Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

Boleče dojenje

Default avatar

Andreja

Pozdravljena, upam, da bom dobila kakšno pozitivno informacijo pri vas. Moj sin bo jutri star 3 mesece, mene pa še vedno strašansko bolijo bradavice. Pogosto tako močno, da po nočnem dojenju sploh ne morem od bolečin več zaspati. Patronažna mi je rekla, da otrok pravilno sesa in da bo bolečina popustila, vendar je še vedno enako. Uporabljam Bepanten, vendar nič ne pomaga. Ragad nimam, imam pa eno bradavico razpokano, ki se nikakor noče zaceliti, pa tudi druga je ves čas živo rdeča. Otrok dobro napreduje, mleka je dovolj, samo meni je dojenje namesto v veselje, skoraj muka. Kaj svetujete? G in spolšni zdravnik sta rekla samo, da bo minilo in tudi nobene kreme nisem dobila.
Hvala za trud in LP.
Default avatar

Karmen Mlinar

Draga Andreja,
najprej prilagam odgovor na vprašanja o bolečih bradavicah, ki sem ga na tem forumu in forumu Starši-staršem že večkrat objavila, če pa imate še kakšno vprašanje pa kar napišite ali pokličite!

VNETE BRADAVICE

Občutljive, boleče ali celo razpokane bradavice so za mnoge mamice prva ovira na poti k uspešnemu dojenju. Če mamica nima vdrtih bradavic ali otrokov jeziček ni priraščen, so najpogostejši vzroki za težave:
- nepravilno pristavljanje in/ali
- nepravilno sesanje dojenčka.
- če bradavice niso poškodovane in je dojenček pravilno pristavljen ter tudi sesa pravilno, je lahko vzrok bolečim bradavicam tudi glivično vnetje.

1. PRIPRAVE NA DOJENJE V NOSEČNOSTI

Bodoče matere pogosto sprašujejo, kaj lahko v prid dojenju naredijo že med nosečnostjo. Telo samo se že vso nosečnost pripravlja na dojenje. Zelo koristno pa je, da se ženske v tem času pozanimajo o dojenju ter si skušajo najti krog ljudi, ki jo bodo tudi po porodu spodbujali in ji pomagali z nasveti. Najbolje je, če so to ženske, ki so tudi same dojile in imajo z dojenjem pozitivne izkušnje – to je lahko mama, katera od sorodnic, prijateljic, medicinska sestra, zdravnica ali svetovalka za dojenje.

Dobro je, če ženska že med nosečnostjo preveri, ali nima morda vdrtih ali ploskih bradavic. Marsikateri dojenček ima lahko namreč zaradi tega težave s sesanjem. Kot preizkus lahko ženska položi palec na vrhnji del in kazalec na spodnji del bradavičnega kolobarja, pri čemer prsta nežno stisne. Bradavica naj bi ostala pokončna oziroma izbočena. Če se namesto tega splošči ali celo obrne navznoter, je dobro, če nosi nosečnica oziroma doječa mati posebne bradavične školjke in izvaja tako imenovano Hoffmanovo vajo. Vaje ni priporočljivo izvajati v zadnjih tednih nosečnosti, saj lahko draženje bradavic sproži prezgoden porod. Priporočamo, da se za nasvet v zvezi s tem obrnete na katero od svetovalk za dojenje. Drugi preprost preizkus je opazovanje bradavic med spolnim vzburjenjem ali ob izpostavljenosti hladu. Če se bradavice ob tem izbočijo, potem vaše bradavice niso ploske ali vdrte.

Posebno utrjevanje bradavic z drgnjenjem, s hladnim prhanjem ali s posebnimi mazili ni potrebno oziroma je lahko celo škodljivo. Pred bolečimi in poškodovanimi bradavicami se bo doječa ženska zavarovala, če bo pravilno pristavila dojenčka k prsim in če bo vedela, kakšna je otrokova pravilna tehnika sesanja.

