Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Za vse vas, še poseben post

Default avatar

Stefka 1

Bralka kako ti gre? Uspevaš krotit napade? Želim ti en dober teden.
Default avatar

Bralka iz Kranja

Hvala Štefka, zlata si!
Takole je z mano - nekako jih krotim. K temu je pripomogel tudi prehlad z bolečim grlom prejšnji teden, predvsem pa refluks, ki me res matra, če ne pazim. Ob prenajedanju sem se začela res slabo počutit, predvsem zvečer in ker seveda ni dobro, da matram želodec in požiralnik, se skušam malo bolj vzet v roke :)
Vendar pa zadnje čase hodim prepozno spat, imam še neke druge dodatne obveznosti, tako da sem malo zanemarila telovadbo, na katero sicer hodim dvakrat tedensko zjutraj. Popoldan se mi res več ne da, pa tudi s familjo so obveznosti. Ampak se nič ne sekiram, ker vem, da tudi to še bo. Prejšnji teden sem bila res bolj švoh z zdravjem ...
Držite se vse!
Morda katera ve, kako je Polna luna?
Default avatar

Stefka1

Bralka, super, lepo je brati pozitivne besede.
Če si povezala večerno hranjenje in težave z refluksom in zato uspela to omejiti, je to super. En korak v pravo smer. Enkrat sem govorila z gastroenterologom, kolegom, ki je rekel, da bi mogli nehati jesti 3 ure pred spanjem, da se želodec spočije ponoči. Če jemo tik pred spanjem, potem mi spimo, želodec pa dela. In iz tega pridejo gastritisi, refluksi in podobne težave s prebavili. To sem takrat kar nekaj časa pazila, zdaj pa spet pozabila.
Sploh pa je tako dober občutek zjutraj, če se zbudiš s praznim želodcem...se splača zvečer spit čaj ali brat knjigo, ne pa jest :-)
Bodi uspešna še naprej!
Default avatar

Bralka iz Kranja

Takole, danes bi rada napisala o težavi, iz katere ne najdem izhoda.
Imam sodelavko, mlajšo več kot 10 let, ki je pred leti nenamerno shujšala. Izkazalo se je, da pa ji je to blazno všeč. Od takrat govori samo še o svojih kilah, na način, da bi mi morali reči Pa saj ti pa res nisi debela!
V službo nosi čokolade in nam jih ponuja, govori o tem, kaj vse je doma jedla.
Pred njo mi je strašno zoprno. Zoprno mi je reči, da grem jest, na primer. Zadnjič na primer se s sodelavkami nekaj pogovarjamo, ona pa pride in vpraša, če govorimo o dietah ... ???
Vidim, da njeno vedenje posega v moj notranji mir. Seveda zato, ker sama nimam poštimanih kg.
Default avatar

MirjanaFrankovic

Spoštovani,

temu rečemo igra (Eric Berne, Games People Play, 1972)
"Poglej, kako sem jaz boljša od vas::))"
V vrtcu otroci tekmujejo v tem, kdo ima boljše igrače, avtomobilčke, punčke, novejšo elastiko za gumitvist...odrasle gospe pa "kateri je uspelo shujšat, kateri pa ni, ha ha ha"...

Igra premoči je to. Na infantilnem nivoju.

Sodelavka pozna samo dve skrajnosti: ali sem jaz boljša ali pa slabša. In pred svojimi manjvrednostnimi občutki beži v superiorno pozicijo in vas iz nje provocira. Žal vi reagirate s čustvi in jo s tem dodatno vzpodbudite k nadaljnim provakacijam. Pri njej pa ni žal videti, da bi poznala pozicijo "Jaz sem OK in ti si OK. " Skoda. Težko je živeti, če stalno paziš na to, da si zgoraj, če ne boš pa spodaj.

Vam pa svetujem, da se zanjo ali ne zmenite ali pa, da jo povprašate, kaj hrana pomeni njej in kako se ona počuti v svoji koži in če še vedno o sebi misli, da je debeluška in da mora shujšati, da bo potem privlačna in zadovoljna, itn... taka odrasla in zrela vprašanja. Morda se bo umirila, če jo boste kdaj pohvalile za njen uspeh.
Kako se vam to sliši?

Pozdrav
Mirjana
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257
Default avatar

Bralka iz Kranja

Ahaaaaa, tako je to! Bo držalo, res.
Sicer pa nimam energije, da bi se ukvarjala še z njo. Na njene provokacije že zdaj ne rečem nič, verjetno sicer čuti, da mi ni vseeno, pa tudi druge sodelavke se z njenimi izjavami ne ukvarjajo, tako da se mi zdi, da bom tudi odslej kar tiho.
Se pa verjetno ne bo naveličala, kajne?
Default avatar

Bralka iz Kranja

Naj povem še to, da sem knjigo, ki jo navajate, našla tudi v slovenščini. Jutri grem ponjo v knjižnico.
Mislim, da pri njej opcija “biti spodaj” ne obstaja. Tako zelo je prepričana vase, da se širi, dobesedno in preneseno, po vsem prostoru.
Se pa sama sprašujem, zakaj se me to tako zelo dotika ...

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic