Nosečnost in obporodno obdobje

Težave z dojenjem

Default avatar

LANA

Pozdravljeni!
Naj vam najprej opišem mojo situacijo:
Sinček je star štiri tedne in v porodnišnici nisem imela nobenih težav z dojenjem, tudi po teži je lepo napredoval ves čas bivanja v porodnišnici. (porodna teža 3180, ob odpustu 3110 ) Naj povem, da je imel zlatenico zato je takrat res malo manj jedel, ker je bil zaspancek. Tudi, ko sva prisla domov ni nikoli jokal zaradi lakote, vedno se je le prebudil in tako sem vedela, da je čas za hranjenje. Imela sem občutek, da imam mleka dovolj in sem pri vsakem podoju dojila le na eni dojki ter si po koncu dojenja dojko se do konca izpraznila. Sinček pa je kar precej polival in včasih tudi bruhnil v loku. Opazila sem tudi da nekaj pokašljuje in da težko diha. S patronažno sva se dogovorili, da bo ob naslednjem obisku na domu sinčka stehtala. Ugotovili sva, da se je zredil le za par gramov (star je bil 18 dni). Bila sem zelo presenečena saj sem imela ves čas občutek, da nama gre dojenje odlično. Res pa sem opazila, da se je zadnje dni zelo razburjal med dojenjem in zadnji dan celo jokal, ko je večkrat grabil in spustil dojko pa tudi malo več mleka je v njej ostajalo. Takoj sva odšla na pregled k pediatrinji in še isti dan je sin ostal v bolnici zaradi virusne plučnice. Zdaj vem zakaj je jokal med dojenjem in hlastal za dojko, ker je imel revček zamašen nosek in ni mogel dihati, jedel pa bi še rad. V bolnici je ostal en teden in jedel moje mleko po flaški, ker bi se pri dojenju preveč matral pa še kisika je imel premalo in je ležal v kisikovem šotoru. Mleko sem si na 3 ure črpala s črpalko in ga prinašala v bolnico. Takoj pa so mu tudi začeli dodajati še umetno mleko in zredil se je prvi dan 100g, drugi dan 100 g,.. v sedmih dneh skupaj ok. 600g. (teža ko je prispel v bolnico pa je bila 3170g)Seveda pa je bilo mojega mleka le pol toliko kot je tam pojedel. Menda je na enkrat pojedel tudi po 170ml mleka, jaz pa sem pri enem črpanju dobila iz obeh dojk ok.90ml. Zadnje tri dni pa sem lahko celo 2x na dan prišla v bolnico dojiti in ker je pojedel pri meni samo cca 40ml so mu dali preostalo še po flaški, jaz pa sem si ostalo mleko iztisnila. Včeraj smo prišli domov in še vedno pri dojenju samo malo povleče dojko in se začne zelo hitro razburjati in jokati tako, da mu dajem moje mleko po flaški. Tako so mi tudi svetovali v bolnici, da se preveč ne utrudi. Od včeraj pa do danes zvečer mu nisem dodala še nič umetnega mleka a ravnokar sem pripravila Pikomil, ker predvidevam, da spet ne bo hotel vleči pri meni in tudi mojega mleka nimam več na zalogi. No tukaj pa nastopi problem. Zelo si želim, da bi ga dojila vendar on noče in noče vleči (ali se je navadil na flaško ali pa je res še preslaboten za dojenje). Poleg tega pa imam še premalo mleka za njegove potrebe. Kaj mi svetujete? Ali se bo sploh še kdaj hotel dojiti. Naj povem, da je bil ves zadihan, ko sem mu samo dala Aventovo steklenicko z najmanjšim dotokom, tako da sem morala vzeti drugo stekleničko, kjer mleko kar samo kaplja, da se otrok ne matra preveč.
Prosim, prosim za nasvet!
Vnaprej se vam prav lepo zahvaljujem!
Default avatar

LLLKarmen

Draga Lana.
Svojega sinka ste dojili na njegovo željo in potrebo. Prav je tako, toda v redkih primerih ne vedno. Še posebej kadar so dojenčki imeli zlatenico in so zelo zaspani, jih je potrebno k dojenju še dodatno spodbujati. V takšnih primerih je v prvih tednih priporočljivo dojenje na dve uri.

Vsak podoj ste dojili na eni strani ter po koncu dojenja mleko še črpali. Polivanje vašega otroka lahko kaže na to, da ste lahko imeli celo preveč mleka in da je otrok popil več prednjega mleka ali pa ima vaš otroček lahko tudi GER (gastroezofagealni refluks). Če je dojenček bruhal v loku, je kljub lepemu dojenju slabo napredoval pri teži. Res je, težave s hlastanjem so zaradi zamašenega noska, ker otrok ni mogel dihati. Ker se je pri tem utrudil, se ni mogel najesti in je tudi zaradi tega lahko premalo pridobival. Tudi bolezen dojenčka je zagotovo pripomogla k težavam pri dojenju.

Pravite, da ste mleko prinašali v bolnico? Ali niste sobivali pri otroku v bolnici? Ali veste, da ima VSAKA doječa mamica pravico sobivanja z otrokom v bolnišnici? Tudi če ste iz istega kraja! Ali so imeli na oddelku za matere res vse postelje zasedene?

Popolnoma razumljivo je, da ste v času, ko je bil otrok v bolnici imeli težave z mlečno zalogo. Stres, ločitev od dojenčka in skrb za njegovo zdravje so hudi zaviralci proizvodnje mleka. Ker je vaš dojenček popil 170ml prilagojenega mleka, pri vas pa le 40ml, je razumljivo, da vas skrbi za vašo mlečno zalogo.

Vaš dojenček se pri dojkah sedaj razburja in noče vleči. Prepričana sem, da gre tukaj za več vzrokov, poglavitni so naslednji:
1. dojenček ima sesalno zmedo
2. vas skrbi vaša mlečna zaloga
3. ste utrujeni, pod stresom, vas skrbi za otročka.

Možni pa so še tile.
- nepravilen položaj otroka pri materi
- nepravilen položaj na bradavici
- otrok ima dudo (spet sesalna zmeda)
- mleko sedaj z izcejalnim refleksom ne navre dovolj hitro, otrok pa hoče takoj 8ker je tako navajen od stekleničke)
- ima morda otrok tudi povišan mišični tonus?
- travmatičen, medicinski porod z veliko intervencij in analegetikov
- ločitev matere od otroka

1. Sesalna zmeda

Ali imajo v bolnici še vedno stekleničke s tistimi ogromnimi, rjavimi cuclji, po kateri dojenček popije mleko v dveh minutah? Večina dojenčkov ima hude težave pri prehodu z dude in stekleničke na dojko.Temu pravimo "sesalna zmeda". Pri sesanju cucljev dojenčki uporabljajo druge mišice ust in jezika, kot pri molzenju dojke. To lahko privede celo do tega, da dojenček odklanja hranjenje pri prsih, še posebej, če uporabljate stekleničke in cuclje, po katerih mleko dobesedno "samo" steče v usteca in dojenčku ni potrebno "garati", da mleko pridobi. Poskušajte zdržati nekaj dni brez dude, dokler je otrok še šibak uporabljajte cucelj z več luknjicami, ko pa si bo opomogel pa uporabljajte le Aventovo stekleničko s cucljem, ki ima le eno in najmanjšo luknjico. Ko dojenček pije po steklenički, ga položite v položaj za dojenje, imejte ga na goli koži in naj ima cucelj globoko v ustecih (vse do plastičnega dela).

Kako si pomagati?
1. Najprej zagotovite, da bo dojenje potekalo v mirnem, toplem, prijetnem okolju. Naredita si gnezdo.
2. Otroka podojite TAKOJ ko se zbudi, vse ostalo lahko počaka. Večkrat zamenjajte strani in položaje, a počasi, brez nervoze.
3. Dojite pogosto, ne glejte na uro.
4. PRAVILNO PRISTAVLJANJE - njegov trebuh na vaš trebuh, glavica v višino dojke, otrok naj bo čim bližje, dobesedno zarit v dojko, njegova rokica spodaj. Naredite enostaven preizkus: ko sedite normalno, naravnost, pogoltnite slino. Gre lepo. Ko obrnete glavo proti rami, poskusite pogoltniti slino. To gre pa težko. Otrok, ki nima pravilnega položaja pri dojki in ima le malce zasukano glavico se pri dojenju zelo utrudi in posledično hitro zaspi, čeprav se še ni najedel. Nato se spet kmalu zbudi in je spet lačen.
5. PRAVILEN POLOŽAJ NA PRSIH. Otrok MORA zagrabiti čimveč areole, bradavica mora biti globoko v ustecih, otrok naj bo zarit v dojko. Nosek bo odmaknil sam, če ne bo mogel dihati. Otrok mora dojko MOLZTI, ne le sesati bradavice. Če ima otrok majhna usteca, mati pa velike bradavice, potem pomaga t.i. sendvič prijem. S tem prijemom ponudimo bradavico s čimveč areole dojenčku v majhna usteca. Podobno, kakor primemo zelo velik hamburger, preden ga stlačimo v naša usta. Dojko stisnemo in potegnemo naprej, da bradavica izštrli. Če so dojke prepolne mleka in ima otrok težave pri zagrabitvi je dobro, da si iztisnete malce mleka, le toliko, da se bradavica zmehča.
6. Ne pozabite nase, veliko počivajte in se poskušajte pred dojenjem umiriti. Če vas bo že vnaprej strah, kako bo, bo dojenček to začutil in začaran krog je sklenjen.

2. Mlečna zaloga, kako povečati mlečno zalogo?

1. Omislite si pomoč v gospodinjstvu (mame, tete, tašče,itd...) in se posvetite le dojenčku in dojenju za nekaj dni ali tednov.
2. Več kot se otrok doji – več bo mleka. Poleg povečanega števila podojev je zelo pomembno tudi, da je dojenje PRAVILNO. Mleko se v dojkah tvori sproti in neprenehoma in bolj pogostejše dojenje ter efektivnejše sesanje sproži »naročilo«, da naj materino mleko proizvaja še več mleka za potrebe njenega otroka. Poskusite lahko tudi tako, da dojenčku namesto stekleničke ponovno ponudite prvo in nato še drugo dojko. Temu pravimo izmenično dojenje. šele nato ponudite stekleničko.
3. Dojite pogosto in pravilno, ne glejte na uro.
4. Pustite dojenčku, da naj se doji tako dolgo, kolikor on želi. Na prvi strani naj se doji tako dolgo, dokler aktivno sesa in požira. Ko se upočasni, zamenjajte strani. In nato ponovno na prvo in ponovno...
5. Pri dojenju ponudite OBE dojki. Prvo stran naj aktivno sesa dovolj dolgo (najmanj 15 minut). Pri naslednjem hranjenju začnite na tisti strani kjer ste prej končali.
6. Prepričajte se, da dojenček res molze dojko in požira mleko. Če se le »dudlja«, morate to prekiniti in ponovno ponuditi dojko. Vse otrokovo sesanje naj bo le pri prsih.
7. Pazite, da bo dojenček v usteca zajel kar največji del kolobarja in da bo bradavica globoko v njegovih ustecih. Pazite tudi na pravilnost položaja. Dojenček naj bo gleda z obrazom direktno v prsi (trebuh na trebuh) in ne sme imeti obrnjene glavice proti ramenom. Če dojenčke prežvekuje ali sesa le bradavico (lahko zaradi sesalne zmede zaradi dude ali cucljev) - je potrebno položaj ustec popraviti ali začasno prekiniti s podojem.
8. Dojite pogosto, tudi če ni še »čas« za dojenje. Namesto dude ponudite svoje prsi in se za nekaj dni dobesedno ugnezdita v kakšen prijeten kotiček in se veliko dojita.
9. Če dojenček slabo napreduje pri teži in ima daljše intervale spanca, ga je potrebno nekaj časa prebujati, vsaj na tri ure.
10. Po dojenju si mleko še dodatno iztiskajte s črpalko ali ročno (dodatna stimulacija). Če dojenček prespi daljši interval tudi iztisnite mleko. Nič hudega,če se takoj za tem zbudi. Ponudite mu prsi (mleko se tvori sproti) in bo stimulacija še dodatna. Če bo še lačen, mu ponudite še pravkar iztisnjeno mleko (ga niti ne bo potrebno segrevati).
11. Dojenček naj dobiva le materino mleko (tudi po steklenički).
12. Postopoma zamenjujte obroke po stekleničke z obroki po žlički ali iz lončka (zaradi sesalne zmede). če uporabljate stekleničko, naj bo ta Aventova, z najmanjšo luknjico.
13. In zadnje – a zelo pomembno: POČITEK MAMICE, pravilna in raznovrstna prehrana, dovolj tekočine (po žeji, a ne pretiravajte) in pozitivna samospodbuda med dojenjem (ko dojite, si predstavljajte kako mleko teče po potokih, rekah, se valijo valovi...).
Lana, če dojenček zmore sesati po steklenički, se lahko tudi doji. Bolj problematično je to, da ga dojenje trenutno frustrira in se utrudi zaradi tega. Seveda pa je proces navajanja nazaj na dojenje postopen, sedaj še počakajte, da bo otroček močnejši in bo lepo napredoval. Še vedno pa lahko najprej poskusite dojiti, šele nato dodajte mleko po steklenički.

Toplo vam priporočam v branje:


Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

LANA

Najlepša hvala za tako izčrpen odgovor in opis. Se bom držala vašega nasveta in se vam čez čas javim z dobro novico!

Lp,
Lana