Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

Dojenje

Default avatar

Sasa11

Pozdravljeni,

imam problem, ki si ga mocno zelim resiti. Doma imam namrec puncko, staro 5 tednov, zacetna teza 3690, odpustna 3570, ki se ne zeli dojiti. Pri vsakem podaju je tako, da 5-10min lepo vlece, potem pa je stvar zakljucena in se zacne histericno jokati, lahko joka tudi 1uro, vmes preneha dihati. Pomiri se samo ce jo dam na ramo, pa se to samo na pol tako da samo se hlipa. Po tem casu se vcasih sama povsem lepo odstavi in mirno gleda. V tem casu podreva kupcka in takoj ko jo zelim spustiti nazaj na dojko se zacne dreti.(ze v fazi spuscanja k dojki- takoj ko zacuti da se priblizuje dojki) Enako je tudi ce probam takoj naprej dojiti, brez da bo podrli kupcka. Vcasih se odstavi in zacne migati z glavo kot bi iskala dojko ko ji jo ponudim se obnasa kot da je ne bi vec znala prijeti, tudi ce je dojka povsem enako trda kot prej in spet se zacne kricanje. Take borbe imamo vsak dan pri vsakem podoju.
Na zacetku smo mislili da gre za krcke, ker pa je slabo pridobivala na tezi oz pri 3 tednih je bila 4 dni teza celo ista, sem pomislila, da to ne bo to.
Zacela sem tudi izgubljati mleko, oziroma ga je bilo vedno manj, dojke so bile vedno bolj prazne. Kaksen teden nazaj sem si mleko zacela crpati in sem ji ga ponudila po flaski. Crpam po vsakem podoju da izpraznim dojko in da imam mleko za naslednji obrok kar je precej obremenjujoce, posebaj ponoci. Vmes ko sem imela tako malo mleka da ji ni bilo dovolj sem ji ponudila AM, ki ga je v hipu zavrnila. Skoraj vedno pa po flaski lepo poje, tudi ce prej histericno joka, se s flasko skoraj vedno pomiri. Ta teden smo imeli pregled pri enem mesecu. Teza je narastla samo za 580g. (Najbrz sem prepozno ugotovila, da ne gre za krcke in premalo poje). Plenick ima ze cel cas pokakanih od 3-5 na dan.
Mislila sem da jo jezi ker potem pocasneje tece in se mora bolj potruditi ampak ni to, saj mleko zelo mocno oziroma lepo tece, ko samo malo pritisnem na dojko. Probali sva ze vse mogoce polozaje, pa noben ne pomaga.
Prosim vas za pomoc, saj si mojo puncko zelo zelim dojiti.
Hvala