Forum: Hujšanje

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

JOGURT

Odgovori Nova tema
Default avatar [email protected] 20 Mar 2006 12:19

Se mi zdi da je o tem že bila enkrat debata, pa se mi vseeno poajvalja vpršanja...takole med delom pogledujem na jogurt, ki ga imam na mizi (aja, sem ga pozabila napisat na današnji jedilnik), na katerem jasno piše:

beljakovine 2,8 g, OH 14,5, maščobe 0,1

OK, ampak...zakaj je pol po 3 MD jogurt na beljakovinski dan in ne na dan OH??? A katera ve???

Res pa je, da je sadni jogurt, ne navadni!

:O)

lp

Sandra

VELIKE RAZDALJE PREHODIMO Z MAJHNIMI KORAKI!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Cveka 20 Mar 2006 12:30

Če je na jogurtu napisano, da je manj maščob, pomeni, da je manj beljakovin in s tem več OH. Zato jaz raje jem 3,2 ali 1,3 navadnega in si po potrebi dam notri sadje. Če odvzamejo B, dodajo sladkorje (OH).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tagi 20 Mar 2006 12:31

No, si si odgovorila sama - sadni jogurti imajo več OH, zato bi morala izbrati navadni jogurt.

Lp tagi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Julya 20 Mar 2006 12:45

Sadni jogurti z manj maščob, so za moje pojme zavajanje potrošnika, ker mislijo, da jedo "kao" bolj zdrav jogurt, ki ne redi. Na račun maščob, ki jih odvzamejo, dodajo sladkor (kakršenkoli že), ki je bogat vir OH. Od nečesa mora bit dober. :-)))

Sama jem navadni jogurt z 1.3% mm in v zadnjem času kefir, ki ga delam sama z mlekom 1.6% mm. Res nisem kakšen fan sadnih jogurtov, a če si ga kdaj zaželim (na redke čase) si dodam sadje sama in brez dodatka sladkorja.

Priporočam ti, da se izogibaš sadnim jogurtom.

Julija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar maychi 20 Mar 2006 13:45

se popolnoma strinjam s puncami, ki so ti že odgovorile. Na račun maščob dodajo OH.

Če že želiš kupiti sadnega, moraš dobro pogledati specifikacije.
Jaz imam trenutno doma dukatovega - ab kultura, tudi z "kao" 0,1%mm....ima pa veliko bolše razmerje kot ta, ki si ga ti kupila. Vrednosti so pa sledeče:
3,4 B
6,0 OH
0,1 M
39 Kcal

Je pa slajen s fruktozo in umetnimi sladili.
Še najbolje pa je, da res kupiš navadnega in v njega zamešaš sadje.

Julija, kefir je pa ena super zadeva, a ne? Tudi jaz si ga "delam" sama, vendar iz mleka 0,5. Se mi zdi, da ne morem več brez njega, pa še bolj poceni pride, kot da ga (ali pa jogurte) kupuješ v trgovini.

Lp, Maja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ursska 20 Mar 2006 14:21

Vas berem in ene ste res strokovnjakinje. Sem na 3md 1. mesec - še en dan in imam vodni dan. In tolk se pa tud nisem poglabljala. Nisem grešila, sem jedla kar je pisalo na jedilniku, samo nisem pa gledala kakšen jogurt itd... Če je pisalo navadni jogurt sem vzela navadni jogurt pa tud če je imel več maščob. Če je pisalo zelena solata sem vzela včasih tud mešano. Pa se mi ne pozna. Sem shujšala 6 kil.

Skratka ne kompliciraj toliko, pa kaj potem če je sadni jogurt - jogurt je jogurt, vsaj za mene. zaradi tega ne boš dobila kilo gor.:):)

Lp

Urška

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar [email protected] 20 Mar 2006 14:22

Ja madona sem ga pa res polomila s temle jogurtom!

No, sicer sem konkretno tega prvič kupila, pa sem se že zamislila. Ponavadi si kupim navadnega. Joj, kakšna razlika maychi - moj ima 74 kcal! Groza! Nikoli več ga ne kupim.

Je bil v akciji in hopla...je bil že v mojem vozičku! Ima Julija kar prav ko pravi da gre tu za zavajanje potrošnikov, saj čez ceeeeeeel jogurt piše 0,1 % maščobe!

No...na napakah, ops...na kalorijah se učimo!

:O)

lp

Sandra

VELIKE RAZDALJE PREHODIMO Z MAJHNIMI KORAKI!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Cveka 20 Mar 2006 14:42

Saj ni stvar v kompliciranju. Vsak si način prehranjevanja prilagodi tako, da mu odgovarja. Ampak, če res ne pogledaš sestavin, ki so v neki stvari, potem živiš non-stop v prepričanju, kako zdravo ješ in živiš, na koncu pa ugotoviš, da ne glede na to, da si kupoval jogurt, dejansko kupoval sam sladkor. Pa še belega za povrhu vsega! Mogoče tisti, ki jemo po Montiju, malo bolj gledamo kot kdo drug - Monti namreč temelji tudi na čim manjšem vnosu sladkorja, sladkor je pa skrit čisto povsod - tudi v jogurtih, vloženih zadevah, pripravljenih mešanicah začim (Vegeta), Argo kockah itd.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar [email protected] 20 Mar 2006 15:11

Ponavadi si kupim LCA probiotični napitek, ki je slajen z umetnimi sladili. Zmešam ga z navadnim 1,3% jogurtom, pa je.


LP,
Maja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar [email protected] 20 Mar 2006 15:18

Mah sej ne kompliciram toliko, le...ravno na mizi je bil, sem se zabuljila vanj in se začela spraševati zakaj ga jem na dan beljakovin, ko je poln OH-jev!

To je vse!

Pač samo debata!

:O)

lp

Sandra

VELIKE RAZDALJE PREHODIMO Z MAJHNIMI KORAKI!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Julya 20 Mar 2006 17:54

Maychi, kefir je pa res zakon. Ne morem brez njega. Prej sem si ga kupovala, a je drag. Za isti denar dobiš liter mleka in si ga narediš sam. Pa še meni je moj boljši. Si naredim malo manj "ostrega". Mi bolj paše. Z mlekom 0,5 % mm si ga pa še nisem delala. Namreč tega mleka ne maram. Se mi zdi kot bi pila pobarvano vodo. Sicer pa tako malo mleka popijem, mogoče včasih kak kakav ali belo kavo, da se mi tistih par % maščobe ne pozna toliko.

lp

Julija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar *Bisa* 20 Mar 2006 18:11

Julya kako pa delaš tvoj kefir? da je bolj blag? jaz sem si jih zaj v sosedu nakupla, pa mi ne paše tako oster okus...me ima da bi si ga z navadnim jogurtom malo razredčila.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Julya 20 Mar 2006 18:38

Bisa, imam kefirjevo gobico. Odcedim pa ga kar po 12-ih urah. Kar je več, je zame preveč. Ne maram preveč tistega "pikanja" po jeziku.

Po moje bi ga lahko redčila z navadnim jogurtom. Poskusi in poročaj.

Julija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar natama 20 Mar 2006 22:11

Julya, še sreča, da te je že Bisa vprašala za način priprave kefirja, ker je mene tudi zanimalo. Sam zdaj me pa zanima še kje se dobi kefirjeva gobica in kakšen je postopek za kefir.
Lep večer, by N

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar maychi 20 Mar 2006 22:35

Natama, gobico dobiš od nekoga, ki jo že ima...če poznaš koga, ga prosi.
Jas imam trenutno čisto majhno...tako, da če ti jo bo ponudila katera druga....drugače boš pa morala počakati, da mi zraste in ti jo odstopim (drugače tako roma v smeti, ker sem jo razdelila že vsem zainteresiranim).

Postopek je pa čisto enostaven (bolj skoraj ne bi mogel biti). Gobico daš v steklen kozarec in čez preliješ mleko ter pokriješ. Pustiš na sobni temperaturi in to je to. Pustiš, da se zgosti do željene gostote. Jaz ponavadi 24 ur, da je bolj čvrst. In to je to. Paziti moraš samo, da gobica ne pride v stik s kovino, zato moraš uporabljati plastično žličko...čeprav je moja že imela bližnji stik z alu-pokrovčkom (ne vem kako je s tem) in ni bilo nič narobe.

Lp, Maja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Staša 20 Mar 2006 22:35

Še nekaj o jogurtih. To o 0% maščobe in več sladkorja sem opazila tudi sama. Konkretno: Jogobella - starejša različica z 1,6% maščobe ima cca. 7 g skupnih OH, nov, z veliko ničlo na polrovčku (torej brez maščob) pa kar 15 g!! Enako je pri LCA jogurtih - stari z manj maščobe imajo okoli 5-6 g sladkorja, novi brez maščobe pa tudi veliko več kot 10 g OH.

Že navaden jogurt ima 4,7 g mlečnega sladkorja, torej tretjino več OH kot beljakovin. Jaz ga uporabljam v kombinaciji s pusto skuto, samostojno pa redko, ker zelo hitro poješ precej čisto nepotrebega sladkorja. Sicer jih imam zelo rada, sploh sadne, ampak sem se jih nekako odvadila.

Nasplošno je kar precej takšnih zavajanj. Ko sem pisala članek o skritih ogljikovih hidratih, sem bila včasih sama presenečena nad svojimi odkritji. Recimo sokovi, kjer na veliko piše "brez dodanega sladkorja". Taki sokovi že sami po sebi vsebujejo enako količino sladkorja kot nektarji, ki so redčeni z vodo in vsebujejo dodan sladkor. Razlike v kcal in OH torej ni. Podobna stvar je napis "brez holesterola" na rastlinskih oljih. Nobeno rastlinsko olje ne vsebuje holesterola, torej to ni nobena posebna lastnost takega olja, sem pa prepričana, da marsikdo raje izbere tega "brez holesterola". In rakove palčke ... veliko škroba :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Julya 21 Mar 2006 09:06

Natama, gobico ti mora nekdo, ki jo že ima podariti. Tudi jaz imam še majhno. Sem jo dobila pred 14-imi dnevi. Kdaj bo godna za delitev, se mi niti ne sanja. A ko bo, bom to tudi tule povedala.

Kar se tiče uporabe kovinskih pripomočkov, je že Maja povedala. No, meni je moja padla v korito (štor pač) in je preživela. Gospa, ki mi jo je podarila, je rekla, da dolgo časa ni vedela, da sme uporabljati izključno plastično žličko in cedilce in je dolgo uporabljala kovinsko, pa ni bilo nič narobe. Tako, da ne vem koliko je resnice na tem. Res pa je, da včasih se je za pribor uporabljal aluminij. Pri stiku z njim res nastane kemična reakcija. Predpostavljam, da ta obvezna uporaba plastike izhaja iz teh časov. Kefir izhaja s Kavkaza, sto ali več let nazaj in rostfreia takrat seveda niso poznali. Če so uporabljali druge kovine, neobdeleane, in verjamem, da so le te lahko, oz. so pomorile kefirjeve gobice.

Maja, ali veš, da kefirjevo gobico lahko tudi posušiš ali zamrzneš in jo tako konzerviraš za nadaljnjo uporabo??

lp

Julija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh