (POSKUSITE Z MENJAVANJEM POLOŽAJEV IN PO ZGORNJIH NAVODILIH IN SLIKAH)
- sicer zdravega videza, napete kože, tudi zrastel je in se "okrepil"... ODLIČNO!
-tudi živahen in dejaven... SUPER!

Draga mamica, vem, da ni vse v redu (še posebej če se podpišete kot obupana mamica). Prav je, da iščete informacije in možnosti. Verjamem pa da vas obilica informacij (in celo nasprotujočih si!) lahko dodatno le še zmede. Predlagam vam, da si natisnete moja sporočila in si podčrtajte kjer se najdete. Ttakole v tej obliki je težko brati in si zapomniti.

Držim pesti za vaju z Nejcem!
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

Kama

Karmen (tudi jaz se im. Karmen),
najprej še enkrat hvala za čas, ki mi ga namenjate. Naj takoj na začetku povdarim, da ni nobenega nesporazuma med najinim dialogom-razen, če se jaz kdaj nerodno izrazim... (verjetno vas je zbegal pogovor, ki ste ga imeli na forumu starši staršem). Zaenkrat sem dobila nekaj novih pogledov in namigov, kako naj se stvari lotim ali razumem okoliščine....
Sicer pa gre na boljše:
Danes je bila patronažna sestra pri nas in mi je prinesla blazino za dojenje (tisto, ki si jo daš okoli pasu, da se lažje "spopadeš" z otročkovimi usteci in sploh je zelo udobna in koristna). Tako danes več nismo potrebovali atija, pa tudi nastavkov sploh ne. Jaz sem uživala, predvsem pa se mi zdi, da se je Nejc počutil udobno, saj je lahko jedel, brez da sem ga mečkala po rokah in nonstop popravljala...
No, tiste jamice v ličkih...ne vem...očitno ima patronažna tak pogled na to...čeprav mi je danes sproti govorila: črpa, črpa, črpa, črpa, požira (kao vidite jamico, vidite "zategovanje čeljusti" in pogolt...Jaz jamic nisem videla, ampak saj ni važno...). Nejc cca 4x črpa in potem pogoltne. Ona je ocenila, da tako popije cca 15-20 ml, potem pa ko začne dudlat in ga spodbudiš k aktivnemu sesanju in noče oziroma če črpa in črpa in ni nič pogolta, pomeni, da je dojko spraznu. Pravi, da se to vidi. Kar pomeni, da če skupaj popije cca 30 ml, je to pač malo premalo, če si on želi jesti še oziroma je lačen.
Kaj menite?
Pravi tudi, da otrok v teh minutah aktivnega sesanja spodbudi dojke k proizvajanju novega mleka oziroma da če tudi potem v prazno sesa, zato dojka ne bo nič več proizvedla. Ali je to res?

Pa še o številu podojev.
Po skoraj tednu dni se je pokazal rahli vzorec Nejcevega dne (ure so približne-gor dol 5-10 min):
23.30-02.00-spi
02.00-03.00-dojenje, pokakan (verjetno tudi polulan)
03.00-07.15-spi
07.15-08.30-dojenje, samo polulan
08.30-11.00-spi
11.00-12.30-samo polulan, dojenje
12.30-13.00-spi
13.00-16.15-dojenje, pokakan (verjetno tudi polulan), dojenje
16.15-17.00-počiva, ne spi
17.00-17.45-pokakan (verjetno tudi polulan), dojenje
17.45-22.00-spi
22.00-22.45-samo polulan, dojenje
22.45-23.15-počiva, ne spi
23.15-23.45-dojenje (bruhnu skoraj vse)
23.45-02.45-spi

Dnevi so si precej podobni.
Pri skoraj vsakem podoju dobi še dodatek, ker hoče še jesti in ne samo sesati (če mu dam prst v usta, začne hitro-ko pogrunta, da ne bo nič priteklo, jokati).
Kaj menite?

Mamica (še vedno tudi obupana, pa nazadnje nisem tako napisala zato, da ne boste mislili, da se sama sebi smilim...).

Vaše odgovore si pa kopiram in shranjujem že od začetka in si jih bom ob priliki sprintala.
Lep pozdrav in uživajte v sončku vsi, ki slučajno to berete in ostali. Midva z Nejcem sva bila danes 1. zunaj...samo še to: če sem mislila, da mi je bilo prej lepo, potem nisem vedela, kaj so to nebesa in pravljice...
Default avatar

LLLKarmen

Draga Kama - soimenjakinja :)
Ni se vam potrebno opravičevati. Vesela sem, da se razumeva.

Informacije okoli dojenja lahko nekatere mamice občutijo kot prisilo, siljenje ali kritiziranje, zato zelo skrbno izbiram besede in vsaj dvakrat preberem za seboj, da ne bi prišlo do takšnega vtisa. Ko se šolamo za svetovalko, je velik poudarek namenjen prav spetnostim komunikacije, zato da mamicam res podajamo le informacije in smo jim v podporo.

Zato se je na sosednjem forumu tudi razvil moj pogovor s Saško v takšni smeri, saj sem želela zvedeti, zakaj je imela gospa slab občutek in da v prihodnje to lahko tudi popravim. Včasih se zavedam, da kot mama treh otrok lahko izpadem pokroviteljsko, zato se zelo trudim pri izbiranju besed in se poskušam vsaki mamici posebej osebno posvetiti. Po telefonu je to vseeno lažje kot tukaj na forumu, saj se da iz tona glasu razbrati tudi občutja. Pri suhoparnem pisanju pa so nam v pomoč lahko le omejeni smajliji (znakci :) ali :( ) ki nekako kažejo lahko tudi ton našega sporočila, a to ni dovolj.

Vesela sem, da se situacija z dojenjem pri vama izboljšuje in da vam je blazina v veliko pomoč. In da dojite brez nastavkov! Super!

Pravite, da Nejc 4x počrpa, nato pogoltne. To je čisto v redu.

Aha, še o praznjenju dojk. Dojka se nikoli ne izprazni! Razen če povsem nehate dojiti :)

Dojke niso posodice, v katere bi se mleko moralo nabirati, večina mleka se tvori sproti. Poleg tega novejše raziskave kažejo, da v dojkah mlečni sinusi, v katerih naj bi se mleko nabiralo sploh ne obstajajo. Kopiram ANATOMIJO DOJKE:

Dojka je sestavljena:
- iz žleznega tkiva, ki tvori in transportira mleko (mlečni grozdi in vodi)
- veznega tkiva, ki podpira dojko
- krvnih žil in krvi, ki hranijo in oskrbujejo žlezno tkivo s snovmi, ki so potrebne, da se lahko tvori materino mleko
- limfe, ki odstranjujejo odpadke
- živci in živčni končiči ob bradavici in bradavičnem kolobarju, ki poskrbijo zato, da je dojka občutljiva na dotik in da otrokovo ritmično molzenje dojke stimulirajo izločanje hormonov, ki sprožajo izcejalni refleks med proizvodnjo mleka
- maščobno tkivo, ki deluje kot zaščita pred poškodbami

Pri zgradbi dojke tako ne govorimo več o mlečnih sinusih in drevesni strukturi ampak le o cevastem žleznem tkivu in grozdih žlez, v katerih se direktno tvori mleko.

Alveoli (votlinice, vdolbinice) v obliki grozdja je skupina žleznega tkiva, v katerem se sintetizira mleko iz krvi. Alveolne celice izločajo mleko. Obdane so z omrežjem povezanih mioepitelnih (krovnih) celic, ki pod vplivom hormona oksitocina povzročajo krčenje alveol v času izcejalnega refleksa. Takrat se mleko požene v duktule in dol v mlečne vode.

Duktule so vejaste cevke, ki se raztezajo iz grozdov alveol. Včasih so menili, da se vsaka duktula prazni v vedno večje vode, ki so se imenovali mlečni vodi. Novejše raziskave pa so dokazale, da manjši vodi ne tvorijo drevesne strukture in postopoma prehajajo v vedno večje ampak da so večji mlečni vodi speljani naravnost iz grozdov celic (Hartmann 2002).

Do nedavnega je veljajo, da se mlečni vodi pred prsno bradavico razširijo v mlečne sinuse, tik pod površjem bradavice in da se mleko nabira tam. Strokovnjaki so verjeli, da dojenček lahko bolj učinkovito molze dojko, bolj kot ima z usti zajet čim večji del bradavičnega kolobarja in čim več mlečnih sinusov.

Ultrazvočne preiskave dojk v času laktacije (po raziskavah znanstvenega teama dr. Petra Hartmanna, Perth, Avstralia, 2002) pa so dokazale, da ti razširjeni mlečni sinusi sploh ne obstajajo. Premer mlečnega voda ob izvodilu ven iz mlečnega grozda je enak premeru voda tik pred prehodom ven iz bradavice, tik pod areolo. Še vedno pa trži trditev, da dojenček lahko bolj učinkovito izmolze več mleka, če je z usteci prisesan daleč v dojko. Zakaj pride do tega še ni podrobno raziskano in razumljeno.

Vsaka mlečna žleza oblikuje reženj, del dojke, ki je sestavljena iz ene večje, glavne veje grozdov mlečnih celic in mlečnega voda, ki se konča ob bradavični odprtini, reži. Do pred kratkim smo verjeli, da je v dojki petnajst do petindvajset režnjev, toda zadnje raziskave so pokazale, da ima večina žensk v dojkah od sedem do deset režnjev (Kent, 2002).

Prejšnje, sedaj zastarele sheme zgradbe dojke, ki so bile narejene na osnovi risb iz leta 1840, ko so s poskusi z vročim voskom, ki so ga vbrizgali v dojke laktirajočih trupel, so režnji, vodi in mlečni grozdi izgledali podobno kot pecelj brokolija. Šopek alveol se je zlival v urejenem redu v manjše vode, ki so se združevali v večje vode, ki so se napihnili v mlečne sinuse tik pred bradavico, nato so se močno zožili in končali bradavični reži (razpoki). Ko danes znanstveniki preiskujejo dojke z utrazvokom, opisujejo kot neurejene režnje tkiva, bolj podobno koreninam drevesa in z mnogo manjšimi mlečnimi vodi, prepletenimi med seboj.

Na zunanji površini bradavic je pet do deset razpok, kjer so izvodila mlečnih vodov. Na površju bradavic in areol je pokončno gladko mišično tkivo. S stimulacijo se to mišično tkivo krči in povzroči, da bradavice postanejo bolj trdne, čvrste in štrleče. Bradavica je zelo voljna in prilagodljiva, da se vedno dobro prilagodi otrokovemu ustnemu nebu, jeziku in dlesnim med dojenjem. Ker dojenček takoj poporodu slabše vidi, je funkcija temnejšega dela areole okoli bradavice ta, da služi dojenčku za lažje »naciljanje« centra dojk in s tem bradavic.

*****

Torej, če povzamem: pravilno sesanje v "prazno" bo spodbujalo tudi k veči tvorbi mleka. Poudarjam: pravilno sesanje, ki se bistveno razlikuje od "dudljanja". Zato je pri "dojenčkih dudlarčkih" lahko dobro, da pri enem podoju večkrat zamenjate strani. Prva, druga, nato zopet prva in druga ter tudi na tak način povečate stimulacijo, obenem pa nov tok mleka dojenčka spodbudi k aktivnejšemu sesanju.

Hvala za izpis iz vašega dnevnika. Nejc se doji povprečno na dve uri, čas podoja je eno uro. Uh, se še spomnim kako zna biti to naporno. Ampak naj vam bo v tolažbo, da je za novorojenčka to popolnoma v redu vzorec dojenja in da ko se bosta sčasoma oba naučila dojenja, se bo čas podojev zagotovo skrajšal. Nekoč sem neko mamico povprašala, kako pogosto doji in kako dolgo, je rekla: "enkrat na dan, cel dan" Takrat je bila slišati precej utrujena, no sedaj pa pravi, da je ta čas takoooo hitro minil in da ga sedaj pogreša. Vem, slaba tolažba ZDAJ :)

Zagotovo ne mislim, da se smilite sama sebi. In nič se ne bojte povedati svojih občutkov, strahov in težav... za to pa je ta forum, da si pomagamo!

Če sta iz bližine Ljubljane in če želite, vaju povabim, da se oglasite na srečanju LLLI danes popoldan, ko bomo govorile prav o prvih dnevih in težavah pri dojenju. Svetovalki bova lahko preverili vaš položaj pri dojenju, pravilnost pristavljanja in se pogovorili z vami, vi pa se boste lahko pogovorili tudi z drugimi mamicami, ki so imele podobne težave. Toplo dobrodošli!
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

Kama

Z veseljem bi se udeležila predavanja (in se ga tudi bom), vendar sem prvič prepozna prišla na forum (verjetno bi kdo komentiral, da imamo mamice zeloooo veliko časa in nobenih težav z otrokom, ker visimo na Netu-pa je to prava umetnost, saj pred 13 uro skoraj ne pridem iz pižame v trenerko, potem pa takoj, KO lahko, zaženem računalnik, saj mi to ta trenutek pomeni več kot to, da si operem npr. glavo...), drugič sva pa atka pustila na predavanja in sva z Nejcem sama. Vendar se mi zdi, da imate v Mojmu malčku vedno napovednik predavanj in tam so tudi telefonske in bom spremljala, tako, da naslednjič predavanja ne zamudim. Četudi bova z Nejcem takrat mojstra v dojenju, bova pa lahko povedala drugim mamikam, kako je šlo...

No, mislim, da sva izčrpali to temo, tako, da zdaj bomo pustili času čas in videli, kako bo šlo. Pravijo, da čas privajanja traja več tednov, tako, da ni nič še dokončnega. Zaenkrat bova po potrebi uporabila tudi dodatek, do sedaj pa nisem opazila, da bi ga kaj mešala razlika in z veseljem vleče najprej iz dojke. Steklenička ima res tak cucelj, da skoraj lažje vleče iz dojke, kot pa se muči z njim. Tudi pristavljanje nam ni več problem in pravi užitek ga je gledati z odprtimi usteci kako neučakano sope in se zaletava....

Lep pozdrav
Karmen
Default avatar

LLLKarmen

Draga Karmen,
nič hudega zaradi srečanja, bosta prišla pa drugič!

Le tako naprej!
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

nADA

Pozdravljena!

Lepo mamica, da se tako trudiš dojiti in to še kar naprej počni, saj je v življenju to nekaj najlepšega in najbolj zdravega kar lahko daš svojemu otroku.

Tudi sama imam 14 mesečnega in 5 let starega otroka. Prvega sem dojila 18 mesecev drugega pa še dojim, pri drugem porodu sem imela tudi carski rez, vendar so mi otroka pristavili že 20 minut po porodu in moram reči, jedel je kot da bi bil star že... Pa saj ni to bistvo, po svojih izkušnjah in to sem svetovala že tudi prijateljicam, pa se je obrestovalo: NE DODAJAJ!
DOJITI IN ŠE DOJITI vzami si čas ki mu pripada (saj si zato doma)
pa bosta vesela oba, če bo lačen boš to takoj ugotovila, zato nikar ne poslušaj preveč drugih, sebe in svojega otroka poznaš najbolje samo ti in tudi prva boš ugotovila ali je potrebno še kaj dodajati, saj ti bo to še kako zelo glasno pokazal - do takrat pa samo doji in bo tudi mleka dovolj!
P.S. Pa nikar ne poslušaj starih pravljic, da je treba narediti urnik in dojiti na 3 in 4 ure - če je bilo potrebno sem ga dojila vsako uro ali pa tudi na pet ur, saj mi je naznanil, kdaj je lačen! In sedaj ko je star 14 mesecev se pride pravtako pocarkljat včasih 5 krat na dan, včasih pa samo zvečer za LAHKO NOČ!

Želima vama še vliko prečudovitih uric, ki jih nikoli v življenju ne bosta pozabila!

Nada
Default avatar

Nusa

Najprej lep pozdrav!Prvo naj te opogumim,nikar ne odnehaj!!!Jaz sem imela iste probleme s mojim mlajsim sinom!V porodnisnici sem mu ze daljala dodatek po predhodnem enournem dojenju.Ko sva prisla domov,sva imela podobne probleme,vendar je bila zelja po dojenju premocna,saj sem vztrajala...Obicajno je dobil dodatek samo zvecer-po potrebi.To je trajalo priblizno dva meseca.Takrat je spal od 8.h zvecer pa do 4.h zjutraj.Potem pa so tezave same po sebi ponehale!Sedaj je nas soncek star skoraj 6.mesecev.Dojiva se se vedno polno,razen kasice opoldan in kaksnega#frucht zwerga#popoldan. ZATO SE ENKRAT-NE OBUPAJ ! DOJITA SE , PA CE TUDI NA DVE URI!!OBILO USPEHA ! VSO SRECO!! NUSA
Default avatar

Nusa

Najprej lep pozdrav!Prvo naj te opogumim,nikar ne odnehaj!!!Jaz sem imela iste probleme s mojim mlajsim sinom!V porodnisnici sem mu ze daljala dodatek po predhodnem enournem dojenju.Ko sva prisla domov,sva imela podobne probleme,vendar je bila zelja po dojenju premocna,saj sem vztrajala...Obicajno je dobil dodatek samo zvecer-po potrebi.To je trajalo priblizno dva meseca.Takrat je spal od 8.h zvecer pa do 4.h zjutraj.Potem pa so tezave same po sebi ponehale!Sedaj je nas soncek star skoraj 6.mesecev.Dojiva se se vedno polno,razen kasice opoldan in kaksnega#frucht zwerga#popoldan. ZATO SE ENKRAT-NE OBUPAJ ! DOJITA SE , PA CE TUDI NA DVE URI!!OBILO USPEHA ! VSO SRECO!! NUSA