Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

prenizek vnos kalorij - posledice

Default avatar

SinišaT

Mene pa zaima da glede na to da sem že od malega pretežek, me zanima koliko bi potreboval vnesti kalorij dnevno za nekakšno normalno hujšanje. trenutno sem na 104kg, višina 176cm star sem pa šele 25. Problem je pa v tem da opravljam srednje težko fizično delo, teža pa ne spreminja. Sem pa nov v štetju kalorij. Bi prosil za vsakršno pomoč možno.
Default avatar

Anabina

Ce vneses tvoje podatke v kalkulator za izracun bazalnega metabolizma (jih je veliko na netu) je tvoja dnevna poraba kilokalorij za osnovne zivljenske funkcije 2.000 kkal. To velja za tezo 104kg. Ce je naprimer tvoja ciljna teza 80kg je ta vrednost 1.750 kkal.
Ce zelis npr tezo obdrzati moras vrednosti bazalnega metabolizma dodati se kilokalorije, ki jih pokuris...z delom in nasploh s premikanjem cez dan. Ti jih verjetno pokuris od 500-700 kkal.
Predlagam, da si sestavis jedilnik z 2.000 kkal na dan, za zacetek. To je 500-700 kkal manj kot jih porabis.
Saj stetje in racunanje kilokalorij ni tezko. Na netu imas ogromno seznamov.....predlagam da najprej ugotovis kaj in koliko pojes-nekaj dni zapisuj jedilnike in zracunaj vrednosti. Ce rabis konkretno pomoc pa vprasaj. Srecno!