Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

8 mesečnik zavrača AM

Default avatar

puppi

Pozdravljeni.

Na vas se obračam zaradi težave, ki se je pojavila pri našem 8 mesečnem fantku. Do 6. meseca je bil polno dojen in že takrat je imel 70cm in 9250g (porodna teža 3750g in 52cm). Pri 6 mesecih smo pričeli z uvajanjem GH, ki jo je malček z navdušenjem sprejel in se kmalu čez dan ni želel več dojiti, želel je je le hrano "na žlico". Tako da smo hitro pristali na 3 dnevnih obrokih goste hrane, dojila sva se še zjutraj, zvečer in 1x ponoči. Zdaj je pričel še zjutraj zavračati dojko, kar je privedlo do tega, da mi je pričelo mleka zmanjkovati, saj ni dovolj povpraševanja. Vem da imam malo, ker npr. zelo dolgo vleče, preden prične teči in je tudi ko že zdavnaj ne teče več, malček še vedno vleče...toliko časa, da me že boli... No, ker sem ocenila, da dnevno dobi premalo mleka, sem se odločila, da mu bom zvečer ponudila stekleničko AM, dojila se bova pa še ponoči oz. zjutraj, če bo želel. Tu pa zdaj nastopi problem. Poizkusili smo več vrst adaptiranega mleka. Prvega je z veseljem sprejel, spil cca 200 ml, spal 8 ur v kosu, se zbudil proti jutru...potem pa vse skupaj (AM in moje mleko) izbruhal v loku...očitno se mu ni prebavilo in mu nekako obležalo v želodčku. To se je zgodilo 2 noči zaporedoma, zato sem mu prenehala dajati to mleko. Potem smo poskusili z Aptamilom, ki mu pa očitno ni najbolj všeč, saj ga je uspel spiti le dobrih 100ml...po njem se je celo noč premetaval in obračal, stokal in pojokaval... Tudi tako se je dogajalo 2 noči zaporedoma. Včeraj smo poskusili še eno AM,ki ga je spet spil le dobrih 100 ml, po katerem je pa že zvečer spet bruhal v loku.
Zdaj ne vem več, kaj naj naredim. Vem, da bi tako majhen otrok moral spiti še vsaj 500ml mleka dnevno - vsaj do prvega leta. AM očitno ne prenaša, jaz pa imam mleka zgolj še za crkljanje. Naj povem tudi, da kašic z dodanim adaptiranim mlekom ne mara in sprejme največ žličko ali dve. Ko pa naredim mlečni zdrobek ali rižek na kravjem mleku (ki ga redčim z vodo), pa z užitkom poje. Prav tako rad je vse ostale mlečne stvari (jogurte, skute, sirček namazan na kruhu, v hrano mu dodajam maslo, kislo smetano, sir...) Tudi sicer je pravi "gurman". Izredno ima rad zelenjavno mesne kašice. Sadje mu je sicer malo manj ljubo, ampak se potrudimo, da ga dnevno poje vsaj nekaj.
Prosim, svetujte mi, kaj naj storim glede mleka. Naj vztrajam z AM, čeprav vidim, da mu ne ustreza in ima težave po njem, pa tudi popije ga ne veliko, ker mu očitno okus ni všeč. Ali mu bom naredila veliko škodo, če ne bo dobival AM od 8 meseca naprej in bo pač mleko dobival iz obrokov GH, pred spanjem in ponoči se pa pač še malo pocrkljava z dojenjem. Vem kakšne so smernice, vendar me zanima, kako bi reagirali vi kot starš.
Že vnaprej hvala za odgovor in lp.
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni,

dojenje in tvorba mleka trajata, dokler otrok dojko sprejema in sesa. Sesanje, ko teče le po kapljicah, spodbuja laktacijo, tudi če je tako sesanje na vrsti le enkrat na dan ali enkrat na nekaj dni. Količina, ki jo dobi otrok z dojenjem, je zadovoljiva in koristna, tudi če je majhna.

Če vaš fantek kravje mleko uživa že v gosti hrani, dobro napreduje in se primerno razvija, potem ni pri tej starosti nobene posebne potrebe, da bi moral dobivati prilagojeno mleko - t.j. procesirano industrijsko živilo. Lahko raste tudi od polnovredne hrane, ki jo skrbno izbirate, tako kot ste ga skrbno dojili. Industrija seveda pritiska in v različne tabele, smernice in navodila uspeva spraviti priporočila ali celo zahteve, koliko formul bi bilo treba dati dojenčkom in malčkom, vendar pa so to zgolj spretni marketinški prijemi. Vaš otrok je lahko zdrav brez škatel in kozarčkov hrane in formul iz tovarn otroške hrane.

Mnogi dojenčki so na to visoko procesirano nadomestno hrano občutljivi, alergični, lahko bruhajo ali dobijo driske ... nadomestno mleko do 7-krat pogosteje povzroča alergije, vsekakor pa dokazano povečuje tveganje za črevesne okužbe ipd. Reakcije vašega otroka na to hrano vam kažejo, da mu verjetno ne ustreza, zato ne vem, ali je smiselno s tem nadaljevati. Posebej če nima nobenih težav z mlečnimi izdelki.

Kar pocrkljajte se z dojenjem, večkrat, brez skrbi, koliko je mleka. Če vas boli, menjajte stran, tudi če menjate večkrat na podoj.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825