Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Menstruacija

Default avatar

Porsy

Pozdravljeni!

Pred tremi dnevi sem dobila prvo menstruacijo po porodu. Naša deklica bo čez dober teden dni stara 8 mesecev. Že pred porodom sem imela težave zaradi zelo močnih krvavitev in posledično pomanjkanja železa. Zdaj pa me je postalo strah zaradi dojenja. ALi je možno, da mi zmanjka mleka zaradi močnih krvavitev? Občutek imam, kot da imam kar naenkrat manj mleka. Ali lahko pomanjkanje železa kako vpliva na dojenje?

Hvala za odgovore, pa lepo bi prosila za kakšno tolažilno besedo. Ker bi zelo rada še naprej dojila in vem, da si s svojim strahom samo škodim.
Default avatar

Ana

Lep pozdrav!
Sem tista Ana, ki tudi čaka na odgovor, imam pa mogoče jaz delno dogovor zate. Moj mail ima naslov Premalo mleka. Čeprav ga je včasih premalo, otroka še vedno dojim, star pa je pet mesecev. Menstruacijo sem dobila dva meseca in pol po porodu, tedaj ko sem bila z njim v bolnici, tako, da sem sedaj dala skozi ravno tretjo menstruacijo. Nisem opazila, da bi zaradi tega moj otrok imel manj mleka ali pa da bi bilo to manj kakovostno, kot pravijo nekateri, da bi se to poznalo na njegovi sitosti. Poznam še dve ženski, ki sta bili tedaj z mano v bolnici (če prebereš moj mail boš vedela zakaj gre) zaradi svojih nedonošenčkov, pa sta tudi obe dobili periodo po dobrih dveh mesecih, čeprav sta si črpali mleko.
Kar precej babic in ostalih strokovnjakinj je, ki trdijo, da dokler dojiš ne moreš dobiti menstruacije in sploh, da ne moreš zanositi. Precej očitno to ne drži. Vsaj šest znank imam, ki so tako nenačrtovano zanosile, tako, da je dojenje bolj klavrna kontracepcija, verjetno pa še toliko bolj, če imaš kot medve, menstruacijo.
Ker pa sem se oddaljila od bistva, samo še to: čisto laično bi rekla, da pomanjkanje železa ne škoduje dojenju, saj bi ti verjetno, če ga imaš premalo, morali predpisati kakšna zdravila, ki zo za to namenjena, npr Ferrum lek ali Legofer. Ker pa nisem medicinka, vzemi mojo pamet bolj z rezervo.
Predlagam, da ne misliš na menstruacijo. Nujno zlo, ki pride in gre. In če tvoja sončica ne joka, ko neha vleči pri tebi in če ne zahteva še, ko res nič več ne priteče, potem se ne sekiraj. Če pa bi slučajno prišlo do tega, pa boš lahko prebrala odgovore na moj mail, če jih bo kaj.

Lepo se imej in lepe trenutke s svojo punčko ti želim! Ana
Default avatar

LLLKarmen

Draga Porsy,
skrbi vas, da bi zaradi močne menstrualne krvavitve zmanjkalo mleka. Ob menstruaciji imate občutek, da je mleka manj. Zanima vas, kako pomanjkanje železa vpliva na dojenje.

Najprej dobri novici: mleka ne zmanjka zaradi menstruacije, brez skrbi. In v materino mleko se izloča zelo malo železa (zanemarljive količine), večino železa ima otrok iz zalog, ki jih je ustvaril on sam med nosečnostjo. Če mati jemlje več železa ali je z železom bogato hrano, količine železa v materinem mleku ne more povečati.

In slaba novica: da, res je. V času menstruacije mnogo mamic opaža, da je mleka manj. Na to vpliva bistveno povečana količina hormona progesterona. Ampak zadeva je kratkotrajna, traja le dan ali še manj (izboljšava slabe novice).

Mnoge mamice pred ali ob prihodu menstruacije opažamo, da se spremeni vedenje naših otrok in tudi naša "mlečna ponudba". Otrok, ki se je prej zadovoljno dojil, se pri prsih nenadoma krega in odklanja dojenje. Seveda spremenjeni hormoni prehajajo v materino mleko, toda količine so tako majhne, da se okus in sestava mleka bistveno ne spremenita.

Nekatere mamice opazijo, da imajo manj mleka kak teden pred menstruacijo in nekatere še kak dan ali dva več. Ker je takrat hormon progesteron aktiven in potem naglo pade, predno začnemo krvaveti (oz. zaradi česar začnemo). Če smo noseče, vrednost progesterona naraste. Takrat se tudi vrednost estrogena poveča.

Dejstvo je, da so nekatere ženske bolj občutljive na hormonske spremembe kot druge. Veliko otrok se v času menstruacije krega pri prsih. To pa zato, ker zaradi hormonskih sprememb pri materi mleko ne navre dovolj hitro ali v dovoljšnji količini, ker imamo ženske takrat dojke bolj občutljive na dotik, ker smo tudi me bolj napete in se to odraža tudi na otrocih (PMS),...

Saj veste: če bi bilo dojenje krivo za slabljenje materinega zdravja, bi bil to evolucijski samomor človeštva.

Kar vam lahko svetujem je le to, da jeste raznovrstno hrano, bogato z železom in to takšne vrste, ki se v telesu najbolje izkoristijo. Pomembne so tudi pravilne kombinacije: če uživate rdeče meso žrebička in popijete še pol litra mleka, bo železo iz hrane bistveno slabše izkoriščeno. Če pa jeste hrano, bogato z železom v kombinaciji z vitaminom C, bo izkoristek bistveno boljši. Nekatere mamice prisegajo na nekaj dnevno uživanje soka sveže, surove, naribane rdeče pese.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

beka08

pozdravljeni,

rodila sem pred petimi tedni (carski rez), pred tremi dnevi je bila moja čišča bledo rumene barve, kot rahel izcedek, danes sem pa zopet zakrvavela. Ali je možno, da je to že menstruacija?

Hvala za odgovor

lp
Default avatar

LLLMojca

beka08, pozdravljeni!

Žal vam na vaše vprašanje strokovno ne znam odgovoriti, zato priporočam, da se obrnete za dr. Pušenjaka na forumu ginekologija.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

očgnrwčnkjrngjkf

pozdravljeni
že pol leta imam menstruacijo, sama si priskrbim vložke itd.....
starša sta ločena, živim pri očetu s katerim si nisva tako zelo blizu. nevem kako naj to povem očiju, ker me je zelo zelo sram, ali mu naj to sploh povem
Default avatar

Zalka

Prav lepo pozdravljeni,
iz deklice ste se razvili v dekle, dobili ste menstruacijo, zagotovo se spreminja tudi vaše telo. Navadno očetje opazijo, da njihova hčerka postaja velika. V družinah se zelo različno pogovarjajo o odraščanju, o telesnih spremembah, o menstruaciji - nekateri starši s svojimi mladostnicami govorijo o teh stvareh odprto, v nekaterih pa so to teme, ki si jih med seboj delijo sestre, ali pa je to tema pogovora med mamo in hčerko. Kako je pri vas? Ste v stiku s svojo mamo? Ste z njo bolj zaupni?

Pravite, da vas je sram - veste, da je menstruacija v nekaterih kulturah za deklice praznik - in ga tako tudi slavijo - kot znak, da počasi stopate v odraslosti, kot znak, da vaše telo dobro deluje in se ga lahko veselite? Seveda gre za zelo osebne stvari, ki jih ne delimo z vsakim, in vi ste tisti, ki odločate, kakšne so meje vaše zaupnosti. Navadno pa staršem, če se z njimi vsaj kolikor toliko dobro razumemo, v enem trenutku povemo, kaj se dogaja z nami. Vam je nerodno pred očetom, ker
ne čutite, da bi si bili z njim blizu? Je kakšen drug razlog?
Napišite kaj več, seveda pa lahko uporabite tudi zasebno sporočilo.

Vse dobro,
dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]