2. BOLEČE BRADAVICE V PRVIH TEDNIH

Občutljivejše bradavice v začetku dojenja so normalen pojav prva dva do štiri dni po porodu. Bolečina v bradavicah ali njihovo vnetje, ki traja dalj časa ali se celo stopnjuje pa je znak, da je potrebno nekaj storiti. Pri tem je pomembno, da mati sama pove, kdaj jo dojenje najbolj boli in od kod izhaja bolečina. Največ krivde za boleče in vnete bradavice je potrebno iskati v nepravilnem položaju otroka pri psih in nepravilnem prisesanju otrokovih ust na prsni bradavici. K bolečim bradavicam v prvih tednih pripomore še tudi nevzpostavljena ponudba-povpraševanje, ki se kaže v izcejanju mleka in trdih, bolečih dojkah. Če otrok poleg prsi sesa še po steklenički ali ima dudo, lahko iščemo vzroke tudi v nepravilnem sesanju pri prsih. Nekateri otroci ob sesanju tudi spodvihajo spodnjo ustnico, ki drgne bradavico in s tem povzročajo bolečino, vzroke nepravilnega sesanja pa lahko iščemo še v prekratki vezi pod otrokovim jezičkom. Nekatere matere otroka odstavijo od prsi še v fazi aktivnega sesanja in s tem tudi povzročijo poškodbe bradavic.

3. PRAVILNO PRISTAVLJANJE DOJENČKA K PRSIM

Za uspešno dojenje – da bo otrok dobil dovolj mleka in da se prepreči vnetje bradavic pri materi – je najpomembnejše pravilno pristavljanje dojenčka k prsim. V kateremkoli položaju mati doji, naj poskrbi, da bosta oba udobno nameščena, pri čemer lahko z dodatnimi blazinami, z nasveti in spodbudnimi besedami pomagata babica ali partner. Pomembno je, da je dojenček s celim telesom obrnjen proti materi, tako da se njuna trebuha dotikata. Otrokovo uho, rama in bok naj bodo v ravni črti, njegova usta pa naj bodo točno v višini bradavice, da se materi ne bo treba sklanjati ali da se novorojenčku ne bo treba naprezati, da bi dosegel bradavico. S prosto roko lahko mati prime dojko, ki je ob otroku, in z bradavico požgečka otrokovo spodnjo ustnico. Novorojenček refleksno široko razpre usta, kar je pravi trenutek, da ga mati nežno pritisne k sebi. Tako bo laže zagrabil bradavico in velik del temnejšega kolobarja okrog bradavice. Ko bo začel sesati, naj mati preveri, ali dojenčkov jeziček objema spodnji del bradavice in ali so njegove ustnice obrnjene navzven. Dojenček naj bo prižet kar najbližje materi, dotikata naj se s trebuhom, otrokova lička in nosek se morata dotikati dojke. Matere se bojijo, da otrok ne bo mogel dihati, če je prižet preblizu, vendar ta strah ni osnovan, saj dojenček sam odmakne nosek ali odpre usta, kadar ne more dihati.

Če je otrok pravilno pristavljen in pravilno sesa, naj mati ne bi imela bolečih bradavic. Če se ji zdi, da otrok ne sesa pravilno, ali če med dojenjem čuti bolečino, naj nežno prekine dojenje s pritiskom prsta na dojenčkovo bradico ali dlesen, tako da čeljust popusti. Nepravilno sesanje je treba prekiniti, ker lahko sicer poškoduje bradavice, pa tudi tehniko sesanja je laže popraviti prej kot pozneje.

Priporočljivo je, da novorojenček zadovolji vse svoje potrebe po sesanju pri materinih prsih – tako imajo dojke dovolj dražljajev za tvorbo mleka, dojenček pa ni zmeden zaradi različnih tehnik sesanja. Duda, cucelj na steklenički ali poseben nastavek za bradavice zahtevajo namreč drugačno tehniko sesanja, kar lahko negativno vpliva na sesanje pri prsih. Če iz kakršnegakoli razloga dodajate dojenčku, ki je mlajši od šest tednov, še kakšno drugo tekočino, priporočamo, da to storite po žlički, s kozarčkom ali kapalko.

V zadnjem času v nekaterih porodnišnicah zelo pogosto svetujejo uporabo bradavičnih nastavkov za dojenje. Svetovalke za dojenje pri La Leche League International jih močno odsvetujemo, saj dolgoročno pogosteje povzročijo težave, kot pa da bi jih rešili. Materine prsi dobijo ob otrokovem sesanju prek nastavka mnogo manj dražljajev, ki sporočajo ustreznim centrom v možganih, kolikšno je povpraševanje po mleku. Tudi izcejalni refleks je počasnejši in šibkejši. Poleg tega se otrok navadi drugačne tehnike sesanja, ki jo je pozneje teže popraviti. Omenjeni nastavki pa lahko vodijo tudi do okužbe bradavic. Če se le da, naj mati ne uporablja nastavka, ampak naj prosi medicinske sestre za pomoč pri dojenju brez njega. Če mati že doji z nastavkom, se lahko z učinkovitimi tehnikami za navajanje dojenčka za dojenje brez nastavka seznani pri svetovalkah za dojenje ali pri materah, ki so to težavo že uspešno premagale.

4. BOLEČE BRADAVICE V VSEH FAZAH DOJENJA

Vzroke lahko iščemo:
- v glivičnem ali v gnojnem vnetju (lahko tudi v otrokovih ustih)
- zobenje otroka in grizenje, žvečenje ter drgnjenje otrokovih dlesni zaradi izraščajočih zob
- nepravilna uporaba prsne črpalke

RAZPOKANE BRADAVICE:
Vzroke lahko iščemo:
- (pretirano) umivanje bradavic z milom
- uporaba raznih krem za telo in deodorantov
- drgnjenje bradavic (lahko ob šiv na nedrčku, pregrobo otiranje z brisačo)
- kožni problemi matere (ekcemi, impetigo, bakterijske infekcije, drugo)
- mati nosi pretesen nedrček ali s šivi preko bradavic ali s kostjo
- mati nosi nedrček iz sintetičnih materialov
- hormonske spremembe v (novi) nosečnosti ali pred menstruacijo

Nekatere matere starejših otrok opažajo povečano občutljivost bradavic ali bolečine v času, ko otrok nenadoma poveča število podojev (2 tedna, 6 tednov, 3 meseci, 6 mesecev) zaradi pospešene rasti.

Prva pomoč pri bolečih bradavicah oz. bolečem dojenju je odstranitev vzroka, ki to povzroča. 90 % težav imajo matere zaradi nepravilnega položaja pri dojenju, ki je možen seveda tudi na eni sami dojki.

Metode za izboljšanje stanja so naslednje:
- nežno ročno iztisnite nekaj mleka pred podojem
- če imate težave samo na eni dojki začnite s podojem na neboleči strani in takoj, ko začutite ščemenje ob navalu mleka otroka prestavite na bolečo stran
- mažite bradavico s svojim mlekom ali čistim lanolinom (Lansinoh)

Včasih so materam priporočali sušenje bradavic s fenom, zračenje in sončenje. Tega ne priporočamo, saj so te metode le še bolj izsušile kožo. V lojnicah okoli bradavice se izloča naravno mazivo za bradavice in se ga na tak način le odstranjuje, kar povzroči več škode kot koristi. Tudi večina krem, ki se prodajajo v ta namen lahko na občutljivejši koži naredijo več škode kot koristi.

GLIVIČNO VNETJE
Pri materi se glivično vnetje vidi kot boleče, srbeče, pekoče in bolj rožnate bradavice, mati ima obenem lahko prisotno tudi glivično vaginalno infekcijo. Pri otroku se glivično vnetje pokaže kot bele pikice ali obloge na notranjih ličkih ali dlesni, ali pa kot vnetje ritke, ki ne preneha.

Številke svetovalk:
Jana 01/ 510 51 00
Mateja 01/ 512 45 74
Urša 01/ 518 60 90
Karmen 01/ 831 27 27
Irena 04/ 510 80 01
Tanja 05 / 627 34 84.
Špelca 02/ 251 24 11
Default avatar

Gala

Pozdravljena,

tudi jaz imam podobne tezave, zato svojo dvomesecno deklico dojim zgolj z nastavki - pa imam obcasno kljub temu bradavice vnete in nastale so tudi ragade. Vendar sva se na nastavke kar navadili in brez njih niti ne poskusim vec. Prvega otroka sem tako dojila sest mesecev. Vem da jih ne priporocajo vendar ce drugace ne gre je pac to bolje kot nic, kajne?
Default avatar

Karmen Mlinar

Draga Gala,
vsekakor se strinjam, da je bolje dojiti z nastavki, kakor sploh ne dojiti. Uporaba nastavkov za dojenje je sporna, ker v določenih primerih sploh niso potrebni, v določenih primerih so le nadomestilo namesto da bi reševali določeno situacijo, v nekaterih primerih pa jih je res potrebno uporabiti in je njihova uporaba v zelo redkih primerih res smiselna (privajanje nedonošenčkov na dojenje, prehod iz stekleničke na dojenje, res hudo udrte, nepopravljivo trde bradavice). V naših porodnišnicah žal matere nastavek za dojenje dobijo prehitro, namesto da bi se izučeno osebje posvetilo materi in njenim težavam z dojenjem pač najenostavneje - ponudijo nastavek in jih ne zanima, kaj se potem dogaja z dojenjem, ko mati odide iz porodnišnice. Z nastavki je podobno kot z dudo - so v redu, če imamo problem in ga tudi rešujejo a je potrebno paziti, da se ne zlorabljajo.

Prosim, preberite si članek o nastavkih za dojenje, ki ga bom skopirala spodaj, morda boste našli kakšno uspešno rešitev tudi za vas.

****
DOJENJE, TEŽAVE Z BRADAVICAMI IN NASTAVKI ZA DOJENJE

Občutljive, boleče ali celo razpokane bradavice so za mnoge mamice prva ovira na poti k uspešnemu dojenju. Če mamica nima vdrtih bradavic ali otrokov jeziček ni priraščen, so najpogostejši vzroki za težave:
- nepravilno pristavljanje in/ali
- nepravilno sesanje dojenčka.
- če bradavice niso poškodovane in je dojenček pravilno pristavljen ter tudi sesa pravilno, je lahko vzrok bolečim bradavicam tudi glivično vnetje.

NASTAVEK ZA DOJENJE - PRIJATELJ ALI SOVRAŽNIK?
Nastavki za dojenje - sporni, polemični, osovraženi, preveč uporabljani

V naših porodnišnicah žal prepogosto predlagajo mamicam, ki imajo vdrte bradavice ali kakršnekoli druge težave ob dojenju, da uporabljajo poseben nastavek, ki se namesti okoli bradavičnega kolobarja in bradavice, da se otrok laže pristavi. Nastavek za kratek čas res lahko pomaga, vendar je pomanjkljivosti te tehnike dosti več kot prednosti. Uporaba nastavka namreč zmanjšuje stimulacijo prsi. Otrok se na nastavek "navadi" in ko mu mamica ponudi golo bradavico, le-ta odklanja dojenje. Mnogo bolje je, da se težave, ki vodijo v uporabo nastavka rešujejo na drugačne načine: udrte bradavice z nošenjem bradavičnih školjk ali s posebnimi vajami (Hoffmanove vaje), prepolne prsi ob navalu mleka z iztiskavanjem pred pristavitvijo, poškodovane bradavice s pravilnim pristavljanjem.

Nastavek za dojenje je umeten cucelj, ki ga matere uporabljajo preko svoje prsne bradavice med dojenjem otroka. Prve nastavke za bradavice so poznali že v 16. stoletju in so jih uporabljali za pomoč pri dojenju dojenčkov in za pomoč materam za zaščito vnetih in ranjenih bradavic. Prvotno so bili narejeni iz svinca, srebra, voska, lesa, kositra, pločevine, kosti, slonovine ali stekla, skupaj s gumijasto elastiko ali gumijastim cucljem, katerega je dojenček lahko sesal. Zanimivo je, da se v nekaterih deželah tretjega sveta še vedno najdejo izpeljanke teh prvotnih nastavkov, celo v lekarnah.

Največ nastavkov za bradavice je narejeno iz gume, lateksa ali silikona ali variant teh materialov. Dobite jih lahko v vseh porodnišnicah, trgovinah z otroško opremo, lekarnah in pri nekaterih patronažnih sestrah, ki pri nas obiskujejo porodnice na domu.

Raziskave, ki so primerjale in ocenjevale učinkovitost gumijastih, lateksnih in silikonskih nastavkov so dokazale, da so nastavki povzročitelji od 22 do 58% zmanjšanih zalog materinega mleka. Dojenček preko nastavka namreč ne more enako učinkovito stiskati materine mlečne žleze, kar vodi v dolgoročno gledane probleme z zalogo mleka in lahko celo še poslabša ranjenost in poškodovanost bradavic. Dojenček, ki sesa preko nastavka mora sesati z večjo močjo, ker ne samo molze mleka iz dojk ampak mora sesanje tudi poskrbeti za transfer mleka preko nastavka do otrokovih ustec. Posledica tega je zmanjšana proizvodnja mleka, dojenček se hitreje utrudi in prepočasi pridobiva na teži.

Kako to, da kljub vedenju, kakšne probleme povzroča uporaba nastavkov, le te v zdravstvu vseeno uporabljajo?

Zdravstveno osebje ponudi nastavek kot pomoč, da se otrok vseeno uspe prisesati na dojko. Toda uspešnost je le začasna, zato matere, ki zapustijo porodnišnico in dojijo z nastavkom dokazano dojijo manj časa, imajo več težav in njihovi otroci slabše napredujejo na teži. S ponuditvijo nastavka materi je pomoč le začasna in kratkotrajna, namesto, da bi ji pomagali strokovno poiskati vzroke za težave in jih uspešno odpravili. Največkrat matere in zdravstveno osebje posežejo po nastavkih za bradavice iz naslednjih vzrokov:
- da bi izboljšali šibko, slabo sesanje dojenčka pri prsih
- da premostijo težave zaradi prevelikega navala mleka in posledično pretrdih dojk
- da pomagajo dojenčku, ki je zmeden z uporabami dud in stekleničk in jim daje prednost pred dojkami
- za zaščito bolečih in poškodovanih bradavic
- za preventivno preprečitev bolečih bradavic

Uporaba nastavkov za dojenje v nekaterih posebnih primerih omogoča dojenje, žal pa v večini primerov le daje trenutno iluzijo, da je problem z dojenjem rešen, saj je potrebno najprej odpraviti vzroke za težave, ne pa jih le začasno reševati.

Prevelik naval mleka v prvih dneh po porodu lahko povzroči ogromno težav pri dojenju. Najboljša rešitev za prevelik naval mleka je, da se le ta postopoma zmanjšuje, ne pa ponudi nastavek. Za zmanjševanje prepolne in trde areole naj mati uporablja tehnike iztiskanja mleka (ročno ali s črpalko) in s toplimi obkladki na bolečih mestih. Mati naj iztisne le toliko mleka, da občuti olajšanje, areola se zmehča in dojenček lahko zagrabi.

Pogosto se mamicam napačno priporočajo nastavki kot pomoč pri ranjenih in bolečih bradavicah. Najboljša pomoč pri bolečih bradavicah oz. bolečem dojenju je odstranitev vzroka, ki to povzroča. 90 % težav imajo matere zaradi nepravilnega položaja pri dojenju, ki je možen seveda tudi na eni sami dojki.

Metode za izboljšanje stanja so naslednje:
- nežno ročno iztisnite nekaj mleka pred podojem
- če imate težave samo na eni dojki začnite s podojem na neboleči strani in takoj, ko začutite ščemenje ob navalu mleka otroka prestavite na bolečo stran
- mažite bradavico s svojim mlekom ali čistim lanolinom (Lansinoh)

Najpogosteje se (žal, napačno) priporoča uporaba nastavkov za dojenje pri materah, ki imajo velike, ploske ali celo navznoter obrnjene bradavice, saj se na takšne bradavice dojenček zelo težko prisesa. Najbolj učinkovita tehnika za izboljšanje pristavljanja, če ima mati takšne bradavice, je t.i. "tehnika sendviča", kjer mati tik pred pristavitvijo otroka nežno stisne tkivo dojke, ga rahlo potegne navzven in pomaga bradavico s celo areolo dobesedno "stlačiti" v otrokova usteca. Ta tehnika je podobna temu, kadar odrasli s prsti stisnemo kruh zelo obilnega sendviča ali hamburgerja in ga nesemo v usta, saj je sama višina sendviča prevelika za naša usta. Kadar mati uporablja tehniko "sendviča", naj pazi, da:
- stiskanje tkiva dojke ne sme povzročati bolečine
- vsi materini prsti naj bodo za areolo, kjer naj bi bila pravilno tudi otrokova usteca
- mati uporablja to tehniko dokler se stanje bradavic ne popravi oz. dokler dojenček potrebuje pomoč pri prisesavanju na areolo
- oblika "sendviča" naj bo podobna obliki otrokovih ustec

Nekateri otroci, ki se zelo slabo dojijo, potrebujejo dodatek, saj prepočasi ali preslabo pridobivajo na teži. V takem primeru poskusimo otroka dohranjevati brez uporabe stekleničk in cucljev. Že najmanjšega dojenčka lahko lepo dohranjujemo s pomočjo kapalke, brizgalke, žličke ali kar direktno pije iz skodelice. Pomaga tudi, da tik pred podojem kapnemo nekaj kapljic mleka na bradavico in ga šele nato poskušamo pristaviti. Dohranjevanje mora biti počasno, postopno in v majhnih količinah, da se dojenčku ne zaleti ali celo vdihne tekočino.

Svetovalke za dojenje se ponavadi najdemo v situaciji, ko matere nastavke za dojenje že uporabljajo. V takšni situaciji materi nikakor ne pomaga, da jim nastavke odsvetujemo, saj so nastavki že tu in je najbolje, da jim poskušamo pomagati dobro dojiti tudi z nastavki.

Mati, ki doji z nastavki, naj poveča telesni stik koža na kožo s svojim otrokom, kar izboljša občutke povezanosti matere z otrokom. Mati in dojenček se lahko skupaj kopata v topli kopeli, kjer sta oba sproščena in se lahko poskusita dojiti brez nastavka. Kadar so dojenčki zaspani, se manj upirajo spremembam, če mati prsni nastavek odstrani. Mati naj tudi vedno najprej poskusi podojiti otroka brez nastavka, šele nato mu ponudi dojke nastavkom. Poskusi dojenja z nastavki in/ali brez nastavka so lahko zelo stresni tako za mater in za otroka in velikokrat vodijo v predčasno odstavitev otroka, saj mati raje ponudi stekleničko, kakor da se trudi dojiti pod takimi stresnimi pogoji.

Če dojenček zavrne vse poskuse, da bi se prisesal na dojko brez nastavka, naj mati najprej postopoma poskuša "odvajanje" od nastavka. Če mati uporablja gumijasti nastavek ali celo cucelj od stekleničke ali lateksni nastavek je dobro, da si za prehodno obdobje priskrbi tanek, silikonski nastavek. Tanek, silikonski nastavek se na kožo namreč najbolje "prilepi" in postane t.i. "druga koža", mati naj vstavi bradavico v nastavek kar najglobje, saj bodo otrokove čeljusti in dlesni le tako lahko dosegle tudi do mlečnih vodov oz. sinusov, ki se nahajajo tik za areolo in bo otrok pravilneje molzel mleko kakor samo pri sesanju konice cuclja. Mnoge matere, ki uspešno dojijo z nastavki poročajo, da je pomembno, da se nastavek za bradavice pred uporabo segreje v topli vodi ali v materinih rokah, kar poveča upogljivost in prilagodljivost nastavka. Matere zmehčan, pogret nastavek upognejo odznotraj navzven in ga položijo kar najglobje na konec bradavice in nato s prsti pogladijo nastavek proti robu, da kar najbolje "tesni" ob kožo. Za boljši oprijem je dobro, da matere nastavek z notranje strani malce zmočijo s svojim mlekom ali vodo kar pomaga pri tesnem obdržanju nastavka na svojem mestu med procesom hranjenja. Z dojenčkovim sesanjem se materina bradavica počasi razteza v konico nastavka, kar pomaga dojenčku, da še učinkoviteje molze mlečne sinuse tik za areolo.

Če dojenček ne sprejme dojke brez nastavka, je za dobro in učinkovito dojenje z nastavkom pomembno, da:
- sta otrokov nosek in lička v tesnem stiku s kožo na materinih dojkah
- da sta obe ustnici - zgornja in spodnja ustnica obrnjeni navzven
- da sta otrokovi lički polni in okrogli. Jamice v ličkih otroka pomenijo, da je v ustih preveč prostora in sesanje ni učinkovito. Med dojenjem z nastavki ali brez morajo biti otrokova usta kar najbolj polna materine bradavice in čim več areole
- mati med hranjenjem ne sme občutiti nobene bolečine
- dojenček med hranjenjem glasno in vidno požira mleko
- po končanem podoju mora biti materina bradavica izstopajoča, podaljšana in zaobljena

Mnogi dojenčki so bolj pripravljeni na spremembe na dojkah (da odstranimo nastavek), tik po začetku t.i. naval mleka, do katerega pride v prvih minutah sesanja pri dojkah. Matere naval mleka prepoznamo tako, da začutimo ščemenje, dojenček zastane s sesanjem in bolj pogosto golta mleko, nekaterim materam se na drugi dojki začne izcejati mleko. Takrat nastavek odstranite in poskusite otroka pristaviti brez nastavka, saj mleko še zelo lepo teče. Eden od načinov postopnega odstavljanja od nastavka je tudi ta, da se dojenček doji z nastavkom pri eni dojki, nato mu ponudimo drugo dojko brez nastavka. Pomembno je, da mati poskuša z dojenjem brez nastavka pri vsakem hranjenju in da se pri tem popolnoma prilagodi otroku. Če je dojenček nerazpoložen, hudo lačen in zelo joka, nima smisla da ga dražimo še s spremembami pri sesanju. Ko se otrok pomiri, postane zaspan pa poskusite nastavek odstraniti.

V starejših besedilih o dojenju najdemo nasvet, da nastavek postopoma in počasi režemo s škarjicami z vrha konice. Ta metoda je primerna le za tanke, gumijaste nastavke. Metoda ni primerna za silikonske nastavke, pa naj bo le-ta še tako tenak, saj je odrezan rob silikonskega nastavka lahko zelo oster in lahko poškoduje otrokova usta in materine bradavice.

Mati, ki otroka odstavlja od nastavka naj bo v stiku z zdravnikom, kjer lahko pogosteje spremlja otrokovo napredovanje, zdravje in napredovanje pri teži. Skrbno naj opazuje mokre in pokakane pleničke, ki so dober znak, da otrok dobi dovolj mleka, pazi naj da je otrok pravilno pristavljen in pravilno sesa. Otroci, ki so zdravi, živahni in čuječi, ki dobro napredujejo na teži, verjetno s postopnim prehodom na dojenje brez nastavkov ne bodo imeli težav.

Daljša uporaba tankih silikonskih nastavkov je smiselna le, če se dojenček neprestano upira dojenju brez nastavkov. Nekatere matere raje dojijo kratek čas in z nastavki, kakor da sploh ne dojijo.

6. POVZETEK

Nastavki za dojenje so lahko uporabno "orodje" za ohranjanje dojenja, kadar vse druge tehnike in metode odpovedo. Vseeno pa naj matere nastavke uporabljajo čimmanj.

Nastavki za dojenje se pogosto uporabljajo napačno in zaradi napačnih vzrokov:
- boleče bradavice (za zaščito in /ali za preventivo)
- prepolne dojke mleka
- sesalne zmede (otrok je zmeden s sesanjem dud in cucljev na stekleničkah)
- pri nedonošenčkih
- nevroloških težav dojenčka
- zavračanje dojenja pri dojkah

Problemi, ki jih povzročajo uporaba nastavkov:
- zmanjšan in težji pretok mleka
- bradavice so boleče, ranjene in še vedno poškodovane
- dojenček se navadi na obliko in okus cuclja in začne odklanjati dojke
- zmanjšana zaloga mleka
- dojenček se ne zna več pravilno pristaviti
- matere se zaradi težav pri dojenju počutijo krive in nesposobne

Ali so nastavki za bradavice primerni?
Ali je mati poskusila vse metode in tehnike pravilnega pristavljanja, poiskala strokovno pomoč ali je takoj otroku ponudila (so ji ponudili) nastavke?

Ali prednosti uporabe nastavkov pretehtajo slabosti?
- Če mati razume, da je uporaba nastavka samo začasna rešitev težave in je potrebno poiskati in odstraniti težave.k osebjem
- posvetujemo se z svetovalko za dojenje pri LLLI
- posvetujemo se s profesionalno laktacijsko konzultantko
- kadar ima mati prepolne dojke, naj mleko iz jih iztiska le za olajšanje, pred podojem
- kadar ima mati ploske bradavice naj pred podojem poskusi izvleči bradavice s posebnimi školjkami, Hoffanovimi vajami, tehniko "sedviča" ali s prsno črpalko
- če je dodajanje mleka potrebno, naj otrok dobi mleko s pomočjo kapalke, brizgalke, žličke ali ga pije iz skodelice
- dojenčku prve tedne ne ponujajmo dud in stekleničk
- povečajte kožni stik med materjo in dojenčkom

"Varnostni ukrepi" :
- podojite otroka kadar on želi, ne postavljajte mu urnikov in omejitev, ne omejujete čas trajanja podojev
- skrbite za dobro zalogo mleka in svoj počitek ter kvalitetno prehrano
- dnevno opazujte, kako pogosto in kako se doji otrok, opazujte polulane in pokakane pleničke
- skrbno spremljajte porast otrokove teže
- sproti odpravljajte trenutne probleme (vnete bradavice, zamašeni vodi, nepravilno pristavljanje.)
- če nastavke že uporabljate jih poskusite čimprej vzeti iz uporabe
- nikoli ne odrežite silikonskega nastavka

Literatura:
- Dojenje in materinstvo iz srca, Ksenija Šoster Olmer, 1999
- Breastfeeding Answer Book, LLLI, 1997
- Nipple Shields.Friend or Foe?, Kathy Parkes, IBCLC, from LEAVEN, Vol. 36 No. 3, June-July 2000, pp. 39-41