Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

Gljivice na bradavicah, zamašeni mlečni vodi, hude bolečine

Default avatar

Anouk5

Pozdravljeni!

Pišem vam popolnoma obupana..:((
Moj dojenček je star mesec in dva dni, vceraj smo imeli prvo posvetovalnico. Ob rojstvu je imel 3950g in 52cm, 37cm obseg glave. Zdaj ima 4450g, 56,5cm in 38,5cm obseg glave.
Imel je zlatenico, zato sva ob rojstvu za nekaj dni podaljšala bivanje v porodnišnici.

Moje težave se nanašajo na dojenje, ki je zame nočna mora. Enako je bilo pri prvem sinu, rojenemu leta 2011. Tako prvič kot drugič sem si dojiti želela in bila pripravljena narediti vse, da nam steče.

Po začetnih 14-dnevnih tegobah s krvavečimi in gnojnimi bradavicami, so se prave težave šele začele. Okužba bradavic s soor-om in torej gljivice.. Bolečine ob dojenju in po dojenju so neznosne!! Trajajo pribl. 10 dni, pred tednom dni sem začela bradavice in otrokovo ustno votlino mazati s daktarinom. Pa zaenkrat ni sprememb. Sin je imel tudi gljivice po mednožju, po nasvetu patronažne smo mazali s canestenom in se lepo popravlja. Bradavice si "razkužujem" z mešanico vode in kisa..pred in po podoju nanašam daktarin..prekuhavam plenice, oblačila, 10 dni ne uživam nič, kar vsebuje sladkor. V petek sem dobila še zatrdline po dojkah, od takrat sem mi mlečni vodi mašijo vsako noč, kar se zgodi v dveh do treh urah, ko zaspim. Takrat zbujam otroka, če se sam ne zbudi in ga pristavljam. Ko pristavim otroka, so bolečine v bradavicah grozljive (v obeh, na desni je bila v soboto tako huda, da sem jokala, se zvijala in se potila po vsem telesu). Ko otroka odstavim, me običajno še lep čas v bradavici grozno zbada, kot bi me nekdo pikal z iglo, ponoči zaradi tega ne spim, podnevi ne morem otroka prav stisniti k sebi.
Postajam vedno bolj utrujena, slabe volje, potrta,.. Občutek imam, da bolj kot se trudim, bolj sem neuspešna.. Kako lahko nekaterim dojenje tako steče in lepo preživljajo te prve mesece z otrokom, meni pa to ne gre in ne gre? Ves čas se ukvarjam le z dojkami in bradavicami, od tega se mi že meša!!
Imam tudi vedno manj mleka, ker se otrok ni dovolj redil, sem nabavila tehtnico in v petek začela dodajati umetno mleko. Vedno ga najprej pristavim, sesa približno pol ure in nato mu dam še dodatek. Iz leve dojke v pol ure posesa pribl. od 50-70ml, iz desne pa le od 20-30ml (ga tehtam pred in po dojenju).
Res sem si iz srca želela izključno dojiti, se trudila in delala vse, da bi nama uspelo. Ampak očitno mi res ni usojeno. Saj osebno menim, da otrok vseeno bolj potrebuje zadovoljno in veselo mamo, kot njeno mleko, jaz pa sem že teden dni ena velika razvalina. :((

Naj omenim, da se otrok v prvem tednu, ko smo prišli domov, ni nič zredil, ostal na 3750g, na kolikor je teža po porodu padla. Morala sva nazaj v porodnišnico in zaradi zlatenice je bil spet pod lučko dan in pol. Domov sva šla naslednji dan, 6.10. in v naslednjih dveh tednih se je zredil na 4050g (prejšnji četrtek, 19.10.) Patronažna je rekla, da je premalo in da naj začnem dodajati, zato sem v petek začela z dodatkom po dojenju. Ves čas (od 1.tedna starosti) je imel otrok zeleno, tekoče, penasto blato. Obilno je kakal skoraj po vsakem dojenju. Skrbelo me je, obračala sem se na vse konce, pa so mi vsi govorili, da ni nič takega, da se prebava šele vzpostavlja, naj ne uživam kravjega mleka in sčrpam začetno mleko iz dojke (vse to sem naredila). Blato je postalo rumeno šele, ko sem začela dodajati formulo, torej v petek, 20.10. Od takrat kaka namesto 8x, le 1x ali 2x na dan. Krčev ni imel in jih nima.

Lepo vas prosim za pomoč in nasvet. Kaj naj naredim? Zakaj po rabi daktarina teden dni, še vedno ni boljše? Naj neham, nadaljujem, poskusim s čim drugim? Ali se bom s to okužbo in zatrdlinami ukvarjala ves čas dojenja? Ali naj dojenje čisto opustim ali naj kombiniram dojenje+formula? Kaj bi morala narediti, da bi se količine mleka znova povečale?

Za pomoč in odgovore se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

A.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar