Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

Kaj storiti

Default avatar

Titititi

Pozdravljeni.

Ker sem se znašla v dilemi bi bila zelo hvaležna kakšnega nasveta.
Moj fantek je star 2,5 meseca (prvi otrok) in že v bolnišnici so mu dajali dodatek (Aptamil premature), ker se je rodil 3 tedne prezgodaj (sprožen porod zaradi suma na zastoj rasti, kasneje urgentni CR, 2100g). Ima popoln sesalni refleks, že v bolnišnici so sestre to videle, morda bi potrebovala le kak nasvet in pozornost sestre pa bi dojenje najverjetneje steklo gladko. Kakorkoli, doma sva se hranila kombinirano, kot so nama predpisali. Kmalu dojenček ni več hotel sesati, zato sem si mleko začela črpati in hitro ugotovila, da imam mleka vedno več, dodatek sem mu dajala le še morda enkrat dnevno.

V soboto sem se zbudila z vročino in otrdelo desno dojko. Do nedelje pozno popoldan sem si dojke reševala z domačimi recepti, a žal brez uspeha. V nedeljo zvečer sem pri dežurnem zdravniku dobila antibiotik Amoksiklav in navodilo, da svojega mleka v času jemanja antibiotika ne dajem dojenčku. Danes sem bila naročena na redni pregled pri ginekologu, ki mi je glede tega problema rekel, da naj dojke s črpanjem samo olajsam in tako počasi ne bo več mleka. Sedaj sem pa v dilemi. Rada bi namreč dojenčku še naprej dajala svoje mleko po koncu antibiotika. Skrbi me tudi dejstvo, da nimam več toliko mleka. Vem, da so krive zatrdline, pa vendar. Kaj mi svetujete? Kako črpati med jemanjem antibiotika?
Hvala in lp.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni!
Lahko dopišete še ime antibiotika, ki ga jemljete? Praviloma ob jemanju antibiotika zaradi zdravljenja mastitisa ni treba prekiniti dojenja, saj je večina teh zdravil združljivih z dojenjem. prehajanje v materino mleko je namreč tako majhno, da so tveganja večja, če otrok ne dobiva materinega mleka in namesto tega dobiva umetno mleko oz. več le-tega.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

Titititi

Pozdravljeni,

najprej seveda srčna hvala za hiter odgovor.
Najbrž ste spregledali, da sem že v uvodnem postu zapisala ime antibiotika. Pa nič zato. :D Jemljem Amoksiklav. Prvo tableto sem vzela v nedeljo zvečer in danes se mi je že pojavila rahla driska, zato sklepam, da bi imel tudi otrok velike možnosti, da jo dobi. Tega pa si res ne bi želela. Driska je pri dojenčkih zelo nevarna, če se ne motim - lahko privede do hude dehidracije. Stanje na desni dojki je malo boljše, je pa daleč od tega, da bi bilo dobro. V nedeljo sem celo opazila malo izcedka, ki je po barvi spominjal na gnoj, zato sem se tudi dokončno odločila, da želim antibiotik. Sedaj tega več ni opaziti, je pa seveda mleka manj. Upam, da bom po opravljeni kuri morda lahko spet otroku dajala svoje mleko. Najbrž mi ni treba upoštevati navodil ginekologa?
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni!

Se opravičuejm za spregledano informacijo. Zdravilo, ki vsebuje učinkovino amoksicilin/klavulanska kislina, velja za družljivo z dojenjem in se pogosto - ob nadaljevanju dojenja - predpisuje doječim materam. Ker nisem zdravnica, vam ne morem (od)svetovati uporabe kateregakoli zdravila, lahko pa pogledam v medicinske priročnike (ki jih uporabljajo tudi zdravniki) in spletne baze o združljivosti zdravil z dojenjem (v katere lahko gledate tudi sami in presodite). Glede navodila, ki ste ga dobili, lahko zapišem, da gre za neobičajno prakso, zato bi bilo na mestu ponovno vprašanje vašemu zdravniku ali - priporočam - drugo mnenje, morda prek foruma Pediatrija ali Ginekologija. Vidim, da bi vam tam zdravnika odgovorila da ob Amoksiklavu lahko dojite.
http://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=46&t=5869783
http://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=19&t=5734391
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

LLLMojca

Še drugi del odgovora glede na vaše preostale skrbi ...

Nekaj tednov prezgodaj rojeni dojenčki imajo pogosto res že povsem razvit sesalni refleks, jih pa je treba zbujati in spodbujati, da se čim večkrat dojijo in naučijo dojiti. Morda bi dojenčka lahko še poskusili pristaviti tudi na dojko, denimo v polsnu, poskusite, lahko da bo vendarle začel sesati. Možno je tudi odpravljanje sesalne zmede (navajenosti na stekleničko) na različne načine. Če boste ocenili, da si - ko sedanje težave minejo - želite poskusiti kaj v tej smeri, sporočite ali pokličite svetovalko za dojenje na telefonske številke v pripetih temah.

Tudi če imate mastitis in opažate na tisti dojki upad tvorbe mleka, lahko tvorbo mleka še vedno dvignete z več iztiskanja, tako kot ste to z odlično veščino in vajo naredili bolj na začetku. V pomoč nekaj povezav.
Hranjenje z izčrpanim materinim mlekom:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981634 (nedonošenček, noče sesati)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4480707 (8t, kako nazaj na dojenje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4753903 (6t, zavrača dojko, se splača črpati?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4917161 (3m, kako povečati količino)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5086850 (2m, zadovoljna - črpa, doji in malo dodaja)

Za vzdrževanje laktacije je običajno treba črpati vsaj 5-krat v 24h, priporočam obe dojki, lahko izmenjajte, čas črpanja glede na dosedanjo veščino pa morda najbolje ocenite sami. Še bolje je črpati kot doslej oz. glede na to, koliko mleka dojenček potrebuje. Tako tvorba ne bo upadla in boste lahko dalje hranili dojenčka s svojim mlekom. Če ste bolni in črpanja ne zmorete, črpajte toliko, da ne pride do otrdelosti in prenapetosti dojk! To je zelo pomembno, tudi če iztisnete le toliko mleka, da se dojka zmehča in da odleže. Pri mastitisu nikakor ne gre za to, da bi morali v izogib vnetju črpati "do konca", saj konca dni, pomembneje je, da dojka ne postaja grudasta, vozličasta in boleča zaradi pritiska mleka. Ni pa treba črpati tako pogosto kot doslej, če tega ob vročini in stresu ne zmorete. Več boste lahko črpali in dvigovali tvorbo mleka tudi kasneje, ko se pozdravite. Zdaj le pazite, da mleko ne pritiska v dojko, ki je boleča. Iztisnite torej vedno, ko zaznate bolečino. Čim več počivajte, uživajte dovolj naravnega vitamina C, sveže hrane ipd., saj so posebne stroge diete (brez surove hrane) pogosto vzrok za vnetja dojk v prvih mesecih. Prav tako mastitis pogosto nastane, ker se dojki praznita na predolge intervale, npr. če bi vsako dojko črpali komaj na vsakih 6 ali celo 8 ur ali kaj podobnega.

Otrok ima po jemanju antibiotika včasih kakšne prebavne težave, največkrat se kažejo kot zeleno blato, a to je prehodno. Driske niso pogosto in kot rečeno se ta antibiotikih uporablja tudi neposredno pri dojenčku, prehajanje skozi mleko pa je tako minimalno, da otroka ne ogroža. Veliko večje je tveganje, kar 7-krat večje, da bo otrok dobil motnje delovanja črevesja ali drisko zaradi uporabe mlečne formule.

Driska, zaradi katere bi prišlo do hude dehidracije otroka, po jemanju antibiotika pri materi, ni pričakovan pojav. To se pojavlja v tretjem svetu, predvsem zaradi ne-dojenja in uporabe mlečnih formul, posebej pripravljenih s kontaminirano vodo, zaradi česar je takšen dojenček izpostavljen tudi raznim virusnim ali bakterijskim okužbam. Če dojenje umaknete, se poveča tveganje, da otrok zboli za okužbo črevesja, zaradi česar sem že v začetku navedla, da mnenje, ki ste ga dobili glede ukinitve dojenja, ni običajno in me preseneča.

Izcedek, ki ga opažate v vneti dojki, se sčisti skupaj z mlekom in dojenega otroka ne ogroža. Mleko je lahko rahlo bolj slano, včasih ga kakšen dojenček celo začasno odkloni. Če vam ni prijetno dati otroku tako mleko, zavrzite tisto črpanje. A škodljivo takšno mleko ni in otroku ga lahko dajete že zdaj. Ponudite mleko iz druge dojke, če vam je to bolj pri srcu. Črpajte vsak dan nekoliko pogosteje, da se dojki spet bolj aktivirata. Morda dan do dva črpate zelo pogosto, tako boste dojkama naročali več mleka. Tudi če črpate, ko mleka na otip sploh ne zaznavate.

Želim vam čim prejšnje okrevanje!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825