Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Pomoc pri dojenju-relaktacija

Default avatar

Nadawv

Pozdravljeni!
Na vas se obracam, ker potrebujem pomoc. Upam, namerc, da bi spet lahko dojila svojega sina. Je prvorojenec, star 14 dni. Rojen je bil z urgentnim carskim rezom, se na intenzivni se je drugi dan prisesal in dojila sva se vse dni v porodnisnici. Razen prvi dan, ni dobival dodatkov. Sicer je izgubil nekaj teze, a jo je nadoknadil dovolj, da ni dobil dodatka in smo lahko sli domov. Doma pa sem takoj imela vecje tezave s pristavljanje, saj ni bilo pomoci med.sester, a se je se vedno dojil. Patronazna mi je ob prvem obisku svetovala uporabo nastavkov, kar sem naredila, ker sem imela bradavice poskodovane do krvi. Po prvi uporabi nastavkov, se je vse poslabsalo. Preko nastavka je mali s sesanjem potegnil ranjeno kozo z bradavice, da so bolecine postale nevzdrzne in takoj po uporabi sem zacutila, da so mi prsaa splahnela. Mali se je ves cas dojil, ko je zelel in kolikor je zelel. Naslednji obisk patronazne( prisla je ddruga), je rekla, da mali ne pridobiva dovolj teze, da nimam dovolj mleka in da naj zacnem dodajati. Hkrati pa priporocila dan pavze za dojenje, da si opomorem in da se tvori novo mleko. Vendar je mleka vedno manj. Zacela sem crpati, ker mali vec ne zgrabi dojke in se prevec vznemiri, ce ga poskusam podojit pred dodatkom. Nacrpam zelo malo. Prvi dan 60 ml, potem 10ml, 30 ml in vceraj skoraj nic.
Srcno bi si zelela ponovno vzpostaviti dojenje, a ne vem kako. Hvalezna za vsak nasvet!
Default avatar

Zalka

Prav lepo pozdravljeni, draga mamica novorojenčka;
pravite, da bi radi nadaljevali z dojenjem, pojavile pa so se težave, ki jih po nasvetih patronažnih medicinskih sester skušate kar najbolje reševati. Smiselno je seveda vzdrževati laktacijo - za to pa so potrebni določeni pogoji (izbrizgavanje mleka ročno ali s črpalko ne daje vedno enakih rezultatov - berite - količine izčrpanega mleka - kot pri dojenju). Počitek je morda koristen za bradavice, a prsi potrebujejo "prošnjo", naj mleko nastaja.
Predlagam, da kar takoj pokličete na telefon katero od svetovalk za dojenje in se pogovorite o tem, kako bi lahko rešili težave. To so prehodne neprijetne ovire, je pa pomembno, da se jih lotite takoj. Svetovalke za dojenje so ali pri LLL (tudi tu na tem forumu so njihovi številni kakovostni nasveti) ali pa so IBCLC.
Skratka, potrebujete individualen nasvet, kako naprej. Predvsem pa - ko ga boste dobili, se boste lahko bolj sproščeno posvečali otroku in sebi.
Sama nisem svetovalka za dojenje, zato vas tudi usmerjam dalje. Morda pa se kdo še oglasi tule.
S prijaznimi pozdravi,
dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar