Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Spremljanje napredka - Bi se merile?

Default avatar

Kaven

Sneg je pričaral svojo čarobnost, seveda tudi nevšečnosti. Včeraj sem si "naredila" lopata fitnes. ko sem končala, sem se vedno gledala kako pada....tako pomirjajoče je...danes grem v hrib, jutri pa na sankanje...ja, še to; ne vem od kje so se priklatili, rumeno ocvrti z marmelado polnjeni...in napadajo. Predvsem mašijo usta. Včeraj se mi je zgodilo. Na srečo samo enkrat.
Default avatar

Stefka1

Jaz sem tudi lopatala včeraj in še v službi en trening, pa sem bila zvečer kot cunja in spala 10 ur...že dolgo ne. Lopatanje je super rekreacija., Je pa pomembno da ne dela preveč hrbet, ampak bolj noge!
Default avatar

Kaven

Na vašem koncu pa nič ne "napadajo" ta ocvrti, Štefka?
Default avatar

Stefka1

Vsaj to ne, Kaven... :-)
Danes čudovit dan na soncu in snegu..že dolgo ne tako. Tek na smučeh, naštelo mi je 12500 korakov, pa bi rekla, da je bil kak več, samo pri teku nikoli ne šteje prav. Vseeno, kaj reče merilnik..jaz imam musklfiber že zdaj :-)
Kje si bila danes Kaven?
Default avatar

Stefka1

Vsaj to ne, Kaven... :-)
Danes čudovit dan na soncu in snegu..že dolgo ne tako. Tek na smučeh, naštelo mi je 12500 korakov, pa bi rekla, da je bil kak več, samo pri teku nikoli ne šteje prav. Vseeno, kaj reče merilnik..jaz imam musklfiber že zdaj :-)
Kje si bila danes Kaven?
Default avatar

Kaven

Policaj ustavi voznika, pa voznik vpraša:" Joj, ali sta vidva dvojčka, ko sta si tako podobna...."
no, tudi jaz vidim dvojno, tako sem utrujena, da ...upam, da se zato zgubi kakšna kkal več. Pa sneg spet pada...
Default avatar

Kaven

Čisto drugačno življenje se mi spet začenja, zato je tudi miganja manj. Žal. A odločitve so v nas samih. Upam, da bo čez vikend več priložnosti za to. Se že pozna na tehtnici.
Default avatar

Stefka1

Kaven, boste spet zibali?? Čestitke! Je pa naporno za babice, ja... upam, da uspeš najti kako minuto zase. Če sem sploh zadela...
Vidim, da punc v oni drugi temi med vikendi skoraj ni na spregled. Bom pa tebi povedala, da sem danes spet tekla na smučkah. Po praznovanju. Jutri je pa spet v planu..pred praznovanjem :-) Pester vikend!
Ti, kako si? Kje našla sonce?
Default avatar

zupy

Po dolgem času se vam ponovno javljam. Dva meseca sem imela v peti zelo hudo bolečino-trn v peti ali kalcinacijo. Vse živo sem sprobavala kako to odpraviti. In sedaj mislim, da sem rešila ta problem.
Recept je, da 8 aspirinov namočiš v 1.5 alkohola, ki ga kupiš v lekarni. Pustiš en dan in potem vsak večer daješ obkladek na peto. To sem delala 2 x po osem dni. Pijem še žličko sode bikarbone v 3 dcl mlačne vode zjutraj. Naj povem, da se peta popolnoma olupi in tako odstraniš lahko tudi trdo peto.
Dobre dva meseca se nisem mogla niti gibati, k er so bile bolečine grozne. Pridobila sem nekaj kg a sedaj bom šla v boj, da pridem v stare tire. Pri prehrani sem kar pazila a gibanje res naredi svoje.
Jupi, danes grem na tekaške smučke po dveh letih. Imamo narejeno progo in tega ne smem zamudit.
Med tednom sem imela super fitnes trening z lopato.
Lepo se imejte.
Default avatar

Natasaa323

Punce, število kilogramov ni ravno pravo merilo. Pojdite v savno pa se stehtajte boste videle o čemu govorim. Večina našega telesa sestavlja voda in če boste manj pile in manj jedle, itak da boste imele manj kilogramov. Jaz prisegam samo na rezultate izmerjene s Tanito, to je realna številka. Pokaže ti % maščobe v telesu. . Jaz sem pred enim letom kupla Tanito: https://www.sen-shop.si/products/tanita-bc-545-n , ki dela perfektno.
Vidim, da imajo zdej še akcijo. Splača se vam!
Default avatar

Kaven

Štefka, bravo, za miganje. Imaš to progo blizu doma, da jo tako pogosto uporabljaš? Zdi se mi, da rada večkrat probaš kaj novega in da ti to tekaško smučanje kar odgovarja. Uživaj ta snegu, ker je vprašanje, kdaj nam ga bo spet toliko natrosilo. V soboto sem šla na hišni kucelj na čaj. Zanimivo je to, da je bilo število korakov kar običajno, število kkal pa samo polovica običajno porabljenih. Ne razumem!!!
O kakšnem praznovanju pa pišeš, Štefka? Lahko čestitam?
Tudi ti, Zupy, poročaj, kako ti gre "drsanje". Jaz sem imela neko staro opremo, pa sem jo pred leti dala v kosovca...potem sem seveda nehala, sedaj pa imam vnuka, ki mu ni dovolj snega, še potem ko že opleta...drugi pa zaenkrat še iz lupinice gleda. Hočem povedat, da je tudi to miganje. Vsaj mene zdela.
Štefka, obljubila sem si, da je v naslednjem vikendu vsaj en dan zame. Res težko gledam slike o belo odeti naravi. Moram to videti tam...
Zupy, če je šlo gor, bo pa še dol, kajne?! Smučke na nogo, lopato v roke,..pust pa nas bo jutri že zapustil in gremo na manjše obroke. Kako si že rekla, Štefka? Štiridest dni....
Default avatar

Stefka1

Ja, kaven, si mi dala misliti. 40 dni! Bom probala...bit brez sladkarij. Kaj pa ti?
Druagče pa ne, nimam proge blizu, je pa vse na dosegu pol ure tukaj pri nas. Razen če gremo na Gorenjsko, tja je malo dalj, ampak se tudi splača, ko je tako lepo.
Default avatar

Kaven

Sem dolgo razmišljala, kajne? S čokolado nimam težav, ..kaj potem ostane. Ja, lahko bi za 10 % zmanjšala obroke. Sliši se enostavno, v resnici pa je kar zapleteno. Vseeno, bi poskusila. Danes se tega še nisem držala.
Default avatar

pravakava

Kaven, enostavno si daj manj krompirja, riža, makaronov ... ostalo je lahko enako. Če bi videla moje porcije - samo se vseeno najem. Dejansko imamo čisto preogromne porcije za kosilo.
Default avatar

Matruška

Tako. Brišem prah :) Dolgo nisem odprla foruma, a vidim da ste še kako pridne. Uživate zimske radosti, bravo.

Mene je odneslo, na pavzo, malo daljšo... Recimo da ta teden prihajam k sebi. V tem času sem dala na stran (kolikor lahko daš na stran) misel da “moram” shujšat, posvetila sem se starim dolgovom studijskih let, za katere je zdaj napocil cas da jih poplačam ;) Pri hrani sem mnogo “grešila”, veseli december se je potegnil v januar, potem pa se kristusova leta, praznovanje, nekaj stresa...
Vceraj sem le zbrala pogum, spet stopila na tehtnico, pa sem ji kar hvaležna. Teža je popolnoma enaka kot pred pavzo. Res je čudežno to naše telo. Nič se ne bi čudila, če bi imela dva, tri, celo štiri kg več. Pa nisem. Hvala telesu.

Pavza je pasala. Sploh glede na rezultat.

Ampak zdaj pa prihaja čas za premik. Enostavno čutim. Nekaj več prebiram na temo LCHF trenutno, in ta teden nekako sledim tem smernicam. Kljub vsemu skušam dodati zdravo kmečko pamet (kar je premorem), ki mi pravi da vseeno ni preveč pametno namerno se posiljevati z maščobo. Toliko maščobe mi ne ustreza. So mi pa všeč nekateri recepti.
To mi je dalo novega zagona, željo po raziskovanju, iskanji novih receptov, kombinacij. Bom videla, kam me pelje.
Štart je dober. No, gibanja vseeno manjka, ampak ni več daleč pomlad in z njo tenis. Potem bo spet lažje.

Tako, naj no dovolj za nocoj. Lep vikend vsem. Naj smuči/sani lepo tečejo ;)
Default avatar

Kaven

Glej, glej, glej, Matruška!!!
Ko ti spregovoriš, se optimizem vrne. Štartaš iz dobre pozicije, ni dodanih kg in z voljo. Tudi miganje imaš v mislih. Tenis. Kaj pa hokej?
Vsekakor dobrodošla nazaj.
Meni pa je danes verjetno uspelo minus deset! Mirno sem hodila mimo prigrizkov, oreščkov,...pa še dobri dve uri skupaj sem migala navzgor in nazaj.
Default avatar

Stefka 1

Matruška oooo, welcome back! Pa s tako lepimi novicami. Si napisala diplomo?? In brez dodatka kg, odlično!! Včasih paše pavza, sploh to kar si napisala - misel na hujšanje. Jaz tudi to dajem na stran. Itak da bi, ampak poskušam najt druge merljive cilje, teža bo že padla... torej še enkrat bravo za tvoj odklop. Poročaj kako gre LCHF..zame to ni :-)

Kaven, super za -10! Dan po dan. Še 35.. jst sem pridna glede sladkarij!
Default avatar

Kaven

Počitnice so se začele. Otrokom bo tokrat v veselje obilica snega. Idej ne manjka, torej bo zanimivo.

Vikend je minil nekako po planu. Vsak dan nekaj miganja, pri vnosu sem verjetno tudi mekje pri minus deset.