Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Nina Radin

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Nina Radin

NinaRadin

Dojenje novorojencka

Default avatar

Višnja90

Pozdravljeni,

Moj sincek je star 4 dni in danes sva se vrnila domov iz porodnisnice. Tam sva ze zacela z dojenjem, danes pa so moje dojke nabrekle in polne mleka. Ze vceraj je zacel novorojencek protestirati. Vse tezje se je pristavljal, pred vsakim pristavljanjem je bilo treba kar nekaj poskusov, sprememb polozajev, veliko joka in tolazbe in potem po kake pol ure nama je naenkrat uspelo. Potem se mu uspe res dobro prisesati in na dojki ostane priblizno 25 minut. Potem spet traja pol ure, da podre kupcek, se spet malo umiri in ponavadi poskusiva se na drugi dojki. Vse skupaj torej najino dojenje traja 1,5 ure. Jaz sem vedno racunala, da je minilo 3 ure od konca dojenja, dokler ga nisem spet zbudila, pa so mi danes povedali, da bi morala steti tri ure od zacetka dojenja. Zdaj sem se bolj v stiski - ze tako moram dojencka vedno zbuditi, zbudi se zelo tezko, se kaksne pol ur dremucka, kljub temu, da ga ves cas nekaj sekiram in potem se joka, ko ga dajem v polozaj za dojenje. Zdaj pa mi recejo se, da tudi to ni dovolj pogosto. Sploh si ne predstavljam, kdaj naj potem dojencek spi, ce bova ves cas lovila ta ritem, ko pa dojenje traja 1,5 ure?
Danes je bilo se huje, pred vecernim dojenjem je imel mocan napad joka in nikakor se ga ni dalo pomiriti. Na koncu mi je pomagal moz z nastavkom za bradavice in vse, kar sem dosegla je, da sem se nekoliko pomirila, ker je otrok jedel po 5ih urah od zadnjega podoja, jaz pa se pocutim nesposobno.
Za dojenje mi je najbolj udoben polozaj sede, v tem polozaju dojencka najlepse vidim in ga uspem pravilno pristaviti. Zacela sva na boku, vendar imam zdaj tako polne dojke, da mi ni vec udobno, pa se dojencka tezje pristavima.
Vendar zdaj, ze ko dojencka ulezem v ta polozaj za sedece dojenje, on grozno joka, potem se spet malo dvigneva, potolaziva in spet in spet, dokler enkrat kar tako, nenadoma ne uspe. Vcasih se mi zdi, da v mojem narocju samo se joce ...
Druga tezava pa je pogostost pristavljanja, en podoj traja predolgo in potem so pavze tudi predolge. Dojencek po podoju trdno zaspi, jaz pa ga izredno tezko prebudim in tudi takrat ne kaze nobenih znakov lakote - tezko odpira usteca, sploh pa ne na stezaj in tako pristavljanje je spet se bolj tezavno.
Te stiri dni sem v dojenju res uzivala. Groza me je, ko me je zdaj strah postaviti dojencka v polozaj za dojenje, ker vem, da bo spet jokal in spet se bom pocutila nesposobno. Groza me ga je zbuditi, ker vem, da bo vec joka kot koristi. Groza me, ce dobi dovolj hrane. Zaenkrat je v enem dnevu 3krat pokakan in vsaj 5x polulan.
Kakrsen koli nasvet o urniku hranjenja bi bil dobrodosel. Vcasih se mi zdi, da bi bilo lazje poslusati novorojencka kot pa uro, vendar me skrbi, da bo v tem primeru pojedel premalo.

Vesela bom vase podpore. Hvala!
Default avatar

Doječa mamica

Draga Višnja. Najprej zadihaj, se pomiri in začni verjeti vase.
Sicer nisem svetovalka, imam pa nekaj otrok in več let izkušenj z dojenjem.
Mislim, da si na koncu napisala še najpametnejšo stvar - poslušat svoje materinske občutke in otroka in se ne toliko koncentrirat na urnik. Otroci niso naštimani po urah, včasih se bo dojil pogosteje, včasih malo več spal, včasih bo cel dan en dolg podoj. Prav tako nekateri otroci potrebujejo na dojki le 10min, nekateri pa pol ure.
Tako majhen novorojenček ima majhen želodček in hitro prebavlja, načeloma pa potrebuje 10-12 podojev na dan. Ampak tudi tega ne gre jemati tako dobesedno, saj ob gnezdenju, ko se zgodi da je cel dan en dolg podoj, tudi težko poveš koliko jih je bilo.
Polulane in pokakane plenice so sigurno dober znak. In če je kakec lepe rumeno gorčične barve je to tudi znak, da ne pije le prednjega mleka.
Praviš, da odkar je prišlo do navala in imaš polne in nabite dojke otrok protestira. Mogoče so preveč nabite in težko prime, včasih se tudi izcejanje v teh primerih težko sproži. Poskusi s termoforjem pogreti ali potuširati z zelo toplo vodo pred podojem in malo pomasiraj. Nekaj kapljic lahko tudi iztisneš, potem pa podoji.
Vztrajaj pri pravilnem pristavljanju. Poskusi najti položaj, ki otroku ustreza. Pri pristavljanju ti lahko pomaga mož. Če dojiš sede uporabi blazino za dojenje ali povšter. Tako lahko gor poležeš otroka, imaš obe roki prosti in z eno pomagaš otroku odpreti usta, če jih sam ne dovolj, z drugo lahko primeš dojko in jo vodiš otroku pravilno v usta (moj tretji se je prvi teden hotel pristavljati le na ta način, tudi ni dobro ust odpiral. En teden se je dojil le tako, da sem bila sede sklonjena nad njim. Hkrati se mi zdi, da je gravitacija pomagala pri izcejanju). Poskusi še druge položaje (npr. da leži na tebi na trebuščku - tako sem na začetku dojila drugega, ki je na hrbtu in boku imel refluks in mu ji pasalo jesti). Veliko položajev najdeš na googlu.
Glede podojev. Ne vem zakaj čakaš pol ure med eno in drugo dojko. Če nima resnih težav s polivanjem, načeloma ni nujno da med dojkama podiraš kupček, lahko ga na koncu. Če ga ne podre pa ni treba čakat pol ure, da bi ga. Na koncu spet poskusiš. Včasih se na prvi dojki po nekem času kregajo, ker ne teče več tako dobro. In takrat je čas za menjavo. Če imaš dovolj mleka in otrok dobro in aktivno sesa, niti ni treba, da je 25min na eni strani (nisi napisala, ali je to tvoj časovni okvir, ali otrokova želja).
Prepričana sem, da se boš umirila in sprostila, posledično pa tudi otroček, ko boš videla, da gre teža lepo gor. Upam, da imaš dobro patronažno, ki te spodbuja in da kakšen dober nasvet. Če pa rabiš dodatno potrditev in pomoč in se bojiš, da bosta pristala na črpanju/dodatku, pa razmisli, da si naročiš svetovalko za dojenje na dom. Se investicija finančno hitro povrne v primerjavi s ceno AM/ dobre črpalke, pa še za živce je blagodejno;)
Jaz sem prepričana, da vama bo uspelo, ko so stari 1teden tudi sami ponavadi pokažejo več pobude za dojenje, kot na začetku.
Default avatar

mama štirih

Sem mama štirih otrok. Zadnji star 2 leti. Vse sem dojila do 1 leta starosti. In veš, kaj se mi zdi, da je bila moja najboljša popotnica? Da nisem sledila "urnikom" in "tehnicam". Ko je bil otrok novorojenček, sem ga pristavila vsakič, ko je odprl oči ali zajokal. Od začetka tudi ni podojev na obeh straneh, ker je to za otroka čist preveč, ker naredi nekaj požirkov in ima že zadosti. Tako je bil prvi mesec podojen OGROMNOKRAT. Ne bi šla štet. Včasih na 2 uri, včasih na 15 minut, včasih na 4 ure, včasih na pol ure. Kot je bilo in kot je hotel. Jaz sem otroka budila po 4 urah spanja. Nič prej. In ne glede na to, kdaj se je prejšnji podoj začel. Itak je ob podoju zaspal in potem, če se res ni zbudil sam od sebe po 4 urah, sem ga jaz. Je spet pojedel, malo pogledal naokoli, pojokcal, se spet podojil in zaspal. Za kolikor časa že.
Po kakem mesecu pa neha dojenček tok velik spat (po 4 ure) in počasi se vse ustali in dobi nek ritem. Eni jejo na 2 uri, eni na 3 ure, eni na 4 ure, ali pa mešano. In tu glej od konca zadnjega podoja do začetka novega. Itak. Moj prvi otrok se je tudi dojil po 45 min ali celo 1 uro. Če bi sledila tistemu urniku, potem bi bila skos za prsih, že tako se mi je zdelo da je.
IN ja, pamet v roke, gledat da se otrok dobro počuti, če je plenica mokra, polna kot mora bit, je to to. Tehnice vrži proč. Če je otrok videti zadovoljen, lep rožnat, polna lica, lepo je... se ni za sekirat.
Aja, podoj na obe dojki pa se vzpostavi samo od sebe. Fino ga je dat na obe, ampak da bi ga pa zbujala zaradi tega, ni treba. Bo hitro zrasel in rabil več, takrat ga boš dajala na obe. Bo trajalo nekaj dni, da bosta dojki dojeli, da je treba proizvodnjo povečati (znajo bit malo bolj prazne prsi, naj te ne skrbi) in se bosta sami zregulirali.
Drugače je pa pri dojenju skos nekaj novega. Ali je preveč, ali premalo, ali imaš mastitis ali že kaj. Ravno tam pri 6 m se pa res vse skupaj lepo ujame, vse štima, no takrat pa uvajanje goste hrane pride :)
Pri dojenju torej: kmečko pamet in občutke v roke, pa bo vse ok.
Default avatar

Višnja90

Dragi mamici,

Malce je trajalo, da sem spet našla čas za odgovor. Predvsem tudi zato, ker se je dojenje kmalu zelo lepo vzpostavilo in sem večino časa počela samo to.
Najlepša hvala za vajine tople besede, vzpodbudo in nasvete. Naj povem, da je po mojem izlivu na tem forumu dojenje zelo lepo steklo s pomočjo nastavka. Najbrž ne zato, ker je nastavek tako super, ampak zato, ker je dojenček res takoj zagrabil in jaz sem se enostavno lažje sprostila. Jedel je, ni več samo jokal v mojem naročju in spet sem dobila zaupanje, da nama bo uspelo. Moževa podpora je bila neprecenljiva.
Ker je nastavek res omejujoč, sem si takoj želela, da bi mi uspelo tudi brez njega. Tako sem postopoma (ko sem spet zbrala dovolj poguma) počasi začela umikati nastavek. Dojiti sva se vedno začela z nastavkom, enkrat vmes pa sem ga dala stran in nadaljevala brez. Vedno brez težav. Sčasoma sem se opogumila tudi, da sva se že začela dojiti brez nastavka, včasih je uspelo, včasih ne, če je preveč jokal, sem se vedno lahko zatekla k nastavku in nisem paničarila. Sprva nama je brez nastavka najprej uspelo ponoči, kmalu pa že kadar koli sva poskusila. Tako sva se že pri starosti 14 dni spet dojila brez nastavkov.
Tudi dojenček je z vsakim dnem vedno bolj in vedno raje jedel, tako kot je napisala ena od vaju. Ugotovila sem, da s tem, ko mu vedno ponudim obe dojki očitno zadovoljim dva njegova obroka, zato po dveh urah res nikoli ni bil lačen. Ponujala sem mu le še eno dojko in če ni kazal zanimanja, na drugo niti nisva čakala. Lepo je zaspal in po najmanj treh urah se je kar naenkrat tudi sam zbudil. Nekoliko spodbude pri zbujanju je bilo kak dan potrebno le še ob večerih, kasneje pa tudi to ne več. Žal mi je, da mi tega (razen vaju) ni nihče povedal. V porodnišnici so zgolj vztrajali hranjenje na 2 uri in vedno na obe dojki. Mene pa je panika zagrabila že, ko je minilo 2 uri in pol. Zavedala sem se, da dojenček mora jesti in da ga ne morem pustiti kar spati, vendar je njemu očitno vse skupaj nekoliko drugače odgovarjalo.

Zdaj je star mesec in pol, v enem mesecu sva pridelala že en kilogram teže in je nadvse zadovoljen dojenček. Hvala obema, ker sta si vzeli čas in mi napisali tako izčrpne odgovore, predvsem pa je najbolj zalegel vajin prijazen in pomirjujoč ton.

Pozdravček!