Nosečnost in obporodno obdobje

4 mesečnik - ali naj še je ponoči

Default avatar

Trobentica

Spoštovana Karmen,
prosim vas za pomoč.
Imam dojenčka, ki bo čez 1 teden dopolnil 4 mesece. Z njim je vse v redu in prav, doji se lepo. Pred 2 tednoma se mi je prvič zgodilo, da mi je zvečer zmanjkalo mleka, drl se je na vse pretege in ni pomagalo drugega, kot da sem mu pripravila 100ml milumila - drugega kot št. 2 nisem imela pri roki, zato sem mu pač dala to. Težav ni imel in je brez problema zaspal. Moram še dodati, da je bila to nedelja, cel vikend so si obiski podajali kljuko in razvajala sem njih namesto naju z Blažem.
Malo sem razmislila in od takrat si dopoldne iztisnem 120 ml in mu v primeru, da zvečer nimam dovolj, dam po steklenički, vendar ni potrebno 100, pač pa je zadosti 60 ml. Preostanek zamrznem.
Kljub temu "dodatku" se je začel ponoči prebujati nazaj. Včeraj sem ga na primer že skoraj prisila, da je popil še 50 ml, pa se je kljub temu ob pol štirih zbudil. Potem sem ga kakšne tri četrt ure ujčkala in ga poskušala uspavati z vsemi fintami, kar jih premorem, pa ni šlo.
Ne me prosim razumeti narobe. Meni je najlažje, da ga v primeru, če se zbudi, vzamem k sebi in podojim. Veliko več težav imam, če ga poskušam uspavati brez dojenja. Po drugi strani pa glede na to, da se do pred kakšnima 2 tednoma ni zbujal ponoči in je spal včasih celo do pol osmih, najmanj pa do 6h, res ne bi rada, da se prične nazaj zbujati.
Imam še dve in pol leti starega sina, pri katerem je bila spalna shema v tem času na las podobna, le s tem, da mi zvečer nikoli ni zmanjkalo. Mislila sem pač, da potrebuje več hrane in da je najboljše, da mu dam svoje mleko, itak mi ni bil problem ponoči se malo zbuditi. Toda najverjetneje sem tudi sama s tem pripomogla k nočnim težavam, skozi katere smo šli in ki deloma še danes trajajo.
Karmen, vem, da so eni otroci "spalci", eni pa "nespalci". Če je moj Blaž "nespalec", OK, če pa mislite, da bom to nespanje z dojenjem ponoči potencirala, bi rada to preprečila.
Razmišljala sem o dodajanju goste hrane - že pripravljenih kašic (za po 4. mesecu) v moje mleko in hranjenju po steklenički zvečer. Kaj naj kupim, ko je v lekarni toliko na razpolago in se ne znajdem?
Pa še to. Po ličkih (in nikjer drugje) je imel rahel izpuščaj, ki pa ga s hrastovim lubjem in "navadnimi" kremami nisem mogla odpraviti. Po mnenju pediatra gre za dermatitis, predpisal je razredčen Elocom in stvar je bila v dveh dneh dobra. Po enem tednu se je izpuščaj zopet pojavil. Pediater mi je še rekel, da bo moral v primeru ponavljajočega se izpuščaja razmišljati o alergiji, zato naj raje čim manj dodajam, če pa že kaj, potem Pregomil.
Najraje bi kar dojila, vendar, če se spomnim neprespanih noči pri starejšem sinu potem, ko sem že hodila v službo, me je groza.

Karmen, hvala vam za odgovor.
Liza
Default avatar

LLLKarmen

Draga Liza,
pravite, da je nek večer zmanjkalo mleka in da se je Blaž ponovno začel prebujati ponoči. Sami ste že ugotovili bistvo težave: obiski in posledično stres za dojenčka. Kako pa ste bili kaj tisti vikend utrujeni tudi vi?

Nikakor ni nujno, da bo dojenček, ki je do sedaj ponoči spal tako razvajal očka in mamico še naprej. Pravite, da se kljub dodatku prebuja ponoči. Pa ste ob tem morda pomislili, da potem zagotovo ne more biti lačen? Za zbujanje otroka je namreč možnih več vzrokov, včasih pa jih tudi ne moremo odkriti (drugačen ritem in vzorec spanja). Največkrat se otroci prebujajo zato, ker jim je prevroče/premrzlo, ker so žejni, ker so lačni, ker jim rastejo zobki, ker jih črviči v trebuščku, ker podoživljajo dogajanje preko dneva in burno sanjajo, ker si želijo bližino mamice in cartanje, ... Pa še kakšen vzrok bi se našel.

Pa nenazadnje, tudi če je dojenček res lačen... zakaj je dojenček lahko podnevi lačen, ponoči pa naj ne bi smel biti? Njihovi želodčki so mahni, materino mleko je lahko prebavljivo (in tako je prav, tako je poskrbela Narava, da ne zastaja v črevesju in povzroči kakšnih vnetij), pomembno je, da njegovim potrebam ugodimo. In kaj če morda res ni lačen, morda je samo žejen (suh zrak v stanovanju, morda je pretoplo oblečen in pokrit)?

Aha, pa še nekaj o večernem primanjkljaju mleka. Ah, večerno dojenje - začarani krog neprenehnega hranjenja... Če preko dneva dojite pravilno in pogosto, že po osnovnih zakonih tvorjenja mleka -le tega zagotovo ne zmanjka, saj se tvori sproti. Večerne težave je prej potrebno pripisati dejstvu, da smo tudi mamice takrat že utrujene. Še posebej, če imate še starejše otroke ali zelo naporen dan za seboj... Takrat smo mamice utrujene, nerazpoložene, hormon "sreče" oksitocin, ki sproža hormon prolaktin, ki ima dejavno vlogo pri dojenju ne navre tako, kakor bi si me želele. In posledice so tu. Poskusite omejiti svoje večerne dejavnosti, naj bo to miren in prijeten čas. Poskusite lahko tudi z gnezdenjem, plesom, kengurujčkanjem ali skupno večerno kopeljo, naj bo to prijeten in miren čas. Mnoge mamice to tako uspava, da zaspijo skupaj z dojenčkom.

Mamice so našle naslednje rešitve za "večerne bluese":
- dojite v kar najbolj pravilnem položaju, vmes podirate kupčke
- pazite da plenička ne bo pretesna
- zavijte otročka v manjšo rjuho (odejica je lahko prevroča če imate toplo v stanovanju) v bubo (rokice so navzdol in pod odejo)
- nosite otroka na rokah (za to so močne očkove roke še najbolj pripravne) tako, da je položen delno na levi bok in delno na trebušček
- očka naj nosi otroka v (podprtem) pokončnem položaju, tako da z glavico leži na vdolbini med očkovim vratom in rameni. Pri tem naj mu očka nežno brunda, ta globoki, brundajoči, vibrirajoči zvok otroci obožujejo
- glasno šuškajte (glasovi "šššššš" so podobni glasu krvi, ki ga sliši otrok v maternici)
- zibajte ga z drobnimi, hitrimi nihaji (previdno in na pravi način)
- ponudite mu sesanje (jokajočim dojenčkom največja uteha)
- topla kopel
- masaža trebuščka in telovadba z nogicami
- tudi hopsanje na veliki žogi je fina zadeva (tudi pri nas se je iskazala za najbolj uspešno metodo uspavanja in umirjanja)

Dodajanje goste hrane zvečer, pa še v steklenički? Nikar v stekleničko! To je najslabša izbrana možnost za otrokove zobke. Poleg tega so številne znanstvene raziskave dokazale, da večerni obrok goste hrane ni povečal količine spanja otrok.

Izpuščaj? Da, vaš pediater ima prav. Čimmanj in čimkasneje z ostalimi živili. Če boste dojili, Pregomin tako ali tako ne bo potreben. Če se bo izpuščaj nadaljeval, se posvetujte z zdravnikom in uvedite poskusno dieto, za začetek brez kravjega mleka in jajc. Rezultati so ponavadi vidni v 14 dneh.
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar

Trobentica

Karmen, hvala.
Res so večeri z dvema malčkoma kar naporni, četudi ati pomaga, kdaj pa vseeno ne more... dostikrat sem tudi popoldne sama z njima.
Se bom kar najbolj potrudila - tudi sama sem proti steklenički in že takrat, ko sem mu pripravila milumil, sem bila tako zelo zelo žalostna...
Hvala za vaš čas, res ste mi izčrpno odgovorila. Bom poročala, kako nam gre.
Lepo noč vam želim,
Liza
Default avatar

Mamatejca

Draga Liza!
Tudi nas soncek je prve 3,5 mes. prespal vse noci, zdaj (7,5 mes) pa se prebuja vedno pogosteje. Pa sem ugotovila, da sploh ni vzrok lakota, ampak da rabi mojo blizino. Velikokrat sploh ne zagrabi zize, ampak se stisne k meni in takoj zaspi nazaj. So pa tudi noci, ko se zbudi sredi noci in noce vec zaspat. Takrat pa se mucimo z njim tudi po 2 uri. Takrat uporabimo zogo, na kateri hopsamo, pa gre lazje.
Lp, Mateja
Default avatar

ellla88

violet-sleepbabysleep.blogspot.com/2012/08/sleep-regression.html?m=1

Vem, da je tema že zelo stara, ampak mislim da jo mamice se vedno prebirajo.
Za vse, ki želijo lažje prebresti naporne noči in razumeti, zakaj se je dojenček spet začel prebujati.
Mislim, da je v članku odlično prikazana primerjava, kako dojenčki doživljajo določene stvari v njihovem razvoju.

Lp