Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Hujšanje - ne gre

Default avatar

ana1999

Živjo vsem skupaj,
na vas se obračam, ker potrebujem pomoč. 13.10. sem imela 86,4 kg in sem začela s hujšanjem, naj povem da sem visoka 162 cm in teža je na začetku počasi padala, tako da sem 30.11. imela 83,2 kg, danes zjutraj pa 83,8 kg, kar pomeni da sem v skoraj dveh mesecih izgubila samo 2,6kg. Še to stara sem 33let.
Kako hujšam? Odločila sem se, da štejem kalorije. Ker je izračun koliko kalorij je potrebnih za hujšanje na vsaki strani drugačen, sem se odločila in se trudim, da na dan ne pojem več kot 1500 kalorij. Moja prehrana: zjutraj navadno pojem sendvič, potem vmes kakšno malo čokoladico (ne več kot 200 kalorij) navaden jogurt,.. za kosilo pa čim bolj zdravo, čim manj ocvrtega, kakšno zelenjavo,...naj povem, da sem pred tem pojedla kar veliko junk fooda, po izračunih tudi več kot 1000 kalorij na dan, samo za čokolade ali čipse, zdaj sem to občutno zmanjšala. S septembrom se 5x na teden ukvarjam s športom. 1x na teden ples in 4x na teden fitnes. Na fitnesu približno 30 minut preživim na tekalni stezi kjer hodim v klanec in tečem (15 min - 15 min) ostalih 30 minut delam vaje za noge, roke in trebuh. Upam, da sem podala dovolj informacij, da bi mi kdo znal svetovati kako izgubiti težo oz. zakaj je ne. Se pa seveda zavedam, da je hujšanje dolgotrajen proces, sploh pri meni ko moram izgubiti kar nekaj kilogramov, samo bi bila vesela, če bi se teža vsak teden vsaj malo znižala. Vsakega nasveta bom zelo vesela!
Default avatar

prvi alt

Jaz sem se zase dokopala do tehle točk:
1. Vztrajaj.
2. Bodi fer do sebe (zapisuj si vse, kar zaužiješ).
3. Ne nagrajuj svoje telesne aktivnosti s sladkarijami ali drugo hrano.
Morda ti bo v pomoč?
Sicer je pa vsak človek svet zase.
Default avatar

Lojzkasosedova

Fitnes za hujšanje ni najbolj učinkovita vadba. Telo najbolj kuri maščobe pri zmerni, a dolgotrajni aerobni dejavnosti, idealna je npr. hoja v hrib, kolesarjenje, plavanje v trajanju najmanj eno uro. 15 do 30 minutno švicanje na tekaču ali kolesu v fitnesu ti sicer okrepi telo, kar je dobro, za hujšanje pa nima večjega učinka, ker pri taki vadbi kuriš predvsem glikogenske rezerve v jetrih in mišicah, maščobnih pa ne.
Default avatar

bodi fer do sebe

2. Bodi fer do sebe (zapisuj si vse, kar zaužiješ).

Tole je najpomembnjša točka!
Bodi fer!
Preštej vse kalorije, tudi tiste, ki jih ni videl nihče razen tebe!

Prvi mesec gre običajno kar nekaj kg dol, torej se je za vpraša, koliko kalorj res zaužiješ.
Hujšam s kalorijami, zapišem si tudi vsako najmanjšo stvar, ki jo dam vase, stehtam vsako kapljico olja za v ponev in za na solato, v gram točno, pa še vse raje zaokrožim malce navzgor.

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic