Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

nosečnost, telovadba in bolečine v predelu medeničnega dna

Default avatar

klepetulja13

Pozdravljeni!

Naj se najprej malo predstavim, da boste lažje svetovali...
Stara sem 32 let in drugič noseča. Sicer sem precej fit in nikoli nisem imela večjih težav s telesno težo. Tudi zelo rada sem telesno aktivna, čeprav moram priznati, da več kot nekaj mesecev nisem redno zdržala z nobeno telesno vadbo... Še najbližji mi je bil pilates, ki sem ga izvajala najdlje. Sem tudi zelenjavar - obožujem zelenjavo, čeprav jem vse in poskušam jesti precej raznoliko prehrano. Sem za zdrav način življenja in res nikoli nisem imela kakšnih večjih zdravstvenih težav. Prav tako ne maram diet in se jih nikoli nisem posluževala. Vedno sem bila za normalno prehrano in dodatno telesno aktivnost.
Pri prvi nosečnosti sem bila celo pohvaljena glede telesne teže in zdravja nasploh. Prav tako se mi je zdelo pri prvi nosečnosti (pred dvema letoma), da dejansko nisem imela nobenih "nosečniških" težav. Počutila sem se precej srečno, ker vem, kako lahko nekatere nosečnice marsikaj muči. Edina stvar, ki me je res morila je bila slabost, ki je trajala zelo dolgo in se proti koncu nosečnosti vrnila.

Tudi pri tej nosečnosti je enako glede slabosti. Zdaj sem začela sedmi mesec nosečnosti in upam, da se tokrat slabost ne vrne. Zdaj pa moj problem...
Pri prvi nosečnosti sem si želela biti aktivna ampak, ker je bila prva sem bila raje previdna in nisem počela nič drugega, razen to, da sem veliko hodila na sprehode. Porod je potekal šolsko in brez problemov. Za to sem res hvaležna in se počutim kot srečnica.
Zdaj pa me malo bolj skrbi. Že v začetku nosečnosti sem opazila, da mi (očitno?) popuščajo mišice medeničnega dna, saj sem pri umivanju lahko čutila veliko več "mišičnega materiala" pri nožnici, kot prej, ko je bila (že dolgo po porodu) nožnica čisto normalna... (velikost...)
Ker so se mi kasneje začele pojavljati tudi bolečine v tem predelu še posebej, ko sem počepnila, oz. ko sem čepela - v tem stanju sem začela čutiti bolečine (ne pri samem počepanju) - sem sklenila, da moram nekaj storiti.
Najprej sem sklepala, da je pač tako, ker je moje telo že dalo skozi eno nosečnost in porod in so pač stvari malce bolj "razvlečene"... :) Tudi čutim seveda drugega otroka veliko bolj, kot prvega in "brcanje", oz. premikanje ploda je včasih prav boleče.

V glavnem... Našla sem gospodično po imenu Nuša Gnezda, katero menda priporočajo že celo nekateri ginekologi, češ, da ima res dobre vaje za nosečnice in mamice po porodu. Preizkusila sem njen program. V avgustu sem začela in tisti prvi teden (vadba 2x na teden, kot je priporočala), je bila ok, čeprav sem seveda čutila bolečine v mišicah, ampak te - "normalne" - ko veš, da pač nisi v formi. Bolečine v mišicah v nogah in v mišicah v hrbtu. Drugačne od bolečin v križu in hrbtu...
Vse skupaj se mi je zdelo ok. Čeprav sem potem zaradi pomanjkanja časa in volje opustila vadbo. Želim si nadaljevati, a ne upam več. No, potem je prišel september in z njim njen fitmami izziv, ki je trajal en teden in bi naj prav tako bil prilagojen obojim - tako nosečnicam kot mamicam, v povezavi s pravilno prehrano. Izvedla sem vse izzive, vendar zadnjih par dni nisem več izvajala telesnih treningov, ker me je vse skupaj preveč bolelo.
Seveda se je v tem času (avgust in zdaj, september), stanje v medeničnem dnu poslabšalo. Ne vem, če je ravno kriva njena vadba, saj ženske poročajo o velikih uspehih, ampak večinoma so to mamice po porodu. Zelo malo nosečnic sem zaznala.
Spet sem se ustrašila, saj sem raje pri miru in "lena", kot da naredim kaj narobe za plod in preobremenjujem telo, če pač ni pripravljeno na to. Po porodu (seveda vsaj 6 tednov, če ne še kasneje) se bom verjetno poslužila njene vadbe, ker se mi zdi dobra, čeprav upam, da to ne vpliva na dojenje. Prvič sem dojila celo prvo leto in tudi zdaj si želim vsaj toliko časa dojiti...

Torej - mi lahko kdo svetuje - pa prosim ne samo Keglovih vaj, ker so le-te itak (na poseben način) vključene tudi v to vadbo od Nuše, ampak na splošno - je imela katera kdaj že take bolečine, oz. ima katera/-i od zdravnic/-kov izkušnje s takšnimi pacientkami?
Bolečine so namreč v predelu "mišic" okoli vagine in nad njo ter v smeri tik preden se začnejo noge že tako hude, da noge (kadar sem pri miru) zelo težko prestavim v katerikoli položaj in, ko se vstanem (iz sedečega ali ležečega položaja) me tako boli, da nekaj časa prav ne morem dobro hodit.
Ne vem, a sem postala zjamrana, ampak meni se tako stanje pač ne zdi normalno. Saj, ko sem pokonci, je potem lažje, čeprav se še vedno pojavijo občasne močne bolečine tudi ko hodim, na splošno pa mislim, da že dejansko živim s to bolečino, saj me boli (zelo rahlo, ampak čutim vseeno) tudi, ko sem pri miru (ko stojiim, ko hodim, ko sedim...)

Prosim za kak nasvet - od kogarkoli, saj ne vem več kaj naj naredim in vedno težje se premikam. V bolniško nikakor nočem it, saj sem privatnica in si tega finančno žal ne morem privoščit, prav tako pa opravljam delo, ki nikakor ni fizično naporno (samo mentalno) in ga opravljam z velikim veseljem... Če bodo rednejši sprehodi pomagali, se grem takoj sprehajat. Zdaj namreč nisem tako aktivna s sprehodi kot pri prvi nosečnosti, saj so te bolečine res hude in nadležne... Na naslednjem pregledu bom tudi svoji ginekologinji povedala o tem, ampak rada bi čim več mnenj, predlogov in idej...

Najlepša hvala že vnaprej vsem, ki boste komentirali in se opravičujem za dolgo razlago, ampak se mi zdi pomembno, da je manj nejasnosti... ;)
Hvala in lep pozdrav vsem!
Klepetulja
Default avatar

klepetulja13

Spet jaz...

Ne morem verjet, da se mi je pod sorodno temo odprla tale...
viewtopic.php?t=8462034&utm_source=foru ... dneVsebine
Točno to čutim jaz. Bolečine v mišicah OKOLI vagine, torej v velikih sramnih ustnicah in v predelu NAD vagino, ki ga ponavadi pokrivajo še spodnje hlače.
Enako kot ta gospa - se zelo težko premikam... Upam, da ta sorodna vsebina pomaga k odgovoru. Odgovor dr. Pušenjaka je sicer bil pozitiven za gospo, ki se je bala predčasnega poroda. Mene to ravno ne skrbi, ker ne vem, če bi to bilo povezano s to bolečino, me pa res skrbi, kaj naj naredim, saj je s tako bolečino precej težko živeti.
Pa moram reči, da je bil porod, četudi je to, seveda, ena najnapornejših stvari v življenju, bil sicer naporen, ampak to je en dan "trpljenja", oz. napora. Tukaj, ko te pa vsak dan, ves dan bolijo stvari tako, da komaj hodiš, je pa res, zame osebno, bedarija in verjamem, da se da kaj storiti, a žal sama ne vem kaj.

Še enkrat hvala že vnaprej za odgovore.
Lep pozdrav.
Default avatar

tin_tin

Pozdravljena,

opis bolečine se zdi identičen mojim občutkom med nosečnostjo, vendar je šlo v mojem primeru za notranje in tudi nekaj zunanjih krčnih žil. Bolečina je bila na trenutke neznosna in na žalost nisem v tistem času našla nobene primerne rešitve. Če se krčne žile pojavijo na nogah, se lahko marsikaj naredi z vadbo, nošenjem kompresijskih nogavic... Ko pa se le-te pojavijo v sramnem predelu, ni kaj dosti za naredit.. Smo pa ženske v naši družini nagnjene h krčnim žilam in tudi moja mami je imela v nosečnosti podobne težave, sicer pa nisem nikjer našla kakšnih uporabnih nasvetov, tudi genikolog mi ni znal svetovati...

Kakor koli, mogoče malce v tolažbo, če morda le ne gre za bolečine v predelu materničnega dna... Po porodu so težave takoj izginile, bolečine so minile in tudi žile niso več vidne. Trenutno najbrž bolj slaba tolažba, pa vseeno...

Srečno,

Petra
Default avatar

Elsa12345

Pozdravljene, ne vem ce je se aktualno ampak imam iste bolecine ze od cca26.tedna, jutri pa bom30teden. Pa naj vam opisem mojo izkusnjo, morda bo kateri pomagala. Bolecine v noznici, zadnjici, stegnih. Isti obcutek, ko prvic v sezoni naredis prevec km s kolesom in te drugi dan bolijo misice, vcasih tudi pece. Diagnoza, ki so mi jo postavili je rahlanje medenicnih vezi, zaradi hormonov (relaksin), priprava na porod, kar naj bi bilo cisto "normalno" za moje tedne nosecnosti. Po pregledu pri G smo izkljucil prezgodnji porod, MV je lepo zaprt. Gre le za mehcanje vezi, ki pripravljajo telo na porod, zaradi hormonov in ene zenske smo bolj obcutljive, kot druge. Tako so mi razlozili. Napotena sem bila na fizioterapijo v lj porodnisnico, kjer so mi pokazali vajo za globoko trebušno misico. Na rahlo potisnes trebuh notri, neodvisno od dihanja in tako drzis ob dihanju 5sek. To ponovis 5xna enem in nato na drugem boku, 3x/dan. Nato pa se keglove vaje. Izvajam sedaj to ze cca 10dni, v cetrtek imam kontrolo na fizio. Stanje je vcasih boljse, nato pa zopet slabse, sama sem ugotovila, kaj mi poslabsa bolecine. Naceloma so mi priporocali tudi sprehode s pohodniskimi palicami, ampak osebno se slabse pocutim po njih. Priporocajo tudi vadbo v bazenu, ampak lahko tvegas okuzbo. Sama se nisem odlocila. Najbolj mi pomaga pa telovadba, ki je pod fizioterapevtskim vodstvom v lj porodnisnici, ce gres na fizioterapijo k njim se jo lahko tudi udelezis. Gre ubistvu za vadbo s 15min aerobnim delom, nato pa fizioterapevtka kaze vsaki posebej vaje, odvisno od tezave. Je pa zal le 1x/teden.
Vsekakor pa cim manj sedenja, vsaj pri meni, ze po pol ure, me zacne vse pect in se moram ulezt. Vsekakor je ta bolecina verjetno razlicna pri vsaki posameznici, so mi razlozili, da nekatere zal tudi hodit ne morejo, nekatere pa sploh ne vejo za te tezave, odvisno od obcutljivosti. Do teh tezav, do 26tedna osebno sploh nisem vedela, da sem noseca, nobene nosecniske tezave nisem imela.
Priporocam vam prvo pregled pri ginekologu, da vam postavi diagnozo oz vas napoti k specialistu. V vsakem primeru pa keglove vaje in vaje za trebusno globoko misico ne morejo skodovati. Jih je pa potrebno izvajati pravilno, to je kljucno.

Upam, da sem kateri pomagala z opisom, ker ko sem se sama srecala s tem, sem bila kar malce obupana, ker je bolj malo opisanega o tem, vecinoma so samo bolecine v krizu, kot znana nosecniska tezava.

Srecno vsem in da bodo bolecine cim manjse.
Default avatar

Elsa12345

Aja,pa se medenicni pas, sem pozabila omenit. Nosim ga med hojo in mi pomaga. Ampak pozor na navodilih je cisto narobe prikazano kako se ga namesti, ce ga namestis po navodilih, te vse tisci. Namesti se cez boke in zadnjico, so mibpokazali na fizioterapiji. Jaz sem kupila rabljenega, ker so sicer dragi. Se pa na netu marsikej najde ceneje.

Lp.
Default avatar

klepetulja13

Pozdravljene!

Najlepša hvala za odgovore... Ne vem zakaj mi za prvega (4.november - tin tin) ni poslalo nobenega obvestila... Kakorkoli...

Se vama zahvaljujem za vajini podani izkušnji in nasvete. Trenutno sem že tri dni čez rok in še vedno doma. :)
Bolečine niso popustile. Kvečjemu so kakšen dan tako hude, da se res izjemno težko premikam.
Seveda sem takoj na naslednjem pregledu (že pred več tedni) vprašala tudi svojo ginekologinjo o tem. Jaz sem dobila odgovor, da je to medenica, oz. kosti, ki se tam povezujejo, ter se trenutno širijo in pripravljajo telo za porod in zato lahko občasno boli. Pri sebi sem si misila: "Hja, občasno... Nič občasno... Vsak dan!" Ampak ok... Prav tako se mi je zdelo čudno, da bi me bolele kosti, če dejansko čutim bolečine v "mišicah" - pravzaprav v sramnih ustnicah in okoli.
Sama dobro vem, da je mednično dno malce drugače. Ne boli me pri nožnici in okoli nje, kjer se medenično dno dejansko nahaja...
Torej kolikor sem sama ugotovila, mora resnično biti kriva medenica.

Prav tako sem ugotovila, da je - pri meni osebno - najhuje, kadar sem dolgo pri miru - pa nima veze ali stojim, sedim ali ležim. Ko se ne premikam, se očitno stvar "nekako usede/umiri", ko se začnem premikat, pa zaradi rahljanja teh medeničnih vezi, kot je omenila Elsa12345, očitno začne vse bolet.

Kot sem povedala že prvič, mi je pred dvema mesecema, ko se je to začelo, bilo najbolj čudno to, da pri prvi nosečnosti resnično nisem čutila NIČ od tega. Sploh nisem vedela, da sem noseča, če bi temu človek lahko tako rekel...
Sem pa od prijateljice izvedela, da je menda to zelo dobro, kajti sam porod naj bi potem potekal veliko lažje, saj se medenica "odpre" že pred porodom in so lahko tudi popadki "lažji"... Moj prvi porod je bil zame v bistvu zelo pozitivna izkušnja, a vseeno, bolečine so bolečine. In boli. In vem, da sem pri prvem porodu imela res boleče popadke. Seveda predvsem proti koncu.
Torej upam, da naj bi tokrat šlo hitreje in lažje, kar že tako ali tako govorijo za druge porode, a nikoli se ne ve.
Tokrat bom tudi poskusila v vodi, ki je še dodatni naravni "lajšalnik" bolečin... Bomo videli.

Kar se tiče krčnih žil (tin tin), pa imam to srečo, da jih nisem imela ne prvič in ne zdaj. Mogoče se mi še pojavijo kasneje... Moja mama in babica sta jih imeli, a ni bilo prehudo... Upam sicer, da jih ne dobim, če ni nujno, a glede na to, da s partnerjem načrtujeva 3 otroke, se zna še marsikaj zgodit. ;))

No, torej... Še enkrat hvala obema. Ne vem zakaj se kakšen zdravnik ne oglasi... Mogoče pa ravno zato, ker ne vedo veliko o tem... Ali pa se tukaj še ni toliko o tem pogovarjalo... V vsakem primeru - mislim, da smo nekako prišli zadevi "do dna" ali pa vsaj "do polovice"... Naj bi bila medenica in z njo povezane vezi/kosti, itd... Osebno moram rečt, da je meni to sedaj logično. Bolj, kot poskušam "locirat" bolečino, bolj je jasno, da je res to to.

Aja, kar se tiče fizioterapije, pa - bi z veseljem poskusila, a pri nas, na Koroškem, mi tega še nihče ni svetoval ali ponudil, jamrati pa tudi nisem želela, saj res nisem vedela, ali je to pogost problem pri ženskah ali ne. Očitno je res odvisno od vsake posameznice...
Da bi se pa vozila v Ljubljano 1x/teden v teh visokih nosečniških stanjih, pa... :))) Saj vemo, da je en mesec porodniške pred rokom z razlogom... :) Da ostaneš blizu svoje porodnišnice in, da "počivaš".

No, pa še to - za zaključek - nisem prej dokončala misli - hoja očitno res pomaga, ampak, ko se začneš premikat, boli, kot hudič. Zato sem se v tej nosečnosti precej izogibala sprehodom, v tem ko sem pri prvi nosečnosti ogromno hodila na sprehode in se na splošno veliko bolj "fit" počutlia, četudi nisem izvajala noeben telovadbe. Pa keglove vaje... Sem si marsikaj prebrala na to temo... So ok, ampak so menda tudi le-te nekako napačno zastavljene, oz. niso tako učinkovite, kot bi lahko bile. Nove verzije prihajajo na plano, zato se tudi s tem v teh dveh mesecih nisem kaj prida ukvarjala. Sem se pač odločila, da bom potrpela. Ni lahko, ampak še vseeno je bolje potrpet dva meseca in upat, da bo po porodu (seveda) vse bolje, ko se telo vrača v normalno stanje... Bolje to, če že direktno za te bolečine ni kakšnih konkretnih vaj. Raje ne delam dodatne škode, ampak se držim preverjenih in "nežnih" metod, kot so sprehodi in redno gibanje na svežem zraku. Še kaj hujšega moramo potrpeti v življenju. Tudi to se da preživet. Je pa žalostno, da res ni nekih konkretnih nasvetov ali vaj, da si olajšamo to, glede na to, kako daleč smo že na vseh področjih napredovali, predvsem pa pri medicini...

No, bodi dovolj. A tudi jaz rada dam svoje mnenje, ki bo morda v pomoč še kateri drugi mamici...
Če bom utegnila in, če se bom spomnila, vam pa javim kako in kaj je potekal porod in kako je bilo v tednih po porodu - ali je stanje spet ok in je to res pač nosečniška težava, ki se pojavi v zadnjem trimesečju, ko se telo pripravlja na porod.
Mogoče se pa v tem času že najde kaj konkretnega za naredit! ;)

Hvala obema in, če se še kdo oglasi, lep pozdrav že vnaprej ter srečne nosečnosti in porode vam želim, brez vsakih (ali pa vsaj brez večjih) zapletov! ;)
Klepetulja13
Default avatar

Elsa12345

Zivjo, drzim pesti za porod in bi bila res vesela, ce bos uspela podati povratno informacijo, jaz sem prvorodka, pa me zato se bolj zanimajo izkusnje.
Predvsem me zanima, ce bodo tovrstne bolecine prisotne se po porodu.
Meni je G rekla, da lahko da se nekaj mesecev, lahko, da bodo izginile takoj, ali pa se pred porodom. Uglavnem nic pametnega zal ne morejo napovedati in verjetno je odvisno od vsake posameznice in od njene obcutljivosti na hormon.

Kar se tice ozavescenosti ginekologov in nasploh zdravstvenega osebja glede bolecin v medenicnem dnu (t.i.nestabilni medenici) je zelo, zelo slabo. Tudi mene je sestra pri G prvic po telefonu gladko zavrnila z gospa noseci ste, je potrebno malo potrpet. Pa ce bi mi morda po tel.povedala vajo za globoko trebusno misico, ne bi 14dni trpela bolecin in se sprasevala kaj je, predno sem prisla na fizioterapijo. Ampak nekaj so obcasne bolecine ob vecerih, drugo pa konstantne. Zato sem sama vedela, da moram ukrepati in preslisla "gospa noseci ste". To potrjuje tudi clanek, ki sem ga nasla na internetu, malo starejsi (spodaj je povezava), kjer so te tezave s strani fizioterapevtk v lj porordnisnici res lepo opisane. Je pa ta clanek eden izmed redkih na to temo. Res je tudi, da mora vsaka pri sebi ugotoviti kaj ji najbolj pase, kot si omenila.
Tudi sama sem pisala dr.Pusenjaku na forum, ko sem imela diagnozo in kot si napisala je podal, da za samo nosecnost, ce seveda G potrdi, da ni znakov prezgodnjega poroda in je MV lepo zaprt, ni nevarno stanje in se olajsa porod, je pa neprijetno za nosecnico.

No mene so opozorili naj povem, da imam tezave z razrahljanimi vezmi pri porodu tako da, svetujem, da jim kar omenis.

Tukaj pa se lik do clanka, ki bo morda prav prisel se kaksni nosecnici, ki se bo spopadala s to tezavo, ki je kar pogosta, ampak zal prepogostokrat spregledana:
http://m.slovenskenovice.si/lifestyle/z ... alen-pojav

Za kaksno drugo nosecnico naj tudi napisem, da sem se pozanimala tudi o alternativah in sicer bownovi terapiji, ko jo npr.v kranju izvaja v buscek centru ena babica in jo priporca za tovrstne tezave. S fizioterapevtkami sicer o tem se nisem uspela govorit, bom naslednjic na pregledu. Sem pa probala v celju pri eni terapevtki in moram rect, da je pomagala, tisti dan sem hodila, kot nova. Imela sem pa druge stranske ucinke, glavobol, zeja, neke cudne bolecine v trebuhu, zato je nisem ponovila.

Srecno, Lp.