Forum: Starši, učitelji in učenci

Forum za starše, ki se srečujejo z vzgojnimi dilemami v kontekstu šolanja, za učitelje, ki bi radi delili svoje dvome in podali svoje predloge, ter za učence, ki želijo izmenjati mnenja ali dobiti nasvete o šolski problematiki.
Zaupajte svoje težave, predloge, pomisleke in pohvale.

ustno preverjanje znanja v O.Š. in disleksija

Odgovori Nova tema
Default avatar nevedna70 8 Jan 2013 11:12

Pozdravljeni,

sem mama otroka, ki obiskuje osnovno šolo, peti razred. Ugotovila sem, da ima moj otrok učne težave in začela raziskovati kaj bi to lahko bilo. Poiskala sem pomoč defektologa, kjer so z otrokom opravili neke teste in moje slutnje so se potrdile. Diagnoza- disleksija.
O tem sem obvestila razredničarko, ki otroka poučuje in jo prosila za dodatno delo z otrokom, saj potrebuje dodatno razlago pri določenih predmetih, zelo težko si namreč (med drugim tudi) razloži pomen pojmov.
V šoli sem obiskala tudi spec. pedagoginjo, ki je prav tako opravila določene teste z otrokom in prav tako se je potrdil sum na disleksijo. Določen imam tudi že termin pri psihologu, kjer je potrebno opraviti še psihološke teste in se bo bolj natanko vedelo kaj so tista slaba in kaj boljša področja otroka.
Zanima pa me naslednje- otroka uči razredničarka, ki torej ve za disleksijo otroka, pa vendar je pri ustnem preverjanju znanja otroka med drugim vprašala tudi učno snov, ki so jo prvič obravnavali en dan preden je bila ustno vprašana- torej dan prej. Sprašujem se, ne glede na disleksijo mojega otroka, če je to sprejemljivo oz. dovoljeno... prosila bi tudi kakšnega učitelja, da poda svoje mnenje, hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar odločba 13 Jan 2013 10:24

Pozdravljeni!

Otrok za prilagoditve potrebuje odločbo (za usmerjanje otrok s PP). vlogo lahko vložite sami ali jo vloži šola. posvetujte se s šolsko svetovalno službo. na podlagi odločbe bo šola izdelala individualiziran program, ki bo vključeval vse prilagoditve, ki pripadajo vašemu otroku. Učiteljica žal ne more upoštevati dislekisije in prilagoditi ocenjevanja znanja brez uradne odločbe.

lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jje 16 Jan 2013 19:52

Sprašujete, če je to dovoljeno ... Če učenka nima odločbe, po katerih bi zanjo veljala drugačna pravila, potem je lahko ustno vprašana kadarkoli, saj ustno spraševanje ni nujno datumsko napovedano. Imam pa pomisleke drugje. Če so učenci jemali novo snov en dan prej in je bila to snov vprašana, je meni to sporno. Sicer ni v nobenem pravilniku navedeno, da se tega ne sme spraševati, je pa učiteljem načeloma jasno, da mora biti znanje pred spraševanjem utrjeno. Jaz imam to navado, da učencem vedno povem, od kje do kje sprašujem, ne da sami ugibajo, kaj se morajo učiti.
Glede same motnje: deklica bo imela težave predvsem pri branju in zapisovanju besed. Pri nas imamo učenko, ki ima zaradi disleksije po odločbi možnost pridobiti več ustnih kot pisnih ocen - zanjo naj bi bilo ustno ocenjevanje lažje. Ne vem, mogoče pri vaši hčerki ne gre samo za disleksijo. Pogovorite se z razredničarko - a ni tako najlaže reševati težav?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pro. bio 22 Feb 2013 15:42

Sem profesor biologije. Otrok MORA imeti odločbo za prilagoditve pri spraševanju. BREZ ODLOČBE JE ENAKOVREDEN OSTALIM!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh