Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Za Sebastjana- nujno jesti po treningu?

Default avatar

Matruška

Sebastjan lepo prosim za mnenje.

Enkrat do dvakrat tedensko imam trening, ki ga končam okoli 9 ure zvečer (eno uro hokeja na ledu). Veliko je napisanega, da je priporočljivo zaužit hrano v 20 min po treningu, zaradi regeneracije mišic, in da se v tem času zaužito naj ne bi skladiščilo v maščobne zaloge...
Moj cilj ni imeti super mišic, temveč izguba maščobe. Vem, da je to dvoje povezano, ne vem pa koliko je resnice v tem hranjenju po treningu.
Sprašujem zato, ker meni kakšno uro po treningu sploh ne paše jesti, pa se običajno kar posilim s kakšnim grškim jogurtom ali banano. Brez težav ne bi jedla ničesar več tisti dan, ali pa potem ko pridem domov, kak kos piščanca, tuno, solato, če čutim lakoto (redko).

Kaj meniš? Lahko mirno spustim obrok, če nisem lačna (meni se zdi to najbolj naravno)? Ali res pomaga pri izgubi maščobe če po treningu nekaj zaužijem? In kaj v tem primeru priporočaš (beljakovinski napitek, ploščico, ali je grški jogurt ali pa skuta vredu izbira)?

Hvala lepa za odgovor.
Default avatar

Matruška

Pa oprosti za napačno poimenovanje v naslovu teme :)
Default avatar

pravakava

Jaz sem po fitnesu jedla manj mastno skuto in se redila :( Ko sem nehala, so končno tudi kg počasi šli dol. Jaz po treningu niti malo nisem lačna, se rehidriram, pa po teku moram včasih spiti kavo, ker mi preveč pade pritisk (ta dinamika mi ni čisto jasna, ampak tako me začne zebsti, tudi poleti pri 30 stopinjah, da mi prsti drevenijo od mraza).

Ena od aktivnih punc je ugotovila, da ji po treningu bolj pašejo OH.

Moj prijatelj, ki zelo veliko teče, niti po maratonu ne je. Njegov kolega pa se dobesedno nažre in mora takoj dobiti nazaj 3000 kalorij, drugače lahko pade skupaj.
Default avatar

sebastijan - osebni trener

Pozdravljena,

Prehrana po treningu se določa glede na DOLOČEN CILJ, ki je pri vas postavljen na zgubjanje maščobe, kilogramov.

Glede na vrsto vadbe (hokej na ledu), ki je aerobna oblika vadbe (razen če ste profesionalci in dosegate % srčnega utripa nad 85%, v kar pa dvomim) je v prvi vrsti najpomembnejša HIDRACIJA (izotonični napitki, ki vsebujejo minerale in OH v mešanici 8%, kar ne vsebuje veliko kalorij). Napitek pijete med samim treningom, enakomerno porazdeljeno čez celotno vadbo.

Glede na to, da končate dokaj pozno s treningom, priporočam le beljakovinski napitek (cca 25g beljakovin, ki lahko vsebuje do 25g OH, več ne) ali pa samo beljakovinski napitek in zraven pojeste se eno pomaračo. Več ne potrebujete glede na vaše zastavljene cilje.

Vsako obliko hrane v tako poznem večernem času odsvetujem (meso, ribe, maščobo,....) ker motijo proces spanja in telesnega počitka. Bolje da zutraj zaužijete polnovreden zajtrk (25g beljakovin, 50g OH), ker boste sigurno lačni, ker zvečer niste jedli.

Sebastijan
Sebastijan Nemanič
www.fitnes-trener.si
Default avatar

Anabina

Moja izkusnja glede hrane po treningu. Nekaj casa sem pila belj napitek, potem belj ploscico...zdaj pa nic od tega.
Ugotovila sem, da mi najbolj sede jabolko in pa voda. Vecerjam pa potem cez dve uri, okrog sedmih.
Teza, da popijes beljakovinski napitek, da takoj nahranis misice se meni zdi napacna. Presnova beljakovin traja kar nekaj casa.
Je pa sicer res, prej jih pojes, prej jih dobis v misice.
Default avatar

Matruška

Hvala vsem za odg. Včasih se mi zdi da dosežem max utrip, tik pred infarktom ;)

Bom se pozanimala okoli napitkov, jedla pa ne bom več tako kot do zdaj. No, razen če bom res lačna.