Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

Nocno dojenje

Default avatar

ms83

Pozdravljena,
imam 14 mesecnega sina, ki je pravi zizoholik�. Dojiva se se cez dan in ponoci. Pridejo dnevi, ko se cez dan doji samo ko je treba zaspati in pridejo dnevi ko bi se veckrat cez dan podojil. Ponoci se pa zbuja na vsake 2 ure in edino kar pomaga je to, da ga pristavim k prsim. Ze od 6. meseca naprej spi z mano v postlji, saj se je kolicina nocnih podojev povecala in je tako bilo lazje (in lepse�). Kdaj mi je zelo naporno saj se ponoci res veliko zbuja in so trenutki, ko si recem, da bom prenehala z dojenjem. A sama vem, da nisem se odlocena koncati. Imam pa naslednjo tezavo. Cez en mesec bom zacela z delom, zaradi katerega bom morala zelo zgodaj od doma. Gleda na sinov ritem, pa se bo od mojega odhoda vsaj se enkrat zbudil za podoj, preden se bo popolnoma prebudil. Sedaj pa ne vem kako ga pripraviti do tega, da takrat ne bo mene poleg (ter s tem ne bo vec zize s pomocjo katere je do sedaj zaspal). Ali naj omejujem nocno dojenje? Sicer sem kdaj poskusala ga ponovno uspavati brez da bi ga pristavila,vendar je bil VELIK protest (ki se je koncal tako,da je dobil zizo). Dude noce vec. Ne zelim pa si tega, da bi prevec jokal ter da bi bilo prevec stresno za njega.
V upanju na kaksen dober predlog vas lepo pozdravljam!
M.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni,

starejši dojenčki in malčki se praviloma še zelo radi dojijo, saj potrebujejo veliko telesnega stika in potrjevanja, da jih imamo radi. Dojenje je njihova čustvena vez, varnostna mreža, daje jim občutek, da je v življenju vse tako, kot mora biti. Dojenje ni kakšna odvisnost, ampak naravno vse dokler, ga otrok ne preraste in nadomesti z drugimi načini, pri čemer seveda ne govorimo le o hrani. Razlogov, da je zbujanja več in ne manj, je lahko veliko in običajno niso povezani s tem, da otroku dovolimo dojenje tudi v tej starosti. Otrok ima lahko ločitvene stiske, kakšne bolečine povezane z blagimi boleznimi ali izraščanjem zob, nelagodjem npr. po okrevanju po bolezni, cepljenju, alergiji na kakšno hrano ... pa tudi zaradi podoživljanja stresnih ali intenzivnih dnevnih dogajanj ipd. Prenehanje dojenja pogosto ne reši kaj dosti, saj se lahko otrok vseeno prebuja in vas potrebuje.

Ste že brali članek o spanju dojenčkov in malčkov? Morda vam bo prinesel kakšna dodatna pojasnila in olajšal odločitev: http://www.dojenje.net/images/stories/S ... ALCKOV.pdf

Kako ravnati, ko vas ne bo? Otrok bo potreboval ljubečo osebo, ki mu bo zagotovila, da bo vse v redu in da mamice ni, toda mamica se vrne in dojil se bo lahko takrat. Ta oseba bo morala sprva vložiti morda nekaj več energije in potrpljenja, da bo otrok spremembo sprejel. Če ga navajate vnaprej, boste to energijo vlagali vi kot mamica, torej razložiti mu boste morali, da se ponoči ne more dojiti. Morda metoda "očka na pomoč" (na povezavi)? Odstavljanje z ljubeznijo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978884,1978888 Otrok bo morda teže razumel, da se ne sme dojiti, če pa je mamica poleg, sploh ker je še razmeroma majhen. Tudi ta moment je dobro upoštevati.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825