Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Alja Fabjan, integrativna psihoterapevtka in doktorandka zakonske in druzinske terapije

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Alja Fabjan , integrativna psihoterapevtka in doktorandka zakonske in druzinske terapije

Alja_Fabjan

koliko je potrebno za 10 kg?

Default avatar

tralala5

ojla,no koliko časa??in kaj vse je potrebno da jih izgubiš?
Default avatar

Hmmh

No, to je pri vsakem drugače, lahko precej drugače.
Delaš pa ravno obratno od tega, kar si delal/a, da si jih pridobil/a :-))
Default avatar

fizik11

Za optimalne rezultate je to cela znanost. Obstaja 1.000 teorij vseh sort...pravih in zgrešenih.
Zakaj bi komplicirala...bom zadevo poenostavil,.... Za izgubo 10 kg telesne teže moraš narediti približno 75.000kcal več porabe, kot poješ!! Premisli, kaj in koliko si vsak dan pojedla do sedaj...in pomisli, koliko si se vsak dan do sedaj gibala. Ne pij sladkih pijač(navadi se na vodo)...v litru sadnega soka, CocaCole, Cocte, Ore,...itd je cca 400kcal!!!...vsak dan liter in v pol leta si lahko nabereš 10 kg špeha le s sladko pijačo.
Vsak dan zaužij za 400kcal manj hrane/pijače in obenem se vsak dan gibaj za 400kcal več, kot običajno doslej, pa boš čez 3 mesece zagotovo imela 10 kg manj. 400kcal manj hrane ni težko ...malo težje se je za 400 kcal več gibati, če nisi navajena, ali pa ti tudi čas ne dopušča. Bolje je vaja vsak drugi dan, ampak po 800 kcal. Če nisi navajena, boš zmogljivost večala zelo hitro in po 2 tednih boš že kar dobro zmogljiva. V prehrano obvezno vključi omega 3maščobe in beljakovine(sploh takoj po telesni vaji je najbolje spiti kakšen Whey...če te zanima, ti sporočim kateri je res dober, ker je vsaj meni večina okusov ogabnih) in creatin pred/po vaji(vsaj v začetku, drugače te bodo mišice naslednji dan preveč bolele).
Ne treniraj več, kot 1 uro skupaj!! Izogibaj se hrani, ki jo telo zelo hitro prebavi(predvsem sladkorji npr 100g Milke ima cca500kcal!!). Glede propagande o polnozrnatosti je 50% vsega lari-fari...ok..dajo ti občutek sitosti in nase vežejo svinjarijo.
Pomembno: Stehtaj se in v tabelo ZAPIŠI datum ter težo!!! Tehtaj se zjutraj enkrat na teden. NE ODNEHAJ...tudi, če se ti po tednu ali dveh ne bo zdelo, da napreduješ!!! Po treh mesecih boš zagotovo brez 10-ih kg!!! Lahko hujšaš odločneje, ampak ti ne priporočam. Na spletu lahko najdeš približne tabele o porabi energije za določeno vajo (glede na tvojo težo)...najdeš tudi energijske vrednosti hrane (ponavadi na 100g živila)
Zadevo sem sicer zelo poenostavil, ampak deluje. Če te zanima, ti lahko natančneje opišem karkoli te zanima, da bo učinek čimvečji z čim manj truda...ampak brez truda NE gre. Z trudom pa ZAGOTOVO GRE!!
Default avatar

Njanja

2-3 dni, če greš rodit ;)

Resno, če hujšaš po 1 kg na teden (kar je kao max zdravega hujšanja, če odštejemo začetno izgubo vode), 2 meseca in pol; če 1 kg na dva tedna (bolj realno) pa enih 5 mesecev.
Default avatar

je mozno s ciljanim nacrtom

Dnevni vnos kalorij: 1500 kcal; mpnobenega kruha, testenin, svinjine, cimvec morskih rib, pa losos in tuna, nobene ocvrte hrane, cimmanj dodanega cukra, soli. Zelenjava in sadje z malo naravnega sladkorja po zelji. Najvec oh in vecino sladkorja zauzit pri zajtrku.

Pa 1 uro kardio vaj, najprej cca 15 minut srcni utrip v intervalu med 125-140, nato 30 minut med 100-120 ( kurjenje mascob), zadnjih 15 po zelji in zmogljivosti.

Moja metoda je bila vsak dan na tekacu, hitra hoja v klancnini-naklon vsaj 11, vedno celo,uro. Tako v eni uri skuris tudi med 600-700 kcal. In je slo 11 kg v enem mesecu. Plus vaje za roke, trebuh-nobene odvecne visece koze. Nobenih fatburnerjev v obliki dodatkov, kofeinskih tablet, beljakovinskih pripravkov, ipd. Ampak s zacrtanim ciljem in brez popuscanja, nagrajevanja s hrano. Trda volja in zacrtan cilj v zelji, da me nikoli vec ne bodo sklepi bolelimtako, kot so me. Adotivi v hrani se odlagajo v sklepih in obsklepnih tkivih-klik v glavi, ko je zdravstveno stanje dopustilo-prenehale bolecine, da sem lahko pricela. Pomteh 11h kg pa se odvecnih 8 kg, da je cimmanj obremenitev na sklepih. Sem pa visoka, da mi sicer tudi 20kg ni dajalo videza debeluske, samo sedaj imam pa ozek pas, stegna, kjer je luft vmes, pa se vedno kaj za prijet, samo ucvrsceno in natrenirano-tudi ravno,prav misic na rokah, na trebuhu... Zdrav redno vzdrzevan treniran slog zivljenja in videz. In tista oblacila, ki so bila v vakum vreckah spravljena 5 let od prej, so spet uporabna in se kako dobro izgledajo na meni ;-). Sedaj nosim st 40, prej z 20 kilami vec pa pa 42-46.....
Default avatar

Borkopak-

Naj podam še moje videnje na hujsanje. Sam sem pred 3 meseci tehtal cca 134kg. Vsakrsnokoli moje oprwvičevanje zakaj sem imel toliko kg je odveč saj sem sam kriv ker si nisem vzel časa zase in za svoje telo.
Pri 134kg sem pričel z aktivnim hujšanjem. 6x tedensko sem po 2x na dan kolesaril na sobnem kolesu po 1 uro in sicer 1 uro zjutraj na tešče in eno uro zvečer pred spanjem. Po vsakem kolesarjenju sem pil proteinski prasek (cca 5 min pred proteinskim napitkom sem pojedel 1/4 bio banane izjemoma 1 MAJHNO žličko domačega medu za hitrejše ter boljšo absorbcijo proteinov v mišice). Jedel sem izključno ribje, piščančje meso ter zelenjavo in riž. Sadju in posledično fruktozi sem se skoraj docela odpovedal, če izvzamem tist košček banane. Ta način treninga ni enostaven ampak je precej bolj kot telesno umsko zahteven, saj te pri teh naporih velikokrat mine volja.
Pri kolesarjenju sem se držal pravila, da mora biti ves čas kolesarjenja srčni utrip od 65% do max 80% maksimalnega srčnega utripa (maksimalni srčni utrip = 220 - starost v letih).
Naj povem še to da sem prvi teden kolesaril 1x na dan 6 dni na teden po 1 uro.
V 3 mesecih sem shujšal iz 134kg na 98kg.
Vse bralce opozarjam na to, da je bolj pomembna izguba maščevja v % kot pa samo izguba kilogramov. Sam sem v 3 mesecih prisel iz 42% mascevja na 23%.
Pri hujšanju je obvezno jesti proteinsko hrano, saj vnasprotnem primeru prične telo najprej razkrajati mišično maso, kar je najslabse kar se vam lahko zgodi.
V planu imam še shujšati 8 kg do 90 kg kar je zame optimalna teža.
Po mojem prepričanju ni tezava v tem, da clovek shujsa 40kg ampak zakrat se prične sele tisto pravo hujšanje, saj je potrebno spremeniti način zivljenja in mišljenja da se kilogrami ne vrnejo.
Default avatar

slovenkaaaaa

Po mojem prepričanju ni tezava v tem, da clovek shujsa 40kg ampak zakrat se prične sele tisto pravo hujšanje, saj je potrebno spremeniti način zivljenja in mišljenja da se kilogrami ne vrnejo.

Ja, ker če hodiš v službo in imaš otroke, ne moreš imeti vsak dan dveh treningov. Je treba najti način, kjer lahko opravljaš vse obveznosti in vzdržuješ normalno težo.