Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Predebela za v fitnes

Default avatar

debeluska123

Zdravo vsem, ki boste odprli to temo in mogoče pustili tudi kakšen komentar.
Že 10 let se borim, več ali manj neuspešno s svojo debelostjo, trenutno pa sem na točki, ki nikamor več ne vodi. Na svojih 173 cm tehtam ker 102 kilograma. Odločila sem se, da tokrat res nekaj naredim zase. Po vseh možnih nasvetih, sem se odločila, da se vpišem v fitnes, kjer bi obiskovala tako vodene vadbe, kot tudi fitnes sam. A problem tu tudi nastopi. Prejšnji teden sem prvič v življenju obiskala fitnes in vam moram povedati, da se ne spomnim, kdaj sem se nazadnje počutila tako nelagodno. Bila sem edina "debeluška", pričakovala sem, da mi bo vizualno vsaj kdo vsaj malce podoben. Verjetno sem psihično tako na dnu, da sem imela ves čas občutek, da me opazujejo in se mi potihem smejejo, tako, da se je moja pot v fitnesu po hitrem postopku zaključila. Prosila vas bi, da napišete kakšno svoje mnenje, izkušnjo, mogoče tudi spodbudo.... Vem, da je vse v glavi, a verjetno sem tako globoko zabredla s svojo debelostjo, da ne najdem prave poti.
Lep pozdrav vse :)
Default avatar

Kako priti do fitnesa

Pozdravljena,
Prvo spremeni prehrano,izloči belo moko ,sladkor,gazirane pijače,kruh.
Dopoldan do kosila jej samo sadje.
Kosilo polovičko od tega,kot si do zdaj pojedla.
Popoldan pa samo beljakovine.
Tako boš izgubila nekaj začetnih kg,pa začni s hitro hojo.
šele potem pejt v fines.
Na tem forumu imaš polno nasvetov glede prehrane.
Lahko začneš tudi z luno.Kot berem,pomaga.
Seveda pa brez pravega klika v glavi ne bo nič!
Default avatar

moni harmonika

preklopi na zdrava živila, veliko zelenjave. malo sadja, manjši obroki. na fitnesu verjemi, da te nihče ne gleda, če pa, pa kaj potem. ko sem jaz začela z vadbo sicer nisem imela toliko prekomerne teže, sem pa bila totalno brez kondicije, na začetku niti celega treninga nisem zmogla, enkrat sem skoraj zlezla skupaj in mi je trener skočil po čokoladno ploščico. takrat mi je bilo res zelo nerodno, pa me je potolažil, da nisem edina in mi razložil, zakaj se mi je to zgodilo in kako naprej, da se mi to ne bo več dogajalo. ko sem videla v kako slabi koži sem, mi je bila to dodatna motivacija, da nekaj naredim za sebe. je pa res da sem po naravi zelo vztrajna in da je moje trdno prepričanje, da če si nekaj zelo želiš, je ni stvari ki je ne zmoreš, vprašanje je samo koliko truda/energije/časa si pripravljen vložit ... danes je šport moja rutina in hvaležna sem, da se lahko gibam, mislim, da še nikoli v življenju nisem bila tako fit kot sedaj. za ljudi ki se trudijo nekaj spremeniti na sebi, pa lahko rečem vsaka čast, enkrat je treba začet.
Default avatar

Vsi smo enkrat tam

Jaz bi ti priporocala osebnega trenerja. On bo tocno vedel koliko zmores in ti svetoval kako trenirati in kaj jesti. Sama bos vedno nasla izgovor, trener pa ti bo nastavil ogledalo. Vem kako je, ven kaj vse ti brodi po glavi, ampak verjemi kko zelo si ponosen nase, ko gres enkrat cez ta sram. Strah sega do tja, kjer se zacne neizbezno.
Default avatar

debeluska123

Sem tudi sama razmišljala v tej smeri, a ko sem videla cene, mi je bilo hitro jasno, da si kaj takšnega težko privoščim :(
hvala za nasvet in super misel!
Default avatar

debeluska123

Bom poskusila tudi s tem, hvala :)
Default avatar

pravakava

Lani sem hodila na fitnes in je bilo tudi nekaj močnejših žensk, veliko pa res ne ... ampak nič hudega. Če si začetnica, moraš začeti počasi in z andahtjo.

Mislim, da je vsakemu, ki pride prvič in sam na fitnes, na začetku rahlo nelagodno. Meni je bilo. Ampak sem se odločila, šla, vsi so bili prijazni, plačala karto in začela hodit. Sčasoma potem postaneš bolj sproščena. Daj si dva tedna ... hodi dva tedna in če ti bo potem še vedno muka ... spet razmisli.

In poskusi se res disciplinirat pri prehrani, da boš izgubila kilo ali dve čim prej in boš dobila veselje. Sploh na začetku boš itak hujšala samo zaradi prehrane, zaradi telovadbe bolj malo (ne zanašaj se na tiste števce kalorij, ker kažejo mnogo preveliko porabo!).
Default avatar

prvi alt

Verjemi, da tudi tisti, ki te sedaj gledajo, ti privoščijo dober rezultat. Ti samo vztrajaj, ko se odločiš.
Default avatar

Točno tako

Točno tako, kot je napisal Alt. Tudi pri nas v fitnesu, so močnejše osebe. In če sklepam po sebi, te tam "opazujejo" z veseljem in željo, da ti uspe! Verjetno pa se ti je itak samo zdelo, da te gledajo, ker imaš zdaj nizko samozavest. Tako da kar pogumno! Jaz navijam zate, da ti uspe :)