Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

14 let 86kg

Default avatar

Najstnicavasrabi

Stara sem 14 skoraj 15 in imam 86 kg vlka sem 160cm. Pred kratkim sem bla na zdravniškem pregledu kjer so ugotovili da imam previsok pritisk zato so me napotili na preiskave. Ugotovili so da sem zelo blizu sladkorne oz imam moteno toleranco glokoze 6,4 na tesce (75g test) tezave pa imam tudi z ledvicami (ciste ki so kar velike) z debelostjo pa se borim odkar sem bila mala oz sem zacela samostojno jest mama mi ni vec pripravljala obrokov. Rekli so da bom verjetno dobila tablete za pritisk in kasneje igle ce se moje stanje nebo pobolsalo. Zato pa vas prosim za nasvete kako shujsati bila sem tudi v sticni vendar sem dobila kg nazaj. Lahko kdo predlaga kaksne diete in nasvete kako zmanjsati sladkor in pritisk. Pregled imam julija im do takrat morem shujsati tezava da je da hodim v solo kjer imam malico in kosilo
Default avatar

Ajdica454

Najprej zmanjsaj sladkor na minimum. Ne odpovej se mu cisto. Doziraj si ga. Recimo rebro cokolade ali 3 piskoti. Belo moko zamenjaj s temno, ajdovo...
Probaj vecerje jesti brez oh. Solata, tuna, meso, siri, jogurti...
Ce shujsas 2 kg na mes3c je to 24 kg v enem letu.
Srecno.
Default avatar

Najstnicavasrabi

Hvala za nasvet
Default avatar

Anabina

Ne vem sicer kaj jes popldan in zvecer, niti se ne spoznam na tvoje izvide...ampak za vzdrzevanje 86kg moras kar veliko pojest. Tako, da bi jaz na tvojem mestu najprej ukinila sladke pijace, ce jih pijes..tega res ne rabis, voda, caj so super napitki, ko se jih navadis.
Hkrati s tem bi zmanjsala sladke prigrizke, kaksen manjsi na dan je OK, ampak ta mora biti res dober, da je vreden da ga pojes, ne kaksna packarija.
Malica in kosilo v soli sta pac nujna, mogoce malo prilagodis, vec solate, manj priloge...
Popoldan kaksno sadje in vecerja s cim manj priloge, kot so krompir, testenine, kruh...
Pa seveda gjbanje....navij si musko do konca in plesi, ce nimas drugih idej.
Na ta nacin bi morala zaceti zgubljati kg, ker jih imas res prevec, ko se enkrat ustavi, bos razmisljala naprej...veliko srece ti zelim.
Default avatar

foodmaster64

Glej zaj pa tak. Dovol fastfooda za 6let jej sadje zelenjavo in različne žitarice. Jaz ne prenesem sladkarij od 14 leta starosti saj sem se tudi sam redil. nato sem zacel hodit v fitness in je masa kr padla. Pri 14 letih sem imel 80kg sedaj sem star skoraj 17 in imam 68kg in velik sem 1,75cm.
Default avatar

Alja_Fabjan

Pozdravljena,

vsi predhodno napisani nasveti glede sprememb v prehrani se mi zdijo dobri, verjetno tudi sama dobro poznate prehranjevalne smernice, katerih se je priporočljivo držati v primeru zdravstvenih težav, kot so vaše. Ne zdi se mi odveč poudariti pomembnosti dolgoročnosti teh sprememb. Nasploh (posebno pa v primerih, kjer so prisotne zdravstvene težave), se moramo zavedati, da ne bo šlo s časovno omejeno dieto, pač pa se moramo potruditi poiskati način prehranjevanja, katerega bomo lahko vzdrževali na dolgi rok ter bo hkrati pripomogel zmenjšati fizične težave. Enako velja za gibanje, ne smemo pa pozabiti tudi na ostale "stebre" dobrega počutja: spanje, sproščanje in aktivno in prijetno preživet prosti čas.

Želim vam veliko uspeha in vas lepo pozdravljam,
Alja Fabjan,
Integrativna psihoterapevtka in doktorandka zakonske in družinske terapije
http://www.terapija.si/

www.mojpsihoterapevt.si

Psihodieta je inovativen program, ki poudarja psihološke vzroke za pridobivanje in ohranjanje prekomerne telesne teže in se ukvarja z njihovim razreševanjem ter vzpostavljanjem dolgoročne motivacije za spremembe življenjskega sloga v smeri primerne prehrane ter zadostne fizične aktivnosti.
Default avatar

sebastijan - osebni trener

Pozdravljena,

glede na prebrano je moj nasvet: ZAČNI ŽE DANES!!! Zdravniška stroka ti je jasno povedala, kakšna bolezenska stanja te čakajo če ne spremeniš življenskega stila. Nobena čokolada ni vredna tega, da si moraš 6x dnevno vbrizgati inzulin ker dobiš sladkorno bolezen. Zato:
- pij pijače brez sladkorja (voda, radenska, kuhani nesladkani čaji, ...)
- v prehrani nobenega sladkorja!!!
- preberi si slovensko knjigo BEMUMAST...zelo dobra, strokovna knjiga, ki ti bo dala vse potrebne smernice o prehrani
- gibanje!!!! peš v šolo, s kolesom v trgovino, peš po stopnicah v 3 nadstropje!!!! Aerobika, ples itd, kjer si v skupini in ne razmišljaš o vadbi, pač pa se zabavaš v skupini deklet.

Srečno!!!
Sebastijan
Sebastijan Nemanič
www.fitnes-trener.si