Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Nikoli ne občutim sitosti

Default avatar

Venus

Ne vem, kaj je to - lahko jem, jem in jem.... sita nisem nikoli. Ko se zavem, da sem pospravila preveč, sledi prisilno bruhanje (ne vsak dan, parkrat tedensko pa ja). Stara sem 37 let, mati dveh otrok, pri še ne 160 cm tehtam 78 kg, kar je absolutno 20 kg preveč. Teorijo obvladam vso, praksa pa vedno znova pade v vodo.


No, pa sem se spovedala. Hvala, ker ste me prebrali in upam, da dobim kak pameten nasvet.

Lep pozdrav!
Default avatar

Institut

Pozdravljeni!

Prenajedanje in prisilno bruhanje sta motnji hranjenja in posledica čustvene stiske.
Prosimo vas, da se obrnete na forum Motnje hranjenja, kjer odgovarjajo za to usposobljeni strokovnjaki.
*********************************
INŠTITUT ZA PREVENTIVNO MEDICINO
Tržaška cesta 118, 1000 Ljubljana
[email protected]
www.zase.si
Default avatar

natper

Čao,

naj ti priznam, da sem prav presenečena, ko to prebiram, ker imam tudi sama takšne probleme pa nisem najstnica, kot prebiram, da je to značilno za ta profil. tTdi jaz sem stara 37 let.
Tudi sama iščem pravo rešitev in bi ti bila hvaležna, če boš lahko dala kakšen pametni nasvet, če boš pomoči deležna. Mene še moj zdravnik ne jemlje resno,...

Držim pesti zate in upam na tvoj uspeh, ker vem s čim se spopadaš
Default avatar

natper

Čao

Ugotovila sem da imava isti problem, kar naj bi bilo za najina leta prav čudno.
Tudi sama bi si želela poiskati pomoč, pa me še osebni zdravnik ni jemal resno.
Če želiš me lahko kontaktiraš na [email protected] pa bova morda skupaj našli kakšno rešitev ali pa vsaj podporo druga v drugi.
Default avatar

nasata

Podzravljeni,

pridružujem se vamav tejle debati. Sicer sem od vaju mlajša10 let, še nisem rodila in bi naj bila v svojih najboljših letih. Imam sedče delo (12 ur na dan najmanj), poleg tega se vozim tudi na delo 100 km stran, zato mi nikakor ne ostane časa še za priporočene vsakodnevnetelesne aktivnosti. V službi neprestano nekaj jem, od čokoladk, juhic, toastov, sendvičev, jogurtov. ni konca ne kraja hrani. neprestano čutim lakoto. poskusim preživeti dan s sadjem in lahkimi jogurti a sem na koncu že tako lačna, da mi je slabo in pojem nekaj konkretnega. Ne vidim rešitve. ALi mogoče obstaja nekaj, kar bi zaviralo apetit?

Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.
Default avatar

Institut

Pozdravljeni!

Včasih je težko slediti zdravemu življenjskemu slogu. Gibanje pa je kakorkoli obrnemo najboljša investicija v naše zdravje. Mogoče bi lahko združili prijetno s koristnim in ob večernih novicah še malce potelovadili. Kar pa se tiče prigrizkov (ki so ponavadi v kaloričnem smislu bogatejši kot če bi si privoščili običajno kosilo), poskusite s suhim sadjem, oreščki ali dvema tablicama temne čokolade. Vaši prigrizki vsebujejo pretežno ogljikove hidrate, ki v telesu izgorevajo do dveh ur. Po dveh urah tako goriva zmanjka in ste ponovno lačni.
*********************************
INŠTITUT ZA PREVENTIVNO MEDICINO
Tržaška cesta 118, 1000 Ljubljana
[email protected]
www.zase.si
Default avatar

Laavivien

Pozdravljeni.
Tudi sama sem se znasla v podobni situaciji. Zadeva me ze zelo zelo skrbi. Pogosto obcutim nekaksno praznino lakoto v trebuhu kljub temu da sem 10min nazaj jedla. Ne glede na to kaj pojem vedno ta obcutek ne sitosti, ki me spravla v obup. Sama imam 54kg in 165cm sem sportno aktivna, ne kadilka in ne uzivam alkohola prav tako nisem ljubitelj mastne hrane. Bila sem na gastroskopijo kjer so mi odkrili zacetek cira na zelodcu in stevilne razjedice. Bi lahko bile te tezave z zelodcem izvor konstantne lakote? Prosim za kaksni nasvet ali usmeritev saj me ze ress zelo zelo skrbi....
Najlepsa havla za kakrsnokoli pomoc.
Default avatar

sebastijan - osebni trener

Pozdravljene, ,

vse se začne v glavi, kjer so tudi najverjetneje vzroki za prenajedanje. Ponavadi so to težave, ki jih poskušate pozabiti ob občutku udobja, ko se prehranjujete.

Pa vseeno nekaj nasveto o prehranjevanju:
- ne izogibajte se maščobe, ker se maščoba zelo dolgo prebavlja v želodcu v primerjavi z OH in zato imate občutek sitosti, ko jih zaužijete. Torej pripravite si obrok, zeleno solato z mozzarelo, kuhanim jajcem in 2 jedilnima žlicama bučnega ali olivnega olja. Takšen obrok je nizko kaloričen in se dalj časa prebavlja, kar pomeni da ne boste lačni. Podoben obrok je lahko tudi 1 narezan paradižnik, rukola, 150g skute, olive, narezana kumara in 3 jedilne žlice bučnega olja (nizko kaloričen obrok, ki se bo dalj časa prebavljal).
- 15 min pred obrokom spijte 0,5 litra vročega čaja
- ne jejte nobenih živil, ki vsebujejo sladkor ali imajo visok glikemični indeks (bela moka, bele testenine, ...) ker bo sladkor v krvi po obroku zelo hitro prekomerno narastel, v kratkem času prekomerno padel (30min po obroku) vi pa boste postali zaspani, utrujeni in zopet lačni!!!
- gibanje, trening katera povzročita, da vsaj 4 ure ne boste nič jedli. 2 uri pred vadbo ne boste jedli, ker drugače vam bo med vadbo slabo. Vadba naj traja vsaj 60 minut in naj bo visoko intenzivna (75 do 90 % max srčnega utripa), po sami vadbi pa boste potrebovali le tekočino, lačni boste postali šele 30 minut ali še kasneje po vadbi.

Sebastijan
Sebastijan Nemanič
www.fitnes-trener.si