Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Kako shujšati?!

Default avatar

Kilogrami

Par kilogramčkov imam preveč - okrog trebuha, sicer je vse o.k. Pa jhi ne morem in ne morem zgubit. Res nisem huda športnica, sem pa v pogonu od jutra do večera, občasno tudi migam (šport) pa tudi na igrišču se igram z otroki. Pa doma skos nekaj delam - to je tudi miganje bi jaz rekla....Dobro hrana - jem zmerno, tudi sladkarije sicer,ampak stradanje menda tako ali tako ni priporočljivo. Apetit imam odličen, kar je po svoje tudi fajn, saj to pomeni, da sem zdrava. Me pa moti, res me moti. Nikoli v življenju nisem imela problemov s hujšanjem, je bilo dovolj, da nisem pojedla večerje, pa so že šli kg dol, pa se še tolk nisem gibala kot zdej.

Če ima kdo kakšen pameten nasvet ali tolažbo,...
Default avatar

ana50

Igranje z otroki in delo doma se ne šteje za rekreacijo. Žal.
Default avatar

curry

če imaš kondicijo vsak dan najmanj pol ure teka, boš fit v 14ih dneh, sicer pa ti ob dobrem apetitu drugega kot šport ne preostane..
Default avatar

Župi

Čisto preprosto...po 17.uri ne jej več....
Lep pozdrav,
Župi
Default avatar

mala*

[quote Župi]Čisto preprosto...po 17.uri ne jej več....[/quote]
joj, če bi bilo tako enostavno.
Meni je uspelo samo z veliko telovadbe in zelo nadzorovano prehrano. To pomeni ogromno miganja -3xtedensko vsaj 1 uro intenzivno fitnes, 2xtedensko tek po 45min, vmes še rolanje, kolo - nekoliko manj intenzivno. Hrana - veliko beljakovin, zelenjave, sestavljeni OH, ne presladko sadje.. Pregreha dovoljena samo 1xtedensko (npr. pizza).
Default avatar

pri meni ne

[quote curry]če imaš kondicijo vsak dan najmanj pol ure teka, boš fit v 14ih dneh, sicer pa ti ob dobrem apetitu drugega kot šport ne preostane..[/quote]

Jaz redno tečem - vsak dan oz. 6 x na teden po 45 minut (zjutraj, na tešče - kar naj bi bilo še posebej priporočljivo); pulz okrog 130 udarcev/minuto (pri takem pulzu naj bi se najbolj topile maščobe), pa vseeno ni nekega efekta.
To delam že kar nekaj mesecev (vsaj 3-4), pa je edino kar ugotavljam to, da so mogoče za spoznanje bolj čvrsta stegna. Res pa je, da od nekaj kar precej migam (kolo, aerobika...).
Sicer jem precej zdravo (nič ocvrtega, mastnega...), tu in tam me pa res zavede kakšna čokolada. ;(
Sem se pač sprijaznila, da ne bom nikoli med "ta suhimi"... žal...
Default avatar

ČebelicaLlia

Obvezno jej zajtrk. Lahko poješ kar veliko. Če ne ješ zajtrka se ti metabolizem počasni za 15% in se potem zaradi tega tudi rediš. Potem jej malico, kosilo, malico, večerjo. Lahko še med tem kaj. Je dokazano, da lahko ješ čez cel dan in se ne rediš. Rediš pa sem če ješ dvakrat na dan, ali pa ko greš jest poješ ogromno. Moraš jesti večkrat po malem. In ne jej po 18.00. Nikoli!!! Jej počasi.
Pij veliko vode, vendar ne pred kosilom. Zato ker zaradi vode v telo ne gremo vitamini in snovi v hrani. Če ješ kakšno mastno kosilo, lahko spiješ vodo. Če pa ješ veliko zelenjave, pa ni dobro, ker ima to veliko dobrih snovi in potem se ti ne bi vpili.
Tudi če ne telovadiš, boš na tak način shujšala.
Jaz nisem debela, ampak sem vseeno en čas tako delala. In so šle kile kar hitro dol. Tudi telovadim,pa od telovadbe ne shujšam,le telo si učvrstim in oblikujem.
Ne rabiš pretiravat z dieto in hrano da bodo to neke drage stvari. Jej to kar si jedla di zdaj, seveda če ni preveč mastno. In jej večkrat na dan po malem.
Sladkarije pusti. Vse kar vsebuje veliko maščobe in sladkorja se izogibaj. Pij le vodo. Ali pa sok razrečen z vodo.
Default avatar

Kilogrami

Hvala vsem, da ste se oglasile. Najprej naj rečem, da po mojem se pa tud pri delu doma in igri z otroki kar pošteno lahko premigaš. Ni šport, je pa miganje. Malo poglej, kolikokrat se skloniš, koliko korakov narediš,...ČebelicaLila, hvala! moram res poskusit. Nekih drastičnih ukrepov se ne mislim it, ker tako kot so že povedale predhodnice, na hitro ne gre oz. gre, pa ne za dolgo, pa še mučiš se. Najprej bom poskusila črtat sladkarije, čeprav čisto ne bo šlo verjetno. Tega res preveč pojem. Pijem v glavnem vodo. Včasih si privoščim vodo z okusom ali cedevito, sokov ne pijem. 5 kg bi rada zgubila, to pa tudi ni taka reč, menda. Zajtrk jem čisto vsak dan. Bi pa rada našla kakšen nadomestek za kruh. V službi jem kruh in kavo. Nič zraven, nič gor namazano. Malic pa ne jem. Bom poskusila še s tem.
Default avatar

metulka

Seveda so gospodinjska opravila in igra z otroki miganje, kaj pa drugega. Pri gosp. delu celo izgubiš kar nekaj kalorij.
Računaj tudi to, da gredo leta počasi gor (ne vem, koliko si stara) in da to pomeni tudi manjše kalorične potrebe. Jaz imam zelo počasno presnovo in bog ne daj, da bi jedla petkrat na dan, četudi malo. To upoštevam in vzdržujem težo. Če zvečer nisem lačna, ne jem, mogoče jogurt ali sadje. Moje kosilo je vsaj četrt manjše od porcije za otroka. Aja, past je tudi v tem, da mnoge ženske pojedo, kar pustijo otroci, ker jim je škoda metat hrano stran.
Zelo veliko kalorij se skriva tudi v polnomastnem mleku in jogurtu. Sladkarije pa itak. Poskusi jih zdaj čez poletje omejiti samo na sladoled.
Default avatar

petkaaa

[quote pri meni ne][quote curry]če imaš kondicijo vsak dan najmanj pol ure teka, boš fit v 14ih dneh, sicer pa ti ob dobrem apetitu drugega kot šport ne preostane..[/quote]

Jaz redno tečem - vsak dan oz. 6 x na teden po 45 minut (zjutraj, na tešče - kar naj bi bilo še posebej priporočljivo); pulz okrog 130 udarcev/minuto (pri takem pulzu naj bi se najbolj topile maščobe), pa vseeno ni nekega efekta.
To delam že kar nekaj mesecev (vsaj 3-4), pa je edino kar ugotavljam to, da so mogoče za spoznanje bolj čvrsta stegna. Res pa je, da od nekaj kar precej migam (kolo, aerobika...).
Sicer jem precej zdravo (nič ocvrtega, mastnega...), tu in tam me pa res zavede kakšna čokolada. ;(
Sem se pač sprijaznila, da ne bom nikoli med "ta suhimi"... žal...[/quote]

Meni se je postava začela spreminjat po 4 ali 5 mesecih teka. Do takrat pa enako kot pri tebi - nič. Tako, da sem bila že kar razočarana. Pa sem vztrajala. Zdaj se pozna. Maščobica se lepo topi. :)
Default avatar

Kilogrami

Uh, mi ne preostane drugega kot da ostanem pri teku. Ampak da se rezultati pokažejo šele po tolikem času?! Upam, da ne bom vmes že obupala....
Default avatar

**obupanka**

Heii**

ALi mogoče kdo ve kako bi naj skujšala vsaj v enem tednu??

Junia gremo v šolo v naravi pa me je pred simpo sram...

Rada bi vsaj 5kg shušaŁa...

Probala sem že:
1 teden skoray nix jest ampak poŁ pa samo: HRANA HRANA HRANA,

na koncu sem še 2 kg zraven dobla =(

ful sm žalostna...


PRosim, če mi lahko kdo pomaga ker si res želim, hvala...
Default avatar

lenka01

Pozdravljena, Obupanka!

Te popolnoma razumem. Če sem iz tvojega posta pravilno razbrala, si še zelo mlado dekle, zato so tvoji občutki pred šolo v naravi še toliko bolj razumljivi. Vendar si iz svojih izkušenj že ugotovila, da imajo shujševalne diete tako imenovani jo-jo učinek, to pomeni, da nekaj kil z dieto izgubiš, ko pa se začneš prehranjevati po stari navadi, vse pridobiš, pa še kakšna kila se zraven obesi. Ta izkušnja naj ti bo vodilo za v prihodnje, ko se boš morda resno spopadala s kilogrami.
Za hitro hujšanje obstaja 1000 in ena dieta. Vendar moraš vedeti, da te bo takšna dieta resnično pred občutkom sramu obvarovala samo začasno, na daljši rok verjetno zaradi pričakovanega jo-jo efekta z njo ne boš zadovoljna.
Za bolj konkretne odgovore pa si napisala premalo podatkov. Glede na to, da je do konca maja le še teden dni, ne vemo, koliko časa imaš na razpolago do začetka šole v naravi, niti ne vemo, koliko si stara in kakšne postave si (višina in teža...). Vendar ne glede na vse to ti shujševalne diete že v samem štartu močno odsvetujem, kajti mnogo shujševalnih diet se na daljšo dobo nikakor ne obrestuje. Če sama ocenjuješ, da imaš kakšnih 5 kil preveč, je možno, da se ti to le dozdeva, ker se primerjaš s svojimi vrstnicami - ampak to samo domnevam, ker res nimam o tebi nobenega podatka.
Preden se lotiš shujševalne diete, predlagam, da še enkrat premisliš in se šele nato odločiš, da s shujševalnimi dietami sama sebi ne boš naredila več škode kot koristi. Vsekakor pa je bolj pametno za tako mlada dekleta, kot si po mojih predvidevanjih ti, hujšati z več telesne aktivnosti in se ne prikrajšati pri hrani, saj za zdravo rast in razvoj nujno potrebuješ vse hranilne snovi (seveda v pravilnem razmerju) - ampak to pride v poštev pri hujšanju na nekaj daljši rok, kot si si ga trenutno ti zastavila.
Verjetno ti bo še kdo odgovoril in postregel z bolj konkretnimi odgovori, vendar upam, da boš razmislila tudi o tem, kar sem ti napisala.

Pa lepo se imej v šoli v naravi! Morda boš ugotovila, da imajo tudi sošolke kakšne lepotne napake (npr. ne ravno lepe prste na nogah:), pa si ne morejo nič pomagati!).

Lp
Default avatar

allina5

Tudi jaz te popolnoma razumem, ker sem imela sama ponavadi enake težave.

Na hitro se da shujšati, da na primer en teden ješ samo posneto skuto (10% mm) skupaj z jagodami, ki jih boš te dni z lahkoto dobila, zjutraj pa na tešče spij cca 3dl mlačne limonade (lahko s sladili). Čez dan ti pa priporočam čaj hibiskusa, brez sladkorja.

Skuta in jagode so močan diuretik in s to dijeto boš sigurno izgubila kar nekaj kg.

Tudi riž je ok, s kakšno res lahko zelenjavno omako, če skute ne maraš.

Samo ta dijeta je kratkoročna, za boljši občutek, da boš bolj samozavestna.

Za lepši videz pomaga tudi solarij ali pa samoporjavitvena krema - se splača.

Pa seveda vsakodnevno gibanje, vsaj pol ure in trebušnjaki.

Upam, da sem ti kaj pomagala, lepo se imej, rada se imej in bodi ponosna nase.
Default avatar

123tina

Joj, ne solarija in porjavitvenih krem :( Solarij in močno sonce povzročata hitrejše staranje kože in hitrejšo izgubo kolagena, ki koži daje prožnost in mladosten videz. Samoporjavitvene kreme pa so polne strupenih snovi, ki se preko vpijanja v kožo, ki je naš največji organ, nalagajo na organih.

Ob prihajajočih toploh dnevih bi vam vsem toplo priporočila pravo certificirano naravno kozmetiko in kreme za zaščito proti soncu. Smešno je, da so nekatere takšne kreme celo bolj ugodne, kot močno reklamirano sranje. Če imajo vaše kremice med sestavinami parafinum liquidum, to pomeni da se mažete z derivatom nafte...

preberite: http://www.zazdravje.net/vprasanja.asp?art=83
Default avatar

šmonca

123tina, imam vprašanje zate.
V zadnjem postu si napisala, da ni dobro ne solarij ne samoporjavitvena krema.
Kaj morda obstaja kakšna alternativa, da naravno porjaviš, če je zgoraj navedeno nezdravo?
Sem zelo svetlopolta, imam tudi pegice in če ne drugega bi si rada vsaj noge pofarbala ali posončila. Namreč, ko so moje noge posončene so ravno na taki ravni kot jih imajo druge z normalnim pigmentom še brez sončenja. Res sem bela!!!!!
Obstaja še kakšen bolj zdrav način ali morda kombinacija obojega v minimalnem obsegu?
Hvala za odgovor!
Default avatar

mjaw

kaj mi lahko kdo pove kako naj shujšam po porodu,če lahko vsaj v enem tednu ali pač ne splošno poletje prihaja bolj malo po kilah ampak bolj me moti videz,ni nekaj preveč ampak jst sem navajena biti suhe postave in bi rada bila spet taka no vsaj približno,zato me zanima zunanja podoba kako naj shujšam,pa ne sam fitnes tudi domača telovadba,hvala čaw
Default avatar

Trigi

Bolj težko. Ker očitno ne znaš niti pisat, da bi te ljudje razumeli. Povej še enkrat kaj sploh želiš, ker iz tega posta se ne da nič razbrat! Hočeš shujšat v enem tednu ali kaj pisariš?
Default avatar

klavdija111

živjo
rada bi shujšala pa nevem probala sem že na veliko načinov a kile so šle samo gor ne dol.nnevem kaj naj naredim! velika sem 158 cm tehtam pa kar 54 kg. prosim če mi svetujete. stara sem 12 let.

Hvala že v naprej
Default avatar

GoranP

klavdija111 je napisal/a:
živjo
rada bi shujšala pa nevem probala sem že na veliko načinov a kile so šle samo gor ne dol.nnevem kaj naj naredim! velika sem 158 cm tehtam pa kar 54 kg. prosim če mi svetujete. stara sem 12 let.

Hvala že v naprej
Prehranjuj se zdravo. Kako bodo kilogrami je stvar tvojega telesa, komaj 12 let imaš valjda razumeš, da se telo razvija. Ko preideš to obdobje pa lahko vidiš a si res debela al ne.

Lp