Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Pretežek prvošolec

Default avatar

Prosim pomoč prvošolec

Naš prvošolec ima na 134 cm 40 kg. Ne vem več kaj naj delam.
Obseden je z OHji, je vse v velikih količinah (če bi ga pustili) - od krvavic repe zelja ni da ni - to pišem, da ne bo kdo mislil, da se baše samo s pomfrijem in nugetsi ( to dobi samo za tavelike praznike na obiskih). Zraven telovadbe v šoli ima še gimnastiko 1x tedensko in 2x tedensko atletiko. Čez teden priznam, da se doma bolj malo gibamo, ker prihajava domov ob 17:00 potem pa še vse ostale obveznosti. Do 16:00 je v varstvu med 16-17 pri dediju in babici (tam dobi kar precej nepotrebnih kalorij pa se jim ne da nič rečt :(( ) Med vikendi pohodi, kolesarjenje, skiro, rolerji, nogomet, trampolin, poleti plavanje, preganjanje s sosedovimi otroci naokoli. Je sicer zelo močen (pri fizičnih opravilih - recimo delanju drv) in pa vzdržljiv (tek, lovljenje - premaga par let starejše ipd).

Kako se naj lotim, da mu omejim apetit. Kot že rečeno ima velik apetit, nesejo ga OH - kruh, makaroni, mlinci, ipd. Če ni drugega, si vzame kos kruha in žveči samega :(
Doma med tednom kruha sploh nimamo raje - v šoli nastavljenega, da si ga lahko sami jemljejo. Učiteljica mu ne more skoz stat za ritjo.
Default avatar

realna

A je to res pretežek prvošolec?
Nimam občutka, res.... vem pa, da sem sama imela 39 kil ob vstopu v šolo. Nisem bila suha, še zdaleč pa ne debela.
Drugače - fant je v dobi rasti in razvoja. Solidno zdrava -pestra prehrana in nekaj gibanja, pa bo. Mogoče smo samo odrasli preveč obsedeni od teh OH... :(
Default avatar

MirjanaFrankovic

Spoštovani,

ja, po nekih ohlapnih preglednicah je vaš otrok morda dejansko pretežek, je pa tudi nadpovprečno visok.
Vsekako bi vam svetovala pogovor z zdravnikom na to temo. Tudi glede drugih dejavnosti, gibanja, počitka, osnovnih prehranskih navodil za vas (kje in kdaj se otrok hrani, kolikokrat dnevno, kdo skrbi za njegovo prehrano, itn...) se je zelo smiselno posvetovati s strokovnjakom, če vas skrbi zdravje in počutje otroka. Prevelika teža bi ga lahko ovirala pri igri in dejavnostih, ki jih drugi otroci počnejo...kar dodatno poslabša situacijo.
V premislek.

Pozdrav
Mirjana
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257
Default avatar

po ITM za otroke

Po ITM za otroke je ta otrok daleč nad mejo debelosti, ne samo prekomerne teže. Otroci morajo biti suhi. Ima več kot 10 kg preveč! Tretjino primerne teže preveč! Kot bi ženska, visoka 170 cm, imela 80 kg namesto 60.

Grozno, to je odličen recept za sladkorno, doživljenjske probleme s težo, težave s sklepi, putika (ja, veliko jo je), ciroza, zamaščena jetra itd itd. Res morate omejiti hrano. Jaz bi prosila za napotnico za Stično.
Default avatar

PRAVAKAVAkokakola

pozdravljena,
samo brez panike.
najprej poskusi porezat kalorije tam kjer bi se dalo. Kruh v šoli je dopoldne- ni taka panika, če tam poje kos kruha. Nepotrebne kalorije pri starih starših. Glej, če on v šoli ima kosilo in potem še pri starih starših in še pri vas doma, ko ste vsi na kupu-po moje je tukaj nekaj preveč. Ali se dogovorite, da ima kosilo pri starih starših in doma potem ne več ali pa pri starih starših kakšno zelenjavo ali sadje, jogurt, pa doma potem z vami obrok- kočerja.
Kmalu bo tako velik, da ne bo več rabil bit v varstvu pri starih starši, tisto 1 uro bo pa že lahko sam doma, ne? Ker če si ne dajo dopovedat glede hrane, bo treba tu nekaj ukrenit.
kako pa sladkarije? Tu se da tudi veliko kalorij prihranit.
govorim ti iz izkušenj, moja hči je bila tudi predebela, imela je velik apetit, nora na testenine. Ampak smo bili zelo previdni z izjavami glede tega, sploh ni bilo kakšnih "ne smeš", ker to samo poslabša zadeve, zafrustrira, pazila sem kaj sem ji naložila na krožnik-razmerja,količino. Če kruha nimate med tednom doma, sklepam, da tudi sladkarij nima na dosegu rok?
No, mi smo to sicer imeli, ker ni edini otrok v družini, se je pa v četrtem razredu odločila in 1 leto ni jedla sladkarij, to je bila edina omejitev glede hrane, ampak to mi je povedala, ko je bilo tisto leto že mimo, ni bilo nobenih prepovedi, samo kar naenkrat je postala vitka deklica, je pa tudi zrastla veliko tisto leto. EDina omejitev glede hrane, ki sem jo jaz dala je bila, ko je šla s teto na morje in sta imeli all inclusive, naj jo malo bremza pri testeninah, pa da si da več zelenjave na krožnik, ne da shujša tam, samo da ne pridobi še zraven. In je delovalo.
Imam prijateljico katere hčerko so v 1 razredu zdravniki sterali v Stično, pa ona pravi, da je bila samo malo bolj buckasta, no pri njih se je slabo končal ta manever, punca je postala totalno obremenjena s težo in hrano in je danes odrasla zelo debela punca, prijateljica pravi, da je stična zelo slabo vplivala nanjo. Po moje je še prezgodaj za tja.
čim manj pogovorov o hrani v smislu omejevanja, pa "ti to ne smeš" ali "ne baši se", " a nimaš še dovolj" in podobno...previdno. Tu je več psihologije kot si lahko predstavljaš, pa pogovor s starimi starši brez njegove navzočnosti. Tu bi jaz bila odločna, če veš, da gre tam kaj narobe.
vso srečo
Default avatar

mama buckota

Kosilo ima v šoli - večkrat prosi za repete. Ponavadi ga dobi.
Doma ima med 16-17 še eno močno kosilo juha s prikuho + glavna jed meso s prilogo + solata - tole študiram, da bomo dali stran in bo imel samo kosilo v šoli pa zvečer ob 18:00 neko zelenjavo z mesom ali pa jajce al pa gosto juho ali nekaj podobnega.
Za večerjo če se le da nič, vendar se večkrat razjoče zvečer, da je lačen in mu dam deci mleka.
Default avatar

mama buckota

Stare starše bomo do nadaljnega oprostili čuvanja popoldan in pa med počitnicami oz ne bo več nenadzorovano tam. Žal.
Default avatar

Samo ne panike

Samo ne panike, prosim! Naša zdravnica je rekla, da lahko tudi fantje postanejo anoreksični!
Zdi se mi, da ima gibanja dovolj. Ne omejujte mu druženja s starimi starši! Ko bo star 12, 13 se bo potegnil. Pomembno je, da se giba, da ima tudi mišice. Tako je nam rekla trenerka našega sina. Ni treba, da se baše s hrano, ni mu pa treba ful omejevat.
Default avatar

PRAVAKAVAkokakola

Vprašanje,ce bo zdržal do 18,ce je sedaj navajen na kosilo ob 16,da ne bo vmes segal po sladkarijah,prigrizkih. Dobro premislite,preden ukrepate.
Ali je opcija,da v šoli ne bi imel kosila in ne bi ostal v varstvu,ampak bi takoj šel ka starim staršem in tam imel kosilo? Potem pa lahko ima še en obrok z vami okrog 18?
Default avatar

po ITM za otroke

Če se vsi otroci pri 12, 13 potegnejo, od kod potem toliko zamaščenih najstnikov?
Ta otrok ima slabe prehranjevalne navade in grozno je, da se zjoče zaradi hrane! Pomeni, da je že psihično odvisen od nje.

Se lahko v šoli dogovorite, da ne dobiva repete? Na naši šoli se je dalo marsikaj zmenit.

V šoli v podaljšanem bivanju načeloma dobijo tudi popoldansko malico (no, če je otrok naročen nanjo) in ne bi smelo biti hujšega problema zdržat do 18. ure. Večerje naj bodo kljub vsemu zanimive in barvite, malo tega, malo onega, servirano na prikupen način. Lahko kombinirate sadje in zelenjavo: banano, kivi, korenček in kak lešnik/mandelj sestavite v obraz in podobno. Če ima rad kosmiče/ovseno kašo, vanjo vmešajte kako rozino, malo mletih lešnikov, sladkajte malo, po možnosti z medom. Potem npr. trdo kuhano jajce in par kockic sira, korenček (po možnosti brez kruha). Če absolutno ne gre brez kruha, mogoče poskusite s čim manj slajenimi grisini - zraven daste dva grisina, kar je še vedno kar nekaj kalorij manj, kot če bi vzel kos kruha.
Navadi naj se piti vodo, lahko pripravite tudi domača limonado/ledeni čaj z malo sladkorja ali še raje s katerim od sirupov, ki jih zdaj prodajajo vse sorte (so manj kalorični). To je še vedno kakih petkrat manj cukra kot v kupljenih napitkih.

In dajajte mu tudi sladkarije, vendar kakovostne in omejeno količino: 5 piškotov na krožnik in pika. Ali na primer kornet in je to to. Odlično je, če sami pečete in lahko zmanjšate količino sladkorja ter uporabite polnozrnato moko. Prodajajo marmelade brez dodanega sladkorja oz. z manj sladkorja (ne mislim dietetičnih z umetnimi sladili!!!), da se "odvadi" pretirano sladkega okusa.
Upam, da vam bo uspelo.
Default avatar

Ninocka1965

Za primerjavo: nas 9 letnik, 131cm in 24 kg, majhen, a skladen. Vas otrok ima vsaj 10 kg prevec. Ko ste podrobno opisali jedilnik, je povsem jasno, da je hrane bistveno prevec. Popolnoma nepotrebno je kosilo ob 16. Uri??? Stare starse je nujno treba opozoriti ali pa prenehati z varstvom tam. Pri takih otrocih je, zal, potrebno popolnoma ukiniti zivila s cistimi sladkorji. Stos je namrec v metabolizmu in genetsko razlicni obcutljivosti insulinskih receptorjev. Vec je sladkorja, bolj niha raven insulina in bolj neznosno so lacni. Torej sladkarije gredo ven in to popolnoma. Na zacetku je tezko. Telesna aktivnost mora biti stalna. Normalen otrok potrebuje vsaj 2 uri intenzivne telesne aktivnisti vsak dan, brez izjeme, in pozni prihod domov ne more in ne sme biti izgovor! Najboljsa je akticnost skupaj z vami, podenje, tek, nogomet, lovljenje, karkoli..
Default avatar

MirjanaFrankovic

Spoštovani,

me malo zanima, ste morda že kaj ukrepali? Govorili z zdravnikom, strokovnjakom za prehrano, itn...?
Pozdrav Mirjana
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257
Default avatar

Prosim pomoč prvošolec

Imamo napotnico za endokrinologa ter na 2 tedna se moramo hodit vagat k pediatru.
Doma pisat na seznam vse kaj poje in kg zjutraj in zvečer.
Popoldansko kosilo ukinit in dat samo sadni prigrizek, ko pride domov in pa zvečer večerjo čim bolj brez OH.
Default avatar

Prosim pomoč prvošolec

Tole traja sedaj par dni in imamo vsako popoldan jokanje in jamranje, da je lačen da bi kruh da bi palačinke, da bi to da bi ono in na odgovor nimam boš jogurt s sadjem reče ne in se razjoče zraven. Počutim se kot Hitler - no njega najbrž ni ganilo, mene pa :(
Default avatar

MirjanaFrankovic

Draga gospa,

Tole je zivljenjska vaja za vas in Zanj. Zdrzte vi, bolecina discipliniranja je neprimerno manjsa kot bolecina obzalovanja.

Z vsakim dnem, ko vztrajate, naredite eno dobro dejanje za vasega otroka. Na fizioloskem in psiholoskem planu.

Otrok dobi dovolj hrane in to prav tiste, ki jo potebuje za zdrav razvoj.
S palacinkami mu delate skodo.
Drzte se!
Pozdrav
Mirjana
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257
Default avatar

PRAVAKAVAcocacola

bravo mama, čestitke za ukrepanje. nekoč ti bo še hvaležen. kmalu se bodo namreč sicer začela še zbadanja sošolcev glede teže, tisto šele boli in vodi v začaran krog.
Če vam uspe, da ga popoldne zamotite s kako telesno dejavnostjo v dneh ko nima treninga, bi bilo super.je naporno vsako popoldne še nekam rinit, ampak treba mu je pomagat, da bo imel čim manj časa razmišljat o hrani. Verjetno je sedaj na začetku najtežje, ker ste mu ukinili velik zalogaj kalorij v obliki kosila pri starih starši. Kako so oni to sprejeli?
Pazite, da ne bo začel na skrivaj posegat po hrani.
mislim, da ste na dobri poti in
vso srečo
Default avatar

mama buckota

Pozdravljeni!

Sedaj sem malo zmedena.

Sedaj smo bili 4 dni doma in imamo doma naslednji režim:
9:00 zajtrk
12:00 sadna malica
14:00/15:00 kosilo
17:00 kake borovnice ali maline
19:00/20:00 večerja - ponavadi meso ki ostane od kosila in pa zelenjava

Je to preveč?
Bi morala črtat malice ob 12:00 in 17:00?


Ko bo šola JE IMEL naslednji režim:
7:00 doma kak kos kruha ali kosmiče z jogurtom ali čokolešnik ali največkrat banano
9:30 malico v šoli
13:00 kosilo v šoli
v podaljšanem imajo na voljo sadje in kruh - ponavadi si baje vedno vzame
med 16/17 uro je imel doma kosilo juha + meso + priloga + solata + sladica
zvečer okoli 20:00 še kaka šalca mleka pred spanjem
Dobival je za pit gosti sok z vodo in pa sok s sirupom pri babici in pa vodo doma (od 17:00 dalje).

Sedaj bova ga hodila iskat sama in bo naslednji režim:
- kaj naj z zajtrkom? naj ima doma zajtrk ali naj spustim? Malica v šolo ni ravno višek zdrave prehrane in ne bi rada, da celi sestradan poje še več tistega šita. Potem mu raje dam doma zajtrk in upam, da se ne bo v šoli ob 9:30 nabasal.
13:00 kosilo v šoli
+v podaljšanem imajo na voljo sadje in kruh - ponavadi si baje vedno vzame
domov bova prišla okoli 16:00 - tedaj sem mu mislila dat kakšno sadje - predvsem jagodičevje in odvisno od šolskega jedilnika malo grškega jogurta, če bi imeli kaj takega, kar vem, da ni ravno dosti pojedel
- ob 18:00 kuhana večerja - mineštre - pusto meso z zelenjavo - jajce ipd

Ali naj mu doma dam zajtrk ali ne?
Ali mu naj doma dam sadje ob 16:00 ali ne? Mogoče res samo sedaj na začetku potem pa če bo težil, drugače pa ne?
Default avatar

Perticia

Živijo.

Obvezno mu pust zajtrk. Pa tole jagodičevje ni vse skupaj nič. Tudi volumna nima nič. Boljša alternativa so zelenjavne juhe. Bo imel vsaj občutek, da je nekaj pojedel.

Se bojim, da bo tvoj otrok začel na skrivaj kupovati sladkarije, ko bo prišel do denarja.

Težko je biti pameten. Kaj pa, če bi njega vključila in se skupaj zmenita kako bosta razdelila obroke. Tvoj otrok ne rabi shujšat. Bistveno je, da se ne uredi še nekaj čas. Naj približno težo zazdrži še za dodatnih 5cm višine.

Srečno.
Default avatar

po ITM za otroke

Po mojem je zajtrk še najmanj sporen. Pripravi mu kaj takega, kar ima rad in da niso OH, ker ima teh očitno čez glavo v šoli. Mogoče trdo ali mehko kuhano jajce, navaden jogurt (ne grški, naši grški so samo s škrobom zgoščeni navadni jogurti), mogoče čežano, ki jo skuhaš prejšnji večer, sadni kompot (s čim manj sladkorja ali celo brez oziroma sladkaj s kako alternativo sladkorju, ki se počasneje presnavlja in tako ne dviguje insulina). Morda pa jutro začneš s sadjem.

Pozno popoldne oziroma zvečer mislim, da si dobila že nekaj idej. Pazi tudi na količine. Izbiraj sadje, ki je manj kalorično - recimo kivi, mandarine imajo manj kalorij, grozdje jih ima veliko. Poskusi ga navaditi tudi na to, da gricka surovo zelenjavo (kumare, korenček, paprika).
Namesto salam raje pripravi meso - recimo piščanjčje/puranje zrezke lahko prerežeš na pol, popečeš, daš v skrinjo in sproti jemlješ ven ter mu daš za večerjo, zraven pa zelenjavo. V solato dodajaj jajce, otroci imajo to ponavadi radi.
In več se ukvarjajte z njim na druge načine, naj ne bo hrana glavna preokupacija. Če ima krizo, ko pride domov, naredite ovinek iz šole ne pojdite direktno domov, temveč morda kar na igrišče, mogoče kdaj celo v kino itd. Saj ne bo večno tako hudo.

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic