Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Alja Fabjan, integrativna psihoterapevtka in doktorandka zakonske in druzinske terapije

Spremeniti svoj življenjski slog, odnos do telesa, svoje navade v prehranjevanju in najti pravo mero telesnih dejavnosti ni preprosto, a prednosti za zdravje in psihično počutje so lahko velike. V oporo so izkušnje drugih in strokovni nasveti.

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS

sebastijan - osebni trener

Alja Fabjan , integrativna psihoterapevtka in doktorandka zakonske in druzinske terapije

Alja_Fabjan

Spremljanje napredka - Bi se merile?

Default avatar

pravakava

Ko se ustavi, čeprav se v bistvu trudiš enako ali celo še bolj, moraš enostavno naredit inventuro, kje je še kaj manevrskega prostora. Običajno je pri hrani.
Meni dejansko pomaga, če si vsaj par dni zapored zapisujem zaužite kalorije, sicer sploh nimaš pregleda nad tem in se ti zdi, da saj je samo ena rezina sira, saj je samo en košček salame, saj je samo ena pest oreškov (pa je to v bistvu 200 kalorij!!!).

Telo se ne upira hujšanju, ob manj kalorijah/večji porabi bo shujšalo, brez skrbi (verjetno ste že vse slišale ono zlajnano, da v Dachauu nihče ni bil debel ...).
Jaz zdaj sicer precej več telovadim, tako da s tem ustvarjam minus in mi ni treba biti na 1200 kcal, da bi šlo dol, samo brez tega bi pa morala prekleto gledati na vsak grižljaj. Moja mama ima obraten problem in bi pri 80 morala pojesti zgleda da vsaj 1500 kcal, da bi dobila kako kilo, pa cele dneve počiva, zelo malo dela. Tako ogromne razlike so lahko! Zadnjič sva malo računali in poje približno toliko kot jaz, s tem da sem jaz seveda v polnem pogonu.

Drži pa tudi, da mišice porabljajo več, vsaj meni se tako zdi. Po kg se sicer nisem nikamor premaknila, po merah je pa šlo še malo skupaj, imam kavbojke izpred x let, ko sem imela najmanjšo kilažo v odraslem življenju in so mi merilo, kje sem s cm.
Default avatar

Stefka 1

Ojla punce! Se moram oglasit, čeprav trenutno še nimam kej "za pokazat" v smislu, da bi naredila svoj trening, po katerem se super počutim. Ampak ga bom, takoj ko tole napišem.

Se meje malo dotaknilo Matruška, ko si napisala, da si imela napad lakote takoj po najnižji teži. Zato, ker se je meni isto zgodilo. Oziroma se mi je tik pred njo. Bom kar tukaj iskrena z vami :-) Ko sem bila na tistih skoraj 80 (že parkrat) se mi je nekaj podobnega zgodlo, kot tebi. Samo da meni pred to najnižjo težo :-) Zdaj ko gledam nazaj se mi zdi, kot da bi se ustrašila, da bi mi res uspelo??? Tisti dan so me punce, ki me že dolgo niso videle, hvalile, kako dobro in srečno izgledam in doma vidim da sem na 80,6..potem pa preobrat. "Nažiranje" s cukrom in ostalim naslednjih 14 dni. In rezultat? Plus 4 kile v mesecu in pol...to pa je umetnost :-) Dobro, spet se tolažim, da je bil še pms, ampak to ni poanta.
Razmišljala sem, kje so moji zadržki in strahovi in jih par našla. Zdaj spet poskušam malo drugače, preko psihologije prehranjevanja. Imam en odličen program, ki je žal plačljiv, ampak mi daje misliti. Kaj vse vpliva na nas, koliko napačnih prepričanj in vzorcev imamo...res je veliko psihologije za vsem tem našim prehranjevanjem.
Ne bom šla v podrobnosti, ampak, če bi ljudje zaupali svojim telesom in potrebi po hrani in če bi jedli kakovostno in s hranili dejansko bogato hrano, bi bilo vse lažje. Tako pa smo v neki poplavi "znanja" iz vsepovsod vsi skupaj dejansko zmedeni. Ker ni prave resnice, razen tiste naše :-D Ok, pametujem, upam, da me razumete.
Vam pa iskreno povem, da tale naša skupina, z vsemi njenimi članicami, sigurno gre v pravo smer. Ker migamo zaradi veselja in ne zaradi "kurjenja kalorij", ker jemo tisto kar nam paše, tud če ni vse popolnoma "clean", ker delamo na tem, da se dobro počutimo v svojem telesu, ne glede na vse...in tako naprej. Bravo vsem ;-)

