Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Dojenje in razdažljiv otrok

Default avatar

mamiŽ

Pozdravljeni,

doma imam danes točno 1 mesec starega sinčka. Dojenje nama je odlično steklo že prvih 15min po porodu in tako je tudi ostalo. Ob porodu je imel 3580g, ob odpustu s porodnišnice 3390g, porodno težo sva v enem tednu že presegla, včeraj na posvetovalnici pri pediatru je imel 4700g. Teža torej odlično raste in sva prejela same pohvale. Kaka normalno nekje 2x na dan. Čez dan se dojiva zelo pogosto (na uro do max. 2 uri), ponoči pa je na začetku spal tudi po 6 ur, sedaj pa že nekaj dni zaporedoma po 4 ure.

Do pred nekaj dnevi nismo imeli popolnoma nobene težave, vse je bilo tako tip top da je bilo že kar kičasto :) Zadnjih nekaj dni pa opažam še povečano potrebo po dojki (danes je šesti dan, ko je tako). Z veseljem ga seveda pristavim, kadar želi, moti pa me to, da se mi zdi, da je otrok razdražljiv - čez dan sploh ne zaspi, takoj, ko ga odložim v posteljico ali ležalnik, začne gosti in se kregati, želi dudo, jo pljuva ven,,, prej ali slej spet začne jokati. Če ga pristavim, ko joka, velikokrat bradavice sploh noče zagrabiti od same histerije. Tudi, ko jo končno zagrabi, naredi nekaj požirkov, jo spusti, divje miga z glavico, z rokami, brca... skratka je nemiren, meni pa mleko dobesedno šprica v prazno. Pomislila sem, da je mogoče curek prevelik in ne more požirati in sem si zato, dokler je špricalo v curku, iztisnila sama potem pa mu ponudila dojko iz katere je lepo teklo, vendar se dogaja isto. Tudi ponoči, ko se sicer lepo podojiva, je zadnjih nekaj dni precej enega opletanja (sicer je tiho in ne joka, vendar bradavico veliko spušča in opleta). Po treh dneh teh težav sem klicala patronažno in je rekla, da gre najbrž za poskok v rasti in da zato želi ves čas jesti in da bo to trajalo nekaj dni, vendar sedaj se že kar vleče... Glede na porast teže (od 1.6. do 12.6. je pridobil več kot 500g) vem, da dobi dovolj, ne vem pa zakaj slabo razpoloženje. Problem sploh ni v pogostoti dojenja vendar v njegovem razpoloženju... Naj omenim še, da je zjutraj vedno dobre volje, negodovanje se začne okoli 11h dopoldan in traja nekej do 5h ali 6h popoldan, zvečer pa se ponavadi spet umiri in dokajhitro zaspi.

Iz prehrane sem že na začetku izločila mlečne izdelke (se mi je zdelo, da ga je napenjalo), vse ostalo jem nekako normalno, ne pretiravam pri nobeni stvari... je možno, da mu kaj ne paše? Jemljeva tudi kapljice vitamin D in sicer Oleovit (1 na dan).

Za kakršenkoli nasvet vam bom hvaležna.

Lep pozdrav!