Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Dojenje in dodajanje

Default avatar

MalaMia

Pozdravljeni. Doma imam dojenčico, staro 10 dni. Porodna teža je bila 2670 g, nato je v porodnišnici izgubila v prvih dveh dneh 10 % teže, kar pomeni, da je imela 2480 g. Ker je na začetku prve dni odklanjala dojenje, sem ji v porodnišnici morala dodajati po flaški. V enem dnevu je pridobila cca 200 gramov, njena odpustna teža je bila 2610 g. Naj omenim, da sem imela zelo dolg porod, ki je trajal kar 27 ur, prav tako sem dobila epiduralno anestezijo. Ko sva prišli domov, sva se poskusili čimveč dojiti in čim manj dodajati po flaški, vendar je dojenčica bolj zaspane narave in občasno na dojki tudi zaspi. Takrat ji ponudim tudi flaško.

V porodnišnici so rekli, da naj jo dojim na 3 ure, ponoči pa je ne zbujam, če spi. Kot sem omenila, je dojenčica zelo zaspane narave. Ponoči prespi v kosu cca 6 ur, prav tako prespi tudi večji del dneva, kar pomeni, da se doji 6x na dan, saj jo moram na 3 ure buditi in jo podojiti, saj se sama od sebe ne zbudi. Patronažna sestra je ob obisku rekla, da jo moram tehtati pred in po podoju in glede na to koliko poje, ji dodati še flaško, saj bi morala glede na to da se doji 6x na dan, dobiti cca 60-70 ml na podoj. Prav tako je rekla, da hranjenje ne sme trajati več kot 20 min na enkrat, saj naj bi jo vmes lakota že minila. Zadnje 3 dni sem jo poskušala čimveč dojiti in ji dodajati samo takrat, ko se mi je zazdelo, da poje premalo (npr. če po 10-ih, 15-ih minutah zaspi na dojki, ali pa, če še vedno joka po hranjenju), včasih pa se doji tudi okoli 20 - 40 minut in takrat na koncu sama spusti dojko in zaspi, takrat se mi ni zdelo potrebno dodajti flaške. Naj še omenim, da je v enem tednu, od kar sva doma pridobila 120 g. Prav tako naj še omenim, da uporabljava tudi dudo za tolažbo, saj je to včasih edina stvar, ki jo potolaži.

Včeraj je cel dan kakala zeleno, sklepala sem da ima krče, saj je tudi jokala več ur skupaj. Patronžna sestra je danes rekla, da naj bi bil to znak, da dobi premalo mleka in da naj poskušam več dodajati po flaški.

Zanima me:
- ali se dojiva premalokrat na dan, glede na to, da sem prebrala, da naj bi dojeni otroci jedli tudi do 12x na dan? Vendar, ko sem jo poskusila zbuditi tudi na cca uro, uro pa pol, in ji ponudila dojko, jo je zavrnila, in jedla šele po preteku cca 3 ur.

- ali mora obrok res trajati maksimalno 20 minut, ali lahko traja tudi dlje?

- če se doji med 20 in 40 minutami ali ji moram, tudi če na koncu zaspi oziroma spusti dojko, ponuditi tudi dodatek?

- kako jo med dojenjem spodbuditi, da ne zaspi? Naj omenim, da ko začne spati na dojki, da menjam stran, tudi večkrat, če je potrebno, prav tako jo požgečkam po podplatih ali jo potrepljam spodnji čeljusti.

Za vaše odgovore se vam že vnaprej zahvaljumem in vas lepo pozdravljam.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar