Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

Ragade na bradavicah

Default avatar

IrenaB

Karmen, pozdravljena!
Glede mojega problema sva že govorili po telefonu pred približno mesecem dni in ker še ni nič boljše oz. imam ragade sedaj še na drugi dojki, bi rada še enkrat opisala potek in katere kreme sem uporabila po navodilih zdravnice, ker tudi ona ne ve več, kaj bi še poiskusili, boli pa zelo.
Pred dvema mesecema sem prvič začutila bolečino med dojenjem, ko je Luka zelo na hitro potegnil dojko, da je nastala ranica. Začela sem mazati z Bepanthen mazilom. Mazala sem približno dva do tri tedne, ko se mi je "vnel" cel kolobar. Kolobar je bil živo rdeč in boleč, ob krajih pa se je luščil, bradavica pa je bila takrat že tudi vsa v ragadah in ko je Luka jedel je včasih tekla tudi kri. Poiskušala sem z nastavkom, pa ga Luka ni hotel sprejeti in sem dojila naprej brez njega. Naj povem še, da je Luka drugi otrok, star sedaj šest mesecev, vendar prezgodaj rojen ( sedem tednov ).
Ker je bilo vse slabše, sem poklicala vas in ste mi povedali, da so to mogoče tudi glivice (čeprav Luka nima soora v ustih) in takrat sem prenehala uporabljati blazinice za dojenje, dojke sem imela veliko "na zraku", nosila sem samo bombažna oblačila, vključno z nederčkom, bradavice sem mazala tudi z mojim mlekom in z jogurtom, vendar sem prenehala uporabljati Bepanthen mazilo. In mogoče zaradi tega so mi bradavice še bolj spokale, ker so bile čisto suhe, ko je Luka začel sesati, ragade pa so se pojavile tudi na drugi bradavici. Zato sem šla tudi k moji zdravnici in mi je najprej predpisala Tobrex-mazilo za oko in ker ni pomagal, namesto njega Garamycin mazilo za bradavico in Daktarin gel za kolobar. To sedaj mažem že tri tedne pa še vedno ni izboljšanja, zdravnica pa tudi ne ve več, kaj naj še poiskusi.
Zato se spet obračam na vas, če imate še kakšen nasvet, kaj naj še poiskusim, da bi bilo dojenje spet prijetno, ker to postaja že neznosno.
Lep pozdrav in upam, da vas nisem preveč zamorila s tem dolgim pisanjem, Irena.
Default avatar

Karmen Mlinar

Draga Irena,
žal mi je, da imate še vedno težave z ranjenimi bradavicami. Verjamem, da je prav zaradi bolečine ob dojenju lahko le-to kaj neprijetno opravilo in namesto da bi se prepustili in uživali s svojim dojenčkom, vas dojenje boli in občutki, da nekaj ni v redu so seveda zato popolnoma običajni.

Glede na časovno dolžino trajanja težave in glede na to, da vam je zdravnica tudi predpisala mazilo za gljivice, morda gres lahko res za to. Težave z glivicami so lahko zelo dolgotrajne in trdovratne (tudi sama se ubadam z njimi prvič pri tretjem otroku - že štiri mesece!). Zelo pomembno je, da mažete Daktarin še naprej, čeprav nimate simpotomov. Kakor se spomnim iz najinega pogovora ste tudi zelo svetlopolti in imate zelo tenko kožo, ki je predvsem na predelih bradavic zelo zelo občutljiva. Zato so nasveti, da bradavic nikakor ne umivajte z milom, čimmanj tudi z vodo in jih le namažite s svojim mlekom, vsekakor najbolj smiselni. Ker mazila ne pripomorejo k celjenju in izboljšanju, bi bilo morda smiselno tudi, da poskusite z mazilom Lansinoh, ki je čisti, biološko pridelani lanolin (pokličite Urško 01/5186090, da vam ga pošlje) in vsekakor da se oglasite na katerem od naših srečanj, kjer bosta skupaj s svetovalko lahko "v živo" preverili in popravili položaj otroka pri prsih in pri dojenju.

Prilagam članek o težavah z bradavicami, vesela bom, če se bo oglasila tudi še kakšna druga mamica in povedala, kako je reševala podobno situacijo.

****
VNETE BRADAVICE

Občutljive, boleče ali celo razpokane bradavice so za mnoge mamice prva ovira na poti k uspešnemu dojenju. Če mamica nima vdrtih bradavic ali otrokov jeziček ni priraščen, so najpogostejši vzroki za težave:
- nepravilno pristavljanje in/ali
- nepravilno sesanje dojenčka.
- če bradavice niso poškodovane in je dojenček pravilno pristavljen ter tudi sesa pravilno, je lahko vzrok bolečim bradavicam tudi glivično vnetje.

1. PRIPRAVE NA DOJENJE V NOSEČNOSTI

Bodoče matere pogosto sprašujejo, kaj lahko v prid dojenju naredijo že med nosečnostjo. Telo samo se že vso nosečnost pripravlja na dojenje. Zelo koristno pa je, da se ženske v tem času pozanimajo o dojenju ter si skušajo najti krog ljudi, ki jo bodo tudi po porodu spodbujali in ji pomagali z nasveti. Najbolje je, če so to ženske, ki so tudi same dojile in imajo z dojenjem pozitivne izkušnje – to je lahko mama, katera od sorodnic, prijateljic, medicinska sestra, zdravnica ali svetovalka za dojenje.

Dobro je, če ženska že med nosečnostjo preveri, ali nima morda vdrtih ali ploskih bradavic. Marsikateri dojenček ima lahko namreč zaradi tega težave s sesanjem. Kot preizkus lahko ženska položi palec na vrhnji del in kazalec na spodnji del bradavičnega kolobarja, pri čemer prsta nežno stisne. Bradavica naj bi ostala pokončna oziroma izbočena. Če se namesto tega splošči ali celo obrne navznoter, je dobro, če nosi nosečnica oziroma doječa mati posebne bradavične školjke in izvaja tako imenovano Hoffmanovo vajo. Vaje ni priporočljivo izvajati v zadnjih tednih nosečnosti, saj lahko draženje bradavic sproži prezgoden porod. Priporočamo, da se za nasvet v zvezi s tem obrnete na katero od svetovalk za dojenje. Drugi preprost preizkus je opazovanje bradavic med spolnim vzburjenjem ali ob izpostavljenosti hladu. Če se bradavice ob tem izbočijo, potem vaše bradavice niso ploske ali vdrte.

Posebno utrjevanje bradavic z drgnjenjem, s hladnim prhanjem ali s posebnimi mazili ni potrebno oziroma je lahko celo škodljivo. Pred bolečimi in poškodovanimi bradavicami se bo doječa ženska zavarovala, če bo pravilno pristavila dojenčka k prsim in če bo vedela, kakšna je otrokova pravilna tehnika sesanja.

2. BOLEČE BRADAVICE V PRVIH TEDNIH

Občutljivejše bradavice v začetku dojenja so normalen pojav prva dva do štiri dni po porodu. Bolečina v bradavicah ali njihovo vnetje, ki traja dalj časa ali se celo stopnjuje pa je znak, da je potrebno nekaj storiti. Pri tem je pomembno, da mati sama pove, kdaj jo dojenje najbolj boli in od kod izhaja bolečina. Največ krivde za boleče in vnete bradavice je potrebno iskati v nepravilnem položaju otroka pri psih in nepravilnem prisesanju otrokovih ust na prsni bradavici. K bolečim bradavicam v prvih tednih pripomore še tudi nevzpostavljena ponudba-povpraševanje, ki se kaže v izcejanju mleka in trdih, bolečih dojkah. Če otrok poleg prsi sesa še po steklenički ali ima dudo, lahko iščemo vzroke tudi v nepravilnem sesanju pri prsih. Nekateri otroci ob sesanju tudi spodvihajo spodnjo ustnico, ki drgne bradavico in s tem povzročajo bolečino, vzroke nepravilnega sesanja pa lahko iščemo še v prekratki vezi pod otrokovim jezičkom. Nekatere matere otroka odstavijo od prsi še v fazi aktivnega sesanja in s tem tudi povzročijo poškodbe bradavic.

3. PRAVILNO PRISTAVLJANJE DOJENČKA K PRSIM

Za uspešno dojenje – da bo otrok dobil dovolj mleka in da se prepreči vnetje bradavic pri materi – je najpomembnejše pravilno pristavljanje dojenčka k prsim. V kateremkoli položaju mati doji, naj poskrbi, da bosta oba udobno nameščena, pri čemer lahko z dodatnimi blazinami, z nasveti in spodbudnimi besedami pomagata babica ali partner. Pomembno je, da je dojenček s celim telesom obrnjen proti materi, tako da se njuna trebuha dotikata. Otrokovo uho, rama in bok naj bodo v ravni črti, njegova usta pa naj bodo točno v višini bradavice, da se materi ne bo treba sklanjati ali da se novorojenčku ne bo treba naprezati, da bi dosegel bradavico. S prosto roko lahko mati prime dojko, ki je ob otroku, in z bradavico požgečka otrokovo spodnjo ustnico. Novorojenček refleksno široko razpre usta, kar je pravi trenutek, da ga mati nežno pritisne k sebi. Tako bo laže zagrabil bradavico in velik del temnejšega kolobarja okrog bradavice. Ko bo začel sesati, naj mati preveri, ali dojenčkov jeziček objema spodnji del bradavice in ali so njegove ustnice obrnjene navzven. Dojenček naj bo prižet kar najbližje materi, dotikata naj se s trebuhom, otrokova lička in nosek se morata dotikati dojke. Matere se bojijo, da otrok ne bo mogel dihati, če je prižet preblizu, vendar ta strah ni osnovan, saj dojenček sam odmakne nosek ali odpre usta, kadar ne more dihati.

Če je otrok pravilno pristavljen in pravilno sesa, naj mati ne bi imela bolečih bradavic. Če se ji zdi, da otrok ne sesa pravilno, ali če med dojenjem čuti bolečino, naj nežno prekine dojenje s pritiskom prsta na dojenčkovo bradico ali dlesen, tako da čeljust popusti. Nepravilno sesanje je treba prekiniti, ker lahko sicer poškoduje bradavice, pa tudi tehniko sesanja je laže popraviti prej kot pozneje.

Priporočljivo je, da novorojenček zadovolji vse svoje potrebe po sesanju pri materinih prsih – tako imajo dojke dovolj dražljajev za tvorbo mleka, dojenček pa ni zmeden zaradi različnih tehnik sesanja. Duda, cucelj na steklenički ali poseben nastavek za bradavice zahtevajo namreč drugačno tehniko sesanja, kar lahko negativno vpliva na sesanje pri prsih. Če iz kakršnegakoli razloga dodajate dojenčku, ki je mlajši od šest tednov, še kakšno drugo tekočino, priporočamo, da to storite po žlički, s kozarčkom ali kapalko.

V zadnjem času v nekaterih porodnišnicah zelo pogosto svetujejo uporabo bradavičnih nastavkov za dojenje. Svetovalke za dojenje pri La Leche League International jih močno odsvetujemo, saj dolgoročno pogosteje povzročijo težave, kot pa da bi jih rešili. Materine prsi dobijo ob otrokovem sesanju prek nastavka mnogo manj dražljajev, ki sporočajo ustreznim centrom v možganih, kolikšno je povpraševanje po mleku. Tudi izcejalni refleks je počasnejši in šibkejši. Poleg tega se otrok navadi drugačne tehnike sesanja, ki jo je pozneje teže popraviti. Omenjeni nastavki pa lahko vodijo tudi do okužbe bradavic. Če se le da, naj mati ne uporablja nastavka, ampak naj prosi medicinske sestre za pomoč pri dojenju brez njega. Če mati že doji z nastavkom, se lahko z učinkovitimi tehnikami za navajanje dojenčka za dojenje brez nastavka seznani pri svetovalkah za dojenje ali pri materah, ki so to težavo že uspešno premagale.

4. BOLEČE BRADAVICE V VSEH FAZAH DOJENJA

Vzroke lahko iščemo:
- v glivičnem ali v gnojnem vnetju (lahko tudi v otrokovih ustih)
- zobenje otroka in grizenje, žvečenje ter drgnjenje otrokovih dlesni zaradi izraščajočih zob
- nepravilna uporaba prsne črpalke

RAZPOKANE BRADAVICE:
Vzroke lahko iščemo:
- (pretirano) umivanje bradavic z milom
- uporaba raznih krem za telo in deodorantov
- drgnjenje bradavic (lahko ob šiv na nedrčku, pregrobo otiranje z brisačo)
- kožni problemi matere (ekcemi, impetigo, bakterijske infekcije, drugo)
- mati nosi pretesen nedrček ali s šivi preko bradavic ali s kostjo
- mati nosi nedrček iz sintetičnih materialov
- hormonske spremembe v (novi) nosečnosti ali pred menstruacijo

Nekatere matere starejših otrok opažajo povečano občutljivost bradavic ali bolečine v času, ko otrok nenadoma poveča število podojev (2 tedna, 6 tednov, 3 meseci, 6 mesecev) zaradi pospešene rasti.

Prva pomoč pri bolečih bradavicah oz. bolečem dojenju je odstranitev vzroka, ki to povzroča. 90 % težav imajo matere zaradi nepravilnega položaja pri dojenju, ki je možen seveda tudi na eni sami dojki.

Metode za izboljšanje stanja so naslednje:
- nežno ročno iztisnite nekaj mleka pred podojem
- če imate težave samo na eni dojki začnite s podojem na neboleči strani in takoj, ko začutite ščemenje ob navalu mleka otroka prestavite na bolečo stran
- mažite bradavico s svojim mlekom ali čistim lanolinom (Lansinoh)

Včasih so materam priporočali sušenje bradavic s fenom, zračenje in sončenje. Tega ne priporočamo, saj so te metode le še bolj izsušile kožo. V lojnicah okoli bradavice se izloča naravno mazivo za bradavice in se ga na tak način le odstranjuje, kar povzroči več škode kot koristi. Tudi večina krem, ki se prodajajo v ta namen lahko na občutljivejši koži naredijo več škode kot koristi.

GLIVIČNO VNETJE
Pri materi se glivično vnetje vidi kot boleče, srbeče, pekoče in bolj rožnate bradavice, mati ima obenem lahko prisotno tudi glivično vaginalno infekcijo. Pri otroku se glivično vnetje pokaže kot bele pikice ali obloge na notranjih ličkih ali dlesni, ali pa kot vnetje ritke, ki ne preneha.
Default avatar

lija

Pozdravljena!
Poizkusi s Lanolin kremo in blazinicami.Kupila sem jih v lekarni in se je stanje izboljšalo.

lp,lija
Default avatar

Karmen Mlinar

En komentar(ček): blazinic za dojenje naj mati z ranjenimi bradavicami ne uporablja, ker je rana tako vedno na temnem, vlažnem in toplem in potrebuje dalj časa za celjenje. Edine, res uporabne blazinice so navadne blazinice, iz čistega bombažnega blaga. Le te pa je potrebno pogosto menjati, prati in likati.
Default avatar

TinkaraM

Tudi jaz sem imela podobne težave, pa mi je pediatrinja svetovala, da naj po vsakem dojenju bradavice fanj umijem, jih posušim s fenom in namažem s kremo, s katero mažem dojenčico. Potrjujem, da je mi je zelo pomagalo in se je stvar kmalu pozdravila.Poizkusi:
Default avatar

Karmen Mlinar

Draga TinkaraM,
me veseli, da je bil nasvet pri vas uspešen. Včasim so materam res priporočali sušenje bradavic s fenom, zračenje in sončenje. Tega ne priporočamo več, saj so te metode le še bolj izsušile kožo. V lojnicah okoli bradavice se izloča naravno mazivo za bradavice in se ga na tak način le odstranjuje, kar povzroči več škode kot koristi. Tudi večina krem, ki se prodajajo v ta namen lahko na občutljivejši koži naredijo več škode kot koristi.
Default avatar

aslemensek

Pozdravljeni.
21.6. sem rodila Leona porodna teža je bila 2590 in 46cm. Ob odpustu 2460. Že v porodni sobi sva se prvič podojila in je lepo jedel. Ko so mi ga pripeljali v sobo je prišla sestra mi ga pristavila na prsi in brez besed odšla. Ni mi povedala kako mora biti pravilno pristavljen in so mi že v porodnišnici popokale bradavice, katere sem skrbno mazala z lanolinom po vsakem podoju.
Doma se mi je vse skupaj poslabšalo in mi je na desni dojki med bradavico in kolobarjem počila bradavica in sem po nasvetu patronažne sestre pričela z nastavki, Naj povem da so moje bradavice ploske in je mali težko zagrabil.Z nastavki je šlo super tudi bolečina je bila znosna. Na desni sem torej dojila z nastavki na levi pa brez, nakar se mi je zaradi blazinic vse skupaj še poslabšalo in mi je na levi nastala še večja razpoka kot na desni in je zdaj dobesedno luknja, ki sicer ni krvava ampak boli kot hudič. Torej nastavki na obeh straneh. Preizkusila sem že od bepantena, lanolin, prsne školjke, komprese, hemagel...in ta zadeva se ne zaceli. Zdaj si dva dni črpam in mu dajem na flaško in se mi zdi da malce bolše je. Nevem več kaj naj še naredim da se mi ta luknja zaceli da se ne bo več odpirala. Prosim vas za pomoč kaj naj naredim.?
Teža:
odpustna: 2460g
22.7 (posvetovalnica)= 3560g in 51cm
danes= 3910g
Default avatar

trideset

Pozdravljeni.
Proble imam z regadami in napetimi dojkami tudi po dojenju, vse boli, notri se delajo trde bule.
Imam pa problem, da je ne morem ves čas pristavljati, saj imam grozne regade na obeh dojkah, vsako dojenje stiskam zobe in trpim bolečino. Vedno teče kar veliko krvi, ko začne sesasti, tako da je včasih kar grozno gledati. Stara je komaj 5 dni, se bo to sploh popravilo, ali bom mogla trpeti ves čas? Dojim nekje na 2 uri oz. kadar želi, zaenkrat še nimava nekega sistema. Dojke se sploh ne zacelijo med enim in drugim podojem.
Mažem z linolinom, multimam compresses, bepanten, in seveda z mlekom. Hladim po dojenju.. nič boljše... skoraj ves čas imam prsi gole, saj me boli vsak dotik majice. Že v prejšnji nosečnosti je bilo podobno, po 2 mastitisu sem prenehala dojit. Kakšen nasvet kako zmanjšati bolečino?
Hvala
Default avatar

pranajama

Pozdravljeni!

Tudi jaz bi se navezala na ta problem. Sicer sem si že kar nekaj prebrala na to temo, pa vseeno. Moj Liam je star 4t in 2 dni, v teži zelo lepo napreduje. Desna dojka se že lepo utrjuje in že vidim, kako prijetno je lahko dojenje :) Problem pa imam na levi dojki. Parkrat se ni dobro pristavil, ob krču v trebuščku je nepričakovano potegnil bradavico vstran in pojavila se mi je obupna ragada oz. se je bradavica razklala na pol. Zdaj se lepo pristavlja, ampak rana je ostala. Seveda vsakič, ko ga pristavim rano na novo odpre in me na začetku res obupno boli, po kaki minuti pa potem postane znosno. Izboljšalo se je vsaj toliko, da ne priteče več kri, mogoče kdaj le še čisto svetla sled krvi. Mažem z Multimam linolinom, imam tudi njihove komprese, dojko imam čimveč zunaj na zraku. Mislim, da se mi ne slabša, nekega izboljšanja pa vseeno ni. Vseeno sem že prav naveličana te konstantne bolečine in bi rada bolj sproščeno dojila naprej. O nastavkih sem že veliko prebrala in bi raje poskusila rešiti problem brez njih. Začenjam se spraševat, če je sploh res možno, da se to pozdravi?! Je možno to rešiti brez večje spremembe položaja dojenja in nastavkov? Dojim namreč sede - leže na boku sem spet poskusila, pa se mali zelo težko pravilno pristavi in tudi bolečina ni nič manjša, položaj nogometne žoge pa mi tudi ne ustreza preveč, se težko namestiva v ta položaj. Poleg fizične bolečine je potem tu še psihična napetost, saj sem pogosto že pred dojenjem pod stresom ko vem, da je na vrsti poškodovana dojka in bo spet bolelo... Najhuje je ponoči/zjutraj - ponoči podoji le iz ene dojke, ker potem že spi naprej in se poškodovana dojka do naslednjega podoja "zapre" - čez rano se naredi zaščitna skorjica in potem je še bolj neprijetno, ko se pristavi in se rana spet odpira... Čez nekaj dni imava tudi prvo posvetovalnico, tako da bom vprašala tudi glede glivic...

Hvala za vsak nasvet!