Matruška, da ne boš mislila, da tebi pametujem, samo tvoj zapis me je spomnil na to, kar sem sama doživljala. In predvsem super zate, da se opazuješ in vidiš, da očitno pri tebi to deluje in poslušaš svoje telo. In da se po takem dnevu postaviš hitro nazaj. Ker ni bisvo v tem, da smo skoz "idealne", ampak da se bližamo cilju počasi in sigurno.

Aloha, tehtanje je tko tko, kot si sama verjetno opazila. Ti samo delaj tako kot veš, da je prav zate in pri čemer se dobro počutiš. Če pa se na dolgi rok "odrekaš" in ni rezultata, potem pa le preveri bolj v podrobnosti, če ga kje biksaš nevede.

MIslim, da tudi to, kar pišemo ena drugi pomaga. Ker ko napišeš tisto kar misliš nekomu drugemu, še sam bolje utrdiš. En pameten mislec je enkrat rekel.. Ko se ustaviš in učenje ne gre več naprej, začni učiti druge ;-)

Eno lepo soboto želim vsem, jaz pa zdajle oddelat trenig. Poročam kmalu.
Default avatar

Stefka 1

Evo, 15 minutni trening oddelan!
11/30
Default avatar

Kaven

Dobri komentarji in velika pomoč.
Sama sem že večkrata napisla, da ko sem začela hujšat s petimi obroki na vsake tri ure, sem se sprvila v velik stres: koliko minut še manjka do treh ur, joj saj lahko kar sedaj,...skratka, odmislila sem vse omejitve in poskušam bolj v smislu: "zame gre". Tako se (bolj z lahkoto) odlepim od doma in za mano sta dva dneva lazenja. Polar pridno odšteva, jaz pa zmerno jem in sva oba zadovoljna. Tehtam se še ne, mislim pa, da imam pravi občutek, da sem nekaj odložila. Dobro vplivate name.

Pred kratkim sem tukaj zasledila vprašanje: "Kako shujšati, če ne želim več migati, saj imam itak službo, kjer ves dan hodim?" Ja, pri miganju je menda tako, da moraš migati vsaj toliko časa in s tako frekvenco, da pospešiš srce, se malo zadihaš in morda celo preznojiš. Tega pa z gospodinjskimi deli, v gostinstvu, trgovini,... običajno ne dosežemo.
Default avatar

Aloha

Pozdravljene.

Končno mi je uspelo priracati sem. Dva prekrasna dneva polna dogajanj. Včeraj dopoldne smo se punce same potepale, popoldne praznovanje, danes pa družinski izlet. Vikend prehitro mine, a saj bo naslednji kmalu tu.

Hvala za vsa mnenja. Določene stvari še moram razčistiti, a počasi se daleč pride. Sem pa vzela v roke meter in glej to glej. Minus dva cm - stegna, trebuh. Saj sem vedela, da se nekje mora poznat. So mi bile hlače malo "luftig".
In kot si rekla pravakava, bom zapisovala spet kaj jem.

Ah, kaj bi jaz brez vas.
Default avatar

Matruška

Tudi mene je malo odneslo zadnje dni. Danes začnem spet zapisovat kaj jem. Med tednom sem bila pridna (je v službi lažje zdržat kot doma), vikend pa ni bil najboljši.

Aloha, dva cm je čudovit rezultat! Bravo!
Default avatar

Aloha

Hvala Matruška.
Tudi meni je med tednom lažje. Čeprav prej, ko sem bila doma, pa je tudi šlo. Ah. :)
Danes sem pa tako prijetno utrujena. Z malo sva naredili konkreten sprehod. Slabih 11 km. Kar dosti hriba vmes. Prejšnji teden je pa moji utrujenosti botrovala podaljšana sreda in pa neprespane noči. Mali sta pokukala dva zobka.
Sedaj pa v spančkovo deželo. Lepe sanje
Default avatar

Alja_Fabjan

Aloha je napisal/a:
Matruška, drži se je. Čestitam.

Haha rolerji. Se spomnim svoje "prve" daljše vožnje. Bil je čisto rahli klanec navzdol, sem se hotela ustavit z drugimi. Seveda sem teorijo ustavljanja vedela v nulo, a v tistem je nisem upoštevala. S celega me je vrglo na hrbet, na srečo na travo. Še danes se smejimo na to.

Moram se izpovedat - včeraj se mi preprosto ni ljubilo migat. Nič. Se kateri to zgodi? Komaj sem čakala, da pridem domov, se najem in zleknem na kavč. Pa bi mi vzelo le 15, 20 minut. Sem pa danes zjutraj en del greha že popravila, haha. Ostalo pa potem.

Imam pa vprašanje. Je možno (upam, da ne bom izpadla kot ena lalika s tem), da telo, ki je bilo navajeno celo odraslo življenje na neko kilažo, se sedaj upira hujšanju? Ali je pač to preprosta začasna stagnacija? Nosečniške so šle kar dobro dol (OK, sem ga biksala, priznam, a drugače ni bilo neke panike). Sedaj pa se sučem okoli te osmice in se je držim kot pjanc plota. Kot sem tu napisala, je kak mini prekršek, a ostala hrana se mi zdi dobra. Še vedno pazim na OH (krompir, polenta, riž ipd.)
Sem zakomplicirala? Upam, da ne. Mi je pa lažje. Gremo še v službo. In vikend je pred nami. Praznovanje dragega.
Pozdravljene,

glede vprašanja o tem, kako in zakaj se telo upira hujšanju, je veliko napisanega v knjigi Amande Sainsbury – Salis: Zakaj shujševalne diete redijo? Opisuje nastavitveno točko, reakcijo lakote ter delovanje maščobne zavore, prilagam kratek opis teh treh pojmov:

* Nastavitvena točka: teža pri kateri se zaustavi, ko hujšate, oziroma ko prenehate, telo vzdržuje to konstanto zaradi varnosti, to se dogaja v hipotalamusu, ki je center za uravnavanje lakote in sitosti, telesne temperature, spanja in budnosti, avtonomnega živčnega sistema, posredovanje hormonov v hipofizo…

*Reakcija lakote: fiziološki mehanizem preživetja, ki ne loči med lakoto in dieto, pojavi se, ko jemo manj in se gibamo več ter smo blizu ali na nastavitveni točki, gre za obrambni mehanizem telesa, poveča se nevropeptid Y v hipotalamusu, poveča se občutek lakote, znižajo se hormoni za kurjenje maščob (leptin, ščitnični hormoni, testosteron, estrogen), višajo pa se tisti za skladiščenje maščobe (stresni hormon glukokortikoid), upočasni se metabolizem, telesna temperatura pade in nas bolj zebe, pade želja po spolnosti in plodnost, telo začne shranjevati hrano v obliki maščob, zaradi stresnih hormonov se maščoba nabere v srednjem delu telesa, izgubljanje teže se ustavi, pojavi se utrujenost in otopelost, zmanjša se volja do telesne aktivnosti. Reakcija lakote se lahko ustavi, ko telo čuti, da ima neomejen dostop do hrane, moramo jesti toliko več, da ni fizične lakote, ko traja reakcija lakote, je nekaj časa potrebno vzdrževati težo na nastavitveni točki, nato lahko spet zmanjšamo vnos hrane do ponovne reakcije lakote, ko se spet pojavi, vnos hrane spet povečamo, s telesno aktivnostjo pa nadaljujemo ves čas (telesu treba jasno sporočiti, da ni pomanjkanja), reakcija lakote se lahko umirja in ponavlja, dokler telo ne sprejme nove nastavitvene točke.

*Maščobna zavora preprečuje, da bi se redili, da bi teža rasla nad nastavitveno točko, povečanje leptina v hipotalamusu zavira tek, poveča željo po telesni aktivnosti, aktivira več hormonov za kurjenje maščob (ščitnični hormoni, leptin), pospeši metabolizem, poviša temperaturo (npr. nam postane vroče po obroku, se potimo ponoči), začne delovati, ko jemo preveč ali ko se telesna teža in maščobne zaloge povišajo, prepreči, da bi se zredili zaradi občasnih prenajedanj (ne pa, če stalno jemo preveč). Če maščobna zavora dobro deluje: ko nekaj dni ješ več, se potem zmanjša fizična potreba po hrani, deluje dobro, če jo vzdržujemo – jemo zdravo hrano v skladu s spreminjajočim se tekom (ne smemo stalno jesti nezdrave hrane ali jesti, ko nismo lačni – to jo oslabi, zavora »obupa« in nastavitvena točka se premakne navzgor)

Upam, da bo komu v pomoč in vam želim veliko vztrajnosti ter uspehov,
Alja Fabjan,
Integrativna psihoterapevtka in doktorandka zakonske in družinske terapije
http://www.terapija.si/

www.mojpsihoterapevt.si

Psihodieta je inovativen program, ki poudarja psihološke vzroke za pridobivanje in ohranjanje prekomerne telesne teže in se ukvarja z njihovim razreševanjem ter vzpostavljanjem dolgoročne motivacije za spremembe življenjskega sloga v smeri primerne prehrane ter zadostne fizične aktivnosti.
Default avatar

Aloha

Alja, najlepša hvala za razlago. Bom pa vzela knjigo v roke in preštudirala stvari.

Včeraj sem spet pridno migala, sem kar sama skočila na hrib, sicer dosti krajšo turo, ker so nogice malo bolele od prejšnjega dne. Pa tudi vaje doma so padle. Ni pa padel kruh in sladkarije, kljub temu, da sem dobila menstruacijo (po 13 dneh). Madonca, že spet.

Kako ste ve?
Default avatar

Matruška

To knjigo tudi jaz toplo priporočam. Super teorija, ki se zdi enostavna in logična, povrhu vsega pa pri meni tudi najbolj deluje. Bistvo: jej ko si ravno prav lačen, hrano, ki ti najbolj paše (seveda kvalitetno) do mere, ko si ravno prav sit.

Aloha, pridno migaš berem. In čestitke, da si opravila turo kar sama!

Pri meni nič novega. Tehtala se nisem nič (in poznam razlog ;))
Drugi tede, ni tako uspešen kot prvi, ampak grem dalje. Popustila sem predvsem v pripravi obrokov za v službo, potem pa izberem najmaniše zlo, med meniji ki jih ponujajo okoliške restavracije. A se mi zdi vse preslano, polno nekih sumljivih omak in polivk (ki zelo verjetno vsebujejo mnogo kcal), in pogrešam doma pripravljeno hrano, a kaj ko se zjutraj vedno tako mudi...
Moramto popravit, potem bo lažje.

Od miganja le včerajšnji trening. Zvečer nisem zmožna sprehoda. Hitro je pošla energija (zaloge od porodniške). Mika me, da bi pretekla kak km, a tega ne storim.

Čutim da sem vsa napihnjena. Hlače tiščijo.

Upam da se prihodnjič javim z boljšimi novicami. Držite se punce. Kje ste? Dajte mi brco...
Default avatar

Aloha

Jutro. in vikend je pred vrati. Hura.

Včeraj sem si po dolgem času naredila oba napitka. NJami. Migala dva dni nič nisem, vsaj z vozičkom ne. Vaje pa strogo naredim.
Matruška, res je, kar si napisala. Hrana v restavraciji je meni sicer ok, a le na vsake kvatre (takrat ne študiram, kaj je notri). Da bi morala vsak dan jesti zunaj - ne hvala. Tako kot ti si raje nesem od doma. Pripravim zvečer, ker zjutraj raje dlje ob kavi uživam. :) Se mi je pa tudi že zgodilo, da sem hrano doma pozabila. Potem pa zavijem v trgovino. Mogoče imaš za rezervo kaj v predalu.
Povej, kako gre pa s sodelavko?

Lep petek.
Default avatar

Kaven

Vesela sem, da se je oglasila moderatorka. Ne obljubim, da bom prebrala knjigo, bi jo pa rada. Kdaj vam uspe brati?
Danes sem odmigala eno sončno. Bilo je tako lepo, da je težko opisat. Vse cveti, brsti,...toplo je. Res je lepo in kar pravo razkošje, ko si lahko to privoščimo. Upam, da vam uspe. Mene kar napolne z energijo. Pred tem si pa nekaj dni nisem mogla privoščiti tega. Tako pač pride. Če nebi tukaj pisala, bi se manj trudila za te trenutke. (Vedno se najde kakne obveznosti. )
Matruška in Aloha, saj vama gre dobro. Popolnih ljudi ni, če pa ne utegneta pripraviti malice za v službo, vaju zelo dobro razumem. Tudi meni ne diši opisalna hrana, celo raje vzamem sendvič, jabolko, jogurt,..ali kaj podobnega. Kaj pa suho sadje? Suhe slive namočene v...so bogate z vitamini in dobro odvajalo. Jogurt s kosmiči,...oreščki z jabolkom,...to se pri nas najde v hladilniku.
Default avatar

Matruška

Kaven, res je vcasih ne znese. Npr danes sem furjala od jutra pa do zdajle. Starejša je malo potožila v sredo ponoči da jo boli uho, danes je prišla še rahla vročina, pa sva šibali takoj po službi k pediatru. Me je kar presenetilo, ko je ugotovila da ima zelo hudo vnetje obeh ušes, in tudi sama pediatrinja ni mogla verjet da je nič ne boli in da tako dobro prenaša. Seveda je dobila antibiotik... :( Vmes sem morala malčico dostavit v varstvo mojim staršem, pa potem iskat, pa v trgovino, skratka eno samo letanje. Še dobro da je petek! :)

Glede sodelavke pa- zaenkrat je super, ker imam poleg še vedno osebo ki me je nadomeščala in se super razumeva. Super punca je, res jo bom pogrešala, ko je ne bo več. Poleg tega mi je priznala, da je tudi sama doživljala vse isto kot jaz, in je dejala da je komaj čakala da se vrnem, ker s to drugo sodelavko ne bi zdržala niti dneva več. Ker se ji je postavila po robu, sta si bili kar naprej v laseh, pravi da je bila včasih že na tem, da ji vrže kaj v glavo :) Zdaj sva skupaj zelo močni in ta grozni čustveni vampir ne pride tako do izraza. Saj ima izpade, ampak si znava pomagat, in s smehom hitro pozabiva na njene igre... Kaj me čaka ko ostanem sama z njo pa ne vem, a do takrat je še en mesec, tako da imam še neka časa da si zgradim varno obzidje. :)

Upam da za vikend uspe kak umirjen sprehod, z veseljem bi šla s teboj Kaven :)

Lep vikend vsem!
Default avatar

zupy

Zdravo vsem tukaj. Pridne ste, jaz pa kar nimam časa, da bi se tukaj oglašala. V službi dela čez glavo, doma na vrtu je že veliko v zemlji, vnučka me zaposluje, migam kolikor lahko. Tudi lopata, motika, grablje so bili zadnje čase pravi pripomočki namesto miganja v naravi. V petek in soboto sva z možem premetala 5 m3 zemlje, nekaj sva jo presejala, danes so roke do tal. Zemlja je bila potrebna, ker smo povečali vrt in se že veselim, da bom še več delala na zelenjavi in sadju. Ameriške borovnice, maline, ribez in jagode so že v zemlji. Nekaj jih je že bilo, letos bo pa vsega še več. To je res super stvar, da imaš lahko domače. Krompir,špinača, korenje, peteršilj, solata so že v zemlji in dobro pokriti pred slano, ki nam še grozi
Danes sva si z možem privoščila savno in sedaj res počivam, sem tukaj in brala bom knjigo. Kamin je zakurjen in proti večeru bo padla še masaža, katere sem se kar sama naučila. Mož mene, jaz njega, saj naju vse boli. Uporabljam doma narejeno šentjanževo olje, pridne roke in masaža je res dobrodošla stvar. Nekajkrat sem plačala in ugotovila, da to ni umetnost, če delaš sam.

S prehrano je ok, teža stoji a se ne dam.
Pridne bodite
Default avatar

Kaven

tole pa ne dela dobro
Default avatar

Kaven

Dva odgovora sta mi pobegnila...
Kako ste Spremljevalke? Vidim, da vam čas uhaja. Tudi meni. A ko se vas spomnim, se spomnim tudi objube za več miganja in manj vnašnja kkal. Ni velikih prekrškov. Bo pa tudi že čas, da potegnem ven kolo. Lenka, kje si? Bova kakšno rekli na to temo?
Default avatar

Matruška

Ja uhaja čas, pa energija, pa še kaj...

Sicer prehrana pri meni kar ok. Malo sem se že privadila na službeni ritem, zdaj se mi je že dva dneva zgodilo da od zajtrka (okoli 7h) pa do kosila (okoli 12h) sploh nisem lačna.
Sem pa vseeno nekam napihnjena, čeprav so "tisti dnevi" že skoraj mimo.

Danes sem otvorila teniško sezono! :) Zelo je pasalo, a kajko sem zdaj tako utrujena. Da vam zaželim samo še uspešen dan in lahko noč.

Upam da vam uspe najti kako minuto, da slišim kako vam gre.
Default avatar

Kaven

Matruška, saj smo vsi v podobnem kolesju. Žal mi je da v tej dirki ni prostora za nas v smislu, da bi si lahko bolj srčno vzele vsak dan delček zase. Tudi hujšanje je bolj zaradi zunanjega izgleda, ker je to danes pomembno.
Jaz bom še naprej spodbujala miganje in manj predelane, sladke in druge osiromašene hrane. Včeraj sem na vrtu preživela več ur in bila zvečer zelo utrujena. Če potenem črto, koliko me vrt stane, ni računice. Je pa veliko miganja in tudi nekaj uživanja.
Default avatar

Stefka 1

Pozdravček z mojega konca!
Jaz se tudi ne bom preveč hvalila. V službi sem sicer kar aktivna, vsak dan naredim par vaj, nisem pa striktna s tistimi 15-minutnimi treningi :-(
Zdaj v zadnjih 2 tednih sem naredila vse skupaj 3. Pa tako dobro mi je šlo! Moram nazaj v akcijo.
Dajmo spet malo stisnit in se javljati vsak dan, potem bo morda lažje...
Lahko noč!
Default avatar

Kaven

Ojla Štefka, kje si? Dajva dnevno javljanje.
Haha, danes in včeraj se lahko pohvalim, migala, migala. Matruška, sneg v hribih kopni. Idila pa že kar kičasta. Ljudje vedo, kaj je lepo in so v trumah hiteli tja gor.
Pri hrani pa nisem preveč vzdržna. Nekaj sem pekla in ...