Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Tezki prvi dnevi

Default avatar

obupana mamica

Sem 4 dni po porodu s CR. S hcerkico sva pristali v centru za nedonosencke ker je fasala neko okuzbo.
Ok sem sprijaznjena sctem da je tu saj so tu zdr. Ki ji bodo ppmagali. Problem sem jaz. Bojim se sa padam v depresijo. Imam otekle bolece dojke (danes dobila naval mleka) hcerka mi je med dojenjem scefrala obe bradavici (je moj drugi otrok orvega sem dojila 14 mesecev in se mi zdi da vem kako se pravilno pristavi). Hcerka se lepo doji res solsko. Potem oa kar naenkrat stisne ustnice skupaj in potegne bradavico. Ji hitro vtaknem prst v usta a sem prepozna. Poleg tega me bolijo sivi po cr in kriz od prisilne drze. Spim ne nic. In sem cisto obupana. Najraje bi rekla mozu da me tamenja ampak on ne more dojiti. Joksn ze cel vecer saj ne vem ce bom zdrzala vse to.
Default avatar

Zalka

Draga mamica, najprej čestitke k rojstvu hčerkice. Pravite, da sta skupaj z njo še v bolnišnici, torej so okoli vas strokovnjaki, ki bodo hčerkici znali pomagati. Pravite tudi, da se ne počutite dobro: predlagam vam, da prosite za konkretno podporo in pomoč pri dojenju medicinske sestre - najbolje tiste, ki so posebej usposobljene - so IBCLC svetovalke (lahko so tudi zdravnice ali zdravniki). Naj vas natančno poslušajo in pogledajo, kako je s stiskanjem bradavičk in bolečinami pri dojenju.
Prav tako je smiselno, da se o svojem počutju pogovorite s kom, ki mu lahko zaupate: ali ste v porodnišnici, kjer je zaposlena psihologinja? Če da, povejte, da bi se radi pogovorili z njo. V pogovoru boste morda odkrili, kaj vse vas teži - morda je poleg skrbi za dojenčico, operacije in bolečin po njej, nenadne hormonskih sprememb, ki nastopijo z rojstvom otroka, še kaj, kar vas tare ali obremenjuje?
Če gre za to, da potrebujete več pomoči pri dojenju, povejte, da se ne počutite dobro in da potrebujete podporo in pomoč. Morda več kot kakšna druga mamica po porodu - saj smo med seboj različne. Če imate težave s spanjem - vas kaj še posebej skrbi? Njeno zdravje? Vaše zdravje?
Kaj takega, kar se dogaja doma?
Ne spite zaradi bolečin? Bolečine pri dojenju so znak, da je treba nekaj spremeniti - kot sem napisala zgoraj, naj vam pri tem pomaga nekdo, ki se zares spozna na to, ali je vaša punčka dobro pristavljena in kaj storiti, ko stisne usteca. Če ni nikogar v porodnišnici, lahko pokličete svetovalko za dojenje.
Predvsem je pomembno, da uporabite vso pomoč, ki je na voljo. Pišite mi, kako ste zdaj. Lahko tudi na "zasebno sporočilo".
Vsak prehod v materinstvo je nekaj posebnega. Nikar ne trpite, zaupajte se osebju, izberite koga, ki je videti sočuten, naj vam pomaga najti tiste vrste pomoči, ki jo potrebujete. Torej pomoč pri dojenju, pogovor s psihologinjo ...
Pišite nam še, da boste našli pot do dobrega počutja, da boste začeli uživati s svojo hčerkico in da bosta obe zdravi ter da boste kmalu odšli domov.
Lahko pa se dogovoriva, da me pokličete po telefonu.
Pošiljam dobre želje in vas toplo objemam,
dr. Zalka Drglin, svetovalka za obporodne stiske, Združenje Naravni začetki
dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]
Default avatar

Obupana mamica

Pozdravljeni.

Najprej hvala za vas odgovor.
Moram povedati da je bil dan ko sem napisala zgornje sporocilo najbolj grozen dan v porodnisnici. Dan ko se me ke lotila poporodna otoznost in dan ko bi morala s hcerkico iti domov. Sla sem pa v center.
Tisto noc sem se odlocila da si bom raje crpala mleko kot dojila. Saj nisem prenesla najprej bolecine nato pa se psihiranja s tehtanjem pred in po podoju. Moram reci da je bila to najboljsa odlocitev takrat.
Kakorkoli prezivela sem. Z veliko oodpiro iargnrja in domacih.
Zdaj sva ze cel mesec doma. Polno se dojiva. Sicer so rekli na posvetovalnici da je malo premalo dobila na tezi (odpustna 9. 12. Je bila 3910g, 4. 1. pa je imela 4465 g).
Dojenje je se vedno bolece, saj ima punca prirasceno zgornjo ustnico. Mi lahko svetujete kako postopsti v takem primeru? Kdaj opravijo operacijo frenuluma? Opravljajo tudi tako malim? Ne me narobe razumeti. Nikakor ninam namena hcerkice izposravlhati operacijam ce zato ne obstaja res res dober razlog. Bojim pa se da ne bom dolgo bavdusena nad bolecim dojenjem in zelo bolecimi bradavicami vse dni v letu. Popeavljam ustnice pri pristavlhanju. Ampak kar ne gr. Vedno znova jo zaviha navzdol.
Mislite da je mozno da se bradavice scasoma utrdijo in neha boleti?

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar