Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

Zamasitev mlecnih vodov

Default avatar

Majuskauj

Pozdravljeni, vem da je bilo na to temo ze veliko napisano a kljub temu se mi postavljajo dolocena vprasanja. Danes sem se drugic v enem tednu srecala z zamasenim mlecnim vodom v desni dojki. Predpostavljam da gre za zamaseni mlecni vod ker pod prsti cutim zatrdlino (podolgovata zatrdlina z bulico) ki poteka od vrha dojke proti bradavici in je velika cca 3-4 cm. Pred tremi dnevi se mi je pojavila na istem mestu in sem jo odpravila z masazo in obkladki v roku 1 dne. Zanima me ali bi lahko bilo za nastanek krivo to da sem po 2,5 mesecih po porodu zacela s sportom (kolesarjenje - kar intenzivno+ginekologinja mi je ob pregledu dala zeleno luc za sportanje). Pred kolesarjenjem pa sem si dojke izcprala s crpalko da sem za cas moje odsotnosti priskrbela hrano za mojo dojencico. Naj povem da sem pred nosecnostjo in tudi med samo nosecnostjo veliko kolesarila in na splosno sportala in sem bila v zelo dobri formi. Ali na nastanek zamasitve vpliva mogoce tudi kaksen tip hrane, ki ga mamica zauzije? Ali svetujete uporabo lecitina za odmasitev voda? Bojim se namrec da se bi zamasitev voda sprevrgla v mastitis ali pa da bi se mi zacela ponavljati (tako kot berem pri nekaterih uporabnicah foruma). Kaksno preventivo svetujete?
Zdi se mi tudi da desna dojka od zamasitvi proizvede veliko manj mleka kot sicer, ali je to mogoce? Prosim vas tudi za like o masazi dojk za odmasitev vodov, ker so linki ki so pripeti v starejsih objavah nedelujoci.
Naj povem da dojencico polno dojim. Odpustna teza 3880 g, prva posvetovalnica 5040 g, druga posvetovalnica 5780 g (pred dvemi tedni). Rojena 5.1. v 40 tednu.
Default avatar

Njanja

Bi še jaz postavila vprašanje kar tukaj, ker je sorodno. Tudi jaz sem v desni dojki opazila zatrdlino velikosti cca 3 cm. Stvar je v tem, da sem zamašene mlečne vode že imela (to ni moj prvi otrok) in jih znam "rešiti", tale pa se že tretji dan ne premakne nikamor. Sin (7 tednov včeraj) se doji pogosto in pridno, ima dober prijem (pravilno zagrabi) in močno vleče, masaža (celo če sem zelo groba) niti ob dojenju ne pomaga prav nič. Moram k zdravniku? Sem malo brskala po internetu in zasledila, da se je dobro it pokazat, če traja dlje kot 48 ur. Če ja, k osebnemu zdravniku ali ginekologu?

Hvala za pomoč!