Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

Ali je to poskok v rasti?

Default avatar

Ronia

Pozdravljeni.

Doma imam 2m in 1t staro punčko. Odpustna teža je bila 2690g, v prvem mesecu je imela 3890g, v drugem pa 4580g. Je pediatrinja malo pojambrala in dejala, da naj tehtam podoje. Do pred kratkim sva se bojevale s krči. Dojila se je na 1,5 - 2 uri/ 10 min, nato se je začela zvijati in jokati in nisva prišle nikamor več. Proti večeru je bilo kdaj tudi tako hudo, da se nikakor ni hotela pristavit in sem v joku z njo čakala, da so minile vsaj tri ure. Velikokrat, je na srečo tudi za eno uro zaspala. Iz prehrane sem zato izločila mleko in mlečne izdelke in pred kratkim še med, zaenkrat se je stanje lepo umirilo. Jo pa od začetka muči prebava. V želodčku se ji ves čas nekaj pretaka, ko kaka se stanje malo umiri, potem je pa iz dneva v dan slabše. Včasih tudi slabše je, saj se med dojenjem zelo napenja in če se ne umiri, se odstavi. Kaka sicer na 2-3 dni, pleničke ji menjam na 2-3 ure in je vsaka polulana.

Zdaj pa k moji aktualni težavi. Par dni nazaj sem iznenada dva dni imela zelo polne in trde dojke. Mala se je sicer malo pritoževala, ker je toliko hitro teklo ampak je jedla svojih 10 min in nato je bil mir za 2 uri. Potem pa čez dva dni šok, dojke popolnoma "mlahave", mala se pa sploh noče nehati dojiti. Že dva dni sva zasidrane v postelji, doji se par minut, nato zaspi za kakšne pol ure ali manj, se zbudi (po možnosti v joku) in postopek se ponovi. Dojki menjam na 2 uri ampak si v tem času ne moreta kaj dosti odpočiti :P. Mleko na začetku lepo priteče, potem pa nimam občutka, da bi mala še kaj pogoltnila. Je pa včasih na dojki tudi po 20 min ali več, mislim da se takrat carta :).

Ali je to lahko poskok v rasti? Ker bi skoz samo jedla se bojim, da je dejansko vedno lačna in da tisto čudno stanje polnih dojk in potem naslednji dan nič več, pomeni da mi zmanjkuje mleka. Sem bila že parkrat na meji, da ji pripravim AM, da bi se vsaj konkretno naspala in najedla (pa mami tudi :P). Malo me skrbi tudi zato, ker je v prejšnjem mesecu pridobila premalo na teži. To sicer pripisujem slabšemu dojenju zaradi krčev, kaj pa če to ni bil vzrok?

Upam, da sem vsaj približno napisala smiselno. Mogoče sem na začetku malo dolgovezila ampak sem raje napisala vse.

Najlepša hvala za pomoč,

Ronia
Default avatar

Freja787

Mehke dojke niso nikakršen znak količine mleka, ki jo proizvajate. Znano je, da se mleko lahko tvori celo istočasno, ko dojenček sesa. To, da so prsi rezervoarji je napačna predstava. Na spletni strani dojenje.net najdete ogromno informacij in odgovorov v zvezi z dojenjem. Priporočam!