Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Mastitis, dojenje, črpanje, ponovitev - prosim pomoč

Default avatar

ancka84

Lepo pozdravljeni,

Vem, da je že ogromno napisanega, ampak priznam, da sem se v poplavi informacij in nasvetov vseh zgubila.

15 dni nazaj se rodila v 37 4/7 tednu s carskim rezom. Novorojenčka od 3 dne izključno dojim, 4 dan še v porodnišnici sem dobila naval mleka, moje prsi so bile trde ko skala. S toplim tušem, masažo, podojem in hladnimi obkladki po podoju sem težavo začasno rešila, ampak so mi 5. dan ob odpustu dali Syntocinin, dmi olajšajo zatrdevanje. Dobila sem navodila, da naj otroka podojim na eni dojki dokler gre, potem si pa drugo počrpam do olajšanja, naslednji podoj začnem na "ta olajšani" in znova počrpam drugo dojko do olajšanja, po podoju uporabljam hladne obkladke, če mleko zastaja naj uporabim Syntocinin.

7. dan ko sem bila doma, sem dobila 39 vročine in sem šla na urgenco, saj zaradi kombinacije utrujenosti in vročine nisem bila sposobna funkcionirat. Diagnoza mastitis, dobila sem antibiotik Anaclosil.

11. dan je prišla patronažna, katera mi je dala druga navodila - torej, dojenje na eni dojki 15-20 min, in potem po kupčku in previjanju grem na drugo dojko.

Moj otrok je živahen, lepo napreduje (teža ob porodu 2820g, 5 dan ob odpustu 2700, 14 dan 2950g), vendar pa imam težavo, ker ima zelo kratke podoje. Zbuja se nekje na 2-3 ure čez dan in ponoči, razen enkrat v noči naredi en spanec dolg cca 4 ure. Ko se dojiva aktivno vleče povprečno 8 min, potem podirava kupčka in se večinoma tudi pokaka takrat, se greva previt in potem poskušam ga pristavit na drugo dojko, ampak zaspi oz. noče več pit. Če ga odložim spat in zaspi, si potem drugi dojko počrpam do olajšanja - ampak to lahko pomeni tudi 50 ml. Sedaj zaključujem z antibiotiki in me je zelo strah, da se mi ponovi. Ne vem koliko naj si črpam, da ne padem v začaran krog s črpanjem. Dojke po približno dveh urah začnejo otrdevat, včasih malega zbudim, ampak je tak zaspanko, da popije res malo v snu. Mal postajam obupana in me mori vse skupaj, ker ne vem kaj naj delam, da se mi mastitis ne ponovi ter da se mi bo ponudba uravnala s povpraševanjem. Se mi zdi, da namesto, da si uravnavam, da je tega mleka iz dneva v dan več.

Res, prosim za pomoč, ker postajam obupana. Res sem si želela, da bi mi dojenje steklo, ampak moja želja pa res ni bila, da bi imela mleko za celo sosesko :)

aja, če je pomembno - dojim z nastavki.

Njalepša vam hvala!
Lep dan, Anja