Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Vprašanje za trenerja Sebastijana

Default avatar

Bralka iz Kranja

Pozdravljeni!

Zanima me, kako je s temi proteinskimi čokoladicami. Ko sem še hodila k osebnemu trenerju, mi je večkrat rekel, češ, če si lačna, saj te čokoladice lahko ješ. Ampak ko pogledaš na kalorije teh čokoladic, so številke seveda kar visoke. Kako je s tem? V teh čokoladicah je najbrž saharin namesto pravega sladorja? Mislim, kljub vsemu poješ kar nekaj kalorij, če bi pojedel npr. tri take čokoladice na dan.
Sem jih pa nehala kupovat, ker sem ugotovila, da jih "zlorabljam". Češ, saj jih lahko jem ... :-)
Default avatar

sebastijan - osebni trener

Pozdravljena,

Beljakovinske čokoladice brez sladkorja so nadomestek obroka (od 0 do 40g ogljikovih hidratov, od 15 do 30g beljakovin, kalorična vrednost od 150 do 400Kcal). Zato jih je smiselno uporabljat namesto malice, v skrajnem primeru namesto kosila, večerje kadar vam čas in obveznosti ne dopuščajo, da bi zaužili polnovreden obrok.

Seveda pa je uživanje beljakovinskih čokoladic ob drugih obrokih nesmiselno, saj imajo visoko kalorično vrednost, kar povečuje vaš dnevni seštevek kalorij, za katere pa veste da se nalagajo v telesu v obliki maščobe, če jih ne porabite z delom, vadbo.

Priporočam vam, da beljakovinske čokoladice uporabite le 1 do 2x tedensko, druge obroke, ki so v izpadu pa raje nadomestite z sadjem in zelenjavo. Dnevno naj bodo vsi obroki in porabljene kalorije z delom uravnoteženi, s tem se boste izognili težavam s telesno težo.

1x tedensko pa si brez slabe vesti privoščite košček ali dva čokolade, v njej uživaje, kajti vnešenih 100kcal ne bo povzročilo nobene povečane telesne teže.

Srečno,
Sebastijan Nemanič
www.fitnes-trener.si
Default avatar

Bralka iz Kranja

Najlepša hvala, Sebastjan, saj nekako tako si jih tudi privoščim.

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic