Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Prepočasi se premika

Default avatar

že malo obupana

Pred nekaj leti sem se zaradi tolaženja s hrano zelo zredila. Ko sem prenažiranje ustavila, je teža obstala na istem mestu, že 3 leta imam točno isto številko na tehtnici, 90 kg na 170 cm. Izgledam bolj ...kompaktno, zato mi večina ljudi da vsaj 10 kg manj, sem pa vseeno zelo okrogla.

V tem času, odkar ni več prenažiranja, sem v glavnem normalno, zdravo jedla, se zmerno gibala, prepričana, da bo šlo slej ko prej dol. Ne maram diet in izločanja celih prehranskih skupin, ker me to takoj pahne v motnjo hranjenja. Sladkarij jem malo (vrstico čokolade ali kepico sladoleda enkrat na teden), pri OH-jih pazim na količine (malo testenin + veliko zelenjave, na primer), jem veliko solat, juh, smutijev, gledam, da je kvalitetno, raznoliko, v tem tudi uživam, rada zdravo jem in ne maram mastnega junk fooda.

Z novim letom sem se, res naveličana tega, da se mi kile nikakor ne premaknejo navzdol, zadeve lotila bolj po inženirsko. Izračunala sem si BMR, koliko lahko pojem, če želim hujšati od 0.5-0.7 kg na teden, in tega se striktno držim. Vse vnesem v my fitness pal, tudi mleko v kavi, ker nočem goljufati same sebe. Migam vsaj 5x na teden - ali eno uro tečem, ali hodim v hrib, delam tudi vaje za moč, sklece, počepe, kondicije imam precej, nobenih bolečin, nobenih zdravstvenih težav, pritisk kvečjemu prenizek, nobenega previsokega holesterola, ščitnica ok.

Čeprav sem vsak dan v kaloričnem deficitu, ki naj bi zadostoval za izgubo vsaj pol kile na teden, sem v dveh mesecih shujšala 2.5 kg. Matematika ne deluje in res ne vem več, kaj delam narobe. V vsakem primeru bom vztrajala, ker mi tak način življenja paše in se dobro počutim, bi si pa čisto tako, za motivacijo, res želela, da bi šlo malo, malo hitreje. Sicer se redko stehtam, ampak ko se, mi pa kar malo vse "dol pade". Mož se mi čudi, pravi, da ni jasno, kako mi kilogrami ne letijo dol, ker vidi, koliko se gibam in kaj in koliko jem. Tudi po oblačilih vidim, da ne hujšam, če bi me videli, bi verjetno mislili, da cele dneve sedim na kavču in zobam čokolado.

Ima kdo kak nasvet, podobno izkušnjo?
Default avatar

MirjanaFrankovic

Spoštovani,

odlično ste tole zapisali. Natančno sistematizirano se lotili projekta, z vso samodisciplino in predanostjo, ki sta potrebni za vsakodnevno vztrajanje. In dejasnko je tako, tudi, ko vse naredimo "by the book", vse zapišemo, pazimo na izbiro hrane in količine, se gibamo, ma čisto vse, se včasih znižavanje teže ustavi. In kar nekaj časa stoji na mestu. Potem ponovno kak padec za 1 kg ali celo 1,5 kg... pa spet stoji in stoji na mestu, ali pa se samo po gramčkih premika proti navzdol. In ravno v tem času so skušanjeva najhujše...

Ja, zakaj je temu tako? Odgovor večplasten in kompleksen:
- Organsko1: ker se naše telo navadi "shranjevati zaloge" bistveno učinkoviteje kot organizmi oseb, ki niso nikoli v življenju (ali zelo redko) delal na načrtni regulaciji telesne teže.
- organsko2: ker porabi manj kilikalorij za enako enoto vadbe kot organizmi oseb, ki niso hujšale-seredile-hujšale-se redile...(za eno uro teka v arobni coni lahko računate max. 360-400 kkcal, pa čeprav vam ura pokaže 500 ali več). V naslednji uri teka (v aerobni coni) pa še manj kot 300 in z vsako naslednjo uro še manj.
- organsko3: ker shranjuje več energije od vsakega obroka.
- ker se nam kkcal v raznoraznih oblika prikradejo v prehrano brez, da bi jih sploh zaznali.
- ker na embalaži navedene prehranske vrednosti živil, ki jih kupimo v že pripravljeni obliki ponavadi niso točne.
- ker je pogojeno s starostjo: po 40em letu starosti se izgorevanja zalog bistveno upočasni, kopičenje pa pospeši. Zlasti v obdobju menopavze.
- teh alinej, zakaj je temu tako... bi tukaj lahko napisala še kar nekaj, kar je pomembno je to, da vztrajamo dan za dnem. Pa četudi teža stoji ali pa se zmanjšuje po gramih.
- ker je bazalni metabolizem za ženske, starosti okoli 40-45, pretežno sedečega dela tam okoli 1460kkcal/dan.
- za 1 kg izgube maščevja je potrebno zmanjšati/izgoreti cca. 7000-8000 kcal. računica gre torej takole: dnevno dodatnih 500 kcal pri vnosu 1400 se bo teža v 14ih dneh znižala za 1 kg. (pomembno, da ne gremo v anaerobne cone in ne trošimo mišic).
- Mišice pridobivamo z vsakodnevno vadbo, in one (lepe naše drage prepotrebne mišice) so TEŽJE od maščevja. Na tehnici nam ta podatek zbija motivacijo in veselje do nadaljevanja.

Potemetakem po mojem mnenju vaš program deluje, je super in učinkovit. Pravilo je: #potrpljenjejebožjamast --> na debelo se je treba namazat.

Še kaj napišite, je zelo koristno zame in za vse članice tukaj.

Super!
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257
Default avatar

ZVJ

Hvala za odgovor. Jaz se tudi izgovarjam na mišice. 😁
Default avatar

štejem kalorije

že malo obupana je napisal/a:

Tudi sama sem si zloudala aplikacijo za štetje kalorij in sicer, začela sem z "Dnevnik prehrane", ki mi je na tvojo težo naračunal cca 1400kcal na dan brez rekreacije. Potem se mi je pokvaril telefon in sem prešla na drugo aplikacijo, ni "my fitness pall", ne vem naziva zdaj, mi je načeloma boljša aplikacija za štetje kalorij, a le ta pravi, da naj bi pojedla 1600+kcal na dan in to na 10kg nižjo težo! Jih ne pojem toliko, držim se tistih 1400 od prej, računam, da je moj bazalni metabolizem okoli 1800-1900 in da moram pojesti 500kcal manj od tega, ne glede na porabo z rekreacijo.
Mogoče ti ta moja izkušnja kaj pomaga, preračunaj si malo.

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic