Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

OSEBNI TRENER

Default avatar

Jančika

Mene pa zanima ali ima kdo že kakšne izkušnje z osebnim trenerjem Iztokom Hodnikom? Zanima me ali ima kvalitetno vadbo ali je samo ena izmed medijskih zvezd, ki na račun svojega imena želi malce zaslužit?
Default avatar

Mito

Sicer ga osebno ne poznam ampak sem pogledal na strani kjer piše da je Iztok diplomiral na fakuteti za šport. Ob koncu študija na fakulteti za šport sicer spostaneš profesor športne vzogoje, vendar so tista osnovna znanja bistvena za dobrega osebnega trenerja.
Zavedati se morate, da se pri nas večina lepih fantov dobro prodaja kot osebni trenerji imajo pa za sabo 70 urni vikend tečaj! Tisti ki vam popravlja avto (za primerjavo) ima pa najmanj srednjo poklicno šolo. Dejstvo je da je motor ferarija kot otroška igrača v primerjavi s kompleksnostjo človeškega organizma. Zato sem mnenja, da je veliko samozvanih osebnih trenerjev le nekoliko premalo samokritična in preveč samozavestna.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

bela kava

Tudi jaz imam vprašanja o osebnem trenerju, saj kamorkoli pogledam po netu, ne zasledim določenih podatkov.

1. Zanima me, če je osebni trener skoz s tabo, ko napr. vadiš v fitnesu? Pred leti sem namreč videla eno, ki je prihajala v fitnes in je trenerka non stop bila poleg nje ter jo nadzorovala. To se mi je zdelo ful fino, ker meni pač ni zadosti, da se mi tam 1x razloži, kako naj izvajam vaje na različnih napravah in bom že kar vse znala. Sem mnenja, da se ni kar takole za igrat z napravami, če ne znaš.

2. Naslednje me bega tole, če trener pride v fitnes kamor hodiš ti ali moraš obvezno hoditi v fitnes, kjer je on? Jaz imam namreč fitnes tik pred nosom in ne bi hodila nekam na drugi konec Ljubljane ter se vsa pregreta vozila naokoli, saj sem po vadbi še dolgo časa kot kuhan rak.

3. Kakšne so kaj okvirne cene?
Default avatar

Mito

Na fitnesu vdiš fante, ki opravljajo delo takoimenovanega fitnes inštruktorja. To so fantje in punce, ki so naredili tečaj na fitnes zvezi slovenije na fitnesu pa skrbijo za stranke jim svetujejo, naredijo z novimi strankami predstavitveni trening in podobno...
Seznam teh lahko vidite na tej strani:
http://www.fitnes-zveza.si/?m=poslanstvo_pod&id=3
Za delo osebnega trenerja pa je nekoliko več kot le 70 urni vikend tečaj. Ljudje iščejo pomoč osebnega trenerja pri različnih težavah, dober osebni trener zna napisati ustrezen program, ve kaj je to ciklizacija, razume izvide ortopeda itd..

Pri nas pa se vse prevečkrat zgodi, da postanejo fitnes inštruktorji osebni trenerji. Popoloma neodgovorno je vzeti v obravnavo nekoga z zdravstvenimi težavami in hkrati ne razumeti morebitnih posledic. Res je da so lahko takšni fitnes inštruktorji zelo dobri animatorji in imajo pri nekaterih nezakompliciranih primerih povsem lepe uspehe. Enkrat pa se lahko vseeno zalomi, mogoče se prav pri vas.

Profesionalni osebni trenerji imajo ponavadi za sabo šolanje na fakulteti, izkušnje iz tujine, police, ki pokajo pod strokovno literaturo, reference, za to registrina podjetja in zavarovanje odgovornosti.

Pravi osebni trenerji tudi običajno ne uporabljajo fitnes naprav in zraven štejejo ponovitve, temveč sestavijo efektiven trening z utežmi lastno težo itd... Predvsem pa resnega osebnega trenerja ne boste videli, da dela enak trening z gospo srednjih let, fantom, ki ga boli koleno ali punci ki želi shujšati. Tega sam opazim zelo velko.

2. Fitnes trener ponavadi pride v fitnes kjer trenirate. Včasih pa to ni možno saj lastniki in vodje fitnes centrov osebno trenerstvo razumejo na svoj način. Najbolje bi se bilo pozanimati pri vodji fitnesa, ki ga obiskuješ.

3. Cene so zelo različne predvsem pa pri nas visoka cena ni sinonim za kvaliteto. Ponavadi so cene od 25€ pa tudi do 70€ na uri. Paketi, ko zakupiš več ur so ponavadi cenejši.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

bela kava

Hvala za odgovore.

Mogoče se pri 1. vprašanju nisva povsem razumela. Tisti fantje, ki delajo v finesu so tako bili skoz prisotni. Ona punca pa je prišla skupaj s trenerko in tudi odšla z njo in tista trenerka je bila skoz le poleg tiste punce. Se je pa videlo, da ni lih njena prijateljica, ki bi iz dolgčasa stala poleg.
Default avatar

Jančika

Hvala za obsežna pojasnila. Me pa tudi zanima, po kolikšnem času je že viden napredek. Velikokrat je moč zaslediti, da so prvi rezultati vidni že po mesecu dni. Kakšna je pa dejanska realnost? Ali lahko nekdo pričakuje, predvsem ženske, da bodo imele (recimo, da imajo zgolj 10 kg odvečne teže) po šestih mesecih že lepo vidno izražene mišice, predvsem trebušne? Koliko časa bi morale zato vložiti, 3x na teden fitnesa, več? Zavedam se, da ima velik pomen pri vsem tem tudi prehrana. Kaj pa recimo presnojedci, ali lahko pričakujejo dobre rezultate?
Default avatar

GoranP

Jančika je napisal/a:
Eno je nekdo, ki ti vse lepo pove kako kaj delat pa kdaj pojest pa to, drugo pa je če boš to upoštevala. Ko delaš vaje, tudi če ti celi čas govori kako pravilno naredit in ti pomaga pri tem, je še vedno odvisno od tega če res pravilno izvedeš. Lepe trebušne mišice boš imela, ko bo skoraj vsa maščoba izginila po celem telesu in boš tudi imela nekaj mišične mase. To v praksi pomeni zelo zelo veliko dela. Realnost je pomoje v kakem letu, če se res vsega držiš in naučiš pravilno izvajat vse vaje. Še zmeraj pa nisi dala podatka v kaki formi si trenutno.

Lp
Default avatar

Mito

Realnost je takšna:
Prvih nekaj treningov ponavadi zaznamuje muskelfiber. Po 5,6,7 pa je že kar dosti bolje. Po 2 tednih se večina počuti veliko bolje in se (vsaj pri meni, ki dam na to velik povdarek) že drži bolj pokonci, posledično tako zgleda veliko bolje. Kile gredo dol običajno nekje po 3 tednnu, prej so enake ali pa celo vaga pokaže za kakšno kilo več.
Predvsem je pomembno da ne pričakujete čudežev. Pričakujte trdo delo, to pa potem prinese uspeh.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

Jančika

Da odgovorim glede moje forme. Najprej začnimo z merami, da si ustvarite približno predstavo o telesu, višina 176 cm, teža 65 kg. Pred leti so mi na podlagi moje konstitucije izračunali idealno težo 57-60 kg in dejansko se mi zdi, da je to bila teža, pri kateri se je moje telo najbolje počutilo. Glede špotne aktivnosti, trenutno vadim 3x tedensko pilates&co. Glede pridobivanje mišične mase je definitivno vadba učinkovita, saj je telo bolj trdno, dejstvo pa je, da so še vedno področja, kjer so vidne in jih je moč tudi odtipati, maščobne blazinice. Odgovor naj bi bil še dodatna aerobna vadba, samo ne vem ali bi bilo to dovolj za dosego konkretnih rezultatov oziroma ali bi bilo potrebno še obiskovanje fitnesa. In seveda v tem v povezavi spet osebni trener, ker brez se mi zdi, da velikokrat delaš v prazno ali narobe. Vse to je pa zopet dodatni finančni zalogaj, zato rabim konkretna dejstva :)
Default avatar

GoranP

Jančika je napisal/a:
Če želiš najboljše potem vzameš osebnega trenerja.

Lp
Default avatar

miša26

Mito je napisal/a:
Sem kar malo razočarana saj od vas nisem pričakovala takega odgovora, ki mi je naredil predstavo o vas a žal negativno.
Moram priznati, da sem kolebala ali naj vas kontaktiram za pomoč pri treningih (prebrala sem vse na vaši strani katera je mimogrede napisana enkratno) ali ne a tale odgovor me je kar nekako odvrnil od vas kot trenerja.
Moje mišljenje je da o nikomer ne govori grdo. Posredno niste o gospodu po katerem sprašujejo zgoraj povedali nič negativnega a neposredno je vaš odgovor porazen.
Sami pravite, da gospoda ne poznate in takoj v naslednjem stavku naj bi bili skoraj vsi ki pridejo iz fakultete za šport"mazači".Ni lepo.
Moram priznati, da me ljudje, ki imajo tak način "poslovanja" in mišljenja odbija.
No vseeno, to je samo moje mišljenje. Vseeno vam želim veliko uspeha še naprej.
Živi in pusti živeti.
Default avatar

LenčkaM

miša26, jaz sem pa razumela Mitov odgovor ravno obratno. Ravno tisti, ki naj bi končali Fakulteto za šport imajo dobro osnovo za dobrega osebnega trenerja, saj v času študija spoznajo marsikaj, česar tisti, ki imajo razne druge izobrazbe in opravijo le 70-urni tečaj za osebnega vaditelja, ne. Verjetno pa samo dejstvo, da je nekdo zaključil športni faks, tudi še ne garantira dobrega osebnega trenerja.
Default avatar

Mito

Hotel sem napisati točno tako, kot je razumela LenčkaM.

Sam nikoli nisem rekel, da trenerji, ki prihajajo iz Fakultete za šport, da so mazači. Navsezadnje sem tudi sam zaključil to fakulteto.

Hotel sem samo poudariti razliko med osebnimi trenerji, ki imajo za sabo le vikend tečaj in že lahko (nekritično) svetujejo ljudem, tudi takšnim, ki imajo za sabo različne poškodbe. Kar se meni osebno zdi zelo neodgovorno do ljudi.

In na drugi strani osebni trenerji, ki so osnovno bazo znanja prodobili s 4 letnim šolanjem na Fakulteti za šport. Pravim, le bazo znanja, še vedno pa je za dobrega osebnega trenerja potrebno stalno izobraževanje tako na strokovnem področju, kot tudi še na ostalih področjih delovanja, ki zajema naše delo kot npr. psihološki, komunikacijski,sociološki, motivacijski vidik...
Se pa strinjam, da ni vsak samo zato, ker je zaključil Fakulteto za šport, že kar sam po sebi dober osebni trener.
Če izbirate osebnega trenerja, vedno preverite reference in priporočila.

Dober osebni trener zna svojo strokovnost podajat na ljudem prijazen način, kar pomeni, da stvari, ki jih delajo tudi razumejo in pa kar je najpomebneje, da jim je zabavno.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

miša26

Potemtakem se vam opravičujem ker sem razumela ravno obratno.
Živi in pusti živeti.
Default avatar

1989

Mito, če si ti naredil DIF in si s tem trener fitnesa, ne pomeni, da so vsi drugi zabiti, pa čeprav naredijo tečaje. Saj niti ne veš ne, koliko knjig je kdo prebral. Sam nimam ne tečaja in niti nisem vaditelj ali karkoli drugega, prebral pa sem že ogromno knjig...in to spet ne pomeni, da nimam pojma, čeprav sem brez papirja.
Default avatar

Duska

1989
Kje pa je rekel, da so vsi drugi zabiti?

Prebrati knjige ne pomeni veliko. Knjigo se relativno hitro prebere. Drugače je naučiti se snov iz knjige, jo razumeti in znati aplicirati v različnih oblikah.
Najbrž še nisi imel opravkov z ljudmi, ki so zaupali ravno tem ljudem s tečaji, kjer so naredili dejansko več škode kot koristi, ki so potem iskali pomoč pri ustrezno izobraženem kadru - velikokrat se to potem konča pri fiziatrih. Žal

V današnjem svetu je pač tako, da so reference tiste, ki naj bi objektivno povedale več o posameznikovem znanju. Poudarjam naj bi, ker se vedno najdejo izjeme.
Default avatar

1989

Ja logično, da če bereš knjige, potem jih bereš tako, da jih razumeš, sicer si niti zapomniš ne, če je kaj zakompliciranega.

Gre se zgolj za to, da ravno trenerji nebi smeli pljuvat čez ostale, saj so bili tudi oni enkrat na mestu, ko niso imeli pojma. Sčasoma se vsega naučiš, ne moreš pa zdaj sodit ljudi po trenutnem znanju, ampak znanju prej/potem.
Default avatar

ni logično

1989 je napisal/a:
Dokler "nimaš pojma" (uporabljam tvoj izraz), pač nisi osebni trener. Kapiš?

Je že prav, da se pove, da je razlika med tistimi, ki so znanje nabirali tudi na faksu, od onih, ki "nimajo pojma" (spet uporabljam tvoj izraz).

Osebno si ne bi omislila trenerja, ki ima vikend tečaj. Ker tako znanje, kot ga ima on, lahko pridobim čez vikend tudi sama.
Default avatar

palčka36

Strinjam se, da je veliko osebnih trenerjev, ki so ta naziv pridobili po vikend tečajih in nato svoje "znanje" na veliko prodajajo:)))

Osebno trenerstvo je zame najboljši način vadbe. Trener pride s tabo fitnes ali je že tam, se prilagaja tvojim uram, ko imaš čas, prilagodi trening tvojim sposobnostim, željam in lastnemu napredku.Je s teboj ves čas treninga, šteje, spodbuja. Delaš na svojem maximumu, te prepriča da zmoreš tudi več.

Proidobiš na kondiciji, obliki, vzdržjivosti, vztrajnost in hkrati pridobiš zanje o zdravi prehrani, alstnem telesu, optimalnih treningih.

Po domače rečeno se razvadiš:)))

Dober trener je vreden tistih 300, 400 EUr na mesec, če jih seveda imaš.
Default avatar

1989

ni logično je napisal/a:
To mi je čist jasno. Se strinjam, da imaš z opravljenim DIF-om več znanja, kar pa ne pomeni, da ga nekdo, ki DIF-a nima, nima toliko znanja. Poznam ljudi, ki so daleč od FŠ, pa so eni boljših trenerjev.

Na živce mi gre pa to, da govorite, kot da so samo DIF-ovci carji, vsi ostali pa neumneži.

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic