Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Motivacija za vsak dan!

Default avatar

prvi alt

8. marec - čestitke za vse uspehe, za borbe, za prave odločitve, za opravljeno delo, za pozornost in nežnost, ki jo kljub hitrem tempu življenja naša ženska narava še vedno premore.

Štefka, ti si zagotovo na pravi poti, ki vodi do minusa na tehtnici. Ne obremenjuj se ampak uživaj v svojem miganju in ob zmagah pri hrani za vsak dan posebej. Tako tudi sebi prigovarjam :)

MaiaS, držim pesti zate. Meditacja... ne vem, če sem jaz tista, ki je pisala o njej, sem jo pa včasih res izvajala. Ko sem hodila na organizirano vadbo joge, je bila meditacija sestavni del vadbe in takrat mi je šlo res dobro. Drugače pa je potrebne nekaj koncentracije oz. predhodne priprave, da si res sproščen, potem meditacija "zlaufa". Sama si ne vzamem več časa za pravo meditacijo, nekako meditiram pa večrat med hojo v naravi, ko zavestno srkam vase energijo gozda, svežine, vetra in sem z vsakim prehojenim korakom "lažja" oz. razbremenjena. Prav tako se večkrat opomnim, da moram pravilno dihat in takrat postaneta vdih in izdih pravi balzam za telo in dušo. Tudi to sem pobrala iz joge, ni pa to prav nič težko. Narediš globok vdih, da napolniš predel trebuha in prsnega koša in nato dolg izdih (lahko na "ssssssssssssssssss"), tako da res izprazniš ves zrak iz trebuha in prsnega koša. Ob vdihu si predstavljam, kako vame priteka zdravje, dobra energija, kako me objemajo sončni žarki. Z izdihom iz mene odhajajo napetost, jeza, slaba volja, bolezni... Če nisi prepričana, če prav vdihneš, si daj v ležečem položaju (na hrbtu) eno roko na trebuh, drugo na prsni koš, in ko boš vdihnila, naj se najprej dvigne roka na trebuhu, nato roka na prsnem košu. Ob izdihu naj se najprej spusti roka na prsnem košu, nato na trebuhu. Že sama vaja tega dihanja te sprosti, lahko pa ob izdihu tudi zavestno sproščaš vrat, ramena, hrbet....... z vsakim izdihom se premikaš vzdolž po telesu (na jogi smo tako sproščai vse dele telesa, tudi notranje organe).

Sem se razpisala... Nisem strokovnjak, napisala sem le, kaj jaz izvajam in kaj meni pomaga (kot rečeno pa je to pobrano iz joge, na katero sem hodila cca 10 let).

Zame včeraj skoraj ena ura miganja v naravi (itak, da sem imela noge mokre, ker sem hodila po žlobudri). Hrana pa... tud mene daje PMS, pa še en razlog sem imela včeraj, da sem (malo) segla po sladkem...
Default avatar

maiaS

V celem vesolju ne boš našel osebe, ki bi bila bolj potrebna tvoje ljubezni in naklonjenosti kot si jo ti sam.” Buddha
Čestitam ob 8. marcu!

Prvi alt, hvala za napotke, sem naročila knjigo Avtogeni trening, zdi se mi obetavno, bom poročala.
In hvala za čestitko in lepe misli. Premalokrat se zavedamo lastne vrednosti.

Včeraj mi je uspelo na pilates, potem pa smo punce zavile v bližnjo picerijo in malo praznovale. Nisem se pregrešila, pica je bila vegi, pila pa sem kar vodo. Bi se prileglo pivo, priznam, ampak raje nisem tvegala. Danes moram imeti bistro glavo.
Želim vam, da lepo praznujete in preživite dan tako, kot se za praznik spodobi.
Default avatar

Stefka1

8. marec punce...današnji fantje v službo nosijo namesto rož sladkarije..kam to pelje??? :-)
Sta me pa sinova pričakala s takim presenečenjem, da so se mi orosile oči..res lepo in iskreno. Pa mala sta še, upam, da jima ostane ta občutek o tem kako je treba s puncami :-)

Torej, danes je popoln minus pri hrani. Tudi pri miganju :-( NO, hodila sem dovolj. Vsaj to.

A sem jaz pisala o meditaciji? Jaz ponavadi poslušam vodene meditacije . Oprah da vsake tolk 21 dnevne zastonj meditacije ven in takrat sem pridna..mi prav pašejo njene. Ne najdem pa nobenih takih vodenih, ki bi me podobno navdušile, da bi redno to počela.
DRugače pa prvi alt, hvala za napotke, bom upoštevala. To z dihanjem jaz večkrat, čisto spontano počnem. V službi, za par sekund pavze.
Default avatar

pravakava

Jaz sem bila pa virozna oziroma sploh še nisem zdrava. Začelo se je prejšnji četrtek in je še vedno kar hudo. Vmes visoka vročina, slabo počutje, zdaj slabo spim, ker hudo kašljam.
Res so letos kar krute viroze, trajajo še enkrat dlje kot običajno, vsaj pri meni to čisto drži.
Tako da je vse bolj na čakanju. Hrana mi niti ne diši, spijem pa ogromno čaja in se od tega počutim že kot en sod. Podočnjaki, štrenasti lasje, oguljen nos ... Res obup od obupa. Imam občutek, da ne bom nikoli več zdrava.
Default avatar

prvi alt

Pravakava, bo minilo, boš videla. In potem boš spet polna energije in boš pozabila, kako težki dnevi so za tabo. So ti prehladi in gripe trdovratni, imam tud jaz enega že en teden doma in se držim stran od njega :)

maiaS, si preživela četrtek, ane? upam, da si ok. Štefka, jaz svojih minusov glede sladkega ne štejem več, letos je post samo post (ob petkih brez mesa, pa brez čokolade), gledam pa, da ne dam ravno vsega v usta, kar mi pride na misel. Se držim nekje na minimumu od cukra in če bom to obdržala na dolgi rok, sem ok. Miganje je pa fajn. :)
Drage ženske, vikend je pred nami. Sonce je zunaj :)
Dajmo izkoristit.
Default avatar

maiaS

PK, saj bo minilo, verjamem, da ti je težko, ti si drugače vedno v polnem pogonu in je mirovanje toliko težje. Zdrži še malo in raje odleži kar je treba, sneg bo skopnel in potem pridemo terenci na vrsto.
Prvi alt, hvala za skrb, sem preživela, komaj. Danes čutim posledice stresa, upam, da me ne bo čisto podrlo. Boli me glava, sili me na bruhanje, daje me PMS, nekaj čudnega čutim v grlu. Ne vem kam to pelje, moram zdržat še kakšno uro, potem pa v posteljo. Se mi zdi, da ne bo nič od aktivnega vikenda, ne glede na to, da so napovedane čisto spomladanske temperature.
Včeraj kaj več od planka nisem zmogla, še to sem naredila iz čiste trme. Hrana še kar, OH so še vedno problem, tudi moja zavora v tem primeru ne deluje najbolje.
PK, čimprej se pozdravi, ostale pa se držite stran od bolezni, preživite vikend kar najlepše!
Default avatar

prvi alt

maiaS - če ne bo miganje, naj bo pa počitek. Tudi ta dobro dene ob sončnih žarkih. Jaz se "martinčkam" na enem zložljivem stolu, ki ga imam celo leto pri roki in sam čakam, da je mal sonce, pa si že privoščim "sončno kopel".
Default avatar

Stefka1

maiaS, upam, da nisi zbolela. Izgledalo je že tako...tale stres nas vse ubija. Mene tudi včasih zvije po kakšnem pomembnem projektu.
Danes in včeraj malo miganja. PA veliko drugega dela.
Zdajle spekla eno domačo sladico. Bolj za otroke....če verjamete :-)
PK si vsaj ti bolje?
Default avatar

prvi alt

Pa je že skoraj sredina marca. Do "sezone kopalk" imamo sicer še dovolj časa, vseeno pa gre čas tako hitro naprej, da bo mimogrede tu poletje. Saj ne, da sem tako občutljiva na to, kako zgledam v kopalkah (v končni fazi sem tisto bremzo, ki sem jo imela za pozimi na bazen hodit, spustila že pred leti), saj pri 45 vem, da je pomembno predvsem moje počutje v lastni koži... Višek kil me dejansko še nejbolj ovira v poletni vročini in to je nekaj, na kar moram mislit že danes. Glede gibanja je bil vikend uspešen (in cel minuli teden, preko 6 h sem nabrala), glede hrane pa sem ta vikend preveč popustila, predvsem zvečer (narezki....). Očitno so vikendi moja šibka točka.
Upam, da ste zdrave. Od sonca je bilo pri nas ta vikend bore malo, vse naokoli sama voda in blato (in sneg), vendar je čutit pomlad v zraku in pod snegom so trobentice in zvončki, pa tudi ptičji zbor je primerno uglašen... pravi balzam :)
Default avatar

Stefka1

Prvi alt, pomlad že trka na vrata..zdaj bo obdobje blata, hehe. Pa hvalabogu sonca! Danes sem ga že videla na kratkem sprehodu zjutraj. IN mavrico tudi!
Včeraj sem pritrogala v dnevno eno mašino za kardio, pa sva jo oba z možem uporabila. Če ne bi bila pravokotno na TV bi bilo super, haha. Ampak obstaja upanje, da jo bom večkrat uporabila še to sezono. Potem pa na bolho z njo!
Default avatar

maiaS

Nekako sem se za silo izvlekla, nisem zbolela. V petek popoldan kar preležala, koristila še en bonus za gibanje (ostali so mi še trije). V soboto zmogla krajši pohod, res da z zelo zmernim tempom in po ravnem, ampak prijalo je vseeno, zvečer sem se potrudila še toliko, da sem naredila plank, zdaj mi uspe 3 x po 55 sekund, tudi včeraj naredila zgolj plank. Ok, nekaj je, ni se pa s tem ravno za hvalit.
Hrana solidno, količinsko ni veliko, se pa bojim, da je OH še vedno preveč. Prvi alt, prav imaš, zdi se, da je do poletja še nekaj časa, ampak ob tem tempu bo tik-tak tukaj. Sneg se pospešeno topi, naslednji teden prestavimo uro na poletni čas, sonce nas bo zvabilo na vrtove.
Danes je Gregorjevo, praznujmo ga!
Default avatar

prvi alt

Štefka, kakšno napravo imaš to, da jo moraš dat na bolho?
maiaS, saj si pridna s plankom. Enkrat sem es ga lotila in ... zaključila z njim preden sem resno začela... imam pa sprintan en "program", po katerem se stopnjuje te vaje za krepitev. Ampak - to mi je tako duhamorno, da se res ne morem pripravit, da bi to redno izvajala. Meni leži gibanje v ritmu (moj je dejal, da še smučam tako kot bi plesala ;)).
Včeraj zame eni mini sprehodek in ura plavanja. Glede hrane pa naj kar naštejem svoje grehe: biskvit s čokolado - 3 koščki !!! (v službi....), kos kruha pri kosilu, pa malico bi tudi lahko imela malo manjšo. Tole pač ni dietno in čez dobrih 14 dni se tehtamo...
Default avatar

maiaS

Moram vam povedat, da sem imela včeraj en tak čuden dan, čisto mi je padla motivacija. Žalostno sem ugotavljala, da se moj trud nikjer ne opazi, mogoče malenkost pri kakšnih hlačah, ki so malo bolj »komot«, tehtnica se je itak zarotila proti meni, nobene opazke, pohvale…Ma da človek obupa, prav res. Vseeno sem potem naredila počepe, plank, večerjala skromno.
Danes se počasi pobiram, najprej sploh nisem mislila nič napisat, ampak ve ste pridne, pa vas moram vsaj pohvalit.
Prvi alt, meni se zdi, da si ti ena taka živahna punca, ki pleše skozi življenje :)). Jaz pa si ne predstavljam, da bi delala poskoke ali kaj takega, takole statično mi pa kar ustreza. Zame je že to, da vsaj nekaj naredim doma ogromen napredek.
Štefi, tudi jaz imam eno napravo, ki jo moram dat na bolho, ker služi zgolj za odlaganje perila, zavzema pa ogromno prostora.
PK, kako zdravje?
Tale teden se nikamor ne premakne, komaj torek je, pa imam že vsega vrh glave. Mogoče je krivo tudi vreme, čakanje na tisti sončen dan, ko se bo dalo kavo spiti na sončni terasi. To čakamo, kajneda?
Default avatar

prvi alt

Je tako, kava na sončni terasi so tudi moje želje. Se prec odpovem vsemu sladkemu. :)
maiaS, prav je, da si se oglasila in ne bit prestroga do sebe. Sem ziher, da se ti vaje nekje poznajo. Mogoče na več mišicah? Sigurno se ti in vztrajaj, tud če imaš kak dan off. Si fajn družba in, kar se hrane tiče, precej šepam za tabo. Če se ti da, mi napišeš primer svojega jedilnika?
Default avatar

maiaS

Najprej zate prvi alt: moji jedilniki izgledajo približno takole: med tednom praviloma ne zajtrkujem, včasih pojem kakšno banano, ampak to je bolj izjema kot pravilo. Prvi obrok je okrog 11:00 ure, malica v službi. Včeraj sem pojedala 3 kose kruha (polnozrnat) namazan s humusom in kisle kumarice, jabolko, kava (kavo pijem črno, grenko, brez vsega). Včasih pojem tudi samo jogurt in sadje, ampak sem že čez dve uri lačna. Ko sem prišla domov, sem pojedla eno pest oreščkov (mešanica-študentska hrana). To imam vedno na zalogi, kadar je lakota huda, si tako pomagam. Ne vsak dan in res največ dve pesti. Naslednji obrok imam med 18:00 in 19:00 uro, včeraj sem naredila krompir v kosih, šampinjone na žaru in zeleno solato. Ker nimam rada krompirja, sem poleg gob pojedla 2 kosa koruznega kruha. To je to. Med tednom si je moj jedilnik precej podoben: dopoldan kruh, razni namazi (zelenjavni, sirni), kakšna tuna iz konzerve, poleg zelenjava (paradižnik, paprika) včasih sveža, včasih vložena. Skoraj vedno še kakšen kos sadja. Vsak dan popoldan kuham, trudim se, da je sezonsko, sveže, lokalno. V zimskem času sem večkrat skuhala joto, ričet, zelenjavne juhe. Včasih rižoto, testenine, tortilje. Med vikendi zajtrkujem, sedaj ovsene kosmiče, včasih čokolešnik, kuhano jajce, kruh z medom ali marmelado, občasno naredim smuti (banane, borovnice, maline).
Med vikendi velikokrat jemo ribe, meso (jaz ne). Običajno tudi večerjamo, torej imam tri obroke in pri popoldanski kavi pojem kakšen kos peciva, to res samo med vikendi pa še to ne vedno. Sladko res ni moja šibka točka, mi zadošča kakšen košček čokolade, piškot ali dva.
Nekako takole izgleda moja prehrana, absolutno preveč kruha, pa verjetno ga še kje lomim, mogoče boste druge opazile in opozorile na napake.
Če te še kaj zanima, pa kar vprašaj.
Včeraj planku dodala dve novi vaji, danes grem na pilates. Spet imam malo več volje.
Aha, še tole, da se malo pohvalim: včeraj pričela s spomladanskim čiščenjem in uredila garderobno omaro. Našla poletno krilo, ki mi mora junija biti prav- to je sedaj motivacija in cilj.
Default avatar

Sportna-punca

maiaS je napisal/a:
Najprej zate prvi alt: moji jedilniki izgledajo približno takole: med tednom praviloma ne zajtrkujem, včasih pojem kakšno banano, ampak to je bolj izjema kot pravilo. Prvi obrok je okrog 11:00 ure, malica v službi. Včeraj sem pojedala 3 kose kruha (polnozrnat) namazan s humusom in kisle kumarice, jabolko, kava (kavo pijem črno, grenko, brez vsega). Včasih pojem tudi samo jogurt in sadje, ampak sem že čez dve uri lačna. Ko sem prišla domov, sem pojedla eno pest oreščkov (mešanica-študentska hrana). To imam vedno na zalogi, kadar je lakota huda, si tako pomagam. Ne vsak dan in res največ dve pesti. Naslednji obrok imam med 18:00 in 19:00 uro, včeraj sem naredila krompir v kosih, šampinjone na žaru in zeleno solato. Ker nimam rada krompirja, sem poleg gob pojedla 2 kosa koruznega kruha. To je to. Med tednom si je moj jedilnik precej podoben: dopoldan kruh, razni namazi (zelenjavni, sirni), kakšna tuna iz konzerve, poleg zelenjava (paradižnik, paprika) včasih sveža, včasih vložena. Skoraj vedno še kakšen kos sadja. Vsak dan popoldan kuham, trudim se, da je sezonsko, sveže, lokalno. V zimskem času sem večkrat skuhala joto, ričet, zelenjavne juhe. Včasih rižoto, testenine, tortilje. Med vikendi zajtrkujem, sedaj ovsene kosmiče, včasih čokolešnik, kuhano jajce, kruh z medom ali marmelado, občasno naredim smuti (banane, borovnice, maline).
Med vikendi velikokrat jemo ribe, meso (jaz ne). Običajno tudi večerjamo, torej imam tri obroke in pri popoldanski kavi pojem kakšen kos peciva, to res samo med vikendi pa še to ne vedno. Sladko res ni moja šibka točka, mi zadošča kakšen košček čokolade, piškot ali dva.
Nekako takole izgleda moja prehrana, absolutno preveč kruha, pa verjetno ga še kje lomim, mogoče boste druge opazile in opozorile na napake.
Če te še kaj zanima, pa kar vprašaj.
Včeraj planku dodala dve novi vaji, danes grem na pilates. Spet imam malo več volje.
Aha, še tole, da se malo pohvalim: včeraj pričela s spomladanskim čiščenjem in uredila garderobno omaro. Našla poletno krilo, ki mi mora junija biti prav- to je sedaj motivacija in cilj.
Lepo pozdravljene! Upam, da ne boste uzaljene, ce tole malo pokomentiram! Je pa pohvalno, da ste se odlocile za spremembo! Berem in vidim, da ste nekatere malo razocarane, da se tehtnica ne premakne nikamor ali zelo pocasi navzdol. Kar nekaj razlogov je. Pa zacnimo: tukaj pri maliS;j je kruh se najmanjsi problem. Velika napaka je, da izpuscas zajtrk. Pri zajtrku si lahko privoscis kar kaloricen obrok, saj te caka se ves dan. Velika napaka, da imas najobilnejsi obrok sele okoli sedme. Po sedmi se pocasi koncuje tvoj aktivni del dneva. Za zajtrk, ce ze pojes banano, jo raje zamenjaj s kaksnim drugim sadezem. Banana je med sadezi prevec kaloricna. Izogibaj se marmeladam, medu, raznim namazom. Prevec kalorij. Potem je ze boljse kaksen kos sira na kruhu. Izbiraj kosmice brez sladkorja, brez raznih dodatkov suhega sadja ali oresckov. Zmesaj jih z grskim jogurtom ali s kaksnim, ki ima res malo kalorij. Cokolino katastrofa, ga ne sme biti na jedilniku. Idealen zajtrk bi bil beljakovinski ( jajca, zrnat sir, caj). Malica okoli desete (jabolko, kos fitnes kruha. Ta kruh ima od vseh najmanj kalorij). Kosilo okoli druge ure. Tisto kar si vceraj skuhala je super. Vendar manjkajo beljakovine. Kaksen kos mesa, npr puranji zrezek. Naredila si zase najslabse, ker si se lotila kruha. Krompir kuhan v slani vodi bi bil mnogo boljsi. Pises, da pripravis tudi ribe in meso, vendar tega ne jes. Velika napaka, ravno ti bi morala to jest, ce imas namen hujsat. Pusto meso, piscanec, puran, nemastna govedina, ribe so idealne, ker imaji zelo malo kalorij. Skratka OH naj bodo zate v manjsini! Velika napaka, pest ali dve oresckov. Ze res, da imajo zdrave mascobe, vendar zate, ce zelis hujsat se jih izogibaj v velikem loku. Imajo ogromno kalorij in namesto tega bi te nasitil lep kos mesa, pa se mnogo manj kalorij bi dobila. Kos ali dva piskotka, pecivo, cokoladke lahko stejes kot ves obrok. Za primerjavo en normalen polnozrnat piskotek ima med 45 in 50 kcal. Kaj sele pecivo oblito s cokolado. Idealno bi bilo vsaj priblizno steti kalorije. Izracunati si je potrebno koliko vsaka potrebuje za normalno funkcioniranje (zenske nekje okoli 1800 kcal). Vse kar je manj, bo slo v minus kg. Se glede vadbe. MalaS, zal te moram razocarati, da samo s plankom in nekaj pocepi dnevno ne bo slo. Plank je dober za ucvrstitev in oblikovanje telesa. Kalorij pa z njim ti ne kuris skoraj nic. Mascobo bos kurila samo s kardio vadbo kombinirano s hit. Ampak to pomeni, da se je potrbno kar konkretno presvicat. Veliko uspeha pri hujsanju vsem!
Default avatar

prvi alt

sportna punca, sicer si pisala maiiS in verjamem, da dobronamerno, vendar dvomim, da si zares prebrala naš prejšnje poste. Seveda se v marsičem lahko strinjamo tako glede hrane kot glede gibanja, vendar tule se ženske spodbujamo, da z malimi, predvsem pa postopnimi spremembami pridemo do želenega cilja.
maiaS, v primerjavi z mano malo poješ. Sama imam zihr 5 obrokov na dan, ali pa še kaj več. Banana je po moje super živilo za zajtrk, pa tudi zelo priročno. Prav tako stojim za tem, da je kos kruha z marmelado fajn za začetek dneva (no, drugemu kosu pa se trudim odpovedat ;)). Glede planka pa sam vztrajaj. Boš videla mišice, zihr. Ko sem sama intenzivneje kolesarila, sem imela take mišice golena, da sem se jih ustrašila. ;)
štefka, če se zato ne oglašaš, ker ti ne gre po planu, naj te potolažim, da tudi jaz bijem trd boj... veš kako bi mi teknila čokolada, piškoti, kremšnita..... biiiiiii..... potem pa stikam za raznimi nadomestili No, kaj je huje: ena banana ali 6 maslenih piškotov? Sem ostala pri banani.
Default avatar

pravakava

Počasi okrevam, sem pa cela "iz tečajev".

Danes bom naredila vsaj kak plank in nekaj trebušnjakov, za kak hujši kardio po mojem še nisem. Prav švoh sem. Ker sem virozo prebolela "mimogrede", torej ob normalnih vsakodnevnih in delovnim obremenitvah, sem dobesedno izčrpana. Tako da počasi. Vreme nas bo sicer še malo hecalo, ampak pomlad nam definitivno ne uide.
Default avatar

maiaS

Športna punca, hvala za tvoj komentar. Saj sem vedela, da kruh ni nič kriv :). Šalo na stran, sem pozorno prebrala, roko na srce, kaj posebno novega nisem izvedela. To je teorija, ki jo je povsod polno, pa imam občutek, da avtorji ne živijo na tem planetu, ali pa je z mano nekaj hudo narobe.
Recimo razporeditev obrokov. Praviš, izpuščanje zajtrka je največji greh. To beremo že kar nekaj časa in pred leti sem nasedla in v našo uglašeno družino kot skrbna žena in mama vpeljala zajtrk (med delovnim tednom). Ne bom zdaj na dolgo in široko, ampak rezultat je bil tak: razdraženi otroci, ki sem jih že navsezgodaj metala iz postelje in jih silila s toplim mlekom, razdražen mož, ker smo na račun jutranjega gospodinjenja konstantno zamujali, razdražena jaz, ker sem imela delo še preden se je dan dobro začel, na sestankih me je ob šefovem dretju sililo na bruhanje, ko sem prišla popoldan iz službe, pa me je pričakala gora posode in je na račun pospravljanja zamujalo še kosilo. Skratka, zdravo navado smo opustili in naša jutra so bila spet običajna rutinirana jutra z občasnimi manjšimi zapleti. Mea culpa, zajtrk do nadaljnega odpade.
Dalje, malica v službi. Dan je dolg, nekaj je treba pojesti. Čas za malico je takrat, ko zaključim delo s stranko, končam sestanek, odgovorim na nujno pošto-skratka, ni ob udarcu na gong. Pojem nekaj od naštetega v prejšnjem postu, ok, tukaj imam rezerve-lahko zamenjam polnozrnat kruh za fitnes kruh in nanj položim rezino sira, pojem jabolko (no, saj to ga itak). Poklepetam s sodelavkami, na hitro spijem še kavo in nadaljujem z delom.
Kosilo ob 14:00. Hm, zatakne se že pri tem, da v moji pogodbi o delu čas za kosilo ni predviden. Po poklicu pa nisem učiteljica, da bi bila ob 13:00 že doma :). Do upokojitve mi manjka še cca 20 let.
Okrog 16:00 sem doma, ponaredim kar je pač treba, skuham kosilo (oz. večerjo), nekje do 18:00 ure se vsi zberemo za mizo in pojemo edini skupen in moj tudi topel obrok v dnevu. Pogovorimo se o preteklem dnevu, usklajujemo urnike, rešujemo najstniške probleme, se pritožujemo nad šefom, delamo načrte za vikend, počitnice, opravljamo…Zato to traja kar kakšno uro ali več.
Moj aktiven dan še kar traja, čeprav je ura že krepko čez 19:00. Pospravljam posodo, pomagam pri domači nalogi, tlačim perilo v pralni stroj, za jutri potrebujem zlikano srajco, odgovarjam na prijateljičin sms, vmes pokomentiram oddajo, ki je trenutno na tv…
Ura je 21:30. Zdaj imam pa čas za kardio kombiniran z hiit.
Kot sem že rekla. Nekaj je močno narobe.
Default avatar

Anabina

Ja mislim da se vse zavedamo, kaj delamo narobe oz. bolje receno, kje imamo se rezerve. Sladkarije, kruh, kardio, obcasno prenajedanje....vsaka ima nekaj.
Zase vem, da ce bi se dosledno drzala dnevnih nacrtovanih kolicin kruha in ce me ne bi obcasno zgrabilo prenajedanje bi ze zdavnaj dosegla zeljeno tezo. Tako pa se vedno nosim par kg viska, predvsem okrog pasu.
Ampak sem zadovoljna, da sem si uspela postimat prehrano in vadbo toliko, da sem skoraj na cilju..pa tudi ta se enkrat pride.
